lauantai 20. joulukuuta 2014

20. luukku: Joulun klassikkotarinatJoulun klassikkotarinat


Jouluun liittyy paljon erilaisia hahmoja ja tarinoita, joista  syntyy vuodesta toiseen joulun taika. Joulun klassisiin tarinoihin kuuluu mm. E.T.A Hoffmanin Pähkinänsärkijä, Charles Dickensin Joulun-Aatto tai Saiturin joulu ja Hans Christian Andersenin Pieni Tulitikkutyttö sekä lukuisia muita ja tietenkin Disneyn joulupiirretyt. Joulupukista ja tontuista olenkin jo kirjoittanut, joten tutustutaan  muutamiin klassisiin joulutarinoihin. 

Tänä iltana voi TV- neloselta seurata Charles Dickensin Saiturin joulua alkaen klo. 21.00.


(A Christmas Carol/USA 2009). Paluu tulevaisuuteen -elokuvien luojan ja Forrest Gumpin ohjaajan Robert Zemeckisin vauhdikkaan, jännittävän ja koskettavan animaatioseikkailun päähenkilö on saituri Scrooge, jonka ääniroolissa loistaa mestarikoomikko Jim Carrey. Charles Dickensin klassikkotarinan tuore versio usuttaa joulua inhoavan miehen puntaroimaan elämänarvojaan uudessa valossa, kun hän kohtaa kolme henkimaailman olentoa. Äänirooleissa: Jim Carrey, Gay Oldman, Colin Firth, Robin Wright Penn, Bob Hoskins, Cary Elwes. Ohjaus: Robert Zemeckis. (91')


Pähkinänsärkijä

Pähkinänsärkijä (The Nutcracker) kertoo pienestä Maria-tytöstä, joka saa joululahjaksi herra Drosselmeieriltä pähkinänsärkijänuken. Maria näkee yöllä unta, jossa hän joutuu ilkeän Hiirikuninkaan hyökkäyksen kohteeksi. Tuolloin pähkinänsärkijä nukke herää eloon ja tulee auttamaan Mariaa. Myöhemmin Pähkinänsärkijänukke muuttuu Prinssiksi Marian kyyneleistä ja he matkustavat yhdessä Makeishaltijattaren maahan. Maan asukkaat esittävät heille erilaisia tansseja ja lopuksi Maria herää kotoaan pähkinänsärkijänukkensa kanssa. 


Jouluaattoon sijoittuvan tarinan kirjoitti saksalainen E.T.A.  Hoffman vuonna 1816. Ernst Theodor Amadeus Hoffman (1776-1822) oli mm. kirjailija, säveltäjä ja piirtäjä. Hoffman muutti kolmannen nimensä Wilhelmistä Amadeukseksi Kunnioittaakseen Mozartia. Pähkinänsärkijä on hänen tunnetuimpia töitä ja erityisen tunnetuksi sen teki säveltäjä Tshaikovski, joka sävelsi siitä balettiteoksen. Tarinan päähenkilöä Mariaa kutsutaan myös Klaraksi.
Pjotr Iljitš Tšaikovski (1840-1893) oli venäläinen säveltäjä, jonka kuuluisia teoksia ovat mm. Joutsenlampi, Prinsessa Ruusunen ja Pähkinänsärkijä. Pähkinänsärkijä-baletti esitettiin ensimmäisen kerran Pietarissa 18.12.1892 ja tämän jälkeen se on ollut suosittu esitys Joulun aikaan. Tšaikovski itse ei ollut tyytyväinen sävellykseensä vaikka Pähkinänsärkijä on tänä päivänä yksi arvostetuimmista baletin mestariteoksista.Joulun-Aatto

Joulun-Aatto (A Christmas Carol) on tarina ilkeämielisestä, varakkaasta ja saidasta Ebenezer Scroogesta, joka vihaa joulua ja apua pyytäviä ihmisiä. Scroogen elämässä on hänen kollegansa tavoin tärkein asia on raha ja kun hänen kollega Marley kuolee on Scrooge hänen ainoa surija. Jouluaatto yönä Marley saapuukin kummittelemaan Scroogen luokse ja varoittaa häntä, että mikäli hän ei muuta tapojaan, niin Scrooge joutuu myös kantamaan painavia kahleita ikuisesti. Marley kertoo että tulevan yön aikana Scroogen luona tulee vierailemaan kolme joulun henkeä, mennyt, nykyisyys sekä tuleva ja mikäli hän haluaa muuttua hänen täytyy tehdä kaikki asiat mitä henget pyytävät. Henkien näyt tekevät Scroogeen suuren vaikutuksen ja tämä päättää korjata aiheuttamansa vääryydet ja tuottaa iloa kaikille. 


Joulun-Aatto, Joululaulu tai Saiturin Jouluna tunnettua  englantilaisen Charles Dickensin (1812-1870) joulutarinaa on julkaistu lukuisilla eri kielillä. Jolun-Aatto oli ensimmäinen suomennos vuonna 1878 ja tämän jälkeen teosta on suomennettu monilla eri nimillä. Dickens oli tuottelias kirjailija ja hänen teoksia julkaistiin aikakauslehdissä jatkosarjoina. Joulun-Aatto kirjan ensipainos julkaistiin 19.12.1843 ja sanotaan että, Dickens oli kirjoittanut teoksen rahapulassa ja aikaa sen kirjoittamiseen kului vain kuusi viikkoa. Muita Dickensin kuuluisia romaaneja ovat Pickwick-kerhon jälkeenjääneet paperit, David Copperfield, Oliver Twist ym. Dickensiä pidetään englantilaisuuden tunnuskuvana. Pieni Tulitikkutyttö

Hurja lastensatu, joka on surullinen tarina, pienestä tulitikkutytöstä, joka yrittää myydä tulitikkuja uudenvuodenaattona saadakseen ruokaa. Kukaan ei osta tikkuja häneltä ja hän on kylmissään ja nälissään kadulla. Tyttö ei uskalla mennä kotiinsa, sillä pelkää isän lyövän häntä. Tyttö sytyttää tulitikun ja sen valossa hän näkee ruokapöydän, joka on täynnä ruokaa, yrittäessään lähestyä kohti ruokapöytää, tulitikku sammuu ja näky katoaa. Tyttö sytyttää useamman tikun ja tarinan lopuksi tyttö kuolee. Ohikulkijat löytävät tytön kuolleena Uudenvuodenpäivän aamuna. Pienen tulitikkutytön tarinan on kirjoittanut kansainvälisesti tunnettu tanskalainen satusetä H.C. Andersen vuonna 1845. Hans Christian Andersen (1805-1875) oli kirjailija ja runoilija ja hänen teokset ovat osa eurooppalaista kulttuuriperintöä. Andersenin satuja on käännetty yli 125 kielelle ja niitä on suomennettu monilla eri nimillä. Hänen tunnetuimpia satuja ovat Ruma Ankanpoikanen, Pieni Merenneito, Lumikuningatar ja Peukalo-Liisa.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mahtavaa että löysit sivuilleni!
Jätäthän kommentin käynnistäsi, luen niitä mielelläni.