maanantai 30. joulukuuta 2019

Martan matkavuosi - Loma-Suomi 2019

Kesä on parasta aikaa myös kotimaassa ja on kiva käydä sunnuntaiajelulla fiilistelemässä pikkukaupunkien tunnelmaa. Tänä vuonna halusin käydä patikoimassa myös pääkaupunkiseudun ulkopuolella, josta löytyy useita kutkuttavia kohteita kuten Mathildedalin, Repoveden ja Kolin kansallispuistot.

Kesällä Suomessa järjestetään paljon tapahtumia ja moni kaupunki herää talviunesta ja muuntautuu vilkkaaksi kesäkohteeksi. Pikkuhiljaa vuoden aikana ne lomasuunnitelmat alkoi muotoutua, kotimaan matkailu on lähellä sydäntäni ja kesälomalla päätin lähteä tututstumaan vähän perusteellisemmin Itä-Suomeen.

Tänä vuonna kesälomien teemana oli selkeästi RoadTrip, sillä matkasimme autolla ensin viikon verran Itä-Suomen upeissa maisemissa ja sitten teimme toisen Road Tripin Englannissa. Tuo reissu oli erityisen jännittävä sillä vasemman puoleinen liikenne antoi siihen hieman lisämaustetta. 

Tuusulanjärvi

Kotimaan matkailukausi alkoi päiväretkellä Tuusulanjärvelle, jossa toteutin pitkäaikaista toivettani; ajella pyörällä ympäri järveä vieraillen upeissa taiteilijakodeissa ja museoissa.


Porvoo
Porvoo on yksi suosikkikohteeni ja kesäisin siellä on käytävä ihan ehdottomasti. Joen rannan antiikkiliikkeissä täytyy piipahtaa ihailemaan vanhoja astioita ja kaupungin puutalot ovat suloisia ja herkullisia kuin karkit. Mathildedal
Mathildedahlin Ruukkikylä oli kiva käyntikohde, sitä ympäröi Teijon kansallispuisto, jossa on lukuisia patikointireittejä. Kävimme patikoimassa upean Sahajärven patikointireitin, jonka varrella oli hauska käsikäyttöinen lossi.


Bilnäs
Bilnäsin ja Fiskarsin ruukkikylissä järjestetään antiikkimessut joka kesä ja tänä vuonna minulla oli vihdoin mahdollisuus päästä käymään messuilla ja samalla pääsin tutustumaan Bilnäsin ruukkiin.


Itä-Suomen RoadTrip
Ensimmäinen kohteemme oli Kouvolan lähellä sijaitseva pieni Verlan kylä, jossa sijaitsee vanha pahvitehdas, joka on yksi Suomen seitsemästä Unesco-kohteesta. Verlan retkeä olen odottanut pitkään ja täytyy sanoa että sitä kannatti odottaa! Vanha pahvitehdas on tänä päivänä museo ja sinne pääsee tutustumaan opastetulla kierroksella. Kierros oli aivan loistava ja kertoi kattavasti Verlan tarinan.

Verlan vierailun jälkeen ajelimme Repovedelle ja minulla kiilsi silmissä tuo Repoveden kuuluisa silta. Lähdimme matkaan ja täytyy sanoa että maisemat reitin varrella oli kerrassaan upeat, ylitimme järven käsikäyttöisellä lossilla ja kuljimme polkua pitkin aivan järven tuntumassa, suurten kallioiden alapuolella. Silta ei ollutkaan käytössä, joten palasimme takaisin samaa reittiä. Yön vietimme Kouvolassa.

Ajelimme hiljakseen Lappeenrannan kautta Imatralle ja täytyy sanoa että Lappeenranta yllätti minut positiivisesti. Upeat hiekkalinnat ja sympaattinen linnoitusalue, olivat kivoja katsella. Teimme Saimaalla kahden tunnin risteilyn ja pääsimme Mälkiän sulussa kokemaan sulutuksen ylös ja alas.

Imatra ja sen upea koski
Yövyimme pari yötä Imatran Valtionhotellissa, joka on ollut jo useamman vuoden toivelistallani, harmillisesti huoneemme oli päärakennuksen sijaan lisärakennuksessa. Imatralla odotin koskinäytöstä ja täytyy myöntää että se oli huima näky jota suosittelen lämmöllä.

Punkaharjun upea harjutie
Onko joku voinut välttyä näkemästä ilmakuvaa Punkaharjusta ja sen harjutiestä? Minä ainakaan en, kuluneen vuoden ajan olen nähnyt tuon kuvan useampaan otteeseen ja tämän vuoksi Punkaharju oli ehdoton käyntikohde. Punkaharjulla on useita patikointireittejä.

Kolin upeat kansallismaisemat
Punkaharjulta matka jatkui Joensuun kautta Kolille patikoimaan ja odotin innolla että näen nuo kuuluisat kansallismaisemat, Ukko-, Akka- ja Paha Kolin, jotka ovat innoittaneet suomalaisia kautta aikojen.

