tiistai 8. huhtikuuta 2014

Palais des Nations ja Yhdistyneiden Kansakuntien Euroopan pääkonttori

Yksi Geneven tunnetuin ja suosituin käyntikohde on Yhdistyneiden Kansakuntien Euroopan pääkonttori. Rakennus on huikean kokoinen ja osa huoneista on monelle tuttu TV:n ja sanomalehtien välityksellä. Kävin viime syksynä siellä opastetulla kierroksella, lasten koulun vanhempainyhdistyksen järjestämänä. Odotin innolla retkeä, sillä tässä talossa on käynyt niin vaikutusvaltaisia ihmisiä sekä siellä tehty suuria päätöksiä ja halusin itse päästä paikan päälle käymään noissa tutuissa huoneissa livenä. Sisään ei valitettavasti menty pääovista vaan vieraat otetaan vastaan eri siivessä. Sisään mentäessä meiltä tarkistettiin passit ja oli vuorossa turvatarkastus. Talossa ei saa liikkua ilman opasta ja kierrosten alkamisajat ovat hyvin tarkkoja, joten kannattaa olla ajoissa. 

Oppaamme oli hurmaava nuori espanjalainen herra ja hänen kanssa lähdimme matkaan. Hän oli juuri päässyt sanomasta, että pitäkää huolta siitä, että ette eksy omasta ryhmästänne, niin ryhmämme luo tuli japanilainen pariskunta jotka olivat hukanneet oman ryhmänsä. Kierros oli mielestäni onnistunut, sopivasti faktaa järjestöstä, rakennuksesta ja lahjoituksista, historiaa, taidetta ja tarinoita. 

Tuntui mahtavalta istua tuon kuuluisan Assembly Hallin penkillä tai katsella kohuttua Espanjalais- taiteilijan tekemään jättimäisiä kupolikoristetta sekä nähdä suomalaisten lahjoittama lattia sekä puukoristeet. Ehkä yksi elämäni mieleenpainuvin hetki oli, kun kuuntelimme tarinaa eräästä maalauksesta ja katselimme sitä yhdessä erään ruotsalaisrouvan kanssa. Huomasimme että maalauksen kulmissa oli maidemme liput ja me molemmat seisoimme omien lippujemme puolella, se oli taianomainen hetki. Kuva oli maalattu Suomen ja Ruotsin yhdessä järjestämästä huippukokouksesta. 


Kierroksen lopuksi kävimme YK:n kirjakaupassa ja siellä oli hyvä valikoima kirjoja, matkamuistoja sekä tietoa YK:sta. Hankin itselleni kirjan jossa on esitelty kaikki 2012 listoilla olleet UNESCO- kohteet sekä ihanan raaputettavan matkakohdekartan. Voin lämmöllä suositella vierailua kaikille.  


Palais des Nations


 

Kuva: Wikipedia


Genevessä sijaitseva Yhdistyneiden Kansakuntien Euroopan pääkonttori on toiseksi suurin neljästä YK:n pääkonttorista, suurin sijaitsee New Yorkissa. Geneven pääkonttori on yksi suurimmista diplomaatti-konferenssikeskuksista. Siellä järjestetään vuosittain noin 9000 kokousta, joissa käy noin 28 000 osallistujaa. Diplomaattien ja kansainvälisten virkamiesten lisäksi Palais des Nationissa käy vuosittain noin 100 000 vierailijaa opastetuilla kierroksilla sekä siellä työskentelee vakituisesti noin 3500 henkilöä. 

 Yhdistyneet kansakunnat on perustettu San Franciscossa 24.10.1945 toisen maailmansodan jälkeen Kansainliiton seuraajaksi. YK on maailmanlaajuinen hallitusten välinen yhteistyöjärjestö jonka tehtäviin kuuluu edistää kansainvälistä rauhaa ja turvallisuutta, oikeudenmukaisuutta sekä ihmisoikeuksia. YK:ssa on 193 jäsenvaltiota ja käytössä on 6 virallista kieltä, englanti, ranska, espanja, venäjä, kiina ja arabia. 

Kooltaan Palais des Nations on Versailles'n linnan kokoinen ja kompleksi on noin 600 metriä pitkä ja siellä on 34 kokoustilaa ja 2800 toimistohuonetta. Osa näistä huoneista on sisustettu ja kalustettu osallistujamaiden antamilla lahjoituksilla. Rakennuksessa on esillä paljon taidetta, käsitöitä ja erilaisia tyylejä, jotka edustavat eri kulttuureita ympäri maailmaa. Pääkonttori sijaitsee Arianan puistossa, jossa on kokoelma lahjoitettuja veistoksia ja monumentteja. Puistosta on upeat näkymät Geneve-järvelle ja Alpeille. Selkeänä päivänä sieltä voi nähdä Mont Blanc-vuorelle. Pääoven edustalla on kaikkien Yhdistyneiden kansakuntien jäsenmaiden liput. 
Ensimmäisen maailmansodan jälkeen perustettiin vuonna 1919 Kansanliitto (The Legue of Nations LON), jonka tehtävänä oli "kehittää kansojen välistä yhteistyötä ja taata kansojen välille turvallisuus ja rauha". Geneve valittiin pääkonttorin sijoituspaikaksi tunnustukseksi siitä, että kaupungilla oli pitkät perinteet kansainvälisistä neuvotteluista ja diplomatiasta. Kansanliiton Kansainliiton sihteeristö sijoitettiin aluksi Palais Wilsoniin. 


Geneven kaupunki lahjoitti 35 hehtaarin kokoisen Arianan puistoalueen, johon Palais des Nations rakennettiin vuosina 1929 - 1936. Arianan puistoalue on yksi Geneven suurimmista puistoista ja sijaitsee Geneve-järven oikean puoleisella rannalla. Puisto kuului aikaisemmin yksityiselle perheelle, jonka viimeinen jälkeläinen testamenttasi puiston Geneven kaupungille. Alkuperäiseen rakennukseen on tehty laajennuksia vuosina 1950-1952, jolloin rakennettiin kolme kerrosta lisää ja D-osa rakennettiin. Toinen laajennus tehtiin vuosina 1968 -1973, jolloin rakennettiin uusi E- rakennus kasvavien kokoustilojen tarpeeseen. E- rankennusta kutsutaan uudeksi rakennukseksi. 


Salle des Pas Perdus 
Vaikuttava galleria, joka on pituudeltaan 56 metriä, leveydeltään 9 metriä, korkeudeltaan 11 metriä, siellä järjestetään lukuisia näyttelyitä. Salin lattia on tehty suomalaisten lahjoittamasta graniitista. Sali on rakennettu kulkuväyläksi vanhan Palaisin ja uuden rakennuksen välille. Salin suurista ikkunoista näkee Geneven toimiston symbolina tunnetun muistomerkin The Celestial Sphere eli taivaanpallon. Ikkunoista on upeat näkymät kauniille Geneve-järvelle ja Alppimaisemalle sekä hyvällä kelillä voi nähdä kaukana Mont-Blanc vuoren. Tässä salissa varastoitiin monia espanjalaisia kansallisaarteita Madridin Prado-museosta mm. Goyan, Velasquezin ja El Crecon teoksia, Espanjan sisällissodan aikaan vuosina 1936 - 1939. 


Kuva: Wikipedia


YK:n Geneven toimipisteen symbolina pidetään kullattua pronssipalloa Armillary Sphere, joka havainnollistaa maailmankaikkeuden eri tähtikuvioita. Teoksen 65 tähtikuviota on kullattu ja 840 tähteä on hopeoitu ja se kuvaa maailman kulttuurien harmoniaa. Teoksen on tehnyt amerikkalainen kuvanveistäjä Paul Manship ja alkuvuosina pallo pyöri hitaasti, mutta vuosien saatossa sen moottori on vioittunut, eikä sitä ole onnistuttu korjaamaan lukuisista yrityksistä huolimatta. 
Assembly HallFile:ONU Geneva mainroom.jpg
Kuva: Wikipedia


Palais des Nationsin suurin huone, johon mahtuu noin 2000 ihmistä. Kokoushuone on ollut käytössä vuodesta 1937 ja se mahdollisti ensimmäisenä maailmassa simultaanitulkkauksen. Jäsenvaltioiden kasvamisen myötä on kokoushuonetta säännöllisesti kunnostettu, parannettu akustiikkaa ja teknisiä laitteita sekä nykyään simultaanitulkkaus onnistuu kuudella eri kielellä. Nykyinen ulkoasu on peruskorjauksen jälkeen vuodelta 1996.United Nations Human Rights Council


File:Room XX, Palais des Nations (6309176597) (2).jpg


YK:n ihmisoikeusneuvoston kokoushuoneen kattokoristeen on suunnitellut kuuluisa espanjalainen taiteilija Miquel Barcelò. Kokoushuoneen remontointi ja taideteos sai Espanjassa paljon kohua aikaan, sillä remontti- ja taideteoksen kustannuksiin käytettiin veronmaksajien ja kehitysavun rahoista 20 miljoonaa euroa. Massiivisen 929 neliön kupolin tekemiseen kului kaksi vuotta, sitä oli tekemässä 20 avustajaa joiden joukossa kokki sekä luolaekspertti ja siihen kului 35 000 kg maalia. Vuonna 2008 kokoushuoneen vihki Espanjan kuningas Juan Carlos ja kuningatar Sofia. 


YK:n kirjakauppa 

Kuljettaa kirjoja 25 YK:n toimiston välillä (UNESCO, WHO jne.) Kirjakauppa on avoin kaikille ja kaupassa laaja valikoima kirjoja, matkamuistoja sekä materiaalia eri järjestöistä. Kirjoja ja lahjatavaroita voi tilata myös postitse. 

Avoinna: ma-pe 9-17.30 ja viikonloppuisin 10-16:00


Sijainti: Geneve, Nations, Avenue de la Paix 14

Opastetut kierrokset, Aikuiset 12 CHF, Lapset 6-18 7 CHF
Heinä - elokuussa 
maanantai - lauantai, kierroksia koko ajan 10 - 16 välillä
muina aikoina
maanantai - perjantai aamulla 10 - 12 ja iltapäivällä 14 - 16

Opastetulla kierroksella kerrotaan YK:n toiminnasta ja historiasta, nähdään mm. Istuntosalin ja eri maiden antamia lahjoituksia. Museokauppa on käymisen arvoinen!

HUOM! Passi pitää olla mukana!
lisätietoa: www.unog.chTervetuloa blogiini
www.martanmatkassa.fi

Tuoreimmat kuulumiset löydät Martan Matkassa 


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mahtavaa että löysit sivuilleni!
Jätäthän kommentin käynnistäsi, luen niitä mielelläni.