lauantai 12. syyskuuta 2015

Morges kukkien kaupunki
Morgesin pieni kukkakaupunki (15 000 as) sijaitsee Geneve-järven rannalla noin 10 km Lausannesta ja 50 km Genevestä vastapäätä Mont Blancia. 

Rantakatua kävelemällä pääsee aina läheisen St Sulpicen kaupungin kautta Lausanneen asti. Morgesissa on useita kiinnostavia museoita, rannalla sijaitsevassa Morgesin linnassa toimii mm. Vaudin militaarimuseo.


Tulppaanifestivaalit 5/2015


Tulpaanifestivaalit


Morges on kuuluisa kukistaan, keväisin Indépendance-puistossa järjestetään huhti-toukokuussa tulppaanifestivaalit. Puistoon on istutettu yli satatuhatta tulppaania ja 300 eri lajiketta, joista on muotoiltu erilaisia asetelmia, tulppaanien lisäksi sinne on istutettu narsisseja sekä hyasinttejä. 

Keleistä riippuen kukat kukkivat huhti-toukokuussa ja narsissit sekä hyasintit ovat parhaimmillaan huhtikuun alussa ja tulppaanit toukokuussa.Tulppaanifestivaalit 5/2015

Tulppaanifestivaalit 5/2014

Parina aikaisempana vuonna olen käynyt Morgesissa tulppaanien aikaan ja kyllä ne ovat todella kauniita. Asetelmat ja esillepanot ovat aivan uskomattomia ja miten voikaan olla niin useita eri lajeja, värejä ja muotoja. Suosittelen lämmöllä käyntiä Morgesissa tulppaanifestivaalien aikaan! 

Viime vuonna halusin päästä Morgesiin katsomaan Dahlioita, mutta tuolloin ne oli juuri ehditty korjata pois, joten tänä vuonna päätin mennä sinne hyvissä ajoissa. 

Minulle osui aivan mahtava retkipäivä kelien puolesta ja hymy oli herkässä kun tallustelin upeata rantakatua ihastellen sen kukkaloistoa ja vieressä oli peilityyni Geneve-järvi. Kaunista! 

Harmittelin että itse en ollut tajunnut ottaa eväitä mukaan, sillä olisin voinut ihailla maisemia pidempäänkin, mutta vatsa alkoi kurnia.Morges, Gran Rue-kävelykatu

Morges, Gran Rue-kävelykadun kahvila

Päätin haukata sämpylän yhdessä vakiokahvilassani ja sain kuulla että Audrey Hepburn on myös aikanaan viihtynyt samaisessa kahvilassa. 

Istahdin aurinkoiselle terassille seuraamaan vilkasta pääkatua ja ennen tarjoilijan saapumista ehdin hetken kerrata oman ”käytännön Ranska”-kurssin materiaalia, ”miten tilaat kahvin ja veden?” Olin niin iloinen opinnäytteestäni, sillä suoriuduin tehtävästä erinomaisesti ja ymmärsin kaiken mitä tarjoilija sanoi: ”haluatteko veden lasissa vai pullossa?” tai ”tuon teille vesilasin hetken kuluttua” sekä suoriuduin laskun pyytämisestä ilman minulle ominaista pantomiimi-esitystä, missä siis esitän allekirjoittavani laskua… 

Mikäköhän aihe meillä on “käytännön Ranska” -kurssilla seuraavaksi???Tulppaanifestivaalit 5/2014

Tulppaanifestivaalit 5/2015


Parc de l’Independance


Parc de l’Independance puisto sijaitsee järven tuntumassa linnan ja Morges-joen välissä ja se on kooltaan noin 30000 m². Puistossa on hienojen kukkaistutusten lisäksi on upeita kastanjapuita 1750-luvulta sekä massiivisia mäntypuita. 

Puiston nimi viittaa Vaudin kantonin vapautumiseen Bernin vallasta, se nimettiin uudelleen 100-vuotisjuhlassa 24.1.1898. Tulppaanien jälkeen kesä-heinäkuussa pääsee ihailemaan iiriksiä ja liljoja läheiselle Vulliersin kartanon puutarhaan.TLe Quai des Dahlias 9/2015


Le Quai des Dahlias


Heinäkuusta aina lokakuuhun rantakadulla kukkii kauniit kauniit Dahliat. ”Le Quai des Dahlias” on noin puolentoista kilometrin pituinen dahlioiden koristama kävelyreitti, joka alkaa Morgesin kirkon kohdalta ja päättyy Lausannen suunnalla sijaitsevaan Parc de Vertou-puistoon. 

Reitin varrelle on istutettu noin 100 eri dahlialajiketta ja yli 1800 kukkaa. Morgesin rantakatu on todella kaunis, kukkaistutuksineen ja sieltä on upeat näkymät järvelle sekä Alpeille, ei ihme että se on lounasaikaan suosittu eväspaikka. Rantakatua pitkin pääsee kävelemään aina Lausanneen asti. 

Sijainti: Quai Igor-StawinskyMorges rantakatu

 Le Quai des Dahlias 9/2015

Morges Rantakatu

Le Quai des Dahlias 9/2015

Le Quai des Dahlias 9/2015Iiriksiä, musiikkia Romainmôtierin luostarissa

Haaveista totta: Amsterdam ja ihanat tulppaanipellotTervetuloa blogiini
www.martanmatkassa.fi

Tuoreimmat kuulumiset löydät Martan Matkassa 


10 kommenttia:

 1. En tiennytkään, että näinkin isoja tulppaanifestivaaleja on muuallakin kuin Keukenhofissa. Morges vaikuttaa muuten jotenkin tutulta nimeltä. Joskus olin viikon verran Lausannessa jollain kurssilla - ehkä olen sillä reissulla päätynyt tuonnekin, mutta siitä on jo niin kauan, etten ihan varmaksi osaa sanoa :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Morges sijaitsee aivan Lausannen vieressä Geneven suuntaan, joten jos olet niillä nurkilla pyörinyt niin olet varmasti nähnyt nimen. Morgesin tulppaanifestivaalit on hyvin pienimuotoinen tapahtuma verrattuna Keukenhofiin, mutta on niitä kukkia kuitenkin ihan huikea määrä ja niitä saa käydä ihailemassa ihan ilmaiseksi ja taustalla on upeat maisemat!

   Poista
 2. Onpas kaunista! Tuolla olisi mukavaa retkeillä. Se on muuten aina yhtä juhlaa, kun onnistuu käyttämään muuta kieltä ulkomailla kuin englantia. Mulla on espanjan kanssa sama juttu, että mietin aina tarkkaan miten tilataan mitäkin tai miten kysytään vaikka tietä / aukioloaikoja? Mallorcalla kävi niin, kun ostin lippuja hop on - hop off bussiin espanjaksi, niin myyjä alkoi puhumaan suomea. Hänellä oli suomalainen äiti ja oli "aksentista" tunnistanut meidät suomalaisiksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Upeat on todella maisemat ja rannan tuntumassa kulkee Via Jakobi-patikointireitti. Suomalaisia löytyy monista paikoista, itse yllätyin Brightonissa kun hotellin aamiaisella tarjoilija tervehti reippaasti Suomeksi. Espanjaa on mielestäni paljon helpompi puhua kuin Ranskaa, sillä Ranskan sanoista ei koskaan tiedä miten se lausutaan...

   Poista
 3. Ei vitsit, mitä kukkaloistoa! Minä en ole tuolla suunnallakaan koskaan käynyt. Sinun blogistasi löytää aina näitä ihania pieniä paikkoja, mistä en ole koskaan kuullutkaan. Wau!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Teija! Näitä on kyllä löytynyt, Sveitsi on todella upea maa, asiaa on varmasti edistänyt se että asuttiin noilla seuduilla useampi vuosi.

   Poista
 4. Suomessa on tavallisesti niin lyhyt ja vaatimaton kukkakausi, että tällaiset kukkasiin keskittyvät kaupungit, alueet ja festivaalit ovat aina kiva piriste. ps. Ranska on hämmentävä kieli. Opiskelin sitä yli 10 vuotta ja taisin yliopistoranskankin suorittaa, silti en saanut sanotuksi moneen vuoteen juuri mitään älyllistä yhdelläkään matkalla, kun sitä olisin tarvinnut. Sitten yhtäkkiä eräällä Etelä-Ranskan reissullamme kaikki loksahti ilman erillistä kertausta kohdilleen ja ranska alkoi sujua asioimistilanteissa. Kummallista, mutta totta:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suomessakin näihin voisi hieman ns. panostaa ja kehitellä tapahtumia niiden ympärille, valkovuokot keväällä, eri aikaan kukkivat puut ja pensaat rodo / kirsikka / omena / syreeni puistoja lisää, auringonkukkapellot ym. En ole mikään kielipää ja kun yritin opiskella Ranskaa tuli kaikki Espanjaksi, niin että opettajani sai varmasti useamman harmaan hiuksen, kun taas tulin juuri Espanjasta ja siellä tuppasi Ranskalaiset sanonnat tulla suusta... Ymmärrän enemmän puhetta ja tekstiä kuin pystyn puhumaan...

   Poista
 5. Onpa kaunista totta tosiaan! Minkälainen sää Sveitsissä on syksyllä / alkutalvesta? Viime marraskuussa käytiin Luganossa pikaisesti lätkämatsissa, mutta muuten Sveitsi on vielä kokematta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Syksy on yleensä lämmin vielä pitkään, aamuisin toki viileämpi mutta lämpenee päivää kohden. Mikäli vuorille mielii niin se onnistuu hyvin vielä loka-marraskuussa, mikäli on kuivaa. Sade tekee polut liukkaaksi ja saattaa tulla lumena! Kaupungilla pärjää hyvin syksymmällä, aurinko lämmittää mukavasti. Lugano on kaunis kaupunki!

   Poista

Mahtavaa että löysit sivuilleni!
Jätäthän kommentin käynnistäsi, luen niitä mielelläni.