keskiviikko 23. marraskuuta 2016

”Ilmainen” kaupunkikierros Genevessä

Onko olemassa mitään ilmaista?

Sain vinkin että Genevessä järjestetään ”ilmaisia” kaupunkikierroksia ja kävimme viime viikolla ParentTime ryhmän kanssa kokeilemassa kierrosta Genevessä. Kierroksille ei tarvitse etukäteen ilmottautua tai varata paikkaa, voi vain ilmestyä kohtaamispaikalle, aikatalut ja lähtöpaikat löytyvät ”Free Walk Switzerland”- nettisivuilta. Free Walk Switzerlandin kaupunkiopastuksia järjestetään Sveitsissä 9 eri paikkakunnalla, vapaaehtoiset paikalliset asukkaat toimivat oppaana ja opastukset ovat englanniksi. Opastukset eivät todella maksa mitään, mutta toki oppaat ottavat mielellään tippiä ja tietenkin hyvästä kannattaa maksaa sillä, Genevessä on vaikea löytää oppaita jotka puhuvat hyvää englantia ymmärrettävästi ja sujuvasti. Free Walk Switzerland on Sveitsissä toimiva järjestö ja vastaavia Free Walking tours järjestöjä on myös muissa maissa.


Place de Palais ja Broken Chair


Genevessä järjestetään päivittäin kaksi kierrosta aamupäivällä Geneve-city tour ja iltapäivällä International Geneve. Meidän ryhmä on usein käynyt Geneven keskustassa erilaisilla opastetuilla kierrokslla, joten tämän päätimme tällä kertaa tutustua tuohon Geneven kansainväliseen kaupunginosaan, vaikka kierroksen ajankohta oli huono, sillä iltapäivällä vanhempien pitää olla koululla hakemassa lapsia.


International Geneve


Meillä oli todella hyvä tuuri kelien suhteen sillä päivä oli todella lämmin ja aurinkoinen, eikä tuullut yhtään. Meidän lisäksi porukassa oli amerikkalainen rouva ja intialainen pariskunta, jotka olivat edellisenä päivänä ollut Geneven kaupunkikierroksella ja tykänneet siitä kovasti. Meidän kierros alkoi klo 14.00 ja se kesti noin kaksi tuntia, kohtaamispaikka oli Place des Nations YK:N pääkonttorin edessä Broken Chair muistomerkin luona. Oppaamme oli englantilainen, joten tällä kertaa oli helppo kuunnella opasta ja hän teki kierroksesta todella mielenkiintoisen. Kierros oli todella informatiivinen, saimme tietää paljon eri rakennusten ja järjestöjen historiasta sekä niiden toiminnasta tänä päivänä. Olin todella tyytyväinen kierrokseen ja muutkin vanhemmat näyttivät pitävän kierroksesta.


YK:n pääsisäänkäynti


YK:n Pääkonttori Geneve, lippukuja


Varastettu kirkon kello,  lahja Kiinalta


Arianan sisäänkäynti


Ariana lasi-ja keramiikkamuseo
Punainen Risti pääkonttori


Punaisen Ristin museon tuloaulaJäähyväiset aseille


Muistokivi on kannanotto YK:n epäonnistumiselle  


UNHCR memorialTykkäsin konseptista ja taidan kuitenkin käydä vielä kokeilemassa tuon Geneven kaupunkikierroksen. Matkailupalveluden käyttäjänä tykkään ideasta että näitä kierroksia ei tarvitse etukäteen varata, ja voi vain ilmestyä paikalle kun itselle sopii tai säiden mukaan, en tiedä kuinka kivaa se sitten on oppaan kannalta, kun paikalle täytyy kuitenkin raahautua, josa vaikka joku tulee. Näitä kierroksia voin todella suositella ja ensi kerralla aion viedä meidän vieraat  kaupunkikierrokselle, niin saavat paremmin irti kaupungista. Aion jatkossa käydä vastaavilla kierroksilla ja tutustuin netissä jo muiden kaupunkien tarjontaan Sveitsissä, Zurichissä näytti olevan useita eri kierroksia ja listalla oli useita kiinnostavia kaupunkeja, ainakin seuraavalla Bernin reissulla aion ehdottomasti osallistua kierrokselle, sillä tuo vanha kaupunki on todella kiinnostava.

Lue lisää:

Nations, Geneven kansainvälinen kaupunginosa


Oletko sinä kokeillut jossakin näitä ilmaisia kaupunkiopastuksia? 
Onko hyviä vinkkejä?


Tuoreimmat kuulumiset löydät Martan Matkassa 

8 kommenttia:

 1. Nuo free tourit on musta todella kivoja. Monestakin syystä: Ne on usein johonkin tiettyyn aihepiiriin sidottuja, sopivan vapaamuotoisia mutta kuitenkin erittäin laadukkaita, koska opas haluaa tehdä kaiken voitavansa asiakkaiden eteen ja voittaa tippinsä. Usein ryhmät ovat myös suhteellisen pieniä, jolloin on mahdollisuus tutustua ihmisiin ja esittää oppaalle paljon kysymyksiä. Mieleeni ovat jääneet esimerkiksi Berliinin katutaidekierros, Jerusalemin vanhankaupunginkierros ja Budapestin kommunistinen kierros. Aina olen ilomielin maksanut oppaalle kierroksen lopussa tippiä, vaikka kierrokset "ilmaisia" ovatkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielenkiintoisia teemakierroksia! Kyllä työstä kuuluu palkka maksaa, niin huonoa kierrosta ei ole vielä tullut etten olisi tippiä maksanut. Genevessä tuli käytyä usealla eri kierroksella ja täytyy sanoa että tämä "ilmainen" kierros oli niistä ihan paras.

   Poista
 2. Nämä "ilmaiset" kierrokset pitääkin laittaa korvan taakse, kun käydään Genevessä:) Liikaa en opastettuja kierroksia yhdellä matkalla yleensä jaksa, mutta toisinaan ne tuovat just loistavan tietopaketin kohteesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kierroksen avulla saa usein kaupungin hyvin haltuun ja saa hieman lisätietoa, mutta toki riippuu myös oppaasta. Amsterdamissa kierros kesti turhan kauan, mutta muuten olen ollut tyytyväinen noihin kierroksiin, valitettavasti usein unohdan ottaa niistä etukäteen selvää...

   Poista
 3. Minä myös pidän kaupunkikierroksista. En ole koskaan tosin tainnut osallistua tuollaiselle kävellen tehtävälle. Pitäisi kyllä!

  Minun pitäisi niin osallistua johonkin Helsingin (kotikaupunkini!!) opastetulle kierrokselle. Nyt, kun 3-vuotias alkaa kysellä "mikä tuo on" -kysymyksiä, niin osaisi edes hänelle vastata :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maksuttomia kierroksia en ole vielä Helsingissä nähnyt, mutta suosittelen ehdottomasti näitä kävelykierroksia, niistä saa paljon enemmän irti. Isommissa kaupungeissa usein on näitä toimijoita ja oppaat ovat ihan yhtä hyviä kuin maksullisetkin.

   Poista
 4. Helsingissä olen osallistunut kaupunkikierrokselle. Se ei kylläkään ollut ilmainen. Juuri tänään mietin minne lähteä tammikuun lopussa ja katselin Zurichiin lentoja ja hotelleja. Mietin myös Geneveä, mutta en päässyt pähkäilyissäni kovin pitkälle. Kumpi kaupungeista on sinun mielestäsi kivempi? Tammikuu ei taida olla paras ajankohta kumpaankaan kaupunkiin, mutta jotain kivaa sinne pitäisi keksiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse olin hieman pettynyt Helsingin kierroksiin, kävin alkukesästä useammalla ja ensimmäinen niistä oli ehdottomasti parhain! Et varmaan ylläty kovin kun suosittelen Geneveä :) Zurichissa olen käynyt vain kerran, joten siitä en osaa kovin paljon sanoa, sattui vielä sadekeli! Geneve on pieni ja kompakti, sen saa nopeasti haltuun ja lähellä on useita kivoja kohteita. Tammikuu on haasteellinen, alhaalla saattaa olla sumuista ja ylhäällä paistaa aurinko, Sumurajan yläpuolella voi käydä lumikenkäilemässä ja nauttimassa Fondueta! Kun on selkeää niin maisemat ovat ihan huikeat!

   Poista

Mahtavaa että löysit sivuilleni!
Jätäthän kommentin käynnistäsi, luen niitä mielelläni.