perjantai 12. toukokuuta 2017

Haaveista totta: Amsterdam ja ihanat tulppaanipellot
Jo vuosia olen halunnut päästä käymään Amsterdamissa keväällä tulppaanien aikaan ja nyt vihdoin muutama viikko sitten tämä toive toteutui. Papi on työskennellyt Amsterdamissa viime syksystä lähtien ja siitä lähtien olen suunnitellut reissua sinne, mutta jotenkin tuo reissu on ollut hankala mahduttaa meidän aikatauluihin. 

Olin juuri käynyt täällä Sveitsin Morgesissa katsomassa tulppaaneita ja sitten hoksasin, että juuri nyt myös Amsterdamissa on tulppaanit parhaimmillaan! Päätin, että nyt viimeistään on päästävä käymään siellä. 


Vihdoinkin...

  
Viime joulukuussa tein joulukalenterin matkahaaveistani ja keräsin jokaisen kirjaimen kohdalle jonkin matkahaaveeni, T-kirjain oli omistettu teemamatkoille ja tietenkin yksi oli Amsterdamin tulppaanipellot, josta kirjoitin tuolloin näin:

”Amsterdam on kaupunki joka kiinnostaa ilman tulppaaneitakin, mutta pitkään olen haaveillut, että pääsisin siellä käymään tulppaanien kukkimisen aikaan. 

Tulppaanit kukkivat huhti-toukokuussa ja silloin olisi mahtavaa päästä vierailemaan Keukenhofin puiston tulppaanipelloilla, ihailemassa niiden väriloistoa. 

Keukenhof sijaitsee Lissen kunnassa Alankomaiden länsiosassa.” Koko postauksen ”T Tänne matkustetaan tietyn jutun vuoksi” voi lukea täältä.Vielä ehtii...


Keukenhofiin ihailemaan tulppaneja


Sateen jälkeen paistaa aina aurinko 


Lähdin sitten huhtikuun lopulla Amsterdamiin muutamaksi päiväksi, olin ajoittanut reissun siten, että se osuu King´s Dayn ajankohtaan, joka on Hollannissa yleinen vapaapäivä. Tuo ajankohta oli hieman viileä ja sateinen, mutta päätin kuitenkin lähteä tutustumaan Keukenhofin tulppaanipuistoon sekä halusin nähdä nuo upeat tulppaanipellot ja ajella pyörällä niiden ympäristössä.


Tulppaanimeri


Upeita kukkamuodostelmia


Varasin Keukenhofin retkeä varten kokonaisen päivän ja kyseinen päivä oli hieman sateinen, mutta lähdin matkaan kuitenkin, sillä en halunnut jättää tuota retkeä lähtöpäivälle. 

Menin junalla lentokentälle ja osti pääsylipun puistoon I <3 Amsterdamin toimistosta, otin kentältä bussin 858, joka kulkee Keukenhofin puistoon. Juuri, kun olin päässyt penkille istumaan alkoi aivan järjetön rankkasade, pudistelimme vierustoverini kanssa päitämme, ajomatka puistoon kesti noin puolisen tuntia ja kun pääsimme perille, niin sade oli onneksi loppunut. 

Kävin puiston info-pisteestä hakemassa kartan ja kysymässä, mistä löytyy parhaimmat näkymät. Sain kuulla, että itse puistossa ei voi pyöräillä, vaan polkupyörän voi vuokrata puiston ulkopuolelta ja sieltä voi lähteä ajelemaan merkittyjä reittejä pitkin tulppaaniviljelmille. Päätin ensin lähteä tutustumaan puistoon ja sen jälkeen pelloille pyöräilemään.  Evästauko


Puistossa aika  vaan  katosi ja eteeni tuli koko ajan uusia upeita kukkateoksia, mahtavia värejä ja uskomaton määrä erilaisia tulppaanilajeja. 

Olin onnekas sillä vierailuni aikana ei satanut kuin muutamia pisaroita, ehkä siksi puistossa oli suhteellisen väljää ja pääsin rauhassa tutustumaan alueeseen. En malttanut mennä edes ravinteliin syömään, vaan nautin eväitä puiston penkillä ja ihailin kukkaloistoa. 

Vaikka Morgesin tulppaanifestivaalit ovat todella upeat, niin ei tästä kukkaloistosta voi puhua samana päivänä. Puistossa olisi ollut erilaisia esityksiä ja näytöksiä, mutta keskityin niiden sijasta ihailemaan noita kukkia.Kuinka monta kuvaa voi ottaa tulppaaneista?

...Monta...


Sen verran kuitenkin opin että tulppaanit ovat saaneet nimensä Persialaisesta sanasta ”tulipan” ja tarkoittaa turbaania, joka kuvaa tulppaanin sipulin muotoa. 

Tulppaanit tulevat Aasiasta ja Ottomaanien valtakunnasta eli Turkista ja Hollantiin ne ovat saapuneet 1500-luvulla. Turkkilainen sulttaani oli antanut muutamia tulppaanin sipuleita itävaltalaiselle lähettiläälle ja hän antoi ne edelleen hollantilaiselle Carolus Clusiukselle, joka istutti ensimmäiset tulppaanit Hollannissa vuonna 1593. 

Tulppaaneista tuli erityisen suosittuja niiden hinta nousi ja sai aikaan ensimmäisen talouskuplan, jota kutsutaan nimellä Tulipania (1634-1637).Tulppaani on saanut nimensä turbaanista,
joka on "tulipan" Persian kielellä


Huomasin että muutaman tunnin sijaan olin viettänyt puistossa huomattavasti enemmän aikaa, päätin kuitenkin toteuttaa alkuperäisen suunnitelmani ja lähteä pyöräilemään.Pyöräilemässä tulppaanipelloillaHaaveista totta: Pyöräilyä tulppaaniviljelmillä


Haarlemin ja Leidenin välisellä alueella sijaitsevat kuuluisat kukkapellot, joissa miljoonat tulppaanit, hyasintit, narsissit ja lukuisat muut sipulikukat kasvavat. 

Pelloilla kasvavat kukat eivät ole tärkeitä vaan niiden sipulit ovat paljon tärkeämpiä, niitä kerätään ja pakataan myytäväksi puutarhaan istutettavaksi. Kun kukat leikataan oikeaan aikaan, niin kaikki energia siirtyy takasin alas sipuliin ja sipulista kasvaa paljon isompi.Vuokrasin pyörän ja sain mukaani kartan jossa oli neljä eri reittiä. Päivä oli todella tuulinen, joten vuokraamosta suositeltiin lilaa tai puna-keltaista reittiä. Reitit kulkisivat hieman suojassa ja niissä olisi juuri tällä hetkellä useita peltoja kukassa, sain alleni ihanan pyörän ja lähdin matkaan. 

Valitsin lilan reitin, joka oli pituudeltaan 10 km ja matkaa siihen kuluisi noin 1-2 tuntia, minulla meni varmasti pidempään, sillä pysähtelin tuon tuosta. Sain seurata oikein huolella niitä reittimerkkejä, niitä oli välillä todella hankala löytää, mutta olin tyytyväinen sillä matkan varrella oli todella paljon peltoja. 

Kyllä nuo pellot olivat aivan huikeita, hymyssä suin pyöräilin ympäri tulppaanipeltoja ja ihailin niitä lukemattomia kukkarivejä, joita näkyi silmänkantamattomiin! Pyöräilin nautiskellen ja toteutin yhtä suurta haavettani.
Törmäsin reitin varrella pariin suomalaiseen rouvaan ja jäin heidän kanssa juttelemaan toviksi. Sain heiltä hyviä vinkkejä, he ovat käyneet täällä useana vuonna. Olisin mielelläni pyöräillyt pidempään, mutta ikävä kyllä pyörä piti palauttaa jo seitsemältä. Toisaalta tuuli yltyi ja pyöräily muuttui entistä raskaammaksi. 

Viimeisen kukkapellon luona viljelijä sanoi, että keltaisia tulppaaneita saisi poimia mukaan. Kukat olivat parhaat päivänsä nähneet, ilmeisesti niiden sipulit olivat juuri sopivia kerättäväksi. Olin kuitenkin, niin iloinen että sain reissulta vielä tuliaisia kämpille. Näitä sai kerätä luvan kanssa

Tuliaisia kotiin ;)


Suosittelen lämpimästi vierailua Keukenhofin puutarhassa, Schipolin lentokentältä lähtee linja-auto nro. 858 matka Lisseen kestää noin puolituntia. 

Päiväretken kustannus on aika pieni, junalipun lisäksi pääsylippu puistoon maksaa aikuisilta 16 € ja pyörän vuokraus on 10€.Keukenhof puutarhaPieni puutarhanäyttely 32 hehtaaria


Upea puisto sijaitsee Lissen kunnassa, alue on kooltaan 32 hehtaaria ja puistoalueen lisäksi siellä on erilaisia merkittyjä kävely- ja pyöräilyreittejä, jotka ovat pituudeltaan noin 5-25 km. 

Keukenhofissa on upeita istutuksia silmänkantamattomiin asti, siellä on noin 7 miljoonaa kukkaa, tulppaaneja, narsisseja ja hyasintteja sekä muita sipulikukkia. Aluetta kutsutaankin Hollannin sipulialueeksi ja Keukenhofin puisto on maailman suurin sipulikukkapuisto. 

Joka vuosi puutarha on auki maalis-toukokuussa 8 viikkoa ja siellä pääsee nauttimaan kukkien väriloistosta. Puistossa on upeiden kukkaistutuksien lisäksi erilaisia esityksistä ja näyttelyitä. 

Puisto on täynnä kukkaloistoa, eikä mikään ihme että puistoa kutsutaan nimellä ”Euroopan puutarha”, tänä vuonna 2017 puutarhan teemana on Hollantilainen taide.  
Keukenhof eli ”keittiöpuutarha”


Keukenhofin puutarha sijaitsee vanhan 1400-luvun Teylingen linnan  entisillä metsästysmailla, linna puutarha perustettiin aikanaan linnan keittiöpuutarhaksi eli hollanniksi keukenhof. 

Puutarhassa kasvatettiin tuolloin yrttejä ja vihanneksia sekä hedelmiä ja myöhemmin vuonna 1641 puutarhan lähelle rakennettiin Keukenhofin kartano.

Keukenhofin puutarha perustettiin vuonna 1949 Lissen pormestarin toimesta,  puutarhassa pidettiin kukkien kevätnäyttely, jossa kukkien viljelijät pääsivät esittelemään kukkiaan ja edistämään vientiä ulkomaille. 

Vuonna 1950 ensimmäisessä näyttelyssä oli kävijöitä 236 000, näyttelyitä on järjestetty siitä lähtien joka vuosi ja tänä päivänä puutarhan kukkanäyttelyssä on kukkia 600 viljelijältä ja näyttelyn aikana puistossa vierailee yli miljoona kävijää. Hollannin osuus koko maailman kukkateollisuudesta on 70% ja se tuottaa biljoonia euroja.

Lisse on yksi tunnetuimmista ”kukkakaupungeista”, huhtikuussa siellä järjestetään kukkafestivaalit sekä erityisen suosittu ”kukkaparaati”, joka kulkee noin 40 km matkan. Ihmiset kokoontuvat teiden reunalle seuraamaan ja  paraatin jälkeen seuraavana päivänä kukkia voi ihastella seuravana Haarlemin keskustassa.

Toinen ”kukkakaupunki” Aalsmeer sijaitsee noin 15 km päässä Amsterdamista, sen on laajat kukka-alueet ovat kooltaan noin 400  jalkapallokentän kokoiset.


2 kommenttia:

Mahtavaa että löysit sivuilleni!
Jätäthän kommentin käynnistäsi, luen niitä mielelläni.