tiistai 4. lokakuuta 2016

Sähäkkä syyskuu






Tämä syyskuu on varmasti ollut vuoden pisin kuukausi, sillä nyt kun katselen sitä taaksepäin, niin tuntuu että noista alkupäivistä on kulunut jo ikuisuus! Syyskuu on ollut todella tapahtumarikas ja meidän perheessä suurta myllerrysten aikaa. Rosa lähti Englantiin opiskelemaan, Papi työskentelee nykyään viikot Hollannissa, joten minä ja pojat Ronny, Macho sekä Mösjöö opetellaan yhdessä eloa ja voin kertoa että kun tasavalta on muuttunut ukkovallaksi, niin se ei ole todellakaan helppoa! Meidän perheen statuskin on muuttunut sillä,  syyskuusta lähtien meidän perheessä on vain aikuisia! Ronnykin täytti 18 ja samaan aikaan minä mietin, että miten tässä näin kävi? Mihin se aika hävisi? 


Carpe Diem

Mama koittaa sopeutua kun lapset kasvaa... 

Onnea Ronny <3

Syyskuu alkoi räväkästi saimme rakkaat ystävät kylään ja heidän kanssa vietimme mukavan hektisen pitkän viikonlopun, kävimme vieraiden kanssa James Bond-elokuvistakin tutulla Shilthornin vuorella ihastelemassa maisemia, piipahdimme Ylisöpössä Yvoiren kylässä sekä käytin ystäviäni testiryhmänä ja raahasin heidät patikoimaan Jura-vuorille St Cerguen lähellä sijaitsevaan Fruitiers de Nyon- juustolaan. Vierailustamme Shilthorn-vuorella voit lukea täältä ja Yvoiren reissustamme täältä sekä Fruitiers de Nyon patikoinnista voi lukea täältä.



Kaunis Thunersee-järvi Bernin lähellä

Schilthorn-vuori

Fruitiers de Nyon patikointia

L'Islen kaunis kylä ja mahtava brocante

Ylisöpö Yvoiren kylä

Ystävien lähdettyä todellisuus iski tajuntaan, sillä vain muutama päivä heidän lähdön jälkeen, matkustimme koko perhe Englantiin viemään Rosaa Brightonin yliopistoon. Aluksi vietimme muutaman päivän Lontoossa ja sitten viimeisen päivän vietimme Brightonissa. Tämä Brightonin visiitti tuli meille yllättäen viimetinkaan, joten tuo neidin vieminen yliopistolle sujui pienessä sählingissä ja kiireessä, sillä meidän piti ehtiä paluulennoille. Ehdin sentään pikaisesti piipahtaa tuossa opiskelijaboxissa ja nähdä miten tyttö jatkossa asustelee, mutta taxin odottaessa alhaalla ja junan asemalla niin hyvästelyt jäivät lyhyiksi ja harmittelin että meiltä jäi ottamatta perinteinen perhepotretti asuntolan edestä… Englannin reissusta kirjoitinkin jo yhden postauksen ”Lontoon the Monument ja Englannin ehkä tunnetuin leipuri”, sen voit lukea täältä, suunnitelmissa on vielä pari postausta Lontoosta ja Brightonista. 



Laukut pakattu ja Brighton kutsuu

Monen yrityksen jälkeen näin edes pienen hetken Buckinghamin palatsin vahdinvaihtoa

Turistihommia

The Monument taustalla mielenkiintoinen tarina ja
ylhäältä upeat näkymät Lontooseen 

Brighton

Olarissa? Ei vaan Sussexin asuntola ihan kuin Olarin kerrostalot ;)

Lontoosta lähdin Papin kanssa Madridiin juhlimaan ystävämme viiskymppisiä ja odotin matkaa innolla, sillä sinne oli tulossa useita tuttavia tuolta ajalta jolloin asuimme Madridissa. Tiedossa oli siis mukava jälleentapaaminen ja mikä parasta nuo juhlat sai hetkeksi unohtamaan haikean mielen Rosan lähdöstä. Olipa hauska nähdä vanhoja tuttuja ja päivittää kuulumisia, me kaikki räpläsimme puhelimia ja esittelimme päivitettyjä kuvia lapsista. Kuten aina juhlissa käy, aika kuluu liian nopeasti ja aina tuntuu että juhlat loppuvat kesken. Me vietimme Madridissa vielä pari extrapäivää, ehdimme tavata muutamia tuttuja uudemman kerran sekä nauttia Madridista. Seuraavia juhlia varten aion varata lentolipun ainakin juhlapäivää edeltäväksi päiväksi ja korvamerkitä omaan luuriini muutmia perhepotretteja! Madridista on tulossa postausta myöhemmin.



