maanantai 28. syyskuuta 2015

Fête du Raisin viinijuhlat Fechyn kylässä


Nyt juhlitaan viinirypäleitä sekä tulevaa satoa, vaikka monista paikoista osa rypäleitä on jo kerätty niin Fechyssä valmistaudutaan sadon keräämiseen. Fechy on pieni idyllinen viinikylä Geneven ja Lausannen välissä, se sijaitsee upealla paikalla noin 500 metrin korkeudessa ja sen valkoinen kirkko erottuu hyvin viiniviljelmien keskeltä ja näkyy kauas moottoritielle asti. Juhlien aikana järjestetään erilaista ohjelmaa ja tietenkin maistellaan alueen viinejä. Vigne du Monde, viiniköynnöksiä maailmalta

Uusimmat köynnökset Armerniasta (2015)


Fête du Raisin juhlaa vietettiin viime viikonloppuna ja lauantaille osuikin todella upea keli. Juhlaa vietettiin alhaalla kylässä, mutta kipusin ensin ylös ihailemaan maisemia ja halusin käydä katsomassa tuota kuuluisaa viinitarhaa ”Vigne du Mondea”, johon oli jo istutettu uudet köynnökset.


Fechyn pieni kirkko, joka korkean sijainnin vuoksi erottuu kaukaata

Fechyn kylä ylhäällä


Saavuin kylään ja heti ensimmäiseksi törmäsin hauskaan sveitsiläiseen perinne urheilulajiin Schwingeniin, joka on jonkinlaista painia hiekkaympyrän päällä. Tullessani hiekalla oli pari noin 10-vuotiasta poikaa, jotka pyörivät hiekassa ja yrittivät saada toisistaan mittaa. Koskaan en ole vielä onnistunut näkemään yhtään kilpailua, mutta pienen esittelyn olen nähnyt tästä Sveitsin kansallislajista ranskan tunnilla. Laji on peräisin Sveitsin saksankieliseltä alueelta, jossa sitä kutsutaan nimellä ”Hoselupf” eli housuista nosto. Painijat pukeutuvat juuttishortseihin sekä kauluspaitaan, painin aikana kilpailijat yrittävät nostaa toisiaan housuista sekä vyöstä ja saada vastustaja maahan, voittajaksi selvitytyy se, joka saa vastustajan hartiat osumaan maahan. Lajia harrastetaan ainoastaan Sveitsissä ja se on suosittua etenkin maaseudulla, sillä palkintona voittaja saa nuoren sonnin. Schwingen-painia, Sveitsin kansallislaji

Schwingen-painia, Sveitsin kansallislaji


Lähdin jatkamaan matkaa ja huomasin että kaikilla oli kaulassa pussukka, minkä sisällä oli pieni viinilasi. Hetken aikaa ihmettelin että mikä on homman nimi, kunnes selvisi että ostamalla tuon pussukan voi käydä maistelemassa viinejä eri viinintuottajien ständeillä. Etsin käsiini tuon myyntipisteen josta ostin 12 chf maksavan pussukan kaulaan. Ei muuten ollenkaan pöllömpi idea, tämä tulee olemaan hyvässä käytössä kotona, sillä siine kulkee näppärästi ruoanlaittoviini, siivousviini ja…Fête du Raisin, pussukka


Pakkohan se oli käydä maistelemassa muutamissa kellareissa ja niiden lisäksi eripuolillla myytiin pientä naposteltavaa, ruokaa, juustoa ym. Lapsille oli tehty oma alue, jossa oli mahdollisuus puristaa viinirypäleistä mehua, erilaisia kilpailuita, piirustusta ym. sekä musiikkiesityksiä. 


Fête du Raisin, degustation

Viinirypäleiden puristamista

Fêtes du Raisin 2015


Mutta sitten yhtäkkiä tärähti, heavy-musiikki alkoi soimaan kovaa sekä ja kuulin moottorisahan ääntä. Pakko oli mennä katsomaan että, mitä tapahtuu ja en ollut uskoa silmiäni, sillä auton perävaunussa hevijätkä heilui moottorisahan kanssa ja veisti sillä isosta tukista karhua. Esitys oli aivan mahtava, nauliuduin paikalleni katsomaan hevijätkän moottorisahojen käsittelyä ja se jätkä oli aivan uskomaton, miten se sai muotoiltua siitä puusta sen karhun, joka oli oikeesti tyylikäs. Luulempa että karhu oli lahja Fechyn kylälle, joten täytyy seuraavaksi ohiajaessa käydä kurkkaamassa missä se otso patsastelee.Hulvaton Heavy-moottorisaha show

Heavy karhuFêtes de Raisin oli oikein mukava juhla ja olisin viihtynyt siellä pidempääkin, täytyypä ensi vuonna lähteä sinne ajan kanssa, mikäli kelit suosivat.


FechyFechy, Route du VignobleIhana pieni kylä keskellä viinitarhoja Aubonnen vieressä. Kylästä on upeat maisemat viinitarhoille, alas järvelle ja Alpeille, kylän kautta kulkee La Côten patikointireittejä. Pikkuruinen noin 860 asukkaan kylä kuuluu Morgesin hallinta-alueeseen, kylän pinta-alasta noin kolmasosa on viiniviljelmiä. Fechy on tunnettu hyvästä viinistään ja erityisesti Chasselas viineistä, kylässä on noin 20 viinintuottajaa. Kylää hallitsee upea kirkko joka on rakennettu 1000-luvulla ja sen alapuolella sijaitsee ”Vigne du Monde” eli viinitarha, johon istutettu viiniköynnöksiä ympäri maailman. 


Fête du Raisin
Fête du Raisin 2015

Fechyssä on järjestetään vuosittain ”Fête du Raisin” eli viinifestivaalit, tapahtuma houkuttelee vuosittain noin 2000 vierailijaa ja se on järjestetty vuodesta 1998 lähtien. Tarjolla on paljon erilaista musiikkia, paikallisia elintarvikkeita, ruokaständejä sekä viininmaistajaisia sekä lapsille erilaisia kilpailuita ja näytöksiä. Juhlien virallinen ohjelma alkaa aamulla jolloin istutetaan kunniavieraan tuomat viiniköynnökset kylän ”Vigne du Monde” viinitarhaan. Viiniköynnöksiä on istutettu vuodesta 1996 lähtien ja tänä vuonna (2015) viiniköynnökset tulivat Armeniasta. 


8 kommenttia:

 1. Kyllä itsellekin kelpaisi käynti viinijuhlissa ja tuossa kylässä. Ainakin lukiessa kuulosti todella mielenkiintoiselta paikalliselta juhlalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sadonkorjuun aikaan useissa kylissä tosiaan vietetään erilaisia viinijuhlia ja isompiin tapahtumiin tulee tuottajia kauempaakin. Nämä on todella mukavia tapahtumia!

   Poista
 2. Oi ihana juhla! Olen sattunut vain Alsaceen viinijuhlien aikaan ja sekin oli täysin sattumaa. Täytyisi muistaa suunnitella viinimatkojen aikataulut ja kohteet viinijuhlat edellä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Syksyllä kannattaa suunnata viinitiloille, monissa paikoissa tosiaan on erilaisia viininmaistajaisia ja tapahtumia. Alsacen seudulle olisi kiva päästä käymään, sillä Alkossa on paljon viinejä sieltä suunnalta.

   Poista
 3. Päästäpä itsekin joskus tuollaisiin juhliin! Viinitiloilla on aina oma upea tunnelmansa ja ihanat maisemat:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näitä maisemia on todella ikävä täällä Suomessa! Täytyy varmaan syksyllä järjestää kotona ihan omat viininmaistajaiset niin pääsee uuden sadon tunnelmaan :)

   Poista
 4. Kivan näköisiä maisemia ja jos sattuu vielä asumaan sen verran lähellä, että juhlista pääsee kätevästi kotiin muutenkin kuin omalla autolla, niin mikäs siinä, viinejä maistellessa :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyläjuhlista moni on varmaan kävellen liikenteessä, mutta nämä juhlat ovat tosiaan hieman isommat ja bussit kulkivat suurempaan kaupunkiin parempien yhteyksien varrelle!

   Poista

Mahtavaa että löysit sivuilleni!
Jätäthän kommentin käynnistäsi, luen niitä mielelläni.