perjantai 11. huhtikuuta 2014

Seuraava kohde Cinque Terre


Seuraava matkakohde valittu :) Muutamia vuosia sitten luin artikkelin Cinque Terrestä ja kuvat nähtyäni olin myyty heti! Tuonne pitää päästä! Nuo kylät sijaitsevat nyt kohtuullisen ajomatkan päässä meistä ja sain houkuteltua perheen sinne lomalla. Matkailussa ja lomailussa tärkeimpiä asioita on haaveilu, suunnittelu ja fiilistely. Keräsin tähän hieman Cinque Terren helmiä ennen matkaa.Cinque Terre
Cinque Terre sijaitsee Italian lounaisrannikolla ja on saanut nimensä viidestä pienestä kalastajakylästä, Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola ja Riomaggioro. Kylät sijaitsevat Välimeren rannalla satoja metrejä korkeilla jyrkänteillä ja rantakallioilla. 

Cinque Terre on suosittu matkakohde ja tunnettu kuvankauniista maisemistaan, värikkäät pastillisävyiset talot, vihertävät hedelmä- ja oliiviviljelmät, mereen laskevat viiniviljelmät sekä turkoosi meri. Kylien välillä kulkee 12 kilometriä pitkä muulipolku, jonka varrella voi ihastella upeita maisemia. Mikäli ei jaksa koko matkaa kävellä voi matkaa taittaa veneellä tai junalla. 

Cinque Terre sekä läheinen Portoveneren kylä ja sen saaret ovat osa Italian suurta kansallispuistoa, jotka ovat merkitty UNESCON suojelukohteeksi vuonna 1997. Alue on suosittu vaeltajien keskuudessa ja siellä on useita vaellusreittejä rannan tuntumassa, vanhoja muulipolkuja, patikointia viiniviljelmillä, vaihteleva maasto sekä upeat maisemat. Rannoilla on karkeaa hiekkaa ja vedet ovat kirkkaita, joissa on paljon eri kalalajeja. Kallioiset rannat ovat suosittuja sukeltajien keskuudessa sillä sukeltamaan voi lähteä suoraan rannalta.Sijainti 

Cinque Terre sijaitsee Italian lounaisimmassa maakunnassa Liguriassa, Alppien juurella, lähellä Ranskan ja Toscanan aluetta. Ligurian rannikkoa kutsutaan Italian Rivieraksi ja se sijaitsee Genovalahden molemmin puolin. Ligurian maakunnan pääkaupunki on Genova, joka on Välimeren toiseksi suurin satamakaupunki Ranskan Marseillen jälkeen. 

Genova on kuuluisa myös siitä, että Kristoffer Kolumbus syntyi siellä 1451. Genovasta Cinque Terreen on 119 km ja muita suuria kaupunkeja lähistöllä on Milano 242 km, Firenze 165 km sekä kuuluisa Pisan torni sijaitsee Luccan kaupungissa 93 km päässä.


Historia


Cinque Terre eli Viisi maata nimi juontaa juurensa siitä, että alue oli pitkään eristyksissä muusta maailmasta, huonojen kulkuyhteyksien vuoksi. Kyliin pääsi parhaiten meriteitä pitkin ja maitse vain kapeita vuoristopolkuja. 1800-luvulla alettiin porata kallioihin tunneleita ja rakentamaan rautateitä kylien välille, autolla kyliin pääsi vasta 1960-luvulla. 

Alue on kaunista, mutta myös karua seutua ja nuoremmat sukupolvet ovat lähteneet maanviljelemisen sijasta muualle töihin. Turismin alkaessa ja matkailun kehittyessä 1970- luvulla, alue alkoi vaurastua ja työpaikat lisääntyivät. 

Liikkuminen


Paikallisjuna on helpoin tapa liikkua kylissä, autolla liikkuminen on hankalaa, parkkipaikkoja on vähän.

Ruoka


Ligurialainen keittiö on tunnettu yrteistä ja vihanneksista sekä oliiviöljyistään. Ruoanlaitossa suosittu pestokastike on lähtöisin Ligurian alueelta. Alueen asukkaiden mielestä Focaccia- leipä on kotoisin Lingurian alueelta. Alueella tuotetaan jonkin verran viiniä, mutta lähellä sijaitsevan Piemonten maakunnan viinit ovat tunnettuja.

