sunnuntai 20. marraskuuta 2016

Astiafriikki vauhdissa jälleen, Aaltoa pukkaaUlkomailla kauppojen hyllyillä ei juuri Suomi-tuotteita näe ja jos niitä sattuu näkemään, niin ilo on ylimmillään. Tämän vuoksi Suomi lomaan kuuluu siis ehdottomasti kaupoilla lumpustelu ja perus Suomi-tuotteiden katselu. Olen astiafriikki ja voin viettää pitkiäkin aikoja ihailemssa astioita eri liikkeissä ja muutaman kerran myyjän kysyessä tarvitsenko apua? taisin vastata ”Ei kiitos, en tarvitse, ihailen vain”, Näin tapahtui ainakin Marimekon ja Iittalan myymälöissä.


Ihanat Ultima Thuler ehkä joskus vielä näitä...


Ihania ruotsalaisen Rörstrandin astioita 


I <3 Teema


Minulle on jäänyt takaraivoon kummittelemaan Rosan valmistujaiset, jotka järjestimme viime kesänä ja jouduin niitä varten miettimään astioita. Sain ystävältäni idean käyttää Aallon maljakoita ja vateja kattauksessa, omistan itse vain muutaman maljakon, mutta sain lisää maljakoita sekä ihanat metalliset Aallon vadit lainaksi. Olen tästä kattauksesta blogissa maininnutkin aikasemmin, sillä olin siihen niin ihastunut ja se on edelleen mielessäni. Nuo metallivadit tarjottaville sekä pienet Aalto-maljakot ruokavälineille ja serveteille jäivät kattauksesta eritysesti mieleeni ja suunnittelin niiden hankkimista Suomesta.


Tälläinen Aalto-kokoelma oli aikaisemmin...


...sitten tuli muutama tuliainen...


Moon niin iloinen näistä...Monia tuotteita olisi ollut ihana ostaa, mutta niiden hinnat ovat kyllä aika huikeita, ainakin niiden nimeä kantavissa liikeissä, esim. Iittalan Outletissa hinnat ovat paljon kalliimpia kuin Prismassa tai ”Tarjoustalossa” vai onko se nykyään nimeltään Tokmanni… Mikäs se sellainen Outlet on? Toisaalta tuotteet ovat varmaan edullisempia Suomessa kuin täällä meillä, jos niitä sattuu löytämään. Loppumetreillä hoksasin että voin ostaa tuotteita Tax-Free:nä ja saada osan verosta takasin. Tämähän johti tietenkin siihen että saatoin ehkä ostaa itselleni muutamia tuliaisia… Toisaalta onhan nyt Aalto juhlavuosi maljakko täyttää 80 vuotta! … ja toinen Aalto eli Saara porskuttaa Suomean maailman kartalle Britannian X-Factorissa, juuri kuultiin upea Titanic esitys.


Alvar AaltoAlvar Aalto (1898-1976)


Alvar Aalto on kansainvälisesti tunnettu suomalainen muotoilija ja  modernin arkkitehtuurin suurimpia nimiä, hän on suunnitellut useita merkittäviä rakennuksia Suomessa ja ulkomailla, hänen suunnittelmia huonekaluja ja lasiesineitä myydään edelleen. Tänä vuonna Alvar Aallon kuolemasta tulee kuluneeksi 40 vuotta ja samalla hänen klassikko maljakko Aalto vaasi täyttää 80v. Alvar Aalto suunnitteli vaasin vuonna 1936 ja maljakosta on tullut suuri klassikko, joka tunnetaan maailmalla ja melkein jokaisesta suomalaisesta kodista vaasi löytyy jossain muodossa. Maljakko on muodoltaan aaltomainen ja se on saanut vaikutteita Suomen luonnosta ja tuhansista järvistä. Aalto-vaasia valmistetaan eri kokoisena ja eri väreissä, se tehdään suupuhallettuna ja jokainen maljakko on uniikki. Alvar Aalto suunnitteli tuotteita arkikäyttöön eikä hän halunnut määritellä niille käyttötarkoitusta, vaan toivoi että käyttäjä itse päättää miten hän esinettä käyttää. Alvar Aalto on saanut työstään useita tunnustuksia, hänen mukaan on nimetty useita paikkoja: katuja, aukio sekä Aalto-yliopisto, hänen kuva on ollut 50 markan setelissä ja postimerkissä, Alvar Aallon museo sijaitsee Jyväskylässä.Alvar Aalto ja matkailuAlvar Aallon suunnittelema Enso Gutzeiten pääkonttori "sokeritalo"


Alvar Aallon suunnittelemat rakennukset ovat suosittuja matkakohteita Suomessa ja muualla maailmassa, etenkin arkkitehdit ja arkkitehtiopiskelijat tulevat vierailemaan kauempaakin. Jyväskylä, Helsinki ja Espoo ovat kiinnostavia kaupunkeja, sillä niissä on useita Alvar Aallon suunnittelemia kohteita.


Alvar Aalto käyntikohteitaKuva Wikipedia: Alvar Aallon Studio


Alvar Aallon Ateljee, Tiilimäki 20, Helsinki
Alvar Aallon talo, Riihitie 20, Helsinki
Alvar Aalto museo, Alvar Aallon katu 7, Jyväskylä
Muuratsalon koetalo, Säynätsalo, Jyväskylä
Maison Louis Carre, Bazoches-sur-Guyonne, Ranska


Alvar Aallon suunnittelemia rakennuksia pääkaupunkisedulla:Kuva Wikipedia: Teknillisen korkeakoulun päärakennus, Otaniemi


Otahalli, Otaniemi, Espoo
Otaniemen vesitorni, Otaniemi, Espoo
Kulttuuritalo, Helsinki
Finlandia-talo, Helsinki
Sähkötalo, Kamppi, HelsinkiEi kommentteja:

Lähetä kommentti

Mahtavaa että löysit sivuilleni!
Jätäthän kommentin käynnistäsi, luen niitä mielelläni.