lauantai 16. helmikuuta 2019

Grand Tour – upea matkailureitti Sveitsissä


Sveitsi on täynnä upeita maisemia ja mielenkiintoisia nähtävyyksiä, näiden kohteiden näkemistä ja kokemista varten on suunniteltu 1600 km pituinen Grand Tour -matkailureitti. Grand Tour kuljettaa matkailijoita ympäri Sveitsiä, moottoriteiden sijaan ajetaan kapeita ja kiemuraisia teitä pitkin, kuvankauniissa maisemissa.

Ajoreitti kulkee neljän eri kielialueen läpi, vaihtelevassa maastossa aina tasangolta ylös Juravuorille ja Alpeille, uskomattomien järvimaisemien ja viiniviljelmien halki, maaseudun idyllisien kylien kautta suosituimpiin kaupunkeihin. 


Rolle, Genevejärven rantakaupunki


Joskus voi tulla esteitä matkaan...


Tobleronevuori


Neuchateljärveltä näkymät Juravuorille

'
Lavauxin viiniviljelmät ja Genevejärvi


Le Pont, Vallee de Joux


Matkan varrella on 22 järveä, 12 Unesco-kohdetta, korkein kohta on Furka Pass 2429 metriä merenpinnan yläpuolella ja matalin kohta löytyy Maggiore-järveltä, joka on 190 metriä merenpinnan yläpuolella. 


Grand Tour eli sivistysmatkaKuva: Wikipedia, Grand Tour Geneva 1774


Sveitsin Grand Tour matkailureitin nimi viittaa entisajan Aateliston tekemiin sivistysmatkoihin, joita kutsuttiin samalla nimellä Grand Tour. 1700-luvun puolivälissä lähinnä aateliston pojat tekivät pitkiä matkoja Eurooppaan, he vierailivat tärkeissä kaupungeissa, sillä heitä haluttiin kouluttaa ja sivistää. Matkojen tarkoituksena oli kohentaa kielitaitoa, tutustua arkkitehtuuriin sekä eri kulttuureihin ja solmia tulevaisuuden kannalta tärkeitä suhteita, näiden lisäksi matkalle saatettiin lähteä suopean ilmaston vuoksi, parantumisen toivossa tai tutkimusmatkalle.


Chillonin linna, Montreux

Geneve oli suosittu vierailukohde, mm. Lordi Byron joka ystävineen asusteli Genevejärven rannalla ja kirjoitti myöhemmin kirjan Chillonin vanki, joka kertoi Montreuxissa sijaitsevasta linnasta ja sen vangista. Saman kesän aikana sai alkunsa Frankensteinin hirviö, jonka kirjoitti Mary Shelley.

Minä ihastuin aikanaan näihin kuviin Grand Tourin varrelta ja halusin ehdottomasti päästä kokemaan nämä.


Tremola


Lavauxin viiniviljelmät


Thun


Grand Tour reitti on hyvin opastettu ja sen varrelle on sijoitettu useita kuvauspisteitä, joista avautuu kerrassaan upeat maisemat.


Pikku-Heidin maa


Rhinfall 
'
Rhinfall Euroopan suurin vesiputous

St Ursinen vanha kivisilta Juravuorilla


St Gallenin turistitoimistosta löytyi Grand Tour junapassi


Martan vinkit Grand Tour -reitille


Ihan koko reittiä en ole kiertänyt, mutta useita pätkiä on tullut ajeltua, Geneven rantatie tuli tutuksi, sillä sitä pitkin kuljettiin päivittäin ja Juravuorille johtava serpentiinitie tuli tutuksi tallireissuilla. Listasin tähän minun suosikkejani Grand Tour- reitin varrelta: Järvenrantareittejä, vuoristoteitä ja kaupunkeja sekä muita nähtävyyksiä Grand Tour- reitin varrelta.

Rantareittien top 3


Nyon

Grand Tour-reitin varrella on 22 järveä, joista haluan nostaa esille kolme suosikkireittiäni. Genevejärven rantareitti on ehdoton ykkönen, sillä se tuli vuosien aikana hyvin tutuksi, 2 ja 3 sijan reittejä oli vaikea laittaa järjestykseen, joten esittelen ne aakkosjärjestyksessä, ensin tulee Luganojärvi, joka sijaitsee Sveitsin ja Italian rajalla ja sitten Thunjärven reitti, joka sijaitsee Keski-Sveitsissä Bernin kantonissa.

