torstai 2. toukokuuta 2019

Huhtikuu -herättää kaiken henkiin

Se on kohta kesä ja loma, mutta KÄÄK mitä ihmettä sitä lomalla oikein tekisi? 

Tälläiset asiat pyörivät päällimmäisenä mielessä näin toukokuun alussa. Brightoniin pitäisi ainakin suunnata, mutta kaikki muu onkin vielä ajatuksen asteella! Brightonista voisi hyvin tehdä päiväretken upeaan Bathiin ja käydä ihmettelemässä Stonehengen isoja kiviä. Olisiko nyt vihdoin kauan odotetun Maltan vuoro? Vai pitäisikö nauttia Suomen kesästä, käydä patikoimassa ja majakkasaarella? Vai tekisikö sitä lomalla jotakin ihan muuta? Eiköhän ne lomasuunnitelmat tässä toivottavasti pikimmiten selviä, nyt on kaikki hyvät vinkit ja ehdotukset ovat tarpeen!
Palataan kuitenkin vielä hetkeksi huhtikuuhun, joka oli kerrassaan upea, se toi tullessaan auringon ja ihanat auringonlaskut, leskenlehdet sekä valkovuokot ja aivan kohta kaikki lehtipuut räjähtävät vihreäksi. Kevät on ihanaa aikaa ja se näkyy niin monessa, ulkoilu on lisääntynyt, kotona tavarat ja paikat ovat saaneet kyytiä ja energiaa on vielä riittänyt kodin ulkopuolelle.

Huhtikuun tapahtumia
Viime kuun osalta monet kivat markkinat meni ohitse, mutta sen sijaan kävin ensimmäistä kertaa Temppeliaukion kirkossa ja elokuvissa missä on alkoholitarjoilu (huom! Suomessa) sekä katsomassa Via Crusis pääsiäiskulkuetta. Kävin ulkoilemassa Kallahdesa ja Helsingin keskuspuistossa ja pääsin vihdoin käymään Karhusaaren taiteilijahuvilassa.

Temppeliaukion kirkko
”Huhtikuusta 2019 alkaen Temppeliaukion kirkkoon on vapaa pääsy keskiviikkoisin iltapäivällä ja illalla. Loka-huhtikuussa vapaa pääsy alkaa kello 15 ja touko-syyskuussa kello 16.”

Löysin oheisen tekstin jostakin ja kiinnostuin siitä heti, sillä vieläkään en ole päässyt käymään sisällä tuolla erikoisessa kallion sisään rakennetussa Temppeliaukion kirkossa. Olemme aikanaan vieneet Rosaa sambatunneille tuohon kirkon alapuolelle, mutta silloinkaan ei koskaan tullut käytyä kirkon sisällä.

Nyt otin itseäni niskasta kiinni ja heti ensimmäisenä keskiviikkona menin töiden jälkeen käymään siellä ja täytyy sanoa ettei tuota kirkkoa turhaan kehuta…

Juttelin hetken kirkon työntekijän kanssa ja teen Temppeliaukion kirkosta vielä oman postauksen.


Karhusaari – kesähuvila Villa Björnholm


Sinebrychoffin huvila

Espoon Karhusaaressa sijaitseva Sinebrychoffin huvila on valmistunut 1800-luvun lopulta ja se on rakennettu aikanaan Hagalundin kartanon maille. Länsiväylän moottoritie on varmasti rakennettu sen puutarhan päälle, sillä huvila sijaitse aivan Länsiväylän tuntumassa eikä sitä voi olla huomaamatta. 

Minäkin olen ajanut sen ohi lukemattomia kertoja, eikä huvilaa edes aina huomaa, sillä se on osa maisemaa. Huvilan ulkopuolella olen kyllä useasti käynyt, mutta sisätiloihin en ole vielä onnistunut pääsemään. Huvilassa järjestetään kerran vuodessa avoimien ovien päivä ja nyt tänä vuonna olin tarkkana, ettei tuo päivä vaan mene minulta ohi. Kerron huvilasta lisää myöhemmin.

Pääsiäinen


Loma <3


Vietimme pääsiäisen kuitenkin kotona, vaikka alun perin meillä oli hieman reissusuunnitelmia. Pääsiäisenä oli aivan mahtavat kelit ja avasimme meidän patikointikauden, kävimme Vuosaaressa tutustumassa Kallahden ulkoilualueen reitteihin. Tuohon upeaan paikkaan voit käydä tutustumassa täällä.

Pääsiäisenä pääsin pitkästä aikaa myös ratsastamaan ja kävin Issikoimassa upeissa maastoissa Fageräng tallilla Espoon ja Kirkkonummen rajalla. Helsingissä oli tarjolla paljon erilaisia tapahtumia ja mekin kävimme seuraamassa ensimmäistä kertaa Via Crusis pääsiäiskulkuetta, joka lähti Kaisaniemen puistosta.


Via Crusis -ristin tie
Via Crusis pääsiäisvaellus on keskiaikainen perinne, jossa kuljetaan Helsingin keskustassa. Kulkue lähti Kaisaniemen puistosta ja eteni sieltä aina Senaatintorille asti. Kulkue eteni todella hitaasti, olimme Suomen Pankin edustalla sitä odottamassa ja saimme seisoskella kirpakassa säässä reilu tunnin ennen kuin se saapui.

Pääsiäisnäytelmä oli aika erikoinen, olin kuvitellut että se on kuvaelma Jeesuksen ristiinnaulitsemisesta, mutta se oli tehty todella moderniksi versioksi. Tänä vuonna nähty Via Crusis pääsiäisnäytelmä esitettiin jo 24. kerran, jostain syystä näytelmä on mennyt minulta aikaisemmin ohitse ja nyt tänä vuonna halusin ehdottomasti nähdä tämän.

Suomen pankin edustalta kulku jatkoi matkaa  kohti Suurkirkkoa, jonka rappusilla esitettiin loppukohtaus. Näytelmän jälkeen kirkossa alkoi pääsiäisen jumalanpalvelus klo 23.00, mutta me emme enää jääneet siihen.

Ulkoilu


Kevään upeat auringonlaskut

Kevään myötä lumet sulaa ja patikointireittien määrä lisääntyy huomattavasti. Omat kotikulmat alkavat olla taas niin koluttuja ja tylsiä pitkän talven jälkeen, joten kiva käydä välillä muualla ja saada hieman vaihtelua. Huhtikuussa kävin tutustumassa Kallahden ulkoilualueeseen Vuosaaressa ja Helsingin keskuspuistoon.

Kallahti – Helsingin Punkaharju
Rantaraitin sijaan halusin lähteä patikoimaan muihin maisemiin, keli oli  mahtava ja metsäreittien sijaan, olisi kiva päästä nauttimaan auringon paisteesta. Olimme nautiskelleet kotona kiireettömästä aamusta, näin ollen kohde piti valita suht läheltä, että ehtisimme valoisaan aikaan vielä takaisin. 

Löysin kotoota esitteen Kallahdenniemen ulkoilualueesta, joka sijaitsee Vuosaaressa, lähellä Aurinkolahtea ja Uutelan ulkoilualuetta, missä kävin viime syksynä patikoimassa. Vuosaaren alue on minulle tuiki tuntematonta, joten ajattelin että samalla tulisi nähtyä jotakin uutta.

Keskuspuisto -Helsingin keuhkot tai Helsingin Hyde Park


Helsingin Hyde park?

Eikö jokaisella suurkaupungilla ole suuri puistoalue, jota kutsutaan markkinointi mielessä kaupungin keuhkoiksi? Voin siis hyvin nimetä Keskuspuiston Helsingin keuhkoiksi. Saa käyttää muttei oo pakko!  Uskomatonta mutta totta, en ole koskaan vielä käynyt keskuspuistossa patikoimassa, mikäli Töölönlahden aluetta ei lasketa mukaan.

Pääsiäisenä halusin pois kotinurkilta, mutta kun olin jo aamupäivän tuhrannut kotona, niin piti jälleen löytää joku paikka läheltä, valintaan saattoi vaikuttaa edellisen päivän maastoratsastus, sillä olen pitkään halunnut käydä jälleen kurkistamassa Ruskeasuon talleja, joten kaksi kärpästä yhdellä iskulla. 

Keskuspuiston alueella oli hyvät kävelyreitit ja välillä ne menivät ristiin ratsastuspolkujen kanssa. Puistoa voisi hyvin kutsua myös nimellä Helsingin Hyde Park. Keskuspuistosta minulla on suunnitteilla ihan oma postaus.

Martan touhut
Täytyy sanoa että valolla on uskomaton vaikutus, pitkästä aikaa intouduin kotonakin käymään tavaroita läpi, päätin että uhraan joka päivä 20 min jonkin kohdan siistimiselle ja järkeistämiselle. Tavoitteena  oli että turhat tavarat lähtevät saman tien pois ja säilytettäville löytyy järkevä paikka. Usein se 20 minuuttia ei tainnut riittää, mutta se kuitenkin auttoi urakan alkuun ja kun lopputulos miellytti silmää niin se palkitsi jatkamaan seuraavanakin päivänä. Samalla tuli katsottua tavaroita kirpputoria varten…

Kevätmessut


Tulppaanien aika


Alkukuusta kävin töiden puolesta kongressimessuilla ja sieltä löysin itselleni muutamia kivoja ideoita kotimaan retkikohteeksi, mikä ilo kun onnistuin samalla lipulla pääsemään myös kevätmessuille. Tykkäsin viime vuoden kevätmessuista kovasti, mutta tänä vuonna tunnelma oli hieman lattea, lieneekö se että olin ensimmäisenä päivänä? Vai onko nämä sellaiset messut kun on kerran nähnyt niin se on sitten siinä?

Tuoreena asunnon omistajana odotin että olisin löytänyt sisustus- ja remontointi puolelta enemmän ideoita, mutta siellä oli avajaispäivänä vain muutamia esittelijöitä, messualueen toinen puoli kaikui tyhjyyttään ja toisella piha/puutarha puolella puolet alueesta oli paljuja tai lasituksia.

Kukkiakaan en jaksanut tällä kertaa kauheasti ihmetellä, sillä olivat vielä ekana päivänä hinnoissaan, mutta toki narsissit lähti mukaan. Lieneekö syynä se että olin työpäivän jälkeen hieman väsyneenä liikenteessä vai ovatko nämä messut vain ison pihan/puutarhan ja kesämökkien omistajille? Edelliseen vuoteen verrattuna messujen istutukset olivat paljon mitättömämmät. Täältä voit lukea viime vuoden kevätmessuista.

Issikkaratsastus ja upea Espoon kartano


Miten kaipasinkaan tätä...


Siitä on kulunut aikaa hurjasti kun viimeksi olin satulassa! 

Viime Maaliskuussa kävin Messukeskuksen Horse Fair-tapahtumassa ja sieltä se heppakärpänen iski jälleen ja aloin haaveilla kunnon maastolenkistä. Kyselin tutuilta suosituksia issikkatalleista ja sain muutamilta vinkin Kauklahden suunnalla sijaitsevasta Fagerängin tallista, kun vielä @riittaexplores instassa kuvan samalta tallilta, niin päätin heti tilata itselleni tunnin. 

Minulla kävi mieletön tuuri, sillä onnistuin saamaan tunnin hyvin lyhyellä varoitusajalla ja pääsin jo pääsiäisenä ratsaille. Oli ihan mahtavaa päästä pitkästä aikaa metsään ja samalla tajusin kuinka paljon olen kaivannut kunnon ratsastus lenkkiä. Tallin ympäristössä oli hyvät maasto mahdollisuudet.
Lähdin tallilta ja taisin ajaa hieman vikaan, sillä huomasin olevani melkein Espoon kartanon luona. Minun oli pakko pysähtyä ja käydä piipahtamassa Espoon talleilla, missä aikanaan aloitin ratsastuksen. 

Talli eikä sen alue ole juurikaan muuttunut viimeisen 30 vuoden aikana. Kävin myös tallin sisäpuolella ja mieleeni tuli mukavia muistoja. Kävin myös kurkkimassa kartanon ympäristöä ja sekin näyttää olevan ennallaan, olisipa mahtavaa päästä käymään tuon historiallisen kartanon sisätiloissa!

Myyntipäivä kirpputorilla


Valkovuokot kukkivat


Siitä onkin aikaa kun olen viimeksi ollut kirpputorilla itse myymässä! Kirpputorilla käyminen on mukava harrastus ja hauskaa ajanvietettä, myyminen on kuitenkin aina oma juttunsa ja kun sitä tekee liian harvoin niin sitä tavaraa aina kertyy.

Olimme kollegani kanssa varanneet myyntipöydät Myyrmäki hallista kahdeksi päiväksi ja lähdimme sinne kovin odotuksin hukkaamaan tavaraa…

Kävimme pääsiäisen alla tutkimassa meidän vuokravarastoa, jossa oli useita muuttolaatikoita, mihin oli pakattu tavaroita säilytykseen. Syys- ja kevätsiivouksen jäljiltä kotona oli hurja määrä tavaraa / vaatteita kirpparille, joten ei ollut pelkoa että myyntipöytä heti tyhjenisi.

Täytyypä miettiä mitä paikkaa seuraavaksi kokeilee.


Tähtien vappu
En ole mikään vappuihminen, nyt kun lapset on isoja ja vapun keskiössä ei ole enää vappupallojen hankinta, niin nautin mieluusti työväenjuhlasta ilman sen kummempia muodollisuuksia. 

Nakkeja ja perunasaalattia voi syödä milloin vain ja vapun kelitkin on aina niin arvelluttavia, että niiden varaan ei viitsi laskea mitään. Simakaan ei ole minun juttu, mutta toki jos sitä lisää kuohuviiniin niin se kuulostaa jo paremmalta.

Minulle huhtikuun kruunasi Vappuaattona Tähtien Vappu konsertti Musiikkitalolla! Viihtyisää musiikkia esittivät yksin ja yhdessä konsertin tähdet: Tarja Turunen, Waltteri Torikka, Pentti Hietanen ja Jyrki Anttila, musiikista vastasi upea orkesteri Jukka Nykäsen johdolla ja kappaleita väritti upeat tanssijat Jutta ja Sami Helenius.

Tästähän voisi tulla uusi mukava tapa viettää vappua!


Minne mennä toukokuussa?Minne mennä Toukokuussa?


Muutama vuosi sitten toukokuu Sveitsissä näytti tältä, mutta mitä kivaa mahtaa tapahtua tänä vuonna pääkaupunkiseudulla? Ohessa muutamia vinkkejä, vai unohtuiko joku kiva tapahtua listalta?


26.4-12.5 Linnanmäki avajaiskarnevaalit

Hakaniemen Maalaismarkkinat kk. 1. sunnuntai

4.5 May the 4th be with you Star Wars-day

4-5.5 la-su Kirpputori Myyrmäkihalli klo 10-14.00

5.5 su Maata pitkin matkamessut Kallahti, Sofian kulttuurikeskus klo 12.00=>

5.5-29.9 su Aleksis Kiven kadun sunnuntaikirppis klo 11-16.00

7-12.5 Hanasaari, Espoo Cine
Espoo Ciné on yksi Suomen suurimmista elokuvafestivaaleista ja vuosien mittaan Espoo Cinéstä on muodostunut keskeinen uuden eurooppalaisen elokuvan esittäjä Suomessa. Festivaalilla nähdään mielenkiintoisia, uusia elokuvia sekä asemansa jo vakiinnuttaneilta mestareilta että vasta nousemassa olevilta uusilta kyvyiltä. Erityistä huomiota kiinnitetään naisiin elokuvantekijöinä.


11.5 la Retki Hanikan luontopolulle klo 9-13.00
Retkellä kierretään Hanikan luontopolkua, reitti on noin 5 km. Hanikan seudun luonto on moni-ilmeistä, maasto on paikoin vaikeakulkuista ja vaativaa. Lähtöpaikka: kuntoradan pysäköintialue Suvisaarentien varrella. Lähin bussipysäkki E4134.


Museoissa eri puolilla Suomea tapahtuu Museoviikolla 14.–19.5.2019. 
Museoviikko on museoiden yhteinen tapahtumaviikko, jota vietetään 21. kerran. Museoviikolla on monenlaisia näyttelyitä, opastuksia, kesänäyttelyiden avautumisia, luentotilaisuuksia, esitelmiä ja työpajoja. Museoviikon keskellä 18.5. vietetään Kansainvälistä museopäivää. 

17-19.5 Open house Helsinki
OpenHouseHelsinki -tapahtuman tarkoitus on avata ovet kaupunkilaisille ja vierailijoille sinne, minne ei tavallisesti pääse. OpenHouseHelsinki järjestää kerran vuodessa opastettuja kierroksia kiinnostaviin sisätiloihin, kaupunginosiin, sisäpihoille sekä uusiin ja vanhoihin arkkitehtuurikohteisiin. Lisäksi OpenHouseHelsinki tarjoaa näyttelyitä, luentoja ja työpajoja koko perheelle.

  
18.5 la Espoon rantaraitin kesäkauden avaus klo 9.00-00.00

18.5 la Aurinkolahti kirppis klo 10-15.00

18.5 la Kansainvälinen museopäivä, kurkistus Pentalaan
Vaikka Saaristomuseo aukeaa yleisölle 8.6, on jo toukokuisena lauantaina mahdollista kurkistaa museoon ja Pentalan saareen. Samalla Saaristomuseossa vietetään myös Kansainvälistä museopäivää!

18 la-19.5 su Kallio kukkii klo 12-18.00 picnic, katuparaati, yms.

18 la-19.5 su Arabian katufestivaali klo 12-18.00
katutaidetta, ruokakojuja, kirppari

18.5 la Euroviisut, Kansalaistori
Ole mukana maailman suurimmassa musiikkiviihteen tv-lähetyksessä! Eurovision Song Contest 2019 huipentuu finaaliin lauantaina 18.5. klo 22.00. Koe vuoden odotetuin laulukilpailu Musiikkitalon isolta screeniltä Kansalaistorilla ja ole mukana antamassa Suomen pisteet suorassa lähetyksessä. Tapahtuman juontaa Christoffer Strandberg.

19.5 su Roihuvuoren Hanami klo 12-18.00
Roihuvuoren Kirsikkapuistossa ja Japanilaistyylisessä puutarhassa kukkii toukokuussa yhteensä noin 275 kirsikkapuuta. Hanami-juhlassa on mm. daidengaku-, parapara– ja butotanssiesityksiä, taiko-rumpuja, ikebanaa, origameja, teetaidetta, budo-esityksiä, koton soittoa, kyogen-teatteria, Akita-koiria sekä myynnissä japanilaisia herkkuja.

19.5 su Vermo Konttitori sunnuntaisin 10-14.00 (myyjät 9.00),
(26.5, 2.6, 9.6, 16.6, 30.6, 7.7, 14.7, 21.7, 4.8, 18.8, 25.8, 1.9, 8.9, 15.9,22.9)

23.5 Espan lavan avajaiset klo 16.30

16.30 Avaussanat, kaupunkiympäristön apulaispormestari Anni Sinnemäki

16.45 Kalevauva.fi
17.30 Ihana Helsinki -kaupunkifestivaalin avaus
18.00 Maustetytöt

23-26.5 pe-su Ihana Helsinki, katufestivaali

25.5 Käpylän kyläjuhlat klo 10-23.00
kirpputori Pohjolankatu, Musiikkia Akseli Toivosen kentällä

  
25-26.5 la-su Maailma kylässä, Kaisaniemi klo 11-19.00

25-26.5 la-su Loviisan avoimet puutarhat

Avoinna olevat puutarhat ovat hyvinkin erilaisia, omistajiensa persoonallisuutta ja mieltymyksiä heijastavia. On pienehköjä omakotitalon puutarhoja ja suurempia näyttelypuutarhoja ja kaikkea siltä väliltä. Puutarhoissa on yleensä jokin teema tai omistajalla ehkä jokin harrastus, joka näkyy hänen puutarhassaan. Joissakin puutarhoissa on tarjolla myös kahvila tai ehkä taidenäyttely sekä mahdollisuus ostaa taimia tai muuta puutarhaan ja sisustukseen liittyvää rekvisiittaa.

la 25.5. klo 10-13 / su 26.5. klo 10-17
su 2.6. klo 10-17
su 9.6. klo 10-17
la 6.7. klo 10-17 / su 7.7. klo 12-17Tällä hetkellä haaveilen Roihuvuoren kirsikkapuiden kukinnoista ja odotan innolla milloin Haagan Alppipuutarha on loistossaan. Mitä muita paikkoja on missä voit ihailla kevään tuloa?


Tervetuloa blogiini

www.martanmatkassa.fi

Tuoreimmat kuulumiset löydät Martan Matkassa 

6 kommenttia:

 1. Ihan mahtava lista taas tapahtumia, mitä täytyy itsekin muistaa!
  Tuo Malta on muuten minunkin listallani ollut jo pitkään, mutta luulen, että se jää tältäkin kesältä välistä. Ehkä ensi vuonna :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huomaa taas että kevät ja kesä on tulossa, ne tuovat tullessaan monet mielenkiintoiset tapahtumat. Pahalta alkaa taas tuo Malta näyttämään minunkin puolesta... Pitää jatkaa haaveilua ;)

   Poista
 2. Paljon juttuja mutta tartunpa tuohon siistimiseen - taitaa olla aika yleinen harrastus sekin tätä nykyä! Itse yritän karsia vaatteita ja kirjoja ja kuljetankin kassillisen kirjoja kirjaston kierrätysjyllyyn monta kertaa kuukaudessa.
  Via Cruciksesta olikin jo puhetta, että samoilla kulmilla taisimme olla sitä katsomassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo tavaroiden raivaus on kyllä uskomatonta puuhaa, mistä sitä roinaa riittääkin niin paljon? Itse vien melkein joka viikko tavaraa pois, mutta silti sitä riittää! Ostolakossakin olen ollut jo pitkään!

   Poista
 3. Temppeliaukion kirkko on mielestäni kyllä vaikuttava! Sinne kannattaa mennä kuuntelemaan erilaisia musiikkiesityksiä, hyvä akustiikka :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirkko oli todella upea, voin uskoa että siellä akustiikka on kunnossa. Harmikseni missasin jo yhden kevään konsertin, mutta täytyy todella käydä myöhemmin kuuntelemassa siellä joku konsertti.

   Poista

Mahtavaa että löysit sivuilleni!
Jätäthän kommentin käynnistäsi, luen niitä mielelläni.