torstai 14. toukokuuta 2015

Innere Stadt eli Wienin ydinkeskusta
1. Innere Stadt


Wienin kaupunginosat ovat numeroitu 1-23 ja ne sijoittuvat ydinkeskustan ympärille, koillisessa Leopoldstad, idässä Landstraße, etelässä Wieden ja Mariahilf, lännessä Nebau ja Josefstad sekä pohjoisessa Alsergrundin kaupunginosa. Kaupungin keskustassa sijaitsee suurin osa Wienin nähtävyyksistä ja Wienin historiallinen keskusta on merkitty UNESCON-maailmanperintöluetteloon. 
Innere Stadia ympäröi Ringstraße, kehänmuotoinen boulevardi joka on rakennettu entisen kaupungin muurin tilalle. Ringstraße on noin 5,3 km pitkä ja sen varrella on useita nähtävyyksiä, museoita ja historiallisia rakennuksia, viihtyisiä aukioita ja lukuisia patsaita sekä puistoja. Ringstraße muodostuu 9 eri Ring-kadusta pohjoisesta lähtien, Schottenring, Dr. Karl Lueger-Ring, Dr. Karl Renner-Ring, Burgring, Opernring, Kärtner Ring, Schubert-Ring, Parkring, Stubenring sekä Tonavan rannalla sijaitsevasta kadusta Franz Joseph Kai. Ringstraßen nähtävyyksistä voit lukea lisää täältä.
Yksi oleellinen osa kaupungin keskustaa on suuri Habsburg-hallitsijoiden palatsialue, joka käsittää useita rakennuksia ja se sijaitsee Ringstrassen varrella aivan Wienin keskustassa. Palatsialueen ensimmäinen osa on valmistunut 1200- luvulla ja palatsi toimi Keisarien virka-asuntona aina vuoteen 1918 asti, jolloin Itävallasta tuli tasavalta. Tänä päivänä monet rakennukset ovat edelleen hallinnollisessa käytössä ja siellä sijaitsee Itävallan presidentin virka-asunto. Palatsialueen muita rakennuksia ovat mm. Kaiserappartements eli Habsburgien upeat asuintilat, Sisi-museo, Hopeakokoelma, Kansalliskirjasto, Schatzkammer eli Aarrekammio, Espanjalainen ratsasatuskoulu, kirkko, Burgkapelle-kappeli, museoita sekä konserttisaleja, jossa Hofburgin oma orkesteri esiintyy. Lisää Hofburgien palatsialueesta voit lukea täältä.
Keskustan tärkeimmät ostoskadut ovat Kärtner Strasse, Am Graben ja Kohlmarkt, joiden varrella on kaikki kalliit kansainvälisten suunnittelijoiden merkkiliikkeet. Schwedenplatz-aukiolla ja sen lähistöllä on useita kahviloita ja ravintoloita sekä lähellä sijaitsevat Bermudan kolmion kadut ovat iltaisin suosittuja bilettäjien keskuudessa. 


Nähtävyyksiä


Stephansom tuomiokirkko, Mozartin kotitalo, Roomalaiset rauniot, Ringstrasse, Hofburg keisarillinen palatsialue, Espanjalainen ratsastuskoulu, Valtion oopperatalo, Rathaus ym.


Ankeruhr kello 
Stephansplatzin lähellä sijaitsevalla Hoher Marktin aukiolla on kaupungin kuuluisin kello Ankeruhr, jonka Wieniläinen vakuutusyhtiö rakensi 1900-luvun alussa. Animoitu kello esittelee Wienin historian merkkihenkilöitä, joista aina joku marssii kellossa tasatunnein, näkemisen arvoinen esitys on kahdeltatoista, kun musiikin tahdissa marssii useampi henkilö. Aukio on aikanaan ollut tärkeä markkinapaikka ja sen ympärillä on ollut kauniita kartanoita ja palatseja, jotka tuhoutuivat II maailmansodan ilmapommituksissa. Aukion keskellä on Vermählungsbrunnen suihkulähde, joka kuvaa Jeesuksen vanhempien Marian ja Josephin häitä. 
Sijainti: Stephansplatz, Hoher Markt

