keskiviikko 9. syyskuuta 2015

Villa Rose ja vaaleanpunaisen huvilan salaisuus





Pitkään ajoin tuon hauskan vaaleanpunaisen huvilan ohitse, joka sijaitsee Geneve-järven rantatien varrella. Talon erikoinen väri kiinnitti huomioni ja pian siitä tuli itselleni yksi maamerkki kotimatkalla, ”20 minuutin päästä kotona”. Jossain vaiheessa ohiajaessani hoksasin, että nuo talon ikkunat eivät ole aitoja vaan nehän on maalattu verhoja myöten. Tuolloin kiinnostuin talosta ja aloin ottaa selville, mikä kumma tuo huvila oikein on??? Pihalla oli hyvin hoidettu nurmikko ja vihreät ikkunaluukut ovat aina kiinni? 



Gland, Villa Rose 


Sain selville että tuo ”vaaleanpunainen hassunkurinen talo” on nimeltään Villa Rose ja sen lähistöllä sijaitseva pieni Villa Verte-rakennus kuuluvat Sveitsin Promenthoux, puolustuslinjaan ja niillä on ollut tärkeä asema maanpuolustuksessa. Olen muutaman kerran käynyt pälliselemässä tuota kummallista taloa ulkoapäin, sillä huviloiden ohitse kulkee kiva patikointireitti “Sentiers de Toblerone”, joka on saanut nimensä suurien kolmionmuotoisten sementtikimpaleiden mukaan ja kieltämättä, ketju muistuttaa erehdyttävästi tuota herkullista suklaapatukkaa. Kumpi oli ennen suklaa vai puolustuslinja?



Kuva: Jan Lemons Heck, Toblerone puolustuslinja kuin suklaa 

Viime kesänä hoksasin jostain ilmaisjakelusta että “Villa Rosessa” järjestetään avoimien ovien päivä ja olin innoissani, sillä vihdoin pääsin näkemään talon myös sisältä. Saavuin huvilan luokse ja ketään ei ollut mailla halmeilla. Huvilan ovi oli kuitenkin auki ja menin sisäpuolelle. WAU! Huvilan sisustus ei todellakaan ollut mitään viihtyisää maalaisromantiikkaa kera pitsien ja röyhelöiden vaan eteeni tuli heti järeämpää kalustoa, konekivääri ja muita aseita, kaasunaamareita, viestintälaitteita. 



Gland, Villa Rose 

Villa Rosen vihreieden ikkunaluukkujen takaa, toblerene puolustuslinjan suuntaan

Gland, Villa Rose, II maailmansodan aseita


Hetken päästä vanhempi herrasmies tuli luokseni ja yllätys, yllätys hän puhui sujuvaa englantia ja hän lähti minua opastamaan ympäri taloa. Ensimmäisen kerroksen vihreiden ikkunaluukkujen takaa paljastui tähystys ja ampumapaikkoja ja alas kellariin mentiin tikkaita pitkin ja siellä oli sotilaiden oleskelutilat. 


Villa Rose, kellarihuoneessa sotilaiden majoitus- ja vapaa-ajantilat 

Villa Rose, komentajan huone kellarissa

Villa Rose, sotilaiden ruokailutila


Kellari oli hauskasti sisustettu juuri sellaiseksi, kun se oli II-maailmansodan aikana ja sitä oli jäljitelty piirun tarkasti, jopa viinipullot ovat tuolta ajalta. Kellarisssa oli komentajan huone, sotilaiden makuutilat, keittiö ja ruokapöytä sekä paljon tuon ajan esineistöä. Opas oli todella omistautunut asialla ja niin innoissaan esitellessään taloa, että se tarttui minuunkin. Sain kuulla oppaalta monia kivoja tarinoita ja päätin heti että tänne täytyy tulla koulun ParentTime-ryhmän kanssa. 


ParentTimen syyskauden avajaiset



Toblerone-reitti metsässä Glandin lähellä


Kesän aikana organisoin tapahtuman koulun vanhemmille ja eilen kävimme patikoimassa Toblerone-reittiä ja vierailimme Villa Rosessa. Tänä vuonna olimme onnistuneet tavoittamaan paljon uusia perheitä, sillä koululla pidettiin heille infotilaisuus ennen koulun alkua ja me olimme mukana. Tuo tilaisuus toi mieleeni muistoja kahden vuoden takaa ja oli jotenkin hellyttävää, kun katselin uusia oppilaita, joiden silmistä näkyi jännitys, helpotus ja odotus, sekä oli hauska seurata vanhempia, jotka yrittivät omaksua ja saada kaiken mahdollisen tiedon, joka ennestään on täynnä uusia asioita, muuttoa sekä uuden maan tuomia haasteita, niin näin itseni tuossa joukossa. 



ParentTime vierailu Villa Rose ja Toblerone-patikointi


Syksyn ensimmäinen ParentTime tapahtuma oli oikein onnistunut ja tällä kertaa olimme saaneet mukaamme jopa kolme isää! Täytyy varmaan jatkossakin laittaa kutsuun maininta “sotilaskohde”, niin saadaan miehetkin liikkeelle… Aluksi patikoimme Toblerone-reittiä Villa Roselle ja teimme siellä opastetun kierroksen mukavan oppaan kanssa. Kierroksen jälkeen pidimme pienen evästauon huvilan pihalla ja patikoimme kaunista metsäreittiä takaisin. Kylläpä tuli hyvä mieli kun kuuin erään osallistujan sanovan, “that’s why I just love ParentTime”



Toblerone-polku



Toblerone-reitti


Sentier des Toblerones eli Toblerone-polku on noin 15 kilometriä pitkä kävelyreitti ja se sijaitsee Glandin lähellä. Kävelyreitti on rakennettu II-maailmansodan aikaisen puolustuslinjan mukaisesti ja sen varrella on Tobleronen muotoisia betonimöhkäleitä, joiden mukaan polku on saanut nimensä. Puolustuslinja sijaitsee Geneven ja Lausannen välimaastossa ja se yhdistää Jura-vuoren ja Lac Lemanin eli Geneve-järven alueen. Polku kulkee La Sarinen joenvartta pitkin, niittyjen, metsien ja viiniviljelmien halki ja reitin varrella ohitetaan kyliä, asuinalueita sekä golfkenttä. Reitin varrelta on raivattu kasvillisuutta ja rakennettu rappusia, Toblerone-hankkeen avulla haluttiin säilyttää alueen sotilaallinen perintö. Kävelyreitin voi lasketella alaspäin aloittaen Bassinsista tai nousta ylös Nyonista, yhdensuuntainen reitti kestää reilu viisi tuntia. Reitin voi tehdä lyhyempänä ja aloittaa matkan varrella jostain toisesta kaupungista esim. Prangins, Gland tai Vich. Täällä aikaisempi postaus Toblerone-reitistä.


Toblerone-reitti

Toblerone-reitti

Promenthoux Line



Toblerone-reitti myötäilee II maailmansodan aikaista puolustuslinjaa Sveitsissä

Sveitsi on puolueeton maa ja II-maailmansodan aikaan Saksalla oli suunnitelmia myös Sveitsin varalle. Sveitsi päätti varautua ja aloitti rakentamaan panssaritorjuntalinjaa Jura-vuorten ja Geneve-järven väliin estämään Natsien mahdollista hyökkäystä. Reitti alkaa Bassinista, päättyy lähelle Pranginsia ja linjan varrella on noin 2700 suurta sementtimöhkälettä, jotaka painaa noin 9000 tonnia, rivistöä alettiin heti kutsua Tobleroneksi. Osa kivistä on tänä päivänä siirretty pois Toblerone-reitiltä ja useat ovat sammalten ja murattien peitossa. Puolustuslinjalle rakennettiin tobleronerivistön lisäksi 12 linnoitusta, joista kaksi rakennusta muistuttavat asuintaloja ja ne on nimetty talojen värien mukaan ”Villa Rose” ja ”Villa Verte”. 



Villa Rose, Näiden naapureidn kanssa kannattaa olla hyvissä väleissä...

Villa Rosen naapurissa sijaitseva Villa Verte 

Toblerone-puolustuslinja



Villa Rose



Villa Rose


Vaaleanpunainen rakennus sijaitsee aivan Route Suisse-tien vieressä lähellä Glandia noin ja 10 minuutin päässä Nyonista. Talo näyttää ilmasta käsin ja ulkopuolelta aivan tavalliselta asuintalolta, mutta 2,5 metrin levyiset seinät, vihreät ikkunaluukut sekä verhot ikkunoissa kätkevät sisälleen jotain ihan muuta. Kun huvilaa tarkastelee lähempää voi huomata, että verhot ikkunoissa ovatkin maalattuja valeikkunoita tai kun vihreät ikkunaluukut siirretään syrjään sieltä paljastuukin konekivääri tai kiikarit.   



Villa Rose, sotilaiden majoitustilat kellarissa

Huvila on valmistunut vuonna 1940, se on rakennettu Pienen jalkaväen käyttöön ja sen tarkoituksena oli puolustaa lähistön siltoja, sähkölaitosta, sekä erityisesti hyökkäyksiä lännestä ja suojella vanhaa Geneve-Lausanne tietä. Huvilassa asui sodan aikana noin 30 sotilasta ja useilla heistä ei ollut viikkokausiin minkäänlaista yhteyttä ulkomaailmaan. Sotilaat pelkäsivät saksalaisten hyökkäystä, sillä taloon kantautui välillä amuskelun ääniä ja he näkivät läheisten ranskalaisten kylien palavan.



Villa Rose, sotilaiden majoitustilat kellarissa

Kuva: Jan Lemons Heck, Sodan aikaisia viestintävälieitä

Bunkkeriin on luotu 1940-luvun tunnelmaa, siellä on nähtävillä tuon ajan sotilaskalustoa ja asiakirjoja sekä muita esineitä, jotka kertovat sotilaiden päivittäisestä arjesta. Kellarissa sijaitsivat sotilaiden oleskelutilat, makuutilat, kenraalinhuone, keittö sekä ruokailutila, jossa on esillä tuon ajan ruokailuvälineitä.


Kuva: Jan Lemons Heck, Egima kuuluisa saksalaisten koodittaja

Villa Rose


Sveitsissä on noin 100 samankaltaista valeasuntoa kuin Villa Rose joka lienee parhaimmassa kunnossa ja kaikista tunnetuin. Linnake oli Sveitsin armeijan käytössä vuoteen 1994 ja se on hiljattain kunnostettu entisten veteraanien toimesta. Villa Rose luokitellaan museoksi ja se on listattu Sveitsin kansallisten monumenttien listaukseen. 


Kuva: Jan Lemons Heck, Villa Verte kuvattu Toblerone-reitin varrelta

Villa Verte


Villa Rosea vastapäätä Route Suisse-tien toisella puolella, pellolla lehmäaitauksen keskellä sijaitsee vastaava pieni huvila Villa Verte. Villa Verte on Glandin kaupungin omistuksessa ja se ei ole yleisölle avoinna.






2 kommenttia:

  1. No ei ollut ihan tavallinen roosa villa tosiaankin tuo talo;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hämmästelin noita rakennusten julkisivujen värejä vaaleanpunainen ja mintun vihreä!!! Eivät taida olla ihan alkuperäisiä tai olisivat varmaan tuohon aikaan erottunut kirkkaasti...

      Poista

Mahtavaa että löysit sivuilleni!
Jätäthän kommentin käynnistäsi, luen niitä mielelläni.