maanantai 17. maaliskuuta 2014

Keittiöpuutarha


Viime viikko menikin hujauksessa, Papi sai ilmeisesti minulta pöpön ja nukkui kolme päivää putkeen. Tuolloin minulla oli auto käytössä ja hyvää aikaa käydä kiertelemässä puutarhaliikkeitä ja rautakauppojen puutarhaosastoja. Tein hieman kartoitusta missä mitäkin myydään ja mihin hintaan, kun pohjatyö oli kunnolla tehty, oli helppo lähteä Papin kanssa kaupoille. Muutaman päivän levon jälkeen Papilla riitti energiaa shoppailuun ja teimmekin aivan mahtavia löytöjä pihalle ja pihaprojekti etenee hurjalla vauhdilla. 

Viikolla olin löytänyt edullisia yrtin taimia Migroksen puutarhaosastolta ja ostin sieltä rosmariinin, oreganon, timjamin ja laventelin keittiöpuutarhaan. Sormet syyhysivät koko viikon, että pääsen niitä istuttamaan. Perjantain kierrokselta hankin juurikankaan, kevytsoraa ja multaa. Pitkään olen miettinyt sopivaa sijoituspaikkaa keittiöpuutarhalle ja nyt päätin sijoittaa sen terssin jatkeeksi, peittämään rumaa väliaitaa. Paikka on aurinkoinen jopa paahteinen, eli kastelun kanssa saa olla tarkkana. 
Aluksi olin suunnitellut että poraisin reikiä laatikon pohjaan, jotta vesi valuu pois, mutta poistinkin pohjan kokonaan ja Papi sai tehdä siitä puisille kukkaruukuille uudet pohjat. Vuorasin laatikon alaosan juurikankaalla, jotta rikkaruohot pysyisivät poissa. Kankaan päälle laitoin noin 10 cm kerroksen kevytsoraa ja tämän päälle noin 10 cm multaa. Multa mitä käytin oli todella edullista ja laatu myös sen mukaista. Kävin vielä Ranskan puolelta hakemassa päälle parempaa multaa istutuksia varten ja kuinka ollakaan, kun tulin kotiin niin huomasin sen olevan turvetta. Pussien teksteistä kun en ymmärtänyt mitään, niin valitsin pussin kuvan mukaan, jossa oli vihanneksia... No näillä mennään, kokeilen siis tänä vuonna turvetta, katsotaan miten se sopii keittiöpuutarhaan. 


Päätin jättää laatikkoon kannen, sillä kuulin ystävältäni, että täällä voi välillä olla hurjia myrskyjä ja kannen avulla saisin yrtit tuolloin suojaan. Istutin ostamani yrtin taimet ja halusin rajata palstat matkamuistokivillä, mutta ne ovatkin muuton jäljiltä hukassa. Otin pari ämpäriä ja lähdin rantaan varastamaan kiviä. Kivahan se on, kun keittiöpuutarhan kivet ovat kerätty lähirannaltamme, kauniilta Geneve-järven rannalta. Siellä kivet olivatkin todella kauniita ja mikä upea näky, Alppien luminen maisema vastarannalla ja meillä oli vielä noin 17 astetta lämmintä ja aurinkoista.  
Rajasin keräämilläni kivillä alueet yrteille ja suunnittelin jo valmiiksi paikat salaatille, persiljalle, basilikalle, ruohosipulille, jotka aion kylvää siemenistä kun lämpötila hieman vakiintuu. Yksi paikka olisi vielä tyhjänä, mitähän siihen keksisi laittaa???Siinä se nyt sitten on!Laatikon reunoillehan voisi vielä laittaa vaikka säkkiin kasvamaan minitomaattia, tai joitain muuta...


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mahtavaa että löysit sivuilleni!
Jätäthän kommentin käynnistäsi, luen niitä mielelläni.