perjantai 23. kesäkuuta 2017

Paluumuuton suunnittelu: Tavaroiden raivausViime viikolla kirjoitin ensimmäisen kerran meidän paluumuutosta, tuolloin postauksen aiheena oli ”Päätös” paluumuutosta. Tässä tulee jatkoa  tuolle päätös postaukselle ja tämä on ensimmäinen osa ”Paluumuuton suunnittelua”. Kiitos vielä kaikille Päätös-postaukseen kannustavista kommenteista!
Paluumuuton suunnittelun yhteydessä on hyvä aloittaa hetimiten tavaroiden raivaaminen. Vaikka edellisestä muutosta on vain muutamia vuosia, niin kummasti sitä tavaraa on taas ehtinyt kertyä, ihan pelottaa pyytää muuttoliikkeen miestä arvioimaan tuo määrä. Näiden vuosien aikana nurkkiin on taas kerääntynyt lisää tavaraa ja osa niistä ovat  sellaisia, joille on tarvetta ainoastaan täällä Sveitsissä. Lapsista on tullut nuoria aikuisia ja iän myötä monet tavarat ovat jääneet tarpeettomiksi. Raivatessa kannattaa kuitenkin pitää mielessä että nuoret saattavat kohta lähteä kotoota ja tarvita hyödyllisiä tavaroita. Viime keväänä olin antanut paljon keittiötavaroita pakolaisille ja sitten syksyllä sain ostaa uusia vastaavia tarvikkeita Rosalle Englantiin.  

Kun olin tehnyt tuon päätöksen paluumuutosta, tunsin heti tarvetta aloitaa tavaroiden läpikäymisen ja päästä raivaamaan ylimääräisiä pois tulevan muuton alta. Olin jo pitkin syksyä lukenut Konmari-menetelmästä, ennen joulua hankin Suomesta tuon Marie Kondon ”pinkin raamatun” ja lukaisin sen hetkessä läpi. Aloitin projektin innoissani, kuten kirjassa neuvotaan otin ensimmäiseksi käsittelyyn vaatteet, ulkovaatteet, kengät, laukut ja asusteet, homma eteni todella hyvin. Vaatteiden maritus oli vapauttavaa, sillä luovuin kaikista turhista ja sopimattomista vaatteista, kaapeista ja laatikosta tuli ihanan siistejä ja keveitä, mikä parasta tiesin minkälaisia vaatteita minulla oli olemassa. Vein paljon vaatteita kierrätykseen ja lahjoitukseen, sain myytyä jonkin verran sekä kierrätimme vaatteita perheen kesken. Tuon urakan jälkeen minulla oli todella hyvä mieli ja samalla muuttui myös minun ostokäyttäytymiseni, tulin paljon kriittisemmäksi hankinnoissani, eikä tavaroita ilmestynyt enää hövelisti kotiin. Silti vaaterekki notkuu vielä täynnä käytöstä poistettuja hyväkuntoisia vaatteita, Hietsun kirppistä ja netissä toimivaa Tori-kirppistä on kyllä ikävä.


Kirpputori Nyonin rannassa taitaa olla vain ammattilaisilleKun olin saanut nuo vaatetukseen liittyvät asiat järjestykseen ja päätökseen siirryin seuraavaksi lehtiin ja kirjoihin. Noiden ryhmien käsittely sujui suhteellisen hyvin, mutta sitten seuraavaksi tuli ryhmä ”paperit”! Tähän ryhmään tyssäsi koko meikäläisen maritusprojekti. Pelkäsin kyseistä ryhmää jo etukäteen, sillä tiesin että siihen kuuluu niin paljon erilaisiia kokonaisuuksia, tärkeiden paperien lisäksi hyvin henkilökohtaisia ja paljon muistoja herättäviä papereita, sekä yksi suurin heikkouteni, astioiden, kynttilöiden ja servettien lisäksi eli erilaiset matkailuun ja nähtävyyksiin liittyvät esitteet, joita kannan kotiin jatkuvasti. Minä kerta kaikkiaan rakastan noita esitteitä ja niitä löytyy kotoota joka paikasta, niitä pursuaa laatikoista ja mapit sekä kaapit ovat niitä pullollaan. Tykkään lukea ja hypistellä esitteitä, sen sijaan että lukisin kaiken infon netistä.


Nää paperihommat on meikäläiselle loputon suo vaikka mulla on loistava apuri


Jotta saisin vauhtia tuohon tavaroiden läpikäymiseen, pitäisi varmaan jättää suosiolla noiden paperien läpikäyminen myöhempään ajankohtaan ja siirtyä suosiolla seuraavaan kohtaan eli KOMONO-ryhmään. Komono on Japania ja tarkoittaa kodin sekalaisia tavaroita ja se ei ole mikään pieni ryhmä, vaan siihen kuuluvat kaikki muut kodin tavarat. Onneksi Roni ehti käydä viime viikolla ennen Suomeen lähtöä omat tavaransa läpi, joten on yksi huone vähemmän läpikäytävää, mikäli se nyt asiaa yhtään helpottaa.

Huonekaluissa riittääkin paljon pohtimista mitä tuoda mukana? Kannattaako Ikean vanhoja huonekaluja purkaa vielä kerran ja koota uudelleen? Jostain pitäisi nyt saada jokin piristyspilleri tavaroiden läpikäymistä varten…


Hyvät vinkit otetaan ilolla vastaan!Pystyviikkaus on loistava keksintö!


Täältä voit lukea aikaisemman postauksen paluumuutosta Päätös ja täältä voi lukea enemmän Konmarista ja tavaran raivaamisesta!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mahtavaa että löysit sivuilleni!
Jätäthän kommentin käynnistäsi, luen niitä mielelläni.