tiistai 1. huhtikuuta 2014

Aprillipäivä ja tyttöjen tiistai

Aprilliä, aprilliä syö silliä ja juo kuravettä päälle!!! Tuota lorua muistan pienenä rallattaneeni useasti, vaikka pilat eivät aina tainneet onnistua. 

Aprillipäivää vietetään 1.4 ja tuolloin yritetään juksata perheenjäseniä ja ystäviä. Leikkimielinen huijaus on onnistunut, kun aprillipilan kohde on uskonut tarinan. Huijauksen jälkeen jälkeen täytyy kuitenkin heti kertoa, sen olleen aprillipilaa ja se tehdään aprillilorulla. 

Aprillipila ei saa loukata huijattavaa, eikä huijattava saa suuttua aprillipilasta. Aprillipäivä ei ole suomalaisessa kalenterissa ja usein sitä hyssytellään ettei muut hoksaisi ja oma pila onnistuisi.

Sanotaan että tämä keväinen hassuttelupäivä juontaa juurensa 1500-luvulta, Ranskasta ja silloin sitä vietettiin lemmen ja ystävyyden päivänä, jolloin lähetettiin kala-aiheisia kortteja. 

Ranskan opettajani kertoi, että Ranskassa pienemmät lapset askartelevat hyvissä ajoin paperisia kaloja, joihin on kirjoitettu hassuja tekstejä ja niitä yritetään laittaa huomaamatta huijattavan selkään. Ranskaksi aprillipäivä on nimeltään Poisson d’avril, poisson tarkoittaa kalaa. Englannissa sanotaan April Fool!Aika ajoin täällä Geneven seudulla suomalaiset rouvat kokoontuvat joko kahvittelun merkeissä, tai sitten jonkun muun tapahtuman. Kahvittelu osuikin sopivasti tiistaille, jonka olen nimennyt "tyttöjen tiistaiksi". Viime aikoina olen sattumoisin tavannut ystäviäni ja tuttaviani, tiistaisin erilaisten tapahtumien merkeissä ja aion siis jatkossakin pyhittää yhden päivän viikosta eli tiistain tytöille!

Eräs rouva oli kutsunut meidät kotiinsa Marchissyyn kahveille ja ennen sitä oli tarkoitus lähteä sauvakävelemään Jura-vuorten metsiin. Marchissy on pieni 472 asukkaan kylä ja se sijaitsee Vaudin kantonissa, Nyonin alueella, Jura-vuoren tuntumassa.

Lähdimme reilun kymmenen suomalaisen naisen kanssa valloittamaan kylää kävellen ja teimme reippaan kävelyreitin ihanassa maalaismaisemassa. Aurinko hemmotteli meitä ja kävelyn lomassa oli mukava jutustella uusien tuttavuuksien kanssa. 

Päästyämme takaisin emäntämme luokse, pöydät notkuivat jokaisen tuomista suolaisista ja makeista nyyttäriherkuista. Mikä parasta, pääsimme testaamaan suomalaista saunaa! Muistelen että olisin viimeksi ollut lokakuussa kylpylän saunassa, joten oli ihana pitkästä aikaa päästä saunomaan. Voiko ihanammin päivä enää alkaa? Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mahtavaa että löysit sivuilleni!
Jätäthän kommentin käynnistäsi, luen niitä mielelläni.