torstai 18. toukokuuta 2017

Kansainvälinen museopäivä, tarjolla kunnon kulttuuripläjäys






Toukokuussa vietetään kansainväistä museopäivää ja tänä vuonna päivää vietetään tänään 18.5.2017. Museopäivä on maailmanlaajuinen tapahtuma ja sen toimeenpanija on Kansainvälinen museojärjestö (ICOM), joka määrittelee vuosittain eri teeman museopäivän ympärille. Tänä vuonna museopäivän teemana on ”Museums and contested histories: Saying the unspeakable in museums” ja Suomessa teema kulkee nimellä ”Museot ja kiistanalainen historia. Miten puhumme siitä mistä vaietaan?”




Museopäivää on vietetty jo vuodesta 1977 lähtien, sitä vietetään vuosittain toukokuussa noin 18. Päivän tienoilla. Tuolloin monissa museoissa järjestetään erilaisia näyttelyitä ja tapahtumia sekä moniin museoihin on vapaa pääsy, useat museot ovat auki pidempään. Suomessa museoviikkoa on vietetty vuodesta 1998 lähtien ja viikon aikana järjestetään useita erilaisia tapahtumia, tänä vuonna museoviikkoa vietetään 16-21.5.2017. Viime vuonna 2016 museopäivä järjestettiin noin 145 maassa ja siihen osallistui melkein yli 35 000 museota. Kansainvälisen museopäivän lisäksi monissa paikoissa järjestetään viikonloppuna paljon tapahtumia, ”Museum night” on suosittu tapahtumia, jolloin museot ovat auki myöhään yöhön asti. Sveitsissä tapahtuma on nimeltään ”Nuit des musées” ja siihen osallistuavt monet suuret kaupugit ympäri Sveitsiä.



Geneve Nuit des Musée



Tällä huivilla pääsi museoihin sisään viime vuonna


Genevessä vietetään tulevana viikonloppuna 20-21.5 Nuit des Musée eli Museoiden yö-tapahtumaa ja se järjestetään 5. Kerran. Monet museot avaavat ovensa lauantai iltana kulttuurinnälkäisille ja tarjoavat opastettuja kierroksia sekä muuta ohjelmaa aina puoleen yöhön asti. Geneven Nuit des Musée tapahtumassa on tänä vuonna 30 kulttuurillisesti mielenkiintoista kohdetta ja niihin pääsee yhteislipulla jonka hinta on vain 10 chf. Lipun hintaan sisältyy ilmainen bussikuljetus kohteiden välillä lauantai-iltana klo. 17.00-00.00. Genevessä museoyön yhtenä teemana on syntymäpäivät, itse tapahtuma täyttää 5 vuotta, mutta on myös muita syitä juhlaan, sillä Reformaatiosta on kulunut tänä vuonna 500 vuotta, kasvitieteellinen puutarha Jardin Botanique täyttää 200 vuotta, sata vuotta sitten valmistui uskonpuhdistuksen muistomerkki Mur des Reformateurs, Barbierin-Mueller museo täyttää 40 vuotta ja Geneven valokuvakeskus La Centre de la Photographie täyttää 10 vuotta, joten lauantaina on tarjolla kynttilöitä ja kakkua.



Jardin Botanique 200 vuotta


Minä tässä pähkäilen että mihin sitä pitäisi oikein suunnistaa? Montreuxin rivieralla järjestetään myös Nuit de Musées-tapahtuma ja siellä tapahtumaan osallistuu moni mielenkiintoinen museo Veveyn ja Montreuxin alueella...


Tervetuloa blogiini
www.martanmatkassa.fi

Tuoreimmat kuulumiset löydät Martan Matkassa 




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mahtavaa että löysit sivuilleni!
Jätäthän kommentin käynnistäsi, luen niitä mielelläni.