Hyvä syy lähteä Madridiin 

Puerta del Sol, Madridin keskus

Viaducto ja Catedral de la Almudena

Plaza Mayor

Sitten alkoi uusi se uusi arki… Onneksi meillä oli tulossa kouluvuoden ensimmäinen ParentTime-tapahtuma, tuo testiryhmän hyväksymä patikointiretki ylös Jura-vuorille, Fruitieres de Nyonin-juustolaan. Tuo retki ja muut suunnitteilla olevat tapahtumat ovat pitäneet minut kiireisenä sekä ystävät ovat saaneet ajatukseni muualle. Koulun patikkaretki oli oikein onnistunut, meille osui hyvät kelit ja mukana oli monia uusia vanhempia tulokkaita sekä jo kauemmin täällä asuneita. 



Uusi arki kolmen maan välillä

Patikointia Fruitiers de Nyonin luokse, lukuvuoden ensimmäinen Cdl ParentTime tapahtuma

Cdl ParentTime ryhmä

Papin kanssa kävimme jälleen Bernissä passinhakumatkalla, sillä aikaa kun Papi sääti passinsa kanssa, minä kävin kurkkaamassa Bernin karhuja ja mikä iloinen yllätys tällä kertaa ne olivat katsomassa meitä turisteja. Jatkoin matkaa Bernin vanhaan kaupunkin ja tein siellä kierroksen ja lopuksi kiipesin ylös Münster katedraalin torniin katsomaan upeita näköaloja Bernin kaupunkin ja Alpeille. 



Bernin Bärenparkissa kaupungin nimikkoasukas käy virkistymässä helteillä

Münster katedraali

Maisemat katedraalin tornista vanhaan kaupunkiin, Bundesplazille ja Parlamenttitalolle

Kotimatkalla pysähdyimme pikaisesti Fribourgin kaupungissa, joka on ollut pitkään kiinnostavien kaupunkien listalla. Aikanaan näin kuvan kauniista puusillasta ja tuosta hetkestä lähtien olen halunnut päästä käymään tuossa keskiaikaisessa kaupungissa. Tuon puusillan lisäksi Fribougissa on useita siltoja ja kaupunki vaikuttaa todella mielenkiintoiselta, joten siihen pitää tutustua tarkemmin. Lisää näistä reissuista tulossa myöhemmin. 



Keskiaikainen Fribourg, St Nicolas katedraali

Fribourg: Bernin puusilta 

Syyskuu on tapahtumien osalta vilkasta aikaa, kesäkausi päättyy ja on aika tuoda lehmät kesälaitumilta alas kotitilalle ja monissa paikoissa järjestetään erilaisia sadonkorjuu juhlia. Desálpe on perinteinen tapahtuma Sveitsissä ja useissa paikoissa järjestetään näyttäviä kulkueita missä kukkasin koristellut lehmät tuodaan alas laitumilta. Kylätapahtumat ovet perinteisiä ja niissä on usein tarjolla erilaista ohjelmaa kuten, kuorolaulua tai alppitorvien sekä lehmäkellojen soittoa. Minä kävin St Cerguessa katsomassa tuota paraatia ja vaikka olin myöhään liikenteessä niin pääsin aitiopaikalle katsomaan viimeisiä kulkueita.



Désalpe St Cergue

Laidunkausi päättyy ja lehmät palaavat kotitilalle näyttävästi

St Cergue Désalpe ja alppitorvet


St Cerguesta suuntasin Fechyn kylään jossa vietettiin ”Fete du Raisins”-juhlaa, kävin maistelemassa paikallisia viinejä ja nautiskelin musiikkiesityksistä, tunelma oli kerrassaan upea. Istahdin minijunan kyytiin ja kiersin sillä viinialueen ympäri tuliaiseksi kotiin toin herkullista Gruyerin leipää. Lue aikaisempi postaus Fechyn viinijuhlista täältä.



Fechy: Féte du raisin

Fechy: Vin du monde ja uudet viinilajikkeet Kanadasta

Syyskuu on ollut vielä loistavaa paitkointiaikaa ja olen patikoinut muutamia ViaJacobi-pyhiinvaellus etappeja, kävin mm. Morgesissa katsomassa upeita Dahlioita. 


Morges: Via Jakob pyhiinvaellusreitti kulkee rannan tuntumassa, Quai des Dahlias syyskuussa

Prangins: Via Jakob pyhiinvaellusreitti kulkee kylän läpi

Prangins: Via Jakob pyhiinvaellusreitti ja upeat maisemat matkalla Nyoniin



28 kommenttia:

  1. Meidän pieni neiti on vasta 1,5-vuotias, ja silti ihmettelen, mihin aika vaan katoaa. Kohta hänkin on kai sitten täysi-ikäinen, ennen kuin ehdin huomatakaan. Huh.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lasten kanssa se aika todella katoaa, vaikka välillä sitä odottaa kuin kuuta nousevaa että lapsi ohittaa tietyn kehitysvaiheen. Ota kuvia ja kuvaa videoita, niitä on ihana katsella myöhemmin, nykyään se on niin helppoakin kun on kamerat ja videokamerat puhelimessa.