Genevejärven rantareittiCoppet

Genevejärvi sijaitsee Sveitsin ja Ranskan rajalla, sen pohjoispuoli kuuluu Sveitsille ja eteläosa Ranskalle. Sveitsin puolella järven tuntumassa kulkee rantatie, joka alkaa Genevestä ja jatkuu koko matkan aina järven toiseen päähän Villenueven asti. Rantareitiltä on upeat näkymät Juravuorille ja Alpeille, reitti kulkee kahden viinialueen La Côten ja Lavauxin läpi. Rantareitin varrella on useita useita suloisia pikkukyliä, joissa on kiva pistäytyä ja pieniä kaupunkeja, joissa on paljon nähtävää. Omia suosikkejani on ehdottomasti Carouge, Geneve, Coppet, Nyon, Rolle, Morges, Lausanne, Vevey ja Montreux.


Geneve ja Jet d'Eau


La Cotén viinialue syksyn väreissä 


Lavauxin viiniviljelmät


Lausanne


Montreuxin rantakatu ja Freddie Mercury

Morgesin rantakatu Dahlioiden aikaan

Lavauxin upeat teassimaiset viiniviljelmät kuuluvat UNESCON perintölistalle ja alueella on useita pieniä viinintuottajakyliä, joissa voi pistätyä maistelemassa viinejä tai lähteä patikoimaan viiniviljelmille. Lavauxin viinikylistä viihtyisiä ovat Cully, Lutry ja St Saphorin.


Keväällä patikoimassa viiniviljelmillä

Sadonkorjuu 


Syksyn pimeällä Jazzia viinikellarissa

 

Luganojärven rantareitti

Top 3 ryhmään pääsee ehdottomasti Luganojärven rantareitti, jonka kautta pääsee ajamaan Italiaan ja Como-järvelle. Tämä rantareitti on kanssa uskomattoman kaunis, ikävä kyllä tiet ovat niin kapeita että pysähtyminen reitin varrella on todella haasteellista.

Thuninjäven rantareittiOlimme matkalla ystäviemme kanssa Schilthorn-vuorelle James Bondin maailmaan, kun ajoimme Thuninjärven rantaa pitkin. Jäin haukkomaan henkeä, sillä maisemat olivat niin kauniit, järvi oli turkoosin sininen taustalla näkyi Bernin Alpit valkeine lumihuippuineen. Tie kulki aivan järven rannan tuntumassa ja meidän oli pakko pysähtyä lounaalle ihailemaan maisemia.


VuoristoreititGrand Tour reitti on hyvin viitoitettu ja usein opaste ohjaa nähtävyyksille


Sveitsiä hallitsee kaksi suurta vuoristoa Juravuoret ja Alpit, kautta aikojen näiden yli on tehty matkaa, matkailureitin varrella on 5 Alppien yli mentävää reittiä sekä osan matkaa reitti kulkee Juravuorten ylitse. Ei liene yllätys että vuoristoreiteistä suurin suosikkini on entisiltä kotikulmilta lähtevä reitti Juravuorten yli. Näyttävin reitti on kuitenkin la Tremolan serpentiinitie, joka kulkee Saint-Gothard vuoren kautta.

Col du Marchairuz reitti yli Juravuorten
Tämä entinen tallireittini on vuoristoreiteistä minun suosikkini, se lähtee Genevejärven tuntumasta Glandin kohdalta ja kulkee yli Juravuorten. Tie kiemurtelee ylös La Côten viiniviljelmiä pitkin, matkan aikana on upeat näkymät Genevejärvelle ja Mont Blanckille. Reitti kulkee pienien kylien läpi, maalaismaisemien aina Juravuorten päälle, josta se jatkaa matkaa alas Vallee de Joux:in kellolaaksoon. Reitin varrella on useita pysähdyspaikkoja, joihin voi jäädä ihailemaan maisemia ja nauttimaan eväistä. Juravuorilla on suuri luonnonpuisto ja Sveitsin puolella se tunnetaan nimellä Jura Vaudois ja rajan toisella puolella luonnonpuistoa kutsutaan nimellä Ranskan Jura.