Cinque Terre kylät pohjoisesta etelään


Monterosso al MareMonterosso on rannikon kylien suurin kaupunki ja siellä on ollut asutusta vuodesta 1056 lähtien. Kaupunki koostuu kahdesta osasta vanhasta kaupungista ja turistien suosimasta Feginasta. 

Vanha kaupunki sijaitsee korkean kukkulan päällä josta on upeat panoraamanäkymät. Tärkeimmät nähtävyydet ovat Castelle Fei Fieshi eli Vanha linna ja San Giovanni Battistan eli Johannes Kastajan kirkko. Monterossossa on useita hotelleja ja upeita rantoja.


Vernazza

 

 

Pieni kalastajakylä on perustettu 1000- luvulla ja se on luokiteltu Italian yhdeksi kauneimmaksi kyläksi. Niemen kärkeen rakennettiin 1500-luvulla keskiaikainen Doria linnoitus suojelemaan kylän asukkaita merirosvoilta. Linna hallitsee edelleen kylää ja sen erikoisuutena on kahdeksan kulmanen torni. 

Vernazza on ollut keskiaikaan merkittävä taloudellinen ja sosiaalinen kohtaamispaikka sekä tunnettu viininvalmistaja jo Rooman ajoista lähtien. Kylän keskellä on pieni matkustajasatama ja aukio, jonka edessä on Santa Margherita di Antiochian kirkko.


Corniglia

 Sijaitsee korkealla kalliolla ja se on ainoa kylä josta ei ole yhteyttä merelle, sinne pääsee vain kiipeämällä rautatieasemalta 377 porrasta. Kylän tärkein nähtävyys on goottilaistyylinen San Pietron eli Pyhän Pietarin kirkko, joka on rakennettu vuonna 1334. Cornigliassa tehdään hyviä viinejä, Cinque Terre DOC, Pollenza ja tunnettu Sciacchetrà. Kylän alla sijaitsee Givano Beach, joka on tunnettu nudistiranta.


Manarola


 

Kylä on rakennettu 70 metriä merenpinnan yläpuolelle ja sen upeat värikkäät talot näyttävät kuin ne sortuisivat mereen. Kylässä paljon ylämäkiä ja pienet kujat laskevat alas mereen. Kylä on ollut 1200-luvulla merirosvojen hyökkäyksien kohteena. Kylän tärkein nähtävyys on San Lorenzon kirkko, joka on rakennettu vuonna 1338. Kirkon tornin kelloa on käytetty varoittamaan merirosvojen hyökkäyksistä. 

Manorolasta pääsee Riomaggion kylään kuuluisaa Via dell´Amoren reittiä pitkin, joka on veistetty kallioon veistetty kävelytie. Rakkauden polku mahdollisti aikoinaan nuorten naisten ja miesten romanttiset kohtaamiset Riomaggioron ja Manarolan kylien välillä. 


Riomaggiore


 


Cinque Terren kuuluisin kylä ja se on eteläisin kylä sekä lähinnä La Spezin kaupunkia. Kylä sijaitsee jyrkänteen reunalla ja sitä pidettiin suojaisana ja rauhallisena sekä hyvien meriyhteyksien vuoksi kylään alkoi muuttaa asukkaita 1251. 

Kylän suurin nähtävyys on puolustustarkoitukseen vuonna 1260 rakennettu linna ja sen korkeat tornit. Kuuluisa rakkauden polku Via dell´Amore alkaa täältä ja yhdistää Manorolan kylän

Lähiseutu
Cinque Terren lähellä on monia upeita rantakaupunkeja kuten Sestri Levante ja La Spezia eikä Pisan tornikaan ole kaukana. Portoveneressä ja Levantossa upeita hiekkarantoja sekä Palmarian saari.

Lisätietoa Cinque Terrestä ja lähialueista:

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mahtavaa että löysit sivuilleni!
Jätäthän kommentin käynnistäsi, luen niitä mielelläni.