tiistai 25. maaliskuuta 2014

Tyttöjen tiistai Sionissa

Tänään oli tarkoitus lähteä tutustumaan Sionin kaupunkiin ja tämän jälkeen kylpemään Ovronnazin kylpylään. Lähdimme ajelemaan kohti Sionia ja aurinko alkoi mukavasti lämmittää, joten oiva päivä kaupunkivisiitille. Saapuessamme Sioniin onnistuimme suunnistamaan kaupungin turisti-infoon heti ensimmäiseksi. Kävimme siellä kyselemässä mitä kaupungissa kannattaa tehdä kahden tunnin visiitin aikana. Saimme käteemme kartan, johon oli merkitty kävelyreitti, pitkin vanhaa kaupunkia ja sen nähtävyyksiä

Ihastuimme heti vanhaan kaupunkiin, sen ihaniin vanhoihin taloihin ja ikkunaluukkuihin, kapeisiin mukulakivikujiin, houkutteleviin kahviloihin ja terasseihin sekä keskiaikaisiin nähtävyyksiin. Eihän tästä kaupungista voi olla pitämättä kun lounaspaikkammekin italialaisen ravintolan nimi oli La Tonnella. Lounaan jälkeen huomasimme että olimme lumpustelleet kaupungilla hyvän aikaa ja mikäli menisimme kylpylään, niin siitä tulisi pikainen visiitti. Päätimme jättää tällä kertaa kylpylän väliin ja siirtää käynnin jollekin toiselle tyttöjen tiistaille. Suuntasimme kaupoille ja Sionissa on hyvät ostosmahdollisuudet ja mikä parasta, kaupat ovat tilavia ja porukkaa oli vähän liikenteessä.
 Sion 

Sionin kaupunki sijaitsee Valaisin kantonissa Sveitsin lounaisosassa, Rhônen jokilaaksossa. Sion on Valaisin kantonin suurin kaupunki 30 500 (2012) asukasta sekä se on kantonin pääkaupunki ja talouden keskus. Sioniin on hyvät kulkuyhteydet eripuolilta Sveitsiä ja siellä on kansainvälinen lentokenttä. Sion on 7000 vuotta vanha kaupunki ja se on yksi Sveitsin vanhimpia kaupunkeja.  Sionin kaupungin topografia on erikoinen, sillä se on täynnä kukkuloita. Sionin tunnistaa jo kaukaa, kaksoiskukkulan päällä sijaitsevista Tourbillon ja Valeria linnojen torneista. Kaupungin toisessa päässä on Montorge linnan rauniot. Vanhassa kaupungissa sijaitsee Sionin ostosalue sekä useat historialliset monumentit. Kaupunki tunnetaan myös nimellä "auringon siunaamana kaupunki" sillä aurinko paistaa täällä keskimääräistä enemmän. Kaupunki sijaitsee keskellä yhtä Sveitsin tärkeintä viinialuetta. Valaisin alueella on viljelty viiniä jo Rooman valtakunnan ajoista lähtien. Sionissa on 420 hehtaaria viiniviljelmiä ja se on Valaisin alueen toiseksi suurin viininvalmistaja. Viiniviljelmiä sijaitsee kivimuurin ympärille satoja vuosia sitten rakennetuilla terasseilla, jotka ovat myös suosittuja patikointireittejä. Suosituimpia ja arvostetuimpia viinejä ovat valkoviineistä Fendant ja Ermitagea sekä punaviineistä Dôle ja Syrah.


La Balade Découverte 1 Place de la Planta /Battle of la Planta
2 St. Theodule Church
3 Notre-Dame du Glarier Cathedral
4 Witches Tower
5 Rue du Grand-Pont
6 Town Hall
7 Majorie and Vidomnat
8 Tourbillon Castle
9 Valère Castle
10 Wine terraces
11 Place du Théàtre
12 Watchtower
13 Place du Midi
14 Supersaxo House

Vanhan kaupungin kävelyreitin varrella on 14 eri nähtävyyttä joiden yhteydessä olevat info-taulut esittelevät kutakin nähtävyyttä. Reitin pituus on 2,3 kilometriä ja kävellen se kestää noin 1h 15 min. Reitti alkaa turisti-infon luota ja ensimmäisenä kohteena oli kaksi kirkkoa. Piipahdimme Saint Théodulen kirkossa, josta jatkoimme noitien tornille. Torni on ollut osa Sionin muuria ja se on toiminut aikoinaan kidutuspaikkana. Valitettavasti emme päässeet torniin sisällen katsomaan vanhoja kidutusvälineitä. Rue du Grand-Pont on vanhan kaupungin levein katu ja sen varrella sijaitsee kaupungintalo sekä useita kahviloita ja ravintoloita. Otimme kaupungintalon vieressä kahveet ja jatkoimme matkaa kohti Sionin kukkuloita ja linnoja. Valaisin taidemuseo sijaitsee upeassa Majorie-linnassa, joka maastoutuu upeasti luontoon ja on todella vaikuttavan näköinen. Kävimme Veléren linnoituksen luona ja tällä kertaa jätimme terassikahvilan ja museon väliin. Siirryimme suoraan ihailemaan maisemia linnan pihalta ja piipahdimme kappeliin. 


Majorie / Vidomnat linna / Valais taidemuseo

Majorien linna on saanut nimensä ensimmäisen omistajan mukaan ja linna on toiminut Piispan asuntona vuodesta 1373 aina linnan palamiseen 1788 asti. Vuodesta 1947 se on toiminut Valaisin taidemuseona. Linna sijaitsee vanhan kaupungin keskustassa ja on huikean näköinen.

Sijainti: Sion, Place de la Majorie 15
Liput: Aikuiset 8 CHF, Lapset 4 CHF, perhelippu 16 CHF
Avoinna: 1.6 - 30.9 ti - su 10 -18 / 1.10 - 31.5 ti - su 11- 17
lisätietoa: http://www.musees-valais.ch/musee-dart.htmlTourbillon linna

Linna sijaitsee kukkulan päällä vastapäätä Valéren basilicaa. Linna on rakennettu 1200 - 1300 luvulla piispa Boniface de Challantin residenssiksi. Tourbillonista tuli Piispan kesäasunto vuonna 1373 hänen muuttaessaan Majorien linnaan. Linna paloi pahasti Sionin palossa 1788, mutta linna on silti yksi kaupungin silhueteista. 

Sijainti: Sion
Liput: ilmainen sisäänpääsy
Avoinna:
maaliskuun puoliväli - huhtikuun loppu: maanantai - sunnuntai 11 -17
toukokuu - syyskuu: maanantai - sunnuntai 10 - 18
lokakuu - marraskuun puoliväli: maanantai - sunnuntai 11- 17
marraskuun puoliväli - maaliskuun puoliväli: suljettuValère / Valais historian museo

Valére sijaitsee myös kukkulalla ja se näkyy pitkälle Sionin ulkopuolelle sekä monin paikoin kaupungin sisällä. Molemmat linnat sijaitsevat korkean kukkulan päällä ja ympäröivät alueet ovat suojeltuja. Valérea voisi kutsua enemminkin linnakkeeksi kuin linnaksi ja sen alueella sijaitsee kappeli, joka on ensimmäisen kerran mainittu vuonna 1039. Keski-ajalla Valéren alue on ollut pieni kylä, jossa kappelin tykkimiehillä oli omat asunnot. Tykkimiesten asunnot ovat muutettu museoksi ja vuodesta 1883 lähtien, siellä on toiminut Valaisin historiallinen museo. Historian museo on restauroitu vuonna 2008.


Sijainti: Sion, Rue des Châteaux 14
Liput: Aikuiset 8 CHF, Lapset 4 CHF, perhelippu 16 CHF
Avoinna: kesä - syyskuu ma - su 10 -18 / loka - toukokuu ti - su 10 - 17
Lisätietoja: http://www.musees-valais.ch/musee-dhistoire.htmlTyttöjen tiistain retki Sionin kaupunkiin oli todella onnistunut irtautuminen kotipiireistä ja pidin kaupungista todella paljon.  Kävelyreitti nähtävyyksineen vanhassa kaupungissa oli oikein mieluinen ja lopuksi ennen kotiinlähtöä herkuttelimme hieman mansikka-marenki tortulla. 
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mahtavaa että löysit sivuilleni!
Jätäthän kommentin käynnistäsi, luen niitä mielelläni.