Näkymät Mont Banckille


Tremola
Kun näin ensi kerran kuvan Tremolan serpentiinitiestä halusin ehdottomasti päästä käymään siellä, mutta tämä toive toteutui aivan viime metreillä. Olin Rosan kanssa RoadTripillä ja suunnittelin huolella että reittimme osuu juuri tämän upean serpentiinitien varrelle. Lähdimme Lucernista ja onneksi emme lähteneet kokeilemaan uutta tunnelia vaan huristelimme fiudella pikkuruista vuoristotietä ylöspäin. Matkan varrella ilma viileni huomattavasti ja ympärillä näytti hyvin karulta. Pysähdyimme pikkuruisen Alppijärven luokse kuvaamaan maisemia ja syömään eväitä ennen kuin tuo uskomaton vuoristorata alas alkoi.

JunareititPikkujuna, joka kulkee Genevejärven pääradalta Juravuorille

Kun Sveitsistä puhutaan niin usein kuulee mainittavan junamatkailusta, eikä ihme, sillä maassa on hyvin kattava ja toimiva junaverkosto. Junilla on helppo liikkua paikasta toiseen ja ne toimivat hyvin myös haastavissa korkeuksissa. Sveitsissä on useita junareittejä, jotka ovat suosittuja upeiden maisemien vuoksi ja näillä reiteillä kulkee erityisiä panoramajunia, jossa ikkunat ovat erityisen suuret. Kaksi Sveitsin junareittiä Abula ja Bernina on kirjattu UNESCON maailmanperintölistalle.


Bernina Express


Bernina Express Chur-Tirano (Italia)

Panoramajunat olivat heti alkuun ”must see”-listallani ja vasta juuri ennen paluumuuttoa Suomeen ehdin toteuttamaan tuon toiveen. Valitsimme Bernina Express reitistä, etapiksi St Moritz-Tirano Italiassa. Täytyy sanoa että tuo junamatka oli kyllä joka sentin arvoinen. 

Maisemat olivat kerrassaan huikeat, junamatkan aikana kuljimme usean tunnelin ja sillan läpi. Meitä ei haitannut ollenkaan, että tulimme samaa reittiä takaisin. Olimme liikenteessä kesäkuussa, joka ei ollut vielä suosituinta turistiaikaa, saimme junasta hyvät paikat vaikka varasimme liput vain muutamia päiviä ennen lähtöä. Kesällä sesonkiaikaan liput kannattaa ehdottomasti varata etukäteen.

Genevejärven junareitti


Lavaux, Saint Saphorin juna kulkee aivan Genevejärven rannassa

Geneven lentoasemalta lähtee junia noin 10 minuutin välein, junamatka Lausanneen kestää reilu tunnin verran ja Montreauxiin voi laittaa puolisen tuntia lisää. Juna kulkee suurimmaksi osaksi aivan rannan tuntumassa ja sieltä voi ihailla upeita järvimaisemia, Alppeja ja Lavauxin viiniviljelmiä.

Furnikulaarit


Furnikulaarit vievät näköalapaikoille

Furnikulaarit ovat junia jotka kulkevat melkein pystysuorassa vuorille, näiden kyydissä olen ollut useammassa paikassa, mutta täytyy sanoa että yksi huikeimpia kokemuksia on ollut matka Montreuxista Roches de Nayen Murmeli vuorelle. 


Näkymät Roches de Nayelta Genevejärvelle

Junamatka alkoi pystysuoralla nousulla ja jatkui sitten kiertäen vuorenreunaa pitkin ihan ylös asti mahtavien maisemin luokse. Luganossa pääsee myös Furnikulaarilla Mont Pre vuorelle ihailemaan maisemia.

Kiinnostavia kaupunkeja Grand Tour-reitin varrella


Pääkaupunki Bern, vanha kaupunki on merkitty Unescon perintöluetteloon.
Kaupungin keskustassa asustaa suomalaisia karhuja!

Sveitsin neljä eri kielialuetta tekee maasta hyvin erikoisen ja välillä tuntuu että on tullut ulkomaille, vaikka on vain ylittänyt kantonin rajan. Reitin varrella on useita mielenkiintoisia kaupunkeja mutta listaan tähän omat suosikkini.

Ranskankielisellä alueella kannattaa ehdottomasti käydä ainakin Genevessä ja Lausannessa sekä Morgesissa ja Montreuxissa joissa järjestetään kivoja tapahtumia.