Römer Museum eli Roomalaisten runiot ja museo

Innere Stadtissa, Höher Markt aukiolla sijaitseva museo kertoo roomalaisten elämästä Wienin sotilasleirissä Vindobonassa 97 jKr- aina 400-luvulle asti. Museon alimmassa kerroksissa on nähtävillä Rooman valtakunnan aikaiset vanhat rauniot, jotka löytyivät 1948-1949 pommituksissa. Museossa on nähtävillä 300 esinettä jotka ovat löytyneet sotilasleiriltä. Nykytekniikan avulla museossa voi nähdä 3D kuvia ja seinämaalauksia, miltä rauniot ovat näyttäneet. Museoon on vapaa pääsy kuukauden 1. Sunnuntaina.
Sijainti: Höher Markt 3, lähellä Stephansplaz metroasemaa
Avoinna: ti-su 9.00-18.00Stephansdom eli PyhänTapanin tuomiokirkko 
Wienin maamerkkinä tunnettu Pyhän Tapanin tuomiokirkko sijaitsee aivan kaupungin keskustassa ja se on yksi suosituimpia turistikohteita. Romaaninen kirkko vihittiin käyttöön vuonna 1147, mutta siihen on tehty useita laajennuksia ja siinä näkyy eri aikakausien tyylisuuntauksia. Kirkon katto on erikoinen, se on tehty värjätyistä lasitiilistä ja niistä on sommiteltu Itävallan tunnus kaksipäisen kotkan kuvio. 
Eteläinen Steffei torni on näyttävä, sitä rakennettiin noin 73 vuotta ja se on 137 metriä korkea. Torniin pääsee kiipeämällä 343 porrasta ja sieltä avautuu upeat kaupukinäkymät. Pohjoista tornia alettiin rakentamaan vuonna 1450, mutta se ei valmistunut koskaan. Pohjoisessa tornissa on kuuluisa Plummerin kello, joka on Itävallan suurin ja raskain kirkonkello ja se painaa 21 383  kiloa. Alkuperäinen Plummerin kello (1700) oli tehty turkkilaisten jättämistä tykeistä. Pummerin tornista on myös upeat näköalat ja sinne pääsee hissillä, lipun hinta 5€.
Sodista ja tulipaloista huolimatta katedraali säilyi monien vuosisatojen ajan vahingoittumattomana, mutta huhtikuussa 1945 vain muutamia viikkoja ennen II maailmansodan loppumista, se kärsi pahoin pommituksista mm. Plummerin kello putosi alas tornista. Sodan jälkeen kirkkoa kunostettiin ja vuonna 1957 uusi Plummerin kello pystytettiin pohjoistorniin 68 metrin korkeuteen.
Paikalliset käyttävät kirkosta nimeä Steffei ja siellä pidetään päivittäin useita jumalanpalveluksia sekä se on suosittu vihkikirkko, kuuluisuuksien häitä jopa televisioidaan suorana lähetyksenä. 1700-luvulla kirkossa on esiintynyt mm. Joseph Haydn poikakuoron kanssa sekä se oli Mozartin vihikikirkkona vihitty siellä vonna 1782. Kirkkoon on vapaa sisäänpääsy ja jumalanpalveluksien aikaan sinne pääsee rajoitetusti. Kirkkoon voi tutustua maksullisen audioselostuksen kanssa ja kirkon alapuolella sijaitseviin katakombeihin pääsee tutustumaan opastetulla kierroksella, jonka hinta on 5 €. 

