keskiviikko 11. helmikuuta 2015

Pataleipä, kyllä se on hyvää!





Viimeaikoina tuo pataleipä on kummitellut mielessäni jatkuvasti ja se on noussut esiin niin FB:n, kuin eri nettisivujen kautta, missä sitä on kehuttu kovasti. Päätin kokeilla tuota trendikästä pataleipää ja voi että se oli hyvää..






Vertailin eri reseptejä ja päädyin tekemään kompromissin Kotivinkin ja Marttojen reseptien välillä, sekä höystin sitä hieman jauhojen puutten vuoksi. Kotona oli käytössä vain vehnäjauhoja, joten hiivaleipäjauhojen sijaan laitoin vehnäjauhon seuraksi neljän-viljan hiutaleita, joita sattui vielä olemaan jäljellä. Kotivinkin reseptissä oli suolaa 2 tl ja Martoilla 1 tl, päädyin laittamaan 2 tl, sillä nämä Sveitsin levitteet ovat aika suolattomia ja minun makuuni tuo 2 tl suolaa ei ollut liikaa. Pidensin leivän paistoaikaa reilulla 5 minuutilla.

Kyllä täytyy myöntää, että hyväähän se oli ja todella helppo tehdä! Leipä oli sopivan kokoinen, joten eikun kauppaan ja ostamaan erilaisia jauhoja!


Pataleipä Martan tapaan





Taikinan tekeminen on helppoa, 
sitä ei saa vaivata ja 
sen pitää antaa nousta useita tunteja, 
pataleivän taikinan voi hyvin laittaa illalla tekeytymään ja 
paistaa seuraavana aamuna. 

3,5 dl kädenlämpöistä vettä 
½ tl kuivahiivaa tai pieni pala tuorehiivaa
2 tl suolaa 
7 dl jauhoja 
(4 dl vehnä + 3 dl hiivaleipä/sämpylä tai 
6 dl vehnä + 2 dl kaura tai neljän viljan hiutaleita) 
loraus öljyä 

Laita kuivat aineet kulhoon ja 
lisää reilusti kädenlämpöinen vesi ja sekoita tasaiseksi. 
Taikinaa ei saa vaivata. 
Peitä taikina tuorekelmulla ja 
jätä tekeytymään huoneenlämpöön 12-24 tunniksi. 
Mitä pidempi kohotusaika sen maukkaampi leipä. 

Kaada taikina jauhotetulle pöydälle ja 
muotoile se pyöreäksi, 
peitä liinalla ja anna kohota vielä puolisen tuntia. 
Laita uuni päälle 225 asteeseen kohoamisen ajaksi ja 
lämmitä siellä 2-3 litran kannellinen pata. 

Kun taikina on kohonnut, 
ota pata uunista ja voitele sen pohja ja reunat öljyllä. 
Laita taikina kuumaan pataan, 
kansi päälle ja kypsennä uunissa puoli tuntia. 
Ota padan kansi pois ja 
jatka kypsentämistä vielä 15-20 minuuttia.  







Martan reseptivinkkejä!


Tuoreimmat kuulumiset löydät 
Martan matkassa Facebookista tai Instagramista


maanantai 9. helmikuuta 2015

La Bise, myrskytuuli ja poskisuudelmia






Reilu viikon verran meillä on puhaltanut kylmä voimakas tuuli la Bise ja se on liikkunut yli 30 km tuntivauhdilla. Kyllä on ollut hatussa kiinnipitelemistä! Me olemme säästyneet vahingoilta ja pihalla tavarat ovat pysyneet paikoillaan, mutta lähistöllä on näkynyt jonkin verran tuhoja, isot vanhat puut ovat kaatuneet myrskyssä. Viime viikolla muutamina päiväinä lauttaliikenne Geneve-järven yli Ranskaan oli suljettuna ja perjantaina annettiin useita myrskyvaroituksia. 



Versoix 2.2.2015


Viikonloppuna kävin meidän rannassa katsomassa, kuinka tuuli on sitä riepotellut. Kylmä tuuli iski vastaan ja aallot löivät rantaan, sääliksi kävi joutsenia, jotka yrittivät suojautua tuulelta. 


Miés ranta 8.2.2015


Miés ranta 8.2.2015


Miés ranta 8.2.2015 


Rannalla oli hyvin vähän jään alle jääneitä kasvillisuutta, mutta ystäväni oli ottanut upeita kuvia Vessoixin venesatamasta, joka sijaitsee ihan meidän lähellä.  


Kuva: Virpi Huttunen, Versoix venesatama 


Kuva: Virpi Huttunen, Versoix venesatama 


Kuva: Virpi Huttunen, Versoix venesatama


Kuva: Virpi Huttunen, Versoix venesatama laituri 

La Bise tuuli


La Bise on kylmä ja voimakas tuuli, joka puhaltaa koillisesta läpi Sveitsin Mittelandin ja puristuessaan Jura-vuorten ja Alppien väliin se vahvistuu ja vaikuttaa erityisesti Itä-Ranskassa ja Geneve-järven alueella. Talvikuukausina tuuli tuo mukanaan lunta ja rakeita, sekä se ravistelee järven pintavettä siten, että järven ranta-alueet ovat  jään peitossa. Myrskyn aikana tuulen nopeus on yli 30 km/h ja se voi hyvin nousta jopa yli 60 km/h. Kesäisin kuiva tuuli puhaltaa pyykit nopeasti kuivaksi ja paikalliset sanovatkin ”avec la bise, lava ta chemise” eli ”kun tuuli puhaltaa, pese paita”.

Vuonna 2012 La Bisen aikaan täällä Geneve-järven rannoilla jäätyi, jopa lähikatujen autot, siten että niitä ei voinut käyttää ennen, kuin jää oli sulanut. Olen nähnyt hurjia kuvia jäätyneistä kaduista ja kuvista on koottu myös kirja. 


La Bise 2012


La Bise 2012


La Bise, poskisuudelma






La Bise tarkoittaa Ranskassa myös suukkoa ja poskisuudelma on tuttavallinen tervehtimistapa ystävien ja perheen keskuudessa. Suukkojen määrä vaihtelee yhdestä neljään Ranskan eri alueilla, täällä meidän lähistöllä annetaan kolme poskisuudelmaa, kuten meillä Sveitsissäkin. 

Nämä poskisuudelmat aiheuttavatkin minulle päänvaivaa, ainakin alussa, kun ei tiedä miten niiden kanssa toimitaan, montako suukkoa annetaan ja kummalta puolelta aloitetaan? Madridissa asuessamme jouduin ensikosketuksiin poskisuukkojen kanssa ja aluksi sattui hauskoja kommelluksia, kun suomalaiseen tapaan tarjosin ensimmäiseksi kättä tervehtiäkseni vierasta ihmistä ja vastapuoli tulikin heti iholle. Aika nopeasti opin, että Espanjassa annetaan kaksi poskisuukkoa ja ne aloitetaan vasemmalta puolelta eikä oikealta! Nolompi tilanne sattui kun olin olin tallilla harjaamassa hevosta ja uusi tuntilainen tuli esittäytymään ja minähän tietenkin ojensin kauempaa kättäni, jossa sattui olemaan harja ja rouva tuli heti antamaan poskisuudelmaa.

Sveitsissä tosiaan annetaan kolme poskisuukkoa ja aloitetaan vasemmalta puolelta ja aluksi minulle usein kävi nolosti ja lopetin tervehtimisen jo toiseen suukkoon, jonka jälkeen meinasin vastapuolen kanssa joutua törmäyskurssille. Myöhemmin sama tapahtui uudelleen espanjalaisten kanssa, kun olin jo oppinut antamaan nuo kolme suukkoa ja he lopettivat kahteen. 




torstai 5. helmikuuta 2015

Herkullinen Runeberg-vadelmakakku


Hyvää Runeberginpäivää!

Tänä vuonna en jaksanut näpertää yksittäisiä Runebergin torttuja, vaan sen sijaan tein isomman kakun. Ohje on  muistaakseni Pirkan ja se ollut minulla pitkään, mutta en ole sitä aikaisemmin kokeillut. Usein se tipahtanut muiden reseptien seasta ja aina olen vesikielellä katsellut sen herkullista kuvaa ja miettinyt että, seuraavana Runebergin päivänä aion sen tehdä. Nyt on siis se seuraava Runebergin päivä. Kakku oli todella helppo tehdä ja jo taikinaa maistellessa tiesin että tästä tulee hyvää. Tykästyin siihen ideaan, että vadelmahillo sekoitetaan taikinaan ja jäin heti miettimään, missä muussa yhteydessä, voisin sitä hyödyntää… 

Mikäs sen mukavampi tapa juhlistaa kansallisruonoilijaamme kun, aloittaa päivä herkullisella Runebergin-vadelmakakulla. Täältä löydät aikaisemman postaukseni  J.L. Runebergistä ja ohjeet perinteisiin Runeberg-torttuihin.






Omasta kakustani ei tullut yhtä kaunis, kuin muistamani kuva, mutta huomasinkin laittaneeni koristelussa enemmän vadelmahilloa kuin reseptissä oli, joten koristelun väri on paljon tummempi, eikä niin kauniin vaaleanpunainen. Ulkonäöstä huolimatta kakku oli todella maukas, mutta minun makuuni kakku olisi voinut olla hieman kosteampi, joten ensi kerralla saatan lisätä hieman enemmän tuota kostutuslientä.


Runebergin vadelmakakku




Kakkupohja:

150g voita
1,5 dl sokeria
2 kananmunaa
3 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl vanilliinisokeria
1 rkl tummaa kaakaojauhetta
1 dl vadelmahilloa
1 dl piparkakkuja murennettuna (tai muita pikkuleipiä)

Kostutusliemi:

½ dl vettä
½ dl rommia tai punssia
2 rkl sokeria

Koristeluun:

1 rkl  vadelmahilloa
1 dl tomusokeria
1-2 tl vettä tai sitruunan mehua

Vaahdota voi ja sokeri valkoiseksi vaahdoksi. 
Lisää yksitellen kananmunat. 
Sekoita joukkoon vadelmahillo. 
Sekoita kuivat aineet keskenään. 
Siivilöi jauhot taikinaan. 
Lisää lopuksi murennetut piparkakut. 
Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun 
suorakaiteen muotoiseen vuokaan (noin 1l) 
Paista kakkua uunin alatasolla 175-asteessa noin 45 minuuttia. 

Kumoa kakku hieman jäähtyneenä. 
Pese vuoka ja laita jäähtynyt kakku takaisin vuokaan. 
Lämmitä kostutusliemen ainekset kattilassa. 
Kostuta kakun pinta liemellä ja jätä se 
kostumaan muutamaksi tunniksi tai seuraavaan päivään. 
Kumoa kakku vadille ja sekoita koristelua varten
vadelmahillo, tomusokeri ja vesi. 

Valuta kuorrutus kakulle ja anna jähmettyä   

keskiviikko 4. helmikuuta 2015

Lelex-Crozetin suosittu laskettelukeskus Juralla





Eilen kävin testaamassa Juran suosituinta laskettelukeskusta Lelex-Crozetin aluetta. Aamulla tarkistin web-kameran kautta säätilanteen ja kyllähän se sumuiselta näytti, mutta päätimme kuitenkin lähteä kokeilemaan onnea. Nousimme kabiinilla Crozetin puolelta ylös ja näkyvyys oli suht heikko ja noustessamme ylemmäksi se oli lähes olematon. Lähdimme kuitenkin laskemaan alas ja varovaisesti ja tietenkään emme huomanneet pyytää rinnekarttaa mukaan, joten menimme hieman arpapelillä. 


Siellä se aurinko paistaa Lelexin suunnalla


Päästyämme La Cathelinen alueella näkyvyys parani huomattavasti, arvoimme reittiä alas tuolihissille ja olimme hieman epävarmoja, joten jouduin laskemaan nuorien hurjapäiden kanssa, loppupätkän hissien alapuolella olevaa lumista rinnettä alas.



Martta hieman paniikissa 


Otimme tuolihissin ylös Monthoiseyn huipulle (1680m) ja jo puolessa välissä nousua huomasimme olevamme taas sakean sumun keskellä. Alashan sieltä oli päästävä vaikka eteen ei nähnyt, kuin muutaman metrin verran, meno oli meikäläisen osalta hyvin rauhallista. Näkyvyys parani taas rinteiden keskiosassa, huomasin että Lelexin kylässä paistaa aurinko, joten päätin laskea koko matkan aina Lelexin kylään asti. 


Lelexin kyllä


Näkymät Crozetin rinteille  


Näkymät Crozetin suuntaan, Geneve-järvelle ja Alpeille 


Tämä lasku oli aivan mahtava ja antoi viitteitä sille, että hyvien kelien aikana täällä tulee viihtymään. Otin alhaalta kabiinihissin takaisin ylös ja jatkoin laskuja Lelexin puolella, missä olosuhteet olivat paremmat. Hassua miten kelit voi vaihdella noin paljon, Juran Crozetin puoleinen osa oli tänään sankan sumun peitossa ja Lelexin puolella oli selkeää ja paistoi aurinko. Lopuksi oli vielä suoriuduttava takaisin sankan sumun keskeltä Crozetin puolelle, missä automme oli parkissa. Tänne pitää ehdottomasti tulla uudellen, kun on paremmat kelit!


Crozet - Lelex


Lelex-Crozet



Alue on yksi Monts Juran laskettelukeskuksista ja se on Juran suurimpia laskettelukeskuksia ja siellä sijaitsee myös Juran pisin rinne joka on noin 3 km pitkä. Ylhäällä Crozetin alueella on 26 rinnettä, yhteensä noin 30 rinnekilometriä ja alhaalla alue yhdistyy Valserinen maastohiihtoalueeseen. Lelex-Crozetin laskettelualueella on yhteensä 29 rinnettä 15 hiihtohissiä, joista 2 on kabiinia. Rinteiden luokse pääsee pienestä Crozetin kylästä (1766 asukasta) lähtevällä kabiinilla ja ylhäällä on upeat näkymät Geneveen, Salévelle ja Mont Blancille. Rinteiden lisäksi siellä on 3 lumikenkäreittiä. Lelexin kylä on pieni maalaiskylä (260 asukasta), jota ympäröi suuret metsäalueet, sinne avattiin ensimmäinen hiihtohissi vuonna 1936. Lelexin kylästä pääsee kabiinihissillä La Cathelinen ravintolan viereen noin puoleen väliin Crozet-Lelexin laskettelualuetta. 


Rinteitä: 28 (3 mustaa, 5 punaista, 8 sinistä ja 10 vihreätä)
Hissit: 15 (2 kabiinia, 2 tuolihissiä, 11 hiihtohissiä)
Snowpark: on Crozet
Hiihtoladut: on
Lumikenkäreitit: on
Pulkka-kelkka alue: on
Avoinna: joka päivä 9-16.15
Hinnat 2015:

Aikuisten päivälippu 25€ + magneetti lippu 1€

Huom! Rinnekartta on maksullinen ja sitä pitää osata pyytää





maanantai 2. helmikuuta 2015

La Dôlen lumiset rinteet




Viikonloppuna kävimme ensimmäistä kertaa tänä vuonna laskettelemassa ja päätimme kokeilla Juran lähirinteitä ja matkasimme La Dôlen hiihtokeskukseen. Lunta on tuiskuttanut viime päivät oikein urakalla, mutta tiet olivat onneksi sulat ja hyvässä kunnossa. Ajoimme La Curen kautta Des Dappesin alueelle, ylhäällä satoi lunta ja oli hieman sumuista, mutta lähdimme kuitenkin rinteeseen.  




Ensimmäinen lasku oli kerrassaan mahtava, en ole koskaan aikaisemmin laskenut, niin lumista rinnettä, kuin täällä. Upea tunne, kun ei tarvitse jännittää jäisiä kohtia ja sukset kulkivat sopivaan tahtiin. Tosin paikoitellen lunta oli liiankin paljon ja se oli todella petollisen upottavaa. 

Menimme tuolihissillä ylös La Dôlelle ja valitettavasti sumu oli sen verran sakeaa, että emme päässeet nauttimaan upeista näköaloista. Laskeminen La Dôlelta alas oli haasteellista sillä näkyvyys oli todella huono ja emme meinanneet löytää oikeaa rinnettä alas. La Dôlen sijaan jatkoimme laskettelua alempana siihen asti kunnes nälkä yllätti. Olimme muutaman tunnin laskettelun jälkeen jo ihan väsyneitä, joten päätimme luovuttaa ja jatkaa uudemman kerran selkeämmällä kelillä. 


La Dôle 1678 m 


Laskettelun jälkeen suunnistimme kohti St. Cerguen kylää ja halusin vihdoin päästä kokeilemaan kuuluisaa Rando Burgeria, mitä moni on minulle suositellut ja kehunut parhaaksi hampurilaispaikaksi. Meillä kävi tuuri, sillä ravintola oli vielä auki, vaikka kello olikin jo melkein kolme. 

Tilasin listalta Garlic Kiss nimisen hampurilaisen ja voin todella sanoa, että se oli paras hampurilainen mikä olen ikinä syönyt! Hampurilainen oli todella maukas, siinä maistui mukavasti valkosipuli ja jauheliapihvi oli tuhdin kokoinen 160 grammaa. Maksoihan itse hampurilainen puolet enemmän kuin Mc Donaldsin ateria, mutta kyllä se oli hintansa väärti!




St. Cergue, Route d'Arzier 12
Avoinna: 
ma-ti suljettu
ke-pe 11.30-14.00 ja 18.00-21.00
la-su 12.00-15.00 ja 18-21




Dôle, Saint-Cergue


Dôlen lasketttelualue sijaitsee noin 20 km päässä Nyonista, 1230-1678 metrin korkeudella. Alueella on yhteensä 16 rinnettä, joista pisin rinne on on 2500 metriä pitkä. Alueella on 8 hiihtohissiä sekä 4-paikkaisella tuolihissillä pääsee Dôlen huipulle (1678m). 

Huipulta on upeat näkymät järvelle sekä Sveitsin että Ranskan Alpeille ja ylös pääsee myös ilman suksia. Suurin osa rinteistä ja hisseistä sijaitsee Les Dappesin alueella, josta pääsee laskemalla Ranskan puolelle Les Tuffesin alueelle, joka on yksi Les Roussesin laskettelukeskuksista. Dôlelle on hyvät kulkuyhteydet autolla tai Nyonista viehättävällä pikkujunalla La Curen asemalle, josta on bussikuljetus rinteille, kannattaa kysyä juna-laskettelu yhdistelmälippua.




Rinteitä: 16 (2 mustaa, 4 punaista ja 10 sinistä)
Hissit: 1 tuolihissi, 8 hiihtohissiä
Snowpark: ei
Hiihtoladut: on
Lumikenkäreitit: on
Pulkka-kelkka alue: on
Avoinna: joka päivä 9-16.45
Hinnat 2015:
Dôle alue aikuisten päivälippu 31 CHF
Franco-Suisse Dôle ja Les Rousses (LesTuffes, Le Noimont ja La Serra)
aikuisten yhteispäivälippu 38,50 CHF




Saint-Cergue


Dôlen lähellä sijaitsevassa Saint Cerguen kylässä on pulkka ja kelkkamäki sekä muutma rinne, jotka soveltuvat hyvin perheille ja aloittelijoille. Saint Cerguen hissit ovat avoinna ti-la iltaisin 18.30-21.30 ja sanotaan että tämä on Sveitsin suurin iltalaskettelualue. Alueella on mahdollisuus lumikenkäilyyn. Rinteiden vieressä on viihtyisä vuoristomökki, jossa toimii ravintola Basse Ruche. Ravintolassa voi käydä lämmittelemässä tai syömässä fondueta.

Avoinna: joka päivä 9.00-17.00 / ti-la iltaisin 18.30-21.30




Avoinna: ma-ti suljettu / ke-su 10-18.00 / pöytävaraus
Puh: 022 360 16 88