torstai 25. toukokuuta 2017

Linnasta linnaan: Château de Vullierens ja Iirikset


Pitkästä aikaa tulee linnapostaus ja vihdoin Linnasta linnaan juttusarja saa jatkoa! Toukokuun postauksissa kukat ovat näytelleet pääosaa ja mennään vielä samalla kukkateemalla ja tutustutaan upeaan 1700-luvun alussa valmistuneeseen Château de Vullieresin linnaan ja sen puutarhaan, joka on tunnettu Iiriksistä. 

Vierailin puutarhassa vuosi sitten kesäkuussa, tuolloin Iirikset olivat jo lakastumaan päin ja nyt järjestin muutama viikko sitten ParentTime tapahtuman puutarhalle ja osallisuimme opastetulle kierrokselle sekä lopuksi maistelimme tilan viinejä. 

Tällä kertaa valitettavasti nuo Iirikset eivät olleet vielä täydessä loistossa, mutta opastettu kierros puutarhassa oli todella antoisa ja viinit olivat niin makoisia, että muutama pullo tarttui mukaan.Opastettu puutarhakierros Château de Vullierensin Iirispuutarha


Selfie-time

Cdl-ParentTime-ryhmä


Lopuksi maistellaan hieman linnan viinejäVullierensVullierensin pieni kylä sijaitsee Vaudin kantonissa noin 60 km päässä Genevestä ja 20 km päässä Lausannesta. Kylässä on noin 460 asukasta, se on tunnettu linnastaan ja sen puutarhoista, etenkin iiriksistä. 

Joka vuosi touko-kesäkuussa linnan puutarha avataan yleisölle ja siellä voi käydä ihailemassa Iiriksiä, puutarhaan on istutettu noin 600 Iirislajiketta.


Château de Vullierens


Chäteau de Vullierensin kartano on yksityisomistuksesssa, ei avoinna yleisölle, 
puutarhaan pääsee tutustumaan keväällä ja syksyllä Iiristen ja Liljojen kukkimisen aikaan.


Linna sijaitsee korkean kukkulan päällä Morgesin yläpuolella, alun perin linna on rakennettu suojelustarkoitukseen. Ensimmäisen linnan rakennutti Peter De Duin ja se valmistui vuonna 1308. Linna rakennettiin neliönmuotoon, muurien suojaan ja sen keskellä oli massiivinen torni. Linna muistutti ulkonäöltään erehdyttävästi 300 vuotta myöhemmin lähelle rakennettua Vufflensin linnaa. Rakennustyyli oli Savojille tyypillistä keskiajalla.


Linna kuvattu Morgesin suunnalta 2016


Linna muistuttaa ulkonäöltään lähellä sijaitsevaa L'Islen kartanoa


Linna purettiin osittain ja rakennettiin uudelleen Gabriel Henri De Mestralin toimesta vuosina 1706- 1712. Linnan arkkitehti oli sama, joka suunnitteli lähellä sijaitsevan l´Islen kartanon, linnaan jäi useita keskiajalle tyypillisiä ominaisuuksia, kuten osa vallihautaa ja kolme tornia, joista tosin yksi poistettiin myöhemmin, sillä kartanorouva halusi esteettömän näkymän Mont Blancille. Näkymät linnan luota viinitarhoille ja Alpeille sekä Mont Blancille

Linnan ympärillä on noin 100 hehtaarin maa-alueet, jotka ovat suurimmaksi osaksi maatalouden käytössä. Linna on yksityinen ja se ollut saman suvun omistuksessa 700 vuotta. Linna on merkitty Sveitsin kansallisperintökohteiden listalle.
Les Jardins du Château de Vulliers


Kesäpuutarha 2017

Nykyisen omistajan äiti Doreen Bovet perusti linnan ympärille upean Iiris puutarhan vuonna 1950, alun perin hän istutti 5 juurakkoa ja tänä päivänä puutarhassa on yli 600 Iirislajiketta, jotka kattavat noin 2 hehtaarin alueen. Puutarha avaa ovensa yleisölle touko-kesäkuussa Iiristen kukkimisen aikaan ja syksyisin heinä-elokuussa kun liljat kukkivat. 
Iirikset toukokuussa 2017


Kesäpuutarhassa on satoja Iiris-lajikkeita


Kesäpuutarha ja Iirikset kesäkuussa 2016


Puutarha on laajentunut ja Iiristen lisäksi sinne on istutettu ruusuja, liljoja, laventeleita, sinikelloja, erilaisia köynnöksiä, perennoita ja puita sekä useita muita kukkalajikkeita, joista on tehty näyttäviä asetelmia ja muodostelmia sekä erilaisia puutarhoja.Vallihautaan rakennettu Doriannan puutarha linnan edustalla, kuva 2017


Doriannan ruusutarha on perustettu vuonna 2006 kartanonrouvan muistoksi.
Selkeällä säällä näkymät Alpeillle, kuva kesäkuussa 2016


Daria´s Garden 2017

Munt´s Garden 2017


Munt´s Garden 2017


Chatelain´s Garden kesäkuu 2016


Chatelain´s Garden kesäkuu 2016


Chatelain´s Garden kesäkuu 2016


Chatelain´s Garden kesäkuu 2016


Chatelain´s Garden toukokuu 2017


Chatelain´s Garden toukokuu 2017


Chatelain´s Garden kesäkuu 2016


Chatelain´s Garden kesäkuu 2016


Puutarhaan on tuotu taidetta, eri puolilla on useita suuria veistoksia ja taideteoksia sekä vanhassa ladossa järjestetään erilaisia näyttelyitä.Puutarha-aiheisia veistoksia 


Hauska veistos kuin suuri tuulikello, Etienne Krähenbühl


Tuulikello laitetaan soimaan muutamia kertoja päivän aikana 


Iiristarhan vartijat


Puutarhan keskellä kulkee vanha Hevosten kärrytie (Cavaliers Avenuen), joka aikanaan kulki kaikkien kartanoiden kautta aina Geneveen asti. 

Cavaliers Avenueta reunustaa korkeat vuonna 1785 istutetut puut ja tuo 400 metriä pitkä vanha tie johtaa keijujen metsään. Keijujen metsässä kulkee kävelyreitti, jonka varrella on lampia sekä erilaisia veistoksia.Chevaliers Avenue on vanha hevoskärrytie,
joka kaikkien kartanoiden kautta Geneveen asti


Hauska kuvauskohde, puusta tehty veistos Urs Twelman 

Woodland, Keijujen ja maahisten puisto


Veistoksia keijupuistossa 


KeijupuistoKartanon alueella on erilaisia rakennuksia, sisääntulon luona sijaitsee kiva putiikki ja näyttelytilat, linnan edustalla on upea ”salainen puutarha” ja viihtyisä kahvila, jossa voi nauttia lounasta tai pientä huikopalaa.Linnan edustalla Iso tuoli houkuttelee 


Linnan edustalla puutarhan ulkopuolella on viihtyisä alue, vaikka ei puutarhassa vierailisikaan 


Kahvilassa voi maistella myös linnan viinejä


Linan ihana putiikki


Putiikista saa myös niitä linnan viinejä
Salainen PuutarhaSecret Garden

Pieni "Secret Garden" on rakennettu Frances Hodgson Burnettin (1849-1924) samannimisen kirjan innoittamana. Kirjassa orpo Mary Lennox muuttaa setänsä luokse Englantiin ja alkaa hoitamaan unohdettua puutarhaa. 

Kartanon salaisessa puutarhassa on upeita istutuksia ja veistoksia. Salaiseen puutarhaan pääsee tutustumaan ilman sisäänpääsyä.Salaisessa puutarhassa voi vierailla maksutta


Salainen puutarha sijaitsee Linnan edustalla vanhassa vallihaudassa


Secret Garden


Puutarhan pienessä rakennuksessa on aikanaan toiminut kennel


Puutarhassa upeita veistoksia


Puutarha-alueella on upea vanha maalaistalo, joka on peräisin 1500-luvulta, talo on täysin remontoitu ja sitä voi vuokrata erilaisiin tapahtumiin ja tilaisuuksiin (häät, yritystapahtuma, gala ym.)


Kartanon viinitKartanon viiniviljelmät sijaitsevat rinteessä kartanon alaupuolella


Kartanon alueella linnan alapuolella on noin 7 hehtaarin viiniviljelmät ja siellä tuotetaan neljää eri viiniä, alueelle tyypillistä valkoista Chasselasta, punaista Pinot Noir ja Gamaret Garanoir sekä Rose-viiniä. 

Viinejä voi usein maistella viikonloppuisin tai ryhmälle voi varata erikseen viininmaistelun, viinejä on myynnissä puutarhan yhteydessä olevasta kaupasta. Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mahtavaa että löysit sivuilleni!
Jätäthän kommentin käynnistäsi, luen niitä mielelläni.