      Poista
  2. Oho, teillä on todella ollut kiireinen syyskuu! Onko ViaJacobista tullut/tulossa tarkempia postauksia? Reitti kiinnostaisi! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä sitä on taas ehtinyt syyskuussa... Via Jakobi-reitti mitä minä olen patikoinut on pyhiinvaellusreitti joka kulkee Sveitsissä ja yhdistyy Ranskan läpi kulkevaan reittiin, päättyen Espanjaan. Olen aikeissa kyllä kirjoittaa tuosta reitistä, mutta kun itse kävelen Via Jakobia pienissä pätkissä, niin ajattelin tehdä kyseisestä reitistä postauksia sen mukaan miten tuota reittiä voisi kulkea esim. vaeltaen useampana päivänä ja samalla tutustuen eri nähtävyyksiin.

      Tässä muutama aikaisempi postaus Via Jakobista:
      http://martanmatkassa.blogspot.com/2016/01/pyhiinvalellusreitti-via-jakobi.html
      http://martanmatkassa.blogspot.com/2016/04/via-jakobi-osa-1-patikoiden-ranskan.html

      Poista
  3. Aikamoista haipakkaa on ollut syyskuu :D Olette kyllä ehtineeet vaikka mitä. Varmaan on arkikin hieman erilaista kun on tullut tasavaltaan tuollaisia muutoksia! Hauskat nuo kellot seinällä, mahtava idea!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Mira! Pitkään olen itseasiassa haaveillut noista kelloista, että voisin jonkun järkevän syyn nojalla laittaa nuo esille, mutta jos totta puhutaan niin ehkä en ihan näissä merkeissä... Syyskuu on tunnetusti todella tapahtumarikas ja siihen osuu monen monta tapahtumaa, toukokuu ja joulukuu ovat mielestäni ihan yhtä hektisiä...

      Poista
  4. Meillä on muutakin yhteistä bloginimien lisäksi; lähes samanikäiset lapset ja kävimme molemmat syyskuussa Madridissa :) Paljon olette kuukauden aikana ehtineet.

    VastaaPoista
  5. Joskus on kiireempää kuin joskus :-) - ja usein on niin paljon kivoja juttuja, mitä haluaisi tai "pitää" tehdä. Meillä tämä viikko on ollut melkein hengästyttävä kun maanantaina vuorossa oli Linnanmäen valokarnevaalit (ei pakko, mutta kivaa), tiistaille oli sovittu illaksi pari auton koeajoa (jossain vaiheessa pakko) ja eilen olin naapurinrouvan kanssa teatterissa. Melkein tässä jo viikon töiden jälkeen onkin viikkoLEVON tarpeessa :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näinhän se menee moni kiva juttu tuppaa osumaan samaan aikaan ja sitten on aikoja ettei mistään löydy mitään kiinnostavaa ja täytyy oikein tekemällä keksiä! Nuo arkimenot meinaa jäädä ellei kohdalle satu jotakin oikein mielenkiintoista... Olen muuten tulossa marraskuun alussa Suomeen, minkälaiselta sun kalenteri näyttää?

      Poista
  6. Oi joi, tiedän tasan tarkkaan miltä tuntuu, kun esikoinen muuttaa pois kotoa. Se on niin raastavaa ja en tiedä häviääkö ikävä koskaan.
    Olen pari kertaa käynyt Seitsissä ja olisipa kyllä mukava joskus päästä kunnon sadonkorjuujuhlille :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Syksy on mukavaa aikaa täällä Sveitsissä, vielä syys-lokakuussa on lämmintä ja järjestetään useita kivoja tapahtumia sadonkorjuuta sekä erilaisia markkinoita. Patikkareitit ovat vielä hyvässä kunnossa ja Lavauxin viinitarhojen maisemissa on kiva kävellä, tosin keleistä ei koskaan tiedä.

      Poista
  7. Mulle tuli sun kuvien myötä pieni ikävä Madridiin, enpä olisi uskonut. Olen käynyt siellä vain kerran, mutta kaupunki oli jotenkin ihana rento kaupunki, jossa olisin voinut maleksia pidempäänkin. Nyt olen lähdössä Barcelonaan, joka on myös ihana, mutta Kataloniassa ollaan vähän "pohjoismaalaisempia", kun taas Madrid on syvää Espanjaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hauska kuulla että ihastuit Madridiin ja vaikka turistit ovat löytäneet kaupungin, niin silti se on vielä hyvin aito Espanjalainen kaupunki kuten sanoit. Näiden sveitsiläisten pikkukaupunkien jälkeen tuo Madridin vilkkaus ja valtava ihmismäärä tuntuivat hieman rasittavalta. Mukavaa Barcelonan viikonloppua, muistan aikanaan kun asuimme Madridissa niin Barcelonassa oli kiva käydä kun siellä puhuttiin niin hyvin Englantia :)

      Poista
  8. No nyt voit hyvällä omallatunnolla levähtää jouluun asti, kun teillä on ollut niin monta rautaa tulessa syyskuussa. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Olen niin tyypillinen suomalainen eli jos aurinko paistaa niin tottakai on lähdettävä ulos ja liikenteeseen, eihän sitä sovi hukkaan heittää kaunista päivää sisällä... Onneksi kohta tulee syksyn sateet niin voi ihan luvan kanssa järjestellä kotona paikkoja. ;)

      Poista
  9. Eikä en kestä noita ihania koristeltuja lehmiä! :) Se on hyvä vaan, kun joskus aika rientää niin, että on tapahtunut paljon. Paljon pahempi on se, kun huomaa että aika on rientänyt, mutta ei ole muuta tehnyt kuin möllöttänyt kotona... Siinä meni meidän syyskuu :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Musta on todella ihana että nuo lehmät koristellaan, tuntuu että nekin tietävät että nyt on juhlapäivä ja ollaan nättinä! Musta taas tuntuu että tämä kuukausi menee ihan möllöttäen... Mutta möllötellessä aivot tekee työtä ja on NIIN paljon uusia suunnitelmia...

      Poista
  10. No oletpas ehtinyt paljon! Eikä varmaan huono juttu kun on saanut paljon muuta ajateltavaa niin ei ehdi ikävöimään liikaa. Onko nuo Bernin karhut siis vapaita ja tulevat välillä tuolla käymään vai siis kuinka? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Bernissä on ollut karhuja kaupungin perustamisesta lähtien, aikaisemmin karhuilla oli pieni ympyrä, kuten jos muistat aikanaan Korkeasaaressa, mutta nyt heille on tehty isommat tilat. Nykyisistä karhuista toinen Finn-niminen on tullut Suomesta . Ohessa aikaisempi postaukseni Bernistä, Ensimmäinen visiitti pääkaupunkiin http://martanmatkassa.blogspot.com/2014/06/ensimmainen-visiitti-paakaupunkiin.html

      Poista
  11. Huh, kaikenlaista olette kyllä ehtineet syyskuussa. En tietänytkään, että Bernin karhuja on kaksi, onnistuin vain näkemään yhden, kun kaupungissa vierailin. Euroopan kaunein kaupunki minusta. Nuo lehmät kukkahatut päässä ja isot kellot kaulassa ovat kyllä hellyyttäviä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo toinen karhu muistaakseni Björk nimeltään taitaa olla hieman arempi, tosin käydessäni oli kuuma päivä joten varmasti varjossa on mukavampi. Tykkään kanssa Bernistä, aina kun siellä käyn tuntuu että menisin ulkomaille, Bernillä on jotenkin jännä tunnelma...

      Poista
  12. Brighton näyttää kivalta, ehkä sinne Lontoon lisäksi joskus?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tykkäsin Brightonista ja varmasti siellä tulee käytyä useamminkin! Se on juuri mukavan kokoinen kaupunki ottaa haltuun ja haluan myös nähdä minkälainen syke siellä on kesällä.

      Poista
  13. Teillähän on riittänyt menoa ja meininkiä koko syyskuuksi! Ja voih, se on aina niin haikeaa kun lapset kasvaa ja lähtee kulkemaan omaa polkuaan. Mitäs me äidit sille voidaan että rintaa puristaa ikävä ja huoli ja kuitenkin on myös onnellinen että tähän hetkeen on päästy! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinäpä se sanoit Virpi! Syksyn mittaan on käyty kaikki nuo tunneskaalat läpi...

      Poista
  14. No nyt oli kyllä sähäkkää liikehdintään. Kaikista eniten kuitenkin hieman yllättäen itseä alkoi kiinnostamaan Lontoo eniten. Sinne olisi mukava mennä talvella seuraamaan pari jalkapallopeliä ja istumaan iltaa pubeihin. Siinä olisikin jo yhdelle lomalle sopivasti ohjelmaa ;-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lontoossa on todella mahdollisuuksia tehdä mitä vaan ja itse ihastun siihen joka kerta aina vaan enemmän...

      Poista

Mahtavaa että löysit sivuilleni!
Jätäthän kommentin käynnistäsi, luen niitä mielelläni.