tiistai 12. toukokuuta 2015

Miten kierrättää rikkinäiset vaatteet?



H&M kerää vanhoja vaatteita ja kodintekstiileitä


Nyt on tähänkin pulmaan löytynyt ratkaisu! Meillä täällä Sveitsissä kun ei kerätä energiajätettä, niin olen pitkin hampain täyttänyt sekajätepusseja rikkinäisillä tai huonokuntoisilla vaatteilla, joita ei enää voi laittaa vaatekeräyksiin. Useasti olen noteerannut Henkassa ja Maukassa kassojen luona olevat vaatteiden keräyspisteet, mutta en ole niistä sen kummemmin ottanut selvää. Jokin aika sitten kassallla ollessani jäin tuijottamaan kylttejä ja yritin myyjältä kysellä tempauksesta, mutta hän ei valitettavasti osannut asiaa englanniksi kertoa ja ranskan kielen taitoni on puutteellinen, joten päätiin hieman googlailla ja otin asiasta selvää Suomen Henkan ja Maukan kotisivuilta.


Älä heitä muotia hukkaan!

Vuosittain kaatopaikalle kertyy useita tonneja tekstiilejä, joista jopa 95% voitaisiin hyötykäyttää uudelleen. H&M on mielestäni upeasti tarttunut haasteeseen ja ovat mukana pienentämässä kaatopaikoille päätyvän jätteen määrää. H&M kerää siis vaatteita sekä kodintekstiileitä myymälöissään ja he ottavat vastaan ehjiä, kuluneita tai rikkinäisiä vaatteita ja toimittavat ne edelleen kierrätykseen. Tekstiilit lajitellaan ja käyttökelpoiset vaatteet kierrätetään ja kuluneeet sekä rikkinäiset vaatteet hyödynnetään raaka-aineina tai niistä tehdään uusia tuotteita.


H&M vaatekierrätys


Liikkeessä kierrätettävät tekstiilit pussitetaan ja jokaista pussia kohden saa vielä vastineeksi 5 euron  / frangin alenuskupongin, jonka voi käyttää yli 30 euron frangin ostoksen yhteydessä. Vaatteiden merkillä ei ole väliä, vaan he ottavat vastaan myös muiden valmistajien tuotteita.


Seuraava kassi odottamassa


Minulla oli kotona iso kasa vaatteita, joiden kohtaloa olin pitkään miettinyt, joten vein ne kaupassakäynnin yhteydessä Henkkaan ja Maukkaan Ranskassa. Homma toimi erittäin hyvin, minä pääsin eroon puoikuntoisista vaatteista ja samalla sain tilaa kaappeihin. Tyttäreni löysi kaapistansa nipun rikkimenneitä housuja ja hän vei ne Sveitsin puolella Henkkaan ja Maukkaan, joka toimi vastaavalla tavalla. Molemmat saimme liikkeistä alennuskupongit, joille tulee varmaan olemaan käyttöä myöhemmin ja kuponki on voimassa elokuuhun asti!


Hyvä syy lähteä kesävaateosoksille!



5 kommenttia:

 1. Kiva että löytyi paikka rikkinäisille vaatteille:) Täällä on ilokseni jo pitkään voitu kierrättää sellaisia ja aika lähellä on säiliö sitä varten.Kuulin että ihan huonokuntoisista tekstiileistä tehdään rättejä.

  VastaaPoista
 2. Mutta täälä ei taida Henkka Maukassa olla tuollaista kun voi muutenkin kierrättää.Kiva että siitä sai alekupongit:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivon todella että tuo rikkinäisten vaatteiden kierrättäminen vähentäisi niiden laittamista "UFF-laatikoihin" tai muihin vaatekeräyksiin, sillä vaatteiden lajittelu teettää lisää työtä ja saa aikaan enempi kuluja. Kysy ihmeessä teidän Henkka, Maukasta, sillä uskoisin että tuo kampanja on kansainvälinen ja sitä toteutetaan kaikisssa maissa.

   Poista
 3. luumusosetta voit itse myös tehdä helpoimmin,kuivatuista luumuista,keität niitä vain,ja makeutta maun mukaan,tosi nopeaa ja helppoa.siskoni muuten asuu liki zugia,upeaa seutua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei ja kiitos hillovinkistä täytyy kokeilla hillokkeen tekoa, kommentti kuuluu varmaan toiseen tekstiin, mutta ei se haittaa :) Zugista olen nähnyt upeita kuvia ja se on yksi kaupunki monen joukossa, missä olisi kiva päästä käymään.

   Poista

Mahtavaa että löysit sivuilleni!
Jätäthän kommentin käynnistäsi, luen niitä mielelläni.