perjantai 18. syyskuuta 2015

Nuit des Bains Geneven “taiteiden yö”


Quartier des Bains on kummitellut pitkään mielessäni ja vaikka olen yrittänyt etsiä kartalta kyseistä Geneven lähiötä niin en ole löytänyt. Paikan sijainnin olen suurin piirtein tiennyt, mutta aina kun olen etsinyt siitä tarkempaa tietoa olen vain törmännyt erilaisiin museoihin. Alue on on ollut useasti ”must see”-listallani ja kun huomasin, että siellä järjestetään taas Nuit des Bains-tapahtuma, niin päätin tutustua aiheeseen paremmin. 

Tarkemman tutkistelun jälkeen selvisi, että kyseinen alue ei ole lähiö vaan Geneven nykytaiteen keskittymä ja tästä syystä olen aina törmännyt erilaisiin museoihin, etsiessäni tietoa alueesta. Noin jalkapallokentän kokoisella alueella on useita museoita ja gallerioita ja siellä järjestetään ”Nuit des Bains”-tapahtuma kolme kertaa vuodessa, jolloin museot ovat auki hieman pidempään jopa 21.00 asti ja niihin on vapaa pääsy. Eli siis Sveitsiläisen mittapuun mukaan kyseessä todellinen ”taiteiden yö”.

En ole mikään suuri nykytaiteen ystävä, mutta lähdin kapungille ja päätin että nyt käyn ainakin MAMCO:ssa, kun sinne on kerran vapaa pääsy, sillä muuten en välttämättä edes kävisi siellä. Menin tramilla Plainpalaisille ja lähdin seuraamaan ihmisvirtaa, jonka mukana päädyin Quartier des Bainsille. Ihmisiä oli paljon liikenteessä ja kun eteeni tuli pieniä gallerioita, niin päätin piipahtaa myös muutamassa matkan varrella.Nuit des Bains 17.9.2015

Nuit des Bains 17.9.2015


Saavuin Rue des Bainsille ja siellä olikin paljon porukkaa ja mielestäni erikoista oli että jokaisella oli joku pullo tai juoma kädessä, joiden kanssa mentiin sisään gallerioihin. Tapahtuma näyttää olevan paljon rennompi kuin vastaava Helsingissä konsanaan. Kadun varrella oli useita ravintoloita, jotka olivat täynnä hyväntuulisia ihmisiä ja ikähaitari oli laidasta laitaan nuoria ja vanhuksia. 

MAMCON ja rakennuksen muissa tiloissa oli paljon vierailijoita, mutta liikehdintä oli jouhevaa, eikä jonoa muodostunut kuin pikkulaan. Ensimmäiseksi kävin Geneven nykytaidekeskuksessa jonka näyttelyt olivat kahdessa kerroksessa ja niissä ei kauaa nokka tuhissut. Geneven nykytaidekeskus, Centre d'Art Contemporain

Seuraavaksi siirryin MAMCOON ja käyntini meinasi tyssätä heti alkuun sillä takit ja laukut piti laittaa säilytykseen ja minulla ei ollut lainkaan käteistä. Museon työntekijä oli todella mukava ja antoi panttia (Camilla Läckbergin pokkari) ;) vastaan 2chf kolikon ja pääsin kuin pääsinkin sisälle. Aloitin ensimmäisestä kerroksesta ja siellä oli erilaisia kokoelmia sekä maalauksia, jotka oli tehty erilaisista materiaaleista. Mieleeni jäi kaksi harmaata taulua, jotka näyttävät kaukaa katsottuna yksivärisiltä, mutta lähempää katsottuna näki, että ne oli tehty numeroista, jotka on laitettu tiheästi vieri viereen. 


Modernin taiteen keskus MAMCO, 1. krs

Modernin taiteen keskus MAMCO, 1. krs

Modernin taiteen keskus MAMCO, 1. krs

Toisessa kerroksessa oli erilaisia kuva- ja videomateriaaleja ja siellä minun oli pakko jäädä seuraamaan yhtä teosta, joka toi mieleeni jonkin Toscanalaisen pikkukylän.  


Modernin taiteen keskus MAMCO, 2. krs

Ylimmässä kerroksessa olikin sitten isoja töitä jotka oli tehty erilaisista materiaaleista, paperista, hiilistä, kivistä ym. ja siellä oli jopa kontti. Lähdin MAMCOON hieman varauksellisesti, mutta ei se pöllömpi ollut, oikeestaan museo oli ihan mielenkiintoinen ja käymisen arvoinen.


Modernin taiteen keskus MAMCO, 3. krs

MAMCON jälkeen kävin Valokuvaajien museossa ja sitä olin odottanut jo etukäteen, mutta se oli kyllä aikamoinen pettymys. En tiedä onko näyttelytilat oikeasti niin pienet vai olivatko ne vain osittain käytössä, Nuit des Bains-tapahtuman aikana. Museossa oli esillä vain muutamia valokuvia ja sarjoja. Valokuvanäyttelyn jälkeen aika loppui ja minulla ei ollut enää mahdollista käydä muissa museoissa, joten ensi kertaan jäi ainakin Musée d’Ethnographie de Genève, jonka rakennus jo itsessään on erikoinen. 


Centre de la Photographie

Centre de la Photographie


MAMCON ulkopuolelle oli pystytetty baari ja sinne oli kasaantunut hurja määrä porukkaa. Myös läheisten ravintoloiden tarassit ja niiden edustat täyttyivät ihmisistä. Tykkäsin tapahtumasta ja siellä oli todella mukava tunnelma. Pistänkin jo heti kalenteriin ensi toukokuun 3. Torstain, jolloin tapahtumaa vietetään seuraavaksi. 


Quartier des Bains, Nuits des Bains 17.9.2015Quartier des BainsQuartier des Bains


Quartier des bains on Geneven nykytaiteen keskittymä, joka tunnetaan myös muualla Euroopassa. Alueella on useita pieniä gallerioita ja nykytaiteen keskuksia ja suuri osa keskittyy Rue des Bainsin ympärille ja tuota aluetta kutsutaan Geneven SoHoksi. Quartier des bains sijaitsee Geneven eteläpuolella Rhône- ja Arve-joen välimaastossa lähellä Plainpalaisia. 

Alueella sijaitsevia nykytaidekeskuksia ja museoita ovat:

BAC- nykytaidekeskus pitää sisällään 4 museota
MAMCO, Musée d’Art Moderne et Contemporain
CCG Centre d’art Contemporain Geneve
Centre de la Photographie Genève
FMAC, Fonds Municipal d’Art Contemporain

Musée d’Ethnographie de Genève
Musée Philippe PatekRue des BainsQuartier des Bains, Nuits des Bains 17.9.2015


Rue des Bainsin varrella on useita gallerioita ja museoita sekä sen iltaelämä on vilkasta, siellä on useita suosittuja baareja ja ravintoloita. Alue on entistä Arve-joen tulva-aluetta, joka on kunnostettu tehokkaampaan käyttöön 1850-luvulla. Maata nostettiin ja rakenettiin tukirakenteita ohjaamaan jokea. 1800-luvun lopulla kunnostetut Arve-joen rannat houkuttelivat uimaan ja sinne avattiin pian kylpylöitä, joissa pääsi kylmiin kylpyihin ja suihkuihin sekä turkkilaiseen saunaan. Kylpylät purettiin 1920-luvulla ja ne sijaitsivat Rue des Bainsin päässä, nykyisen Sveitsin radio- ja tvtornin alueella. Myöhemmin alue on ollut osittain tehdas- ja työläisten aluetta.Nuit des BainsNuit des Bains 17.9 2015

Vuonna 2004 kolme taidekauppiasta perustivat Quartier des Bains-järjestön ja houkuttelivat alueelle muita yksityisiä galleristeja sekä kulttuurikeskuksia. Alueella järjestetään ”Nuits des Bains”-tapahtuma kolme kertaa vuodessa maalis-, touko ja syyskuun kolmantena torstaina. Tapahtuma alkaa klo. 18.00 ja kestää 21.00 ja tuona aikana museoihin ja gallerioihin on ilmainen sisäänpääsy. Tapahtuman aikana kadut täyttyvät ihmisistä, trendikkäät bistrot ja baarit täyttyvät ja ne levittäytyvät läheisille kaduille. Nuits les Bains tapahtumasta on tullut suosittu ja illan aikana siellä käy yli 3000 vierailijaa. Tapahtuma keskittyy pienelle alueella ja kaikki galleriat ovat kävelyetäisyydellä.

Sijainti: Quartier des Bains, Rue des BainsBAC - Bâtiment d'art contemporainBAC - Bâtiment d'art contemporain

Nykytaiteen rakennus on suuri nykytaiteen keskittymä Genevessä ja se pitää sisällään useita museoita kuten: Modernin taiteen museo MAMCO (Musée d’Art Moderne et Contemporain), Geneven nykytaiteen keskus CCG (Centre d’art Contemporain Geneve) ja Geneven valokuvataiteen museo (Centre de la Photographie Genève) sekä Geneven nykytaiteen rahaston FMAC (Fonds Municipal d’Art Contemporain). Museorakennus sijaitsee Rue des Bainsilla lähellä useita gallerioita ja Phillippe Patek-museota. Museorakennus on entinen tehdasrakennus, jossa on neljä kerrosta. 

MAMCO, Musée d’Art Moderne et Contemporain
CCG Centre d’art Contemporain Geneve
Centre de la Photographie Genève
FMAC, Fonds Municipal d’Art Contemporain


Mamco (museum of modern and contemporary art) *


Sveitsin suurin modernin- ja nykytaiteen museo on avattu vuonna 1994 ja siellä on laaja valikoima taideteoksia, maalausia, veistoksia ja videoteoksia 1960-luvun alusta nykypäivään. Museossa on 3500m² näyttelytilaa neljässä kerroksessa ja siellä on yli 3500 esinettä, useita vaihtuvia näyttelyitä ja työpajoja. Museon myötä Geneve on noussut yhdeksi Euroopan modernin taiteen tärkeäksi keskittymäksi. 

Sijainti: Rue de Vieux-Grenadiers 10
Avoinna: ti-pe 12-18.00 / la-su 11-18
Sisäänpääsy: 
vapaa pääsy kuukauden 1. Su ja 1. Ke ilta 18-21.00 
aikuiset 8 chf / alennettu hinta 6 chf
Huom! 
Museokäynnin ajaksi laukut ja takit tulee viedä alakerran lukolliseen kaappiin, joka vaatiin 2 chf kolikon. 
Lisätietoja: www.mamco.ch


CCG Centre d’art Contemporain Geneve


Geneven nykytaidekeskus perustettiin vuonna 1974 ja tuolloin siitä käytettiin nimeä Kunsthalle Geneve eli Geneven taidemuseo, joka on  Länsi-Sveitsin vanhin nykytaiteen museo. Museolla ei ole omaa kokoelmaa vaan sen tilat ovat taiteilijoiden käytössä näyttelyihin, taiteilijoiden esityksiin ja tutkimusta varten. Museo on sijainnut BAC-nykytaidekeskuksessa vuodesta 1989 lähtien ja sen käytössä on kaksi kerrosta, yhteensä tilaa noin 1000m². 

Sijainti: Rue de Vieux-Grenadiers 10
Avoinna: ti-su 13-18.00 / la-su 11-18
Sisäänpääsy: 
vapaa pääsy kuukauden 1. Su ja 1. Ke ilta 18-21.00 
aikuiset 5 chf / alennettu hinta 2 chf
Lisätietoja: www.centre.ch


Centre de la Photographie


Joukko Geneveläisiä valokuvaajia perusti keskuksen vuonna 1984 ja halusi tuoda esille valokuvia nykytaiteen muotona. Tänä päivänä valokuvat ovat osa nykytaidetta ja museossa on nähtävillä erilaisia näyttelyitä, julkaisuja ja luentoja. Valouvakeskus on ollut osa BAC-nykytaidekeskusta vuodesta 2007 lähtien. 

Sijainti: Rue des Bains 28
Avoinna: ti-su 11-18.00
Sisäänpääsy: aikuiset 5 chf / alennettu hinta 3 chf


FMAC, Fonds Municipal d’Art Contemporain


Rahasto on perustettu vuonna 1950 nimellä ”Fonds municipal de décoration” ja perustamisesta lähtien se on saanut noin 1500 taideteosta tai sarjaa. Järjestön tarkoituksena on tarjota apua ja  tukea alueen taiteilijoita sekä muita gallerioita, keskuksia ja yhdistyksiä. FMAC on perustanut mediakirjaston, joka pitää sisällään yli 2000 audiovisuaalista teosta. 
Sijainti: Rue des Bains 28
Avoinna: ti-su 11-18.00
Sisäänpääsy: aikuiset 5 chf / alennettu hinta 3 chf
Lisätietoja: www.fmac-geneve.chNuit des Bains 17.9 2015

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mahtavaa että löysit sivuilleni!
Jätäthän kommentin käynnistäsi, luen niitä mielelläni.