keskiviikko 24. joulukuuta 2014

24. luukku: Viimeinen luukku, vihdoin on Joulu!


No tänään on se päivä vihdoin! Jouluaatto on lapsiperheiden joulunvieton kohokohta ja perinteisesti jouluaaton ohjelmaan kuuluu kuusen koristelu, kuunnellaan joulurauhan julistusta, joulupuuron syönti, joulukirkko ja haudoilla käynti, käydään joulusaunassa ja jouluateriaa odotellessa katsellaan Disneyn joulupiirrettyjä. Joulupöydän antimia nautitaan yhdessä perheen kanssa ja tämän jälkeen alkaakin lasten jännitys olla huipussaan ja ikkunan luona käydään tiuhaan tahtiin vilkuilelmassa joulupukkeja. Vihdoin se odotus palkitaan ja joulupukki tulee kylään, mukanaan säkillinen lahjoja. Loppuilta kuluukin mukavasti uusila leluilla leikkien ja jouluherkkuja syöden.Joulurauha

Aikoinaan joulurauha julistettiin Tuomaan-päivänä 21.12, mutta se siirrettiin vuonna 1935, julistettavan jouluaattona kello 12.00. Joulurauha julistetaan perinteisesti Turussa,  Raatihuoneen parvekkeelta kun Tuomiokirkon kello on soinut kaksitoista kertaa ja tämän jälkeen vietetään rauhallista joulua. Joulurauhan julistus televisioidaan ja sitä voi kuunnella radiosta. 


Joulukirkko
Joulukirkko kuuluu suomalaiseen jouluperinteeseen ja jouluaattona käydään kirkossa kuuntelemassa jouluevankeliumia ja samalla on tapana käydä viemässä haudoille kynttilät. Katolilaiset menevät joulumessuun puolen yön aikaan, jolloin Kristuksen oletetaan syntyneen. Kristityt käyvät joulupäivän aamuna Kristuksen syntymän vuoksi järjestettävässä juhlajumalanpalveluksessa.

Joulupäivän kirkkoon mentiin entisaikaan hevosen vetämällä reellä ja siitä kertoo tuttu Joulukirkkoon-laulu. Sanotaan että joulukirkosta mentiin reellä kilpaa kotiin, sillä voittajan uskottiin saavan parhaan sadon seuraavana vuonna. 


Joulusauna

Suomalaisten jouluun kuuluu ehdottomasti sauna ja joulusaunaan liittyy monia uskomuksia ja perinteitä. Sauna kuuluu oleellisena osana kulttuuriimme, siellä on synnytetty sekä pesty vainajat. Perinteisesti juhlapyhiin on kuulunut työn lopettaminen, puhdistautuminen ja hyvän aterian nauttiminen. Joulusaunan lämmitys aloitettiin hyvissä ajoissa, sillä saunaan piti ehtiä valoisan aikana ennen jouluateriaa. Saunomisen jälkeen heitettiin löylyä  tontuille, haltijoille ja vainajille. 1600-luvulla saunat kiellettiin monissa Euroopan maissa, sillä niitä pidettiin epäsiveellisenä paikkoina, kun taas Suomessa saunottiin yhteissaunoissa. Säätyläiset eivät saunoneet, vaan sauna kuuluu talonpoikaiskulttuuriin. Edelleen tänä päivänä suuri osa suomalaisista käy joulusaunassa ja monissa talonyhtiöissä järjestetään yhteisiä joulusaunoja talon asukkaille.


Hyvää ja rauhallista joulua 
kaikille Martan Matkassa -lukijoille

God Jul (Ruotsi, Norja)
Joyeux Noël (Ranska)
Frohe Weihnachten (Saksa)
Buon Natale (Italia)
Merry Christmas (Englanti)
Z Rizdvom (Ukraina)
Feliz Navidad (Espanja)
Wesołych Świąt (Puola)
Vrolijk Kerstfeest (Hollanti)
S Rozhdestvom (Venäjä)
Glædlig Jul og Godt Nytår (Tanska)
Häid joule ja onnelikku uut aastat (Viro)
Kalá Christoúgenna (Kreikka)
Meri kurisumasu (Japani)
Krisamasa (Nepal)
Buriid Juoullaid ja Lihkolas Odda Jagi (Saame)
Kellemes Karacsonyiunnepeket & Boldog Új Évet (Unkari)Tuoreimmat kuulumiset löydät Martan Matkassa 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mahtavaa että löysit sivuilleni!
Jätäthän kommentin käynnistäsi, luen niitä mielelläni.