Viimeinen lomapäivä vietettiin Mikkelissä ja ajeltiin upeita Järvi-Suomen maisemia ennen kotiinpaluuta.   


Loviisa
Vuoden viimeisen reissun tein kotimaassa ja perinteiseen tapaan lähdin Loviisaan ihailemaan puutalovanhuksia, jotka ovat puettu jouluiseen asuun. Jälleen kerran löysin uusia talotuttavuuksia ja päiväretki oli oikein onnistunut.

Tälläisiä reissuja tuli tehtyä tänä vuonna, sopivasti kotona ja ulkomailla. Ei liene yllätys että ensi vuoden reissuista minulla ei ole vielä tietoakaan, ainoastaan marraskuussa saattaa olla lähtö Kentiin.Mikä on sinun suosikkikohteesi Suomessa?Blogin lisäksi minua voi seurata Martan Matkassa  10 kommenttia:

 1. Monessa kivassa kotimaan kohteessa olet ollut viime vuonna! :)

  Itselleni tuo Itä-Suomi on tuntemattomampaa paikkaa. Ainoastaan Kotkassa tulee käytyä.
  Pitäisi joskus tehdä tuollainen kierros.

  Olen itse Perniöstä kotoisin, joten Teijo/Mathildedal hyvinkin tuttuja kyliä. Kerran siskoni olivat juuri Sahajärvellä ja lautan vetoköydet olivat menneet toisesta päästä jotenkin sekaisin. He olivat siis jo saaren puolella. Onneksi jotenkin kuitenkin pääsivät sieltä pois. Oliskohan sinne toiseen päähän tullut onneksi joku.

  Hyvää uutta vuotta 2020 ja paljon kivoja matkoja!

  https://kotonajakaupungilla.blogspot.com/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Katri kommentista! Itä-Suomessa on useita kivoja paikkoja joten sinne kannattaa suunnatta ehdottomasti Tuossapa on pulmaa kerrakseen jos lossin köydet menee sekaisin, onneksi tämä ei tapahtunut meille viime kesänä Repovedellä kun siellä ei ollut siltaa... Tykkäsin tuosta Teijon puistosta kovasti ja haluan ehdottomasti sinne myös tänä vuonna, reitti järven ympäri kiinnostaa. Mukavia reissuja oli todella viime vuonna ja toivottavasti samoissa merkeissä menee myös tänä vuonna, mukavia reissuja myös sinulle!

   Poista
 2. Mun suosikkikohde Suomessa on Kilpisjärvi, jossa vietin lapsena tädin luona useat talvilomat ja muutaman kesän. Sitä ei ikinä unohda, kun ekan kerran heräsi siellä (oltiin tultu pimeällä perille). Tunturimaisema ympärillä oli ihan tajuttoman kaunis.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kilpisjärvellä en ole koskaan käynyt, mutta kuulostaa todella houkuttelevalta tunturit ja kaunis luonto, mitä muuta voi toivoa?

   Poista
 3. Suosikkikohteeni on tietysti, siellä kesät viettäneenä Saaristomeri ja Ahvenanmaa!
  Mathildedalin ovat sen verran monet maininneet, että ehkä se pitäisi ensi kesänä käydä katsastamassa.

  VastaaPoista
 4. Omasta Ahvenanmaan reissusta on kulunut jo reilu 10 vuottta, joten siellä voisi käydä jälleem piipahtamassa! Saaristomeri on itselleni vieraampaa aluetta ja olen jo usean vuoden halunnut päästä käymään tuolla kuuluisalla Saariston rengasreitillä, josko vaikka ensi kesänä onnistuisi! Mathildedal on kiva paikka ja suosittelen lämmöllä!

  VastaaPoista
 5. Upeita Suomimaisemia, niitä on ikävä! Oma suosikkikohde Suomessa on tähän mennessä Koli ja Saariselkä, mutta ei ole kyllä hirveästi vertailukohtia, sen verran vähän on Suomessa tullut matkailtua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anna! Kävin ensimmäistä kertaa tänä vuonna Kolilla ja se oli todella upea paikka vaikkakin satoi. Saarijärvi minulla on käymättä, mutta kuulemani perusteella upea paikka!

   Poista
 6. Kotimaassa on kyllä aivan valtavan paljon nähtävää. Niistä kaikista upeista kohteista on vaikea suosikkia valita, mutta Koli on kyllä tehnyt lähtemättömän vaikutuksen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin haaveilen vielä "paremmasta" Kolista, sateinen keli haittasi näkymien ihailua, joten tänne on tultava vielä uudemman kerran. Kolin Sokos hotelli on upealla paikalla, patikoinnin jälkeen maistuisi kylpylä ja kylmä juoma!

   Poista

Mahtavaa että löysit sivuilleni!
Jätäthän kommentin käynnistäsi, luen niitä mielelläni.