Lisätietoja: www.stephanskirche.at
Avoinna: ma-la 6.00-22.00 / su ja pyhäpäivät 7.00-22.00
Kulkuyhteydet: metro U1 ja U3 Stephansplaz 

Mozarthaus, Mozartin kotitalo
Stephansplazin metroaseman ja Pyhän Tapanin kirkon lähellä vanhassa kaupungissa sijaitsee Mozartin talo, joka tunnetaan myös nimelä Figaron talo. Wolfgang Amadeus Mozart asui talossa vuosina 1784- 1787 ja tuona aikana hän sävelsi yhden suosituimmista oopperoistaan, Figaron häät. Ylimmssä kerroksessa audiopastus kertoo Mozartin tarinan mm. Mozart naistenmiehenä, uhkapeleistä, tuhlaamisesta sekä vapaamuurareista sekä elämisestä 1700-luvun lopulla. Toisessa kerroksessa kerrotaan hänen musiikista ja musiikillisista vaikutteista. Alimmassa kerroksessa on nähtävillä Mozartin makuuhuone, tuon ajan huonekaluja sekä esineistöä.  Mozart asui Wienissä 11 vuotta ja hän asui useissa eri paikoissa riippuen hänen rahatilanteestaan. 

Sijainti: Domgasse 5
Avoinna: ma-su 10-19.00

Keisarillinen hautakammio
Lähellä Stephansplazia, Neuer Marktin aukiolla sijaitsee Kapusiini kirkko, jonka kryptassa makaa 149 Habsburgin dynastian sukulaista. Koristeellisiin arkkuihin on haudattu 12 keisaria ja 19 keisarinnaa vuodesta 1633 lähtien mm. Maria Teresia ja hänen miehensä Keisari Fanz I, viimeisenä kryptaan on haudattu Franz Joseph I sekä hänen vaimo Kerisarinna Elisabeth että heidän poikansa kruununprinssi Rudolf, jotka sijaitsevat Kapusiinimunkkien hoitamassa kryptassa. Habsburgien sisäelimet ovat haudattau Pyhän Tapaninkirkon katakombehin, sydämet Augustiinilaiskirkkoon ja ruumiit ovat haudattu Kapusiinikirkkoon. 

Sijainti: Tegetthoffstraße 2
Avoinna: ma-su 10-18.00
Sisäänpääsy: Aikuiset 5€

Espanjalainen ratsastuskoulu / Spanische Hofreitschule
Wienin kuuluisa Espanjalainen ratsastuskoulu ja sen upeat Lipizzan hevoset ovat yksi kaupungin suosituimmista nähtävyyksistä. Korkeatasoinen ratsastuskoulu on ainoa maailmassa, jossa klassisia ratsastustaitoja harjoitetaan niiden alkuperäisessä muodossa. Ratsastajat ja hevoset kouluttautuvat vuosia ja he pystyvät tekemään musiikin tahdissa vaativia, pikkutarkkoja liikkeitä. Kaunis barokkityylinen ratsastushalli on valmistunut vuosina 1729-1935 ja se rakennettiin alun perin nuoria aristokraatteja varten, jotta he pystyisivät opettelemaan ratsastusta. 

Tänä vuonna (2015) on kulunut 450 vuotta siitä, kun Espanjalainen ratsastuskoulu on mainittu ensimmäisen kerran Heldenplazin suuressa gaalassa. Juhlavuoden kunniaksi Wienin poikakuoro vierailee muutamissa ratsastusesityksissä.

Lisää Espanjalaisesta ratsastuskouusta voit lukea täältä.Shoppaus


Kaupungin keskustassa sijaitseva ostosaluetta, josta löytyy kaikki kalleimmat merkki- ja boutiqueliikkeet, löytyvät Pyhän Tapanin kirkon luona sijaitsevilla kaduilla: Kärtnerstrassen, Graben ja Kohlmarkt. Kultaiseksi kortteliksi kutsutaan aluetta Am Hofin aukion viereistä korttelia (Bognergrasse, Seitzergrasse, Tuchlauben), jossa sijaitsee kansainvälisten suunnittelijoiden mm. Prada, Louis Vuitton, Armani lippulaivamyymälät. Oopperatalon lähellä on Ringstrassen-Gallerien kaksikerroksinen ostoskeskus, se muodostuu kahdesta eri rakennuksesta, jotka yhdistyvät toisiinsa lasisillalla. Kauppakeskuksessa on 59 liikettä ja 8 ravintolaa.

Graben, ostoskatu 
Graben-katu on ollut olemassa jo Rooman aikaan, sen ympärillä on muodostunut useita kujia ja katuja, jotka ovat olleet kävelykatuja vuodesta 1970 asti. Graben on ollut suosittu ostoskatu jo keisarilliseen aikaan on ja osa kaupoista oli jo silloin suosittuja ostospaikkoja kuten, Augarten posliinit, Heldwein korut sekä Nägele & Strubellin parfyymit. Grabenin ympärillä on useita kahviloita ja ravintoloita, vanhoja rakennuksia kuten Equitablen palatsi sekä upeita suihkulähteitä esim. Josefs- and Leopoldsbrunnen. Vanhin suihkulähde on vuodelta 1455 ja sen vettä on käytetty palojen sammutukseen, sillä aikaisemmin useat talot olivat rakennettu puusta.

Kärntner Strasse 
Rooman aikaan kadun nimi oli Strata Carinthianorum ja se oli tärkeä kulkureitti keskustast kaupungin muureille. Kärnter Strassesta tuli suosittu ostoskatu 1800-luvulla ja sen varrella on  perinteisiä kauppoja sekä monien kansainvälisten muotiliikkeiden myymälöitä, mm. Swarovskin Kärntner Strasse 24, liikkeessä on 3 kerrosta ja tuotteet ovat laitettu upeasti esille. Osa kadun rakennuksista tuhoutui II maailmansodan pommituksissa ja tänä päivänä se on kävelykatu. Kävelykatu alkaa Oopperatalon luota, Hotel Sacherin kulmalta ja jatkuu aina Stephansdomin tuomiokirkolle asti ja sieltä voi jatkaa vasemmalle Grabenin ostoskadulle. 

Steffi tavaratalossa on laaja valikoima eri suunnittelijoiden tuotteita sekä laadukasta kosmetiikkaa. Tavaratalon panoramahissillä pääsee ylös kahvilaan ja ravintolaan, jonka kattoterassilta on upea näkymä Stephansdomin tuomiokirkolle. Steffi tavaratalo on tänä päivänä samassa rakennuksessa, missä Wolfgang Amadeus Mozart menehtyi vuonna 1791. Kärntner Strassen poikkikadulla, Himmelpfortgasse 4-8, sijaitsee komentaja Prinssi Eugenin talvipalatsi, jossa hän menehtyi vuonna 1736.

Muoti ketjut:
Turek vaateliike, Rotenturmstraße 19, Walfischgasse 3 
Mango, Kärntner Straße 22 
Zara, Kärntner Straße 7, Stephansplatz 12
Forever 21, Kärntner Straße 9
Ringstraßen Galerien, Steffl, Kärntner Straße 1,  

Am Hof taide- ja antiikkimarkkinat
Kaupungin keskustassa sijaitsevalla aukiolla on myyty antiikkia jo 20 vuoden ajan, maalauksia, posliiniä, kirjoja, puisia leluja ja paljon muuta. 2 kommenttia:

 1. Ai ai, tulikin kamala hinku Wieniin. Viime käynnistä onkin jo vuosia.
  fani

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei muuta kuin matkaa varaamaan :) Tällä hetkellä kaupungissa taitaa olla kova tohina päällä, täytyykin katsella huomenna alkavia Euroviisuja, jos vaikka pääsisi fiilistelemään tuttuja paikkoja :)

   Poista

Mahtavaa että löysit sivuilleni!
Jätäthän kommentin käynnistäsi, luen niitä mielelläni.