torstai 24. huhtikuuta 2014

Kevät tulee tohinalla, laidunkausi alkaa Jyrin päivänä
Meillä täällä kevät on jo pitkällä, näin ensimmäiset lehmät laitumella jo maaliskuun puolella ja rypsit ovat jo melkein metrin korkuisia. Vappu on jo ensi viikolla, mutta vielä ehtii pistää simat pörisemään. Tippaleipiä tekisi kyllä mieli, mutta niiden tekeminen taitaa olla liian haastavaa. 


Jyrin päivä
23.4. on Jyrin päivä, aikanaan Karjalassa laskettiin lehmät tuolloin laitumelle, tosin silloin Jyrin päivää vietettiin myöhemmin toukokuun puolella. 

Mikäli Jyrin päivänä oli vielä lunta tai kevät oli myöhässä, niin lehmät pääsivät kuitenkin hetkeksi jaloittelemaan. Jyrin päivänä yritettiin karkottaa pois petoeläimiä, soitettiin kelloja ja torvia, huudettiin tai ammuttiin. 

Tänään törmäsin Ranskan puolella meluisaan lehmälaumaan, he taisivat viettää parhaillaan siestaa laitumella maatessa. Kaikkien kaulassa oli kello ja ääni oli melkoinen, kellot kilisi ja kumahteli, ne kyllä pitävät varmasti pedot poissa. Mahtaako alppitorvi liittyä viestimisen lisäksi, petojen karkottamiseen? 

Sveitsissä laidunkauden loppuessa lehmät puetaan upeisiin kukka koristeisiin ja paimennetaan perinteisissä asuissa laitumelta takaisin navettaan upeana kulkueena. Tämä on jokavuotinen traditio ja kulkueita järjestetään ympäri Sveitsiä. Kulkueet keräävät paljon katsojia ja ne ovat isoja tapahtumia, jossa on tarjolla erilaista ohjelmaa, myyntipisteitä ja paikallisia herkkuja voi ostaa ruoka- ja juomakojuista. 


Viime syksynä minulla oli ilo päästä katsomaan St Cerguessa järjestettyä kulkuetta. Lehmillä olivat upeat kukkakoristeet ja valtavat kellot jotka humisivat. Kyllä se oli hurja tunne, kun ne isot eläimet vyöryivät sieltä alas. Pukeutumisessa kannattaa ottaa huomioon isot jätökset...
Kevättä ilmassa
Yksi kevään merkki täällä Sveitsissä on huhti-toukokuussa Morgesin tulppaanifestivaalit eli La Fête de la tulipe. Festivaalit järjestetään vuosittain Parc de l’Indépendance- puistossatänä vuonna sinne on istutettu 300 eri tulppaanilajia ja noin 120 000 tulppaania. 

Olen aina haaveillut näkeväni keväällä Hollannin upeat tulppaaniviljelmät ja nämä Morgesin tulppaanit antoivat taatusti esimakua siitä. 

Puistossa oli todella upeita asetelmia! Olen aina luullut että tulppaani on tulppaani, mutta esillä oli  uskomattoman näköisiä ja hyvin erikoisia tulppaaneita, joita en olisi edes uskonut tulppaaneiksi.

Tervetuloa blogiini
www.martanmatkassa.fi

Tuoreimmat kuulumiset löydät Martan Matkassa 
3 kommenttia:

  1. Ensimmäiset 5 kuvaa ei näy eikä aukea!

    VastaaPoista
  2. Hmm.. Jännä juttu, Mozzillan ja Chromen kautta näkyy kuvat, mutta tosiaan IE:n kautta ei näy??? Harmillista! Mä en näistä hommeleista oikein ymmärrä mitään, mutta minkä selaimen kautta katsoit kirjoitusta?

    VastaaPoista

Mahtavaa että löysit sivuilleni!
Jätäthän kommentin käynnistäsi, luen niitä mielelläni.