sunnuntai 27. marraskuuta 2016

Ihanat Helsingin Kaupungin museot

Suomi lomani osui juuri siihen aikaan kun satoi paljon lunta, olin ajatellut viettää Helsinki-päivää tutustumalla eri kaupunginosiin ja tehdä perinteisen kävelyreitin keskustassa. Kävely lumituiskussa ei houkutellut, ajattelin kuitenkin piipahtaa tuomiokirkon luona katsomassa maisemia ja ilokseni huomasin että Sederholmin talon ympäriltä oli poistunut rakennustelineet, joka tarkoitti sitä että Helsinkin kaupungin museon remontti oli ohi!

Viime Suomen reissulla harmittelin kun keskustan museot olivat remontin keskellä, tuolloin uutta kaupunginmuseota rakennettiin Sederholmin talon kortteliin ja vanhoja rakennuksia yhdistettiin uudeksi Helsingin Kaupunginmuseoksi. Sederholmin talo on Helsingin vanhin rakennus, se on valmistunut vuonna 1757 ja talon rakennutti kauppias Johan Sederholm. Helsingin kaupungin museot ovat olleet pitkään suosikkikohteita ja pyrin käymään niissä aina kun on joku mielenkiintoinen näyttely, keskustan ”Sofiankadun” museossa tuli käytyä useammin, välillä piipahdin siellä vain hetkeksi ohikulkumatkalla.

Helsingin kaupungin museot ovat ilmaisia joka on mielestäni ihan mahtava juttu, sillä kaikilla on mahdollisuus päästä tutustumaan entisajan Helsinkiin. Kaikki kaupunginmuseot ovat mielestäni aivan loistavia ja hyvin toteutettuja, uuden Senaatintorilla sijaitsevan kaupunginmuseon lisäksi muita museoita ovat Hankasalmen Huvila, Ratikkamuseo, Työväenasuntomuseo ja Ruiskumestarin talo.

Minulla oli juuri sopivasti aikaa museovierailuun ennen sovittua tapaamista, mikä oli paljon parempi ratkaisu, kuin että olisin mennyt kaupoille pakoon huonoa keliä. Helsingin kaupungin museot ovat olleet pitkään suosikkikohteita ja pyrin käymään niissä aina kun on joku mielenkiintoinen näyttely, keskustan ”Sofiankadun” museossa tulee käytyä useammin ohikulkumatkalla.


Helsingin Kaupunginmuseo

Uusi museo on avattu toukokuussa, joten pääsin ihan tuoreeltaan vierailemaan siellä. Ensimmäisenä vataan tuli suuret oleskelutilat, jossa oli mukavan ja rennon näköisiä istumapaikkoja. Museon opasteet eivät olleet vielä ihan selkeitä, mutta minua oli vastassa heti ystävällinen virkailija, jolta sain ohjeet kierrokseen ja tarvittavat materiaalit. Aloitin kierroksen ”pikkulasta” yllätyin unisex käytöstä, käymälöiden ovet toivat hauskasti esiin Helsingin eri kaupunginosia. Sitten alkoi varsinainen kierros ja menin ensimmäiseksi huoneeseen, johon oli tehty aikamatka Helsingin historiasta nykypäivään. Kuvateos sekä hauska virtuaaliteos näytti kuvaa entisajan Helsingistä. Ensimmäisessä kerroksessa oli vielä kuvalataamo, jossa oli nähtävillä vuosisadan alun Helsingistä upeita panoraamakuvia, valokuvaaja Signe Branderin kuvaamana.


Virtuaalimatkailua entisajan Helsingissä


Museossa oli esillä ihania vanhoja valokuvia Helsingistä


Toisessa kerroksessa oli hauskasti kuvattu Helsinkiä, raitiovaunukiskot ja mukulakivikatua pitkin pääsi erilaisten vitriineihin luokse, joihin oli kerätty vanhoja esineitä ja tuotemerkkejä. Matka jatkui kerrostalojen sisäpihalle, jossa oli kuvattu kaupunkimiljöötä sekä asukkaiden arkea. Sitten tuli vastaan ”baari” pajatsoineen ja jukeboxeineen, baari oli hyvin yksinkertainen mutta siitä pystyi aistimaan todellisen tunnelman menneiltä vuosilta. Seuraavaksi päästiin sisälle helsinkiläiseen kotiin joka oli sisustettu 1950-luvun henkeen.


Toisessa kerroksessa oli paljon mielenkiintoista nähtävää


Kuin suoraan jostain sisäpihalta


Kerrotaloasunto 1950-luvulta


Kerrostaloasunto 1950-luvulta


Helsingin pienoismalli


Kerroksen kohokohta oli Helsingin pienoismalli, iso teos joka kuvaa vuoden 1878 Helsinkiä. Pienoismallia tuli tutkittua pitkään, mutta valitettavasti ympäröivät lasiseinät kiiltelivät ja vaihtuvat kohdevalot haittasivat pienoismallin tarkempaa tutkimista.


Tässä oli minun tuoksuarvaus...


Kolmannessa kerroksessa oli hajunäyttely, jossa voi arvailla viikoittain vaihtuvia hajuja, jotka ovat tuoksuja Helsingistä. Kerrokseen oli koottu erilaisia design huonekaluja ja selkeästi haettu luonnon tuntua, tuoksuja pirskahteli mutta jotenkin tilankäyttö ei ollut mielestäni onnistunut. Tuoksu näyttely sinänsä oli mielenkiintoinen ja onneksi se oli tällä kertaa miellyttävä metsän tuoksu.

Sitten kävin vielä Sederholmin talon puolen ja kerrankin on tehty lapsille paikka missä saa katsella, kosketella, tehdä ja osallistua. Lapset varmasti viihtyvät tässä museossa ja aikuisetkin saattavat saada hetken tutustua museoon kun lapset pysyvät tyytyväisenä. Lapsille oli rakennettu erilaisia huoneita jotka oli sisutettu kuvaamaan entisaikoja, mutta esineisiin pääsi kosketuksiin.


Vanha luokkahuone


Ihanat vanhat pulpetitToiseeen kerrokseen oli rakennettu vanha luokkahuone ja kerrottiin opiskelun kehityksestä. Tunsin sormenpäissäni kuinka karttakeppi viuhahtaa. Luokkahuoneen maisemat olivat upeat, suoraan Senaatintorille ja tuomiokirkolle.


Perusrappukäytävä


Kasarikeittiö


Kasariolohuone


Kirjahyllyssä tuttuja esineitä


Sofiankadun museokauppa on mielestäni ollut aivan loistava, nyt hieman petyin uuteen kauppaan, se muistutti enemmän leuosastoa kuin museokauppaa. Hyllyjen väleissä oli vaikea liikkua ja koko ajan sai pelätä ettei laukku pudota tavaroita hyllyiltä. Museokaupan vieressä oli kahvila, mutta en ehtinyt sitä testata vaan piti jo kiiruhtaa.

Ihanaa että uusi kaupunginmuseo on avattu!Hankasalmen huvila


Kaunis huvila on rakennettu 1840 ja sijaitsee Mannerheimintiellä musiikkitalon vieressä vastapäätä Eduskuntataloa. Museossa vaihtuvia näyttelyitä, huvilan pihapiiri on ihastuttava, se tuo vanhan ajan tunnelmaa ja kesäisin museokahvilan pöydät tuodaan ulos.Hankasalmen huvila Rasvaletti näyttely elokuu 20141950-luvun henkeen sisustettu kampaajaRasvaletti-näyttely ja  1950-luku 


Viimeksi kun kävin Hankasalmen huvilassa siellä oli meneillään Rasvaletti-näyttely, joka kertoi 1950-luvusta ja tuo tunnelma oli tuotu hyvin huvilan sisäpuolelle. , kun astuin sisään huvilaan  ja huvila oli 

Sijainti: Mannerheimintie 13 b


Ratikkamuseo


Aikamatka menneisyyteen, vanhoja raitiovaunuja ja museossa voi seurata julkisen liikenteen kehittymistä. Kiva pikku museo Töölössä, joka on osa kulttuurikeskus Korjaamoa ja sijaitsee vanhassa Helsingin vanhimmassa raitiovaunuhallissa.

Sijainti: Töölönkatu 51 ATyöväenasuntomuseo


Puutalomiljöötä AlppilassaAlppilassa Linnanmäen kupeessa on aivan ihana puutaloalue, jonka pihapiirissä museo sijaitsee. Museossa pääsee tutustumaan työläisten kotiin ja arkeen Helsingissä 1900-luvun alussa. Museoon pääsee tutustumaan vain opastetuilla kierroksilla, museo on avoinna kesäaikaan. Asunto on sisustettu tuon ajan henkeen ja mielenkiintoinen opastus värittää näkymää ja kertoo tuon ajan tapahtumista.

Sijainit: Kirstinkuja 4Ihana puutalopihapiiri


Mä NIIN voisin asua tuolla <3Ruiskumestarin talo


Ruiskumestarintalo toistaiseksi suljettu


Rakennus on kantakaupungin vanhin paikallaan säilynyt puutalo, joka on valmistunut 1818. Piharakennus on peräisin 1800-luvun alusta, se on toiminut saunana, leivintupana ja asuinhuoneistona. Tontilla oli aikanaan talli, navetta, vaunuvaja ja puuvaja. Ruiskumestari Alexander Wicholm osti puutalon vuonna 1859 ja se on entisöity ja sisustettu 1860-luvun henkeen pikkuporvariskodiksi. 


Tontti rakennuksineen säilyi Wickholmin suvun hallussa aina vuoteen 1974 asti, jolloin ruiskumestarin tyttärentytär Martta Bröyer myi kiinteistön Helsingin kaupungille. Kaupunginmuseo entisöi rakennukset, ja museo avattiin yleisölle 1980.

Huoneissa on ihania pieniä yksityiskohtia ja tuon ajan esineistöä, huoneet ovat sisustettu dokumenttien perusteella vastamaan Ruiskumestarin perheen elämää. Muistan kuinka museo teki minuun suuren vaikutuksen, mutta nyt se on ollut suljettu jo pidemmän aikaa korjaustöiden vuoksi, ilmoituksen mukaan museoa aukeaa keväällä 2017.

Sijainti: Kristiinankatu 12Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mahtavaa että löysit sivuilleni!
Jätäthän kommentin käynnistäsi, luen niitä mielelläni.