keskiviikko 12. maaliskuuta 2014

Puoli vuotta Sveitsissä

 

Muutto Sveitsiin

 

Täältä tullaan Sveitsi!

Aika kuluu huimaa vauhtia ja huomasi juuri, että viime kuussa tuli minun ja lasten osalta puoli vuotta siitä, kun muutimme Sveitsiin. Summa summarum, puolen vuoden ajanjakso on ollut enimmäkseen myönteinen. Asunto on löytynyt, lasten koulunkäynti on alkanut hyvin, harrastuksia ja ystäviä löytynyt, ranskan kielen opiskelun aloitus sekä olemme aika hyvin tottuneet jo paikallisiin tapoihin ja erikoisuuksiin. Alkuajan vaikeudet asunnon löytämisen suhteen ja tämän jälkeen muuttoon liittyneet ongelmat ja vaikeudet ovat jo aika hyvin unohtuneet ja ainoastaan harmillista on että, toisella murkulla kavereiden löytyminen on ollut vaikeaa ja tämän vuoksi potee koti-ikävää Suomeen. 


Lausanne, kuva parvekkeelta Geneve-järvelle


Muutimme viime elokuussa lapset, Macho ja Minä, Papin "sinkkuboxiin" Lausanneen. Etsiskelyistä huolimatta emme olleet onnistuneet löytämään mieleistä asuntoa lasten koulun läheltä, joten päätimme asua Lausannen sinkkuboxissa niin pitkään, kunnes sopiva asunto löytyy, sillä minulla on päivisin aikaa etsiskellä asuntoa. Tuo kalustettu sinkkuboxi sijaitsi Lausannessa Ouchyn alueella, ihanassa vanhassa kerrostalossa lähellä juna-asemaa. Asunnossa oli kuitenkin muutama huone, joten pääsimme hyvin alkuun. Lapset kävivät junalla koulussa, joka oli aika rankkaa kun pitkän koulupäivän päälle junamatka kesti noin tunnin verran. Hain lapsia usein koulusta ja autossa meillä oli hyvää aikaa päivittää päivän tapahtumia kun he eivät päässeet karkuun. 


Kalustettu kerrostalohuoneisto Lausanne, Ouchy


Lausanne oli kaupunkina aivan ihana, pieni ja kompakti, sopivasti nähtävää, hyvät liikunta- ja ulkoilu mahdollisuudet sekä todella hyvä tarjonta kauppoja ja ravintoloita. Kaupunki on todella kaunis, ihana satama, kauniit puistot, idyllinen keskusta ja vanha kaupunki. Keskusta sijaitsee korkean kukkulan päällä ja sinne kiipeäminen on vaivan arvoista ja palkitaan upeilla näkymillä Geneve-järvelle. 


Lausanne keskustaAsunnon etsintä


Asunnon etsiminen ei ollut niin helppoa kuin aluksi kuvittelin ja jossain vaiheessa alkoi usko loppua ja toki sitä kaipasi myös omia tavaroita. Lentokoneessa saimme tuoda 30 kg / henkilö elämäämme mukana ja muuton viivästyessä alkaa kaivata monia asioita, mitä ei pakannut mukaan. mm. kelitkin olivat muuttuneet helteisestä kylmemmäksi. 


Nyon, kuva linnan pihalta Geneve-järvelle


Halusimme löytää asunnon lasten koulun läheltä Versoix´ta, jotta koulumatka olisi lyhyt ja lasten kaverit mahdollisesti asuisivat lähellä. Halusimme että asunto on lähellä juna-asemaa, sillä Papin työpaikka on Renens´ssä Lausannen lähellä ja hän voisi mennä junalla töihin sekä junalla pääsisi helposti Geneven keskustaan missä lapset varmaan hengailevat. Nyon oli meidän toivelistalla, sillä kaupunki on suht iso ja sijaitsee puolessa välissä Geneveä ja Lausannea sekä sen juna-asemalla pysähtyy useita junia. Valitettavasti tuohon aikaan kaupungissa ei ollut yhtään pientaloja vuokrattavana. Toinen paikka meidän toivelistalla oli Coppet, joka on todella kaunis vanha pikkukaupunki ja sen juna-asemalla myös pysähtyy isommatkin junat. Coppet keskusta


Asuntojen vuokrat täällä Sveitsissä ovat todella korkeat ja tietenkin mitä lähempänä Geneveä ja hyvien kulkuyhteyksien varrella niin saat maksaa vuokraa vielä enemmän. Coppetissa vuokra-asuntojen hinnat pompsahtivat niin korkealle ja emme voineet edes ajatella niitä. Aloimme haravoida koulun lähistöltä muita pikkukyliä, kuten bussi yhteyksien varrella olevat Founex ja Commugny sekä junaradan vieressä Tannay ja Mies. Sijainti määrittää vuokrahinnan, pientalo 5 h, k ja piha tältä alueelta on hintahaarukassa 4700 - 10 000 CHF / kk. Tuosta hintahaarukasta voi päätellä, että edullisempien asuntojen sijainti on huonompi ja asunnot ovat huonokuntoisempia kuin kalliimpien asuntojen. Tannayn kylän keskusta

 
Olemme täällä paikallisella työsopimuksella emmekä nauti ns. Expat-sopimusten eduista, joten päätimme säästää kuluissa ja etsiä itse asuntoa, Relocation yrityksen sijasta. Alkuun ajattelin, että kyllä maksimissaan kuukauden kuluttua meillä on uuden asunnon avaimet ja voimme suunnitella muuttoa. Asunnon etsintä osottautui haasteelliseksi, sillä ranskan kielen osaamisen puutteen vuoksi, saimme hieman nihkeää palvelua vuokra-asuntojen välittäjiltä. Otin yhteyttä useaan firmaan puhelimitse, sähköpostitse, käymällä niissä henkilökohtaisesti sekä jätin yhteystietoni monelle välittäjälle, