torstai 31. toukokuuta 2018

Puutarhavieraisilla Loviisassa

Loviisasta on tullut yksi minun suosikkikaupunki, viimeksi kävin siellä jouluna ihastelemassa vanhoja puutaloja, jotka olivat saaneet upean jouluisen ilmeen. Kesän aikana Loviisassa järjestetään useana viikonloppua Avoimet puutarhat tapahtuma, jolloin puutalojen loistavat puutarhurit esittelevät omia pihojaan yleisölle. Upeiden istutusten lisäksi asukkaiden kanssa on mukava rupatella, jotkut myyvät käsitöitä tai leivonnaisia, hengähtää hetkeksi pihakeinussa tai nauttia kahvihetkestä.Ihanat puutalot ja mukulakivikadut
Täällähän olisi yksi myynnissä...Viime sunnuntaina puutarhat olivat ensimmäistä kertaa avoinna tänä kesänä ja kävin innoissani piipahtamassa siellä. Olipa ihanan rauhallista, verrattuna edellisen päivän Kumpulan kyläkarnevaaleihin. Lähdimme hieman myöhemmin liikenteeseen ja päätimme että emme edes yritä pyörähtää jokaisessa puutarhassa, vaan käymme niin monessa paikassa kun ehdimme tai jaksamme. Täältä löydät lisää tietoa Avoimet puutarhat tapahtumasta.


Vanha puutarhurin piha
Ensimmäinen kohteemme oli Itäisellä Harjutiellä sijaitseva vanhan Puutarhurin piha, joka oli hauskasti rinteeseen rakennettu. Pihalla oli kivasti useita eri istumapaikkoja, joista pystyi tarkastelemaan pihaa eri puolilta ja ihailemaan merimaisemia. Emäntä kertoi meille talosta sekä kuinka pihassa oli aikanaan kasvatettu hedelmäpuita, joiden hedelmiä oli myyty torilla. Kirjoitimme nimet vieraskirjaan ja lähdimme kävelemään alaspäin vanhaan kapunkiin.
Vähän on mökki vinksallaan...
Muistojen kivipuutarha
Kävelimme vanhan kaupungin mukulakivikaduilla ja poikkesimme välillä pienissä puodeissa. Kuljimme rantaan ja saavuimme harmaan kivitalon luokse. Kivitaloa reunusti upeat villiviinit, pihalla oli kaikenlaisia hauskoja pieniä yksityiskohtia ja kaikki oli tietenkin mustaa, joka oli emännän lempiväri. Juttelimme isäntien kanssa tovin ja ihastelin heidän paviljonkia. Jatkoimme matkaa laivasillalle ja päätimme pitää lounastauon.


Villa Aaltonen
Lounaan jälkeen menimme Aaltosille, heidän pihassa oli aivan huikea Mehiläisten Paviljonki. Pikkuruinen keltainen rakennus oli todella hassunkurinen, siinä oli useita pikkuikkunoita, joissa oli siniset karmit ja seinissä oli numeroita. Rakennus oli vanha mehiläisfarmi, pääsimme kurkistamaan sisälle ja näimme vanhat mehiläislaatikot. Pienessä rakennuksessa oli mehiläishoitajan toimistotilat ja ylimmässä kerroksessa oli vielä makuutilat. Tällä hetkellä tuo hauska talo odottaa uutta käyttötarkoitusta, emäntä mietti Cava-baarin pystyttämistä, me lupasimme ehdottomasti tulla lasilliselle. Asuinrakennuksen lisäksi pihapiirissä oli vielä puutalo, jota voi vuokrata.Hauska mehiläismökki
Kuninkaanlampi


Ihana kesäpiha kutsuu kahville


Jatkoimme matkaa Loviisanjoen toiselle puolelle, Bastionien lähistölle. Saavuimme Kuninkaanlammen punamultatalon luokse. Muistin, että olin käynyt talossa joulun aikaan ja se näytti sisältä oikein tunnelmalliseslta. Jouluna sisätiloihin oli rakennettu kahvila, mutta nyt se oli laitettu piharakennukseen, jossa sijaitsi myös se sisustuspuoti.

Kiersimme pihaa ja se oli kerrassaan upea! Piha oli kivasti jaoteltu eri osiin ja siellä oli paljon hienoja yksityiskohtia. Pihaa hallitsi upea kirkkaan sininen pöytäryhmä ja se päättyi lampeen, joka sijaitsi pihan perällä. Ihastelimme tovin upeaa puutarhaa ja pihapiiriä, jäimme vielä kahvittelemaan omenapuun varjoon.

Ekströmin puutarhaLähdimme kävelemään kohti autoa ja pysähdyimme vielä naapurustoon, kello oli jo yli viisi, mutta saimme vielä luvan käydä katsomassa Ekströmin puutarhaa. Tämä pieni ”pihapiiri” oli hehtaarin kokoinen, valtava nurmikenttä joka päättyi lammen rantaan. Tila on ollut aikanaan kauppapuutarha, jossa on myyty ja kasvatettu taimia, kasvihuoneet on purettu ja niistä on jäljellä vain muutamia raunioita. Tila on kulkenut suvussa ja nykyiset omistajat ovat raivanneet umpeutuneen metsän lammen vierestä. Lammen rantaan oli tehty pieni polku, joka oli katettu tiilillä. 


Päivämme oli oikein onnistunut, saimme nauttia auringosta ja pääsimme tutustumaan noiden ihanien puutalojen pihapiireihin. Olimme onnekkaita, sillä saimme liikkua ja ihailla rauhassa puutarhoja, ilman mitään väenpaljoutta. Asukkaat toivottivat meidät lämpimästi tervetulleiksi ja heidän kanssa oli kiva rupatella ja kuunnella talojen tarinoita. Loviisan puutarhat ovat avoinna jälleen ensi sunnuntaina ja tapahtuma on ehdottomasti käymisen arvoinen.

Jälleen kerran kävi näin, että en ehtinyt tutustua Loviisan muihin nähtävyyksiin. Harmillisesti Komendantin talossa, loppui juuri Suomen sisällissodasta kertova näyttely.

Loviisan joulusta voit lukea lisää täältä.


Tervetuloa blogiini
www.martanmatkassa.fi

Tuoreimmat kuulumiset löydät Martan Matkassa 

3 kommenttia:

 1. Loviisa on harvoja suomalaisia kaupunkeja, missä en ole aikuis-iällä käynyt. Pitäisi kyllä, noita puutaloja on kehuttu niin monessa paikassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen lämmöllä, Loviisan puutalot tekevät kaupungista todella idyllisen ja sen asukkaat ovat todella aktiivisia, siellä järjestetään useita kivoja tapahtumia!

   Poista
 2. Kannattaa Loviisan reissulla piipahtaa myös käsityöpuoti Rouva Hulda Huolettomassa. Valloittava pikkupuoti :) ! https://www.facebook.com/Rouva-Hulda-Huoleton-Loviisa-920248544774222/

  VastaaPoista

Mahtavaa että löysit sivuilleni!
Jätäthän kommentin käynnistäsi, luen niitä mielelläni.