torstai 24. huhtikuuta 2014

Kevät tulee tohinalla, laidunkausi alkaa Jyrin päivänä
Meillä täällä kevät on jo pitkällä ja näin ensimmäiset lehmät laitumella jo maaliskuun puolella ja rypsit ovat jo melkein metrin korkuisia. Vappu on jo ensi viikolla, joten vielä ehtii pistää simat pörisemään. Tippaleipiä tekisi kyllä mieli, mutta niiden tekeminen taitaa olla liian haastavaa. 

Yksi kevään merkki täällä Sveitsissä on huhti-toukokuussa Morgesissa järjestettävät tulppaanifestivaalit eli La Fête de la tulipe. Festivaalit järjestetään vuosittain Parc de l’Indépendance- puistossa ja tänä vuonna sinne on istutettu 300 eri tulppaanilajia ja noin 120 000 tulppaania. Olen aina haaveillut näkeväni keväällä Hollannin upeat tulppaaniviljelmät ja nämä Morgesin tulppaanit antoivat taatusti esimakua siitä. Puistossa oli todella upeita asetelmia ja olen aina luullut että tulppaani on tulppaani, mutta esillä oli ihan uskomattoman näköisiä ja erikoisia tulppaaneita, joita en olisi uskonut tulppaaneiksi.

Jyrin päivä
23.4. on Jyrinpäivä ja aikoinaan Karjalassa tuolloin laskettiin lehmät laitumelle, tosin silloin Jyrinpäivää vietettiin myöhemmin toukokuun puolella. Mikäli Jyrinpäivänä oli vielä lunta tai kevät myöhässä, niin päästettiin lehmät kuitenkin hetkeksi jaloittelemaan. Jyrinpäivänä yritettiin karkottaa petoeläimiä kellojen ja torvia soittamalla sekä huutamalla tai ampumalla. 

Tänään törmäsin siestalla olevaan lehmälaumaan ja kaikkien kauloissa olivat kellot jotka kilisivät ja kumahtelivat. Ääni oli melkoinen ja pitävät varmasti pedot poissa, voisikohan tuo alppitorvi liittyä viestimisen lisäksi, myös tuohon petojen karkottamiseen? Tämä lehmälauma tosin tuli eteeni Ranskan puolella, kun olin menossa ratsastamaan. 

Sveitsissä laidunkauden loppuessa lehmät puetaan upeisiin kukkakoristeisiin ja paimennetaan perinteisissä asuissa laitumelta takaisin navettaan upeana kulkueena. Tämä on jokavuotinen traditio ja kulkueita järjestetään ympäri Sveitsiä. Kulkueet keräävät paljon katsojia ja ne ovat isoja tapahtumia ruoka- ja juomakojuineen. 


Viime syksynä minulla oli ilo päästä katsomaan St Cerguessa järjestettyä kulkuetta. Lehmillä olivat upeat kukkakoristeet ja valtavat kellot jotka humisivat. Kyllä se oli hurja tunne kun ne isot eläimet vyöryivät sieltä alas. Pukeutumisessa kannattaa ottaa huomioon isot jätökset...Edit: 
26.4.2016 Vappusiman reseptistä tehty oma erillinen postaus, löytyy täältä.Tervetuloa blogiini
www.martanmatkassa.fi

Tuoreimmat kuulumiset löydät Martan Matkassa 
3 kommenttia:

  1. Ensimmäiset 5 kuvaa ei näy eikä aukea!

    VastaaPoista
  2. Hmm.. Jännä juttu, Mozzillan ja Chromen kautta näkyy kuvat, mutta tosiaan IE:n kautta ei näy??? Harmillista! Mä en näistä hommeleista oikein ymmärrä mitään, mutta minkä selaimen kautta katsoit kirjoitusta?

    VastaaPoista

Mahtavaa että löysit sivuilleni!
Jätäthän kommentin käynnistäsi, luen niitä mielelläni.