maanantai 8. joulukuuta 2014

8. luukku: Suomalaisen musiikin päivä ja Kauneimmat joululaulut

Tänään 8.12. vietetään Suomalaisen musiikin päivää ja sitä vietetään oikeutetusti Suomen kansallisäveltäjän Jean Sibeliuksen syntymäpäivänä (s. 8.12.1865). Alunperin Suomalaisen musiikin päiväksi oli esitetty 11.3, joka on nykyisen Sibelius-akatemian perustaneen Helsingfors Musikförening- yhdistyksen perustamispäivä. Suomalaisen musiikin ja Sibeliuksen päivä on ollut virallinen liputuspäivä vuodesta 2011 lähtien. Suomalaisen musiikin päivänä  luonnollisesti joulualenterin luukku liittyy myös musiikkiin ja tietenkin joululauluihin.

Joululaulut


Joulukuussa viimeistään joka puolella soi joululaulut melkein kyllästymiseen asti. Joululaulut tuovat joulun tunnelmaa ja niiden sanoma liittyy jouluun. Laulujen sanat ovat hengellisiä ja rauhallisia, iloisia ja reippaita rallatuksia sekä nykyään tehdään paljon iskelmätyyppisiä joululauluja. Joulun aikaan moni artisti julkaisee oman joululevyn tai pitää jouluisen konserttisarjan.
Jouluhymnejä on ollut 300-luvulla Roomassa ja yksi vanhimmista joululauluista lienee Kuului laulu enkelten (Gloria in excelsis Deo), joka määrättiin laulettavaksi jouluyönä vuonna 129. Joululaulujen laulaminen yleistyi Italiassa ja levisi sieltä muualle Eurooppaan 1200-luvulla. Vielä tänä päivänä lauletaan useita keskiajalla syntyneitä joululauluja, esim. Enkeli taivaan (Martin Luther 1535) tai Jouluyö Juhlayö (pastori Joseph Mohr 1818). Suomessakin laulettiin  joululauluja jo keskiajalla tuolloin käytössä oli pohjoismaiden vanhin laulukirja Piae Cantiones (1582). Laulukirja sisälsi hengellisiä joulu- ja pääsiäislauluja latinan kielellä ja laulukirja käännettiin suomen kielelle vuonna 1616. Kuusijuhlien myötä joululaulujen laulaminen yleistyi Suomessa 1800-luvulla, kuorojen perustamisen myötä.  
Suomessa Kauneimmat joululaulut on perinteinen kirkossa järjestettävä joululaulujen yheislaulutapahtuma. Kauneimpia joululauluja laulettiin ensimmäisen kerran 3. adventtina vuonna 1973, Suomen lähetysseuran toimesta. Suomen lähetysseura halusi järjestää pienen tapahtuman hiljaiselle adventille ja ensimmäiseen tapahtumaan osallistui 140 seurakuntaa. Tänä päivänä Kauneimmat Joululaulut tilaisuuksiin osallistuu vuosittain noin miljoona henkilöä ja tapahtumia järjestetään noin 2700, tilaisuuksia järjestetään myös ulkomailla, ulkosuomalaisten keskuudessa. Lähetysseura on painattanut vihkosen, jossa on Kauneimpien joululaulujen sanat. Kauneimmat joululaulut tilaisuuksissa kerätään kolehti, Suomen lähetysseuran toimesta ja tänä vuonna 2014 kolehti kerätään kehitysmaiden äideille. Presidentti Tarja Halonen toimii vuoden 2014 Kauneimmat joululaulut tapahtuman suojelijana. Kauneimpien joululaulujen verkkosivuilla voi käydä katsomassa lähimmän paikkakunnan laulutapahtuman tiedot sekä äänestämässä kauneinta joululaulua.Kauneimmat joululaulut sunnuntaina 14.12. klo 18
Suomen Lähetysseuran järjestämä joululaulutilaisuus leviää tänä vuonna myös Tuomiokirkon portaille ja Tuomaan Markkinoille. Kaikki pääsevät mukaan rakkaimpien ja perinteisten joululaulujen äärelle.

Olarin seurakunta järjestää Kauneimmat Joululaulut- tapahtumaan 17.12.2014, Olarin kirkossa alkaen kello 18.00.


Kauneimmat joululaulut Genevessäkuva: Reija Karvonen


Kauneimmat Joululaulut- tapahtuma on minulle yksi rakkaista joulun perinteistä ja hyvä tapa virittäytyä joulun viettoon. Mekin pääsimme osallistumaan Geneven suomalaisen seurakunnan järjestämään yhteislaulutapahtumaan, joka ilokseni järjestettiin täällä Genevessä marraskuun lopulla. Tapahtuman yhteydessä järjestettiin joulumyyjäiset, jossa oli myynnissä suomalaisia tuotteita, herkkuja, kirjoja yms. Olin onnekas ja sain hankittua itsenäisyyspäiväksi sini-valkoiset kynttilät (viimeisen parin), jotka oli unehtunut ostaa kesälomalla. 

Tänä vuonna hurjan huutoäänestyksen sijaan osa kappaleista oli valittu etukäteen sekä mm. Facebookissa oli järjestetty äänestys laulettavista kappaleista. Käytäntö oli erittäin toimiva, sillä näin ollen vältyttiin kaaottiselta huutoäänestykseltä. 
kuva: Reija Karvonen


Tuoreimmat kuulumiset löydät Martan Matkassa 


2 kommenttia:

  1. Olit siis myös laulamassa, siellä parvella. Minusta tilaisuus oli erittäin hieno ja väkeä todella paljon. Ostin muutaman kirjan kun olivat niin edullisia. Oli mahdollisuus myös nähdä ensimmäistä kertaa suomalaisten uusi pappi. Tuntui oikein vauhdikkaalta tyypiltä.
    Hyvää joulun odotusta. fani

    VastaaPoista
  2. Parvella oltiin :) Pappi oli todella värikäs persoona. Kirjoja metsästin minäkin, mutta tulimme sen verran myöhään, että parhaat oli varmaan viety jo päältä :/ Seuraavan kerran sitten...

    VastaaPoista

Mahtavaa että löysit sivuilleni!
Jätäthän kommentin käynnistäsi, luen niitä mielelläni.