Geneve ja Jet d'Eau


Lausanne


Morgesin rantakatu Dahlioiden aikaan


Montreuxin rantakatu ja Freddie Mercury


Saksankielisellä aluella suosittelen Berniä ja Lucernia, St Gallenia sekä Baselia, unohtamatta tietenkään Zurichia. 


Lucern ja vanha puusilta


Basel


St Gallenin luostari kuuluu Unescon perintölistaukselle


Zurich

Italiankielisellä alueella Lugano on ihan ehdoton käyntikohde, kannattaa myös vierailla rajan toisella puolella Italian Como-järvellä.


Luganon kaunis rantakatu

Luganojärvi ja Mont Pré


Pieni koukkaus Como-järven puolelelle Italiaan..Neuchateljärven rannoilla on useita esihistoriallisia kohteita ja järven yläpuolella nousee Juravuoret, jossa sijaitsee upeat kellokapungit le Locle ja le Chaux de Fond, jotka löytyvät myös Unsescon perintölistalta. Juravuorilla on mahtavia patikointireittejä ja luonnon ihmeitä kuten hevosenkengänmuotoinen Creux de Van kallio, Juralta on kotoisin myös Juranhevonen.


Pystykiviä Yverdonin lähellä

Neuchateljärven rannalla Yverdon les Bains

Chaux de Fond, kellokaupunki 


Creux du Van, Juran luonnonsuojelualueella


Jurahevonen


Valasin kantonin halki ajellessa voi seurata upeita viiniviljemiä ja Alppien vuorenhuippuja, ajoreitti myötäilee Rhônejokea, joka saa alkunsa Rhônen jäätiköltä. Valasissa valmistetaan ruisleipää ja alueen aprikoosit ovat erityisen hyviä. Kivoja käyntikohteita on St Mauricen ja Martignyn historialliset kaupungit sekä Sion. Reitti jatkuu sieltä Zermatiin.


Rhônen jokilaakso Valaisin kantonissa


Rooman ajan raunioita Martignyssä


Alppitorven soittoa voi kuulla erilaisissa tapahtumissa

Ohessa vain muutamia vinkkejä, näiden lisäksi Grand Tour-reitin varrelta löytyy lukuisia kaupunkeja ja paikkoja, minkä vuoksi Sveitsi on kiinnostava matkailukohde.

Miltä kuulostaa?


Tuoreimmat kuulumiset löydät Martan Matkassa 25 kommenttia:

 1. Niin haaveilen Keski Euroopan kierroksesta mutta tekisin sen junalla. Itävalta ja Sveitsi kuuluisivat silloin kohdemaikseni. Pitää palata tähän juttuun, kun matka tulee ajankohtaiseksi. Luganossa me käväisimme muutama vuosi sitten ja ihastuttava oli kaupunki mutta myös reitti Comojärveltä Luganoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sveitsissä on todella upeita junareittejä ja usealla reitillä kulkee "panorama"-juna josta näkymät ovat todella upeat. Kun alat suunnittelemaan reissua niin käy ihmeessä SBB:n sivuilla, sillä vuosikortin hinnalla voit säästää useita kymppejä, usein lippu käy myös furnikulaareissa ja vuoristojunissa tai ainakin niistä taitaa saada alennusta!

   Poista
 2. Onpa kaunista! En ymmärrä miksen ikinä meinaa muistaa Sveitsiä matkoista haaveillessani ja niitä suunnitellessani. Kiinnostaisi sekä junamatka että road trip maan upeissa maisemissa. Nyt en kyllä unohda Sveitsiä. En tiedä olisiko se edes mahdollista tämän postauksen upeiden maisemakuvien jälkeen. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Martina kommentista ja mukavista sanoista! Sveitsi mielletään kalliiksi maaksi ja varmasti tämän vuoksi se ei houkuttele, mutta se on kuitenkin keskellä Eurooppaa ja maisemamatkailua ajatellen aivan loistava kohde! Vaikka maa on kallis niin paljon pystyy tekemään asioita myös edullisesti.

   Poista
  2. Helppo on unohtaa EU:iin kuulumaton pieni maa mutta kun siellä on kerran käynyt, sitä on mahdoton unohtaa. Olen itse asunut Sveitsissä nuorena tyttönä, nyt matkaillut perheen kanssa ristiin rastiin siellä, junamatkailu on niin helppoa. Suunnittelemme Grand touria juuri, vaikka matkalla on tuttuja paikkoja entuudestaan, on kiva vaihtaa välillä vuokra-autoon. Autoillessa on myös helpompi valita yöpymiskohteita, voi kokea myös sen tunteen, että Sveitsissäkin voi yöpyä alle 200€/yö, jopa suorastaan budjettihinnalla jos haluaa. Muuten budjettimatkailua Sveitsissä en voi suositella, maa on kallis mutta jokaisen rappenin ja frangin arvoinen. Seuraava matkani on Zürichiin, jonne menen ilman perhettäni viettämään pidennettyä viikonloppua, lento ja hotelli varattu 03/2020.

   Poista
  3. Tuo on niin totta! Kerran kun on Sveitsissä käynyt niin sitä ei voi unohtaa! Se on totta että hotellit eivät ole halvimmasta päästä, mutta toisaalta siellä on niin paljon kaunista "ilmaista" nähtävää, jos se vaikka vähän kompensoisin muuta hintatasoa. Junalla on helppo mennä, mutta autolla pääsee liikkumaan helpommin ja nopeammin. Grand Tour on kyllä todella kiva matkailureitti, mukavaa reissua teille ja sinulle Zürichiin. Missä päin Sveitsiä olet asunut?

   Poista
 3. En tiennytkään Tästä Grand Tourista, tosi hyvä reissuidea ja tässähän olisi oiva kesälomareissun suunnitelma :-) Olen Sveitsissä jonkun verran liikkunnut, mutta liian paljon maata on tutkimatta. Oli hauska katsella Matterhornin kesäkuvaa ja miettiä, että juuri samoissa maisemissa olin suksien kanssa - näytti kovin erilaiselta :-) Kyllähän rehellisesti Alpit ovat kesällä vieläkin monipuolisemmat ja kauniimmat kuin talvella, vaikka monet suomalaiset mieltävät ne vain talvikohteiksi. Täytyy tosissaan miettiä, että ainakin osan tuosta Grand Tourista kävisi ajelemassa lähiaikoina!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Rami kommentista, Sveitsi on sinänsä hauska maa kun sen sisällä voi helposti vaihtaa tunnelmasta toiseen kielialueen vaihtuessa. Vahva suositus Zermattiin myös muulloin kuin talvella, sinne pääsee suht näppärästi Genevestä junalla ja maisemat matkan varrella on upeat. Kun aurinko osuu sopivasti Mattehorniin niin se näyttää ihan oikeasti suklaalta...

   Poista
 4. Vautsi mitä maisemia! Meillä on ollut tapana tehdä Road Trip vuosittain jonnekin ja Sveitsi nosti juuri osakkeitaan huomattavasti. Hienosti on tuotteistettu Grand Tour. Voitaisi ottaa Suomessa oppia tästä(kin) Keski-Euroopasta. Todella hyvä koonti kierroksesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Mikko kommentista. Olen kanssasi samaa mieltä nuo Kuninkaantiet, Härkätiet ja Sinisettiet pitäisi tuotteistaa paljon paremmin! Kelien suhteen Sveitsissä voi matkailla jo aikaisin keväällä tai myöhään syksyllä, kesähelteillä voi mennä vuorille viilentymään ja nauttimaan maisemista.

   Poista
 5. Minullekin uusi tuttavuus tuo Grand Tour! Sveitsi on kyllä Euroopan luontolotossa saanut aika hyvät numerot! Itsekin Sveitsiin (laskukohteena) ihastuneena ei voi kuin hämmästellä, kuinka monipuolinen maa Sveitsi onkaan! Ja tuo järvien ja vuorten kontrasti. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sveitsi on upea maa ja minut yllätti että Alppitaloja ei olekaan joka puolella :) Aina ei tarvitse edes mennä Alpeille mikäli haluaa päästä laskemaan, Juravuorillakin riittää useita hyviä laskettelu kohteita. Sveitsissä maisemat ovat todella upeat maisemat ja minulla oli ilo ihailla ja nauttia niistä useamman vuoden ajan.

   Poista
 6. Kyllä on maisemat kohdallaan! Tuo Geneve-järven reitti on tuttu kuten myös Lugano-järvi, mutta aina oppii jotain uutta, en tiennytkään, että Rhinfall on Euroopan suurin putous. Tuo Panorama-juna olisi kyllä minunkin haaveissani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen lämmöllä noita panoramajunia, noiden UNESCO-reittien lisäksi on muitakin reittejä kuten esim. suklaajuna :) Lugano on upeaa aluetta, olimme vain lyhyen aikaan ja ikävä kyllä en ehtinyt tutustua muihin lähikaupunkeihin.

   Poista
 7. Kaupungit, Geneve, Lausannessa ja Montreux, ovat tuttuja, mutta yksittäisiltä matkoilta. Geneve monen monelta kokous- ja turistimatkoiltakin, muut parilta kurssimatkalta, mutta tuolla lailla kiertomatkana en ole tuolla koskaan liikkunut. Voisi olla mielenkiintoista - ja äsken päättyneeseen Länsi-Afrikan reissuumme verrattuna kivan helppo ja sivistynyt matkakohde!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet nähnyt paljon Sveitsiä, kaikki nuo ovat todella upeita kaupunkeja! Pakko myöntää Sveitsissä asiat kyllä toimii, toisin kuin muutamassa naapurimaassa :)

   Poista
 8. Kiitos kuvista ja vinkistä! Rakastan tällaisia hyvin suunniteltuja autoreittejä - ovat ehkä paras tapa tutustua maahan ja löytää niitä söpöjä paikkoja mihin ei ihan joka turisti eksy, ainakaan vahingossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Heli kommentista. Täytyy myöntää tämä reitti on kyllä todella hyvin suunniteltu, verrattuna moneen muuhun matkailureittiin. Mielestäni kaikki turistitoimistot ovat hyvin sitoutuneet koko Sveitsin matkailuun, vaikka ovatkin eri kantoneissa tai ihan eri kielialueilla. Onnistunut totetus!

   Poista
 9. WOW!
  Upeita maisemia!
  Tuollainen maisemajuna voiskin olla erilainen kokemus, kun yleensä on reissattu autolla.
  Nuo jäätikköjärvien turkoosit vedet saa kyllä huokailemaan ja vuoristot herättää mussa aina kaukokaipuun. Tuonne kun pääsis telttailemaan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maisemat ovat mahtavia, itse haaveilin aina matkailuautosta, mutta jostain syystä sitä ei tullut kokeiltua! Alipt ja järvet ovat upea kontrasti ja tykkäsin aina mennä ylös ihailemaan maisemia. Maisemajuna on kyllä huikea, uskomattomia siltoja ja näkymiä matkan varrella, ei millään malttanut torkahtaa.

   Poista
 10. Kiinnostavaa! Tuo Grand Tour on minulle aivan tuntematon, mutta maisemat ovat kyllä upeita niin kun ne nyt Sveitsissä tuppaavat olemaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hassua ajatella että Sveitsissä ollaan matkailtu aina 1700-luvulta lähtien ja suomalaiset tunnistavat suurimmaksi osin vain talvikohteita. Grand Tour on uusi matkailureitti, se on ilmestynyt katukuvaan vasta muutamia vuosia sitten.

   Poista
 11. Paljon tuli uutta tietoa minulle tässä postauksessa. En ole koskaan käynyt Sveitsissä, joten sinne pitäisi todellakin matkustaa. Meillä on jopa ystäviä Genevessä, mutta siitä huolimatta en ole koskaan Sveitsiin matkustanut. Erityisesti ilahduin siitä, että kerroit Sveitsissä olevan hyvä junaverkosto, sillä en mielelläni vuokraile autoja ulkomailla.

  VastaaPoista
 12. No nyt ehdottomasti suunnittelemaan Sveitsin reissua! Geneve on ihan huippu kaupunki, sielläkin pääsee nauttimaan kauniista maisemista sekä historian havinasta, se sopii hyvin viikonloppukohteeksi aina alkukeväästä myöhäiseen syksyyn!

  VastaaPoista
 13. Oi oi, tällaisesta reitistä en ollut kuullukkaan. Sveitsi kuuluu matkahaaveisiin ja nimenomaan autolla koettuna. Upeita maisemia ollut, erityisesti nuo vuoristoreitit olisi omaan makuuni.

  VastaaPoista

Mahtavaa että löysit sivuilleni!
Jätäthän kommentin käynnistäsi, luen niitä mielelläni.