sunnuntai 11. toukokuuta 2014

ÄITI = Äärettömän Ihana, Tärkeä IhminenHyvää äitienpäivää kaikille äideille, mummoille, mummeille, isoäideille sekä isomummoille!


Suomessa äitienpäivää vietetään toukokuun toisena sunnuntaina ja tuolloin hemmotellaan äitejä, mummoja ja iso-mummoja. Päiväkodeissa ja kouluissa askarrellaan äideille kortteja ja lahjoja, kirjoitellaan runoja äideille sekä usein äidit pääsevät myös nauttimaan äitienpäivä kahveista tai esityksistä. Perinteisesti sunnuntaiaamuna äiti saa usein valkovuokkoja ja hänelle valmistetaan aamiainen sekä usein leivotaan äitienpäiväkakku. Kortteja ja lahjoja piilotellaan ja yritetään olla paljastamatta yllätyksiä sekä sunnuntaiaamuna hipsitään hiljaa tekemään äidille aamiaista, ilman että hän herää. Äitienpäivälounas on myös yleinen tapa juhlistaa päivää ja lounaalle kutsutaan usein lähellä asuvat isoäidit mukaan tai kauempana asuvia isoäitejä muistetaan kortilla tai puhelinsoitolla sekä poismenneitä äitejä muistetaan viemällä haudalle kynttilä tai kukka. Toukokuu on yleisin äitienpäivä kuukausi, mutta mm. Norjassa juhlitaan äitejä helmikuussa ja Venäjällä marraskuussa.

Sanotaan että äitienpäivää on juhlittu Antiikin Kreikassa ja 1600-luvulla Englannissa vietettiin Mothering Day:tä, jolloin piiat ja rengit saivat vapaapäivän ja pääsivät vierailemaan äitinsä luona. Äitienpäivän sanotaan levinneen Yhdysvalloista maailmalle, vuodesta 1872 runoilija Julia Ward Home järjesti äitienpäiväjuhlia kotikaupungissaan Bostonissa. Myöhemmin Anna Jarvis järjesti äidilleen muistojuhlan kirkossa ja vuonna 1912 hän alkoi ajaa äitienpäivää viralliseen kalenteriin. Presidentti Woodrow Wilson allekirjoitti vuonna 1914 kongressin päätöksen virallisesta äitienpäivästä. Äitienpäivää vietetään useissa eri maissa, vaikka ajankohta saattaa vaihdella.
 

Suomessa äitienpäivää vietettiin ensimmäistä kertaa vuonna 1918, jolloin haluttiin muistaa ja huomioida sodassa leskeksi jääneitä äitejä. Vuodesta 1920 lähtien on lähetetty painettuja äitienpäiväkortteja ja vuonna 1927 äitienpäivä vakiintui nykyiselle paikalle, toukokuun toiselle sunnuntaille. Äitejä on muistettu kukkasin 1930-luvulta lähtien, ruusuilla ja valkovuokko kimpuilla. Valkovuokkoja voidaan pitää äitienpäivän symbolina, sillä ne ovat kevään ensimmäisiä kukkivia kukkasia ja niiden kukinta alkaa äitienpäivän aikaan. 

Marsalkka Mannerheim antoi jatkosodan aikana 10.5.1942 päiväkäskyn, jolla hän myönsi kaikille Suomen äideille yhteisesti Vapauden ristin kunniamerkin. Päiväkäskyllä Mannerheim vakuutti armeijan kunnioitusta äideille, kiitti äitejä maata puolustavien sotilaiden ja lottien kasvattajana sekä puolustustaistelun henkisen pohjan luojina. Samalla hän ilmaisi osanottonsa kaatuneiden sotilaiden äideille sekä toivoi että puolustustaistelu turvaisi paremman tulevaisuuden. Mannerheimin antama päiväkäsky kunniamerkkeineen oli kaikkien nähtävillä kirkoissa, uskontokunnasta riippumatta. Mannerheimille ehdotuksen Suomen äitien muistamisesta teki nuori vänrikki, joka kaipasi rintamalta kotiin. Vänrikki kirjoitti kirjeen Mannerheimille ja toivoi huomionosoitusta sekä arvonantoa sotilaiden äideille ja kotirintamalla ponnisteleville naisille. Väestöliitto on järjestänyt vuosittain valtakunnallisia äitienpäiväjuhlia, joissa Presidentti on jakanut vuodesta 1946 lähtien henkilökohtaisia Valkoisen Ruusun ritarikunnan ansiomerkkejä, ansioituneille äideille.  

Äitienpäivänä ei voi olla kuuntelematta Äideistä parhain laulua, joka usein herkistää kyyneliin. Laulu on käännösiskelmä englantilaisesta laulusta "Mother of Mine", johon Tuula Valkama on tehnyt upeat suomalaiset sanat. 

Äideistä parhain


Lapsuus se on, korvaamaton
Paljon mä sain, siks kiitän sua vain 
Äidille vaan laulaa nyt saan, äideistä
parhaimman sain
Lohdun hän loi,
suojan hän soi
Hellyyttä koin,
siks kiittää vain voin
Rakkaudestaan voimaa mä saan,
äideistä parhaimman sain

kertosäe:
Hän ymmärtää ja lohduttaa,
laulun tään hän nyt saa-aa-aa
Kallein hän on,
niin korvaamaton,
parhain hän on äiti mun

 Luotas jos tie kerran mun vie,
 suureks kun vartun unhoon jää et
Muistot nää mieleen jää, rakkautes tää
Äideistä parhain sä oot

 kertosäe
Luotas jos tie kerran mun vie,
suureks kun vartun unhoon jää et
Muistot nää mieleen jää, rakkautes tää
Äideistä parhain sä oot
Äideistä parhain sä oot Tervetuloa blogiini
www.martanmatkassa.fi

Tuoreimmat kuulumiset löydät Martan Matkassa Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mahtavaa että löysit sivuilleni!
Jätäthän kommentin käynnistäsi, luen niitä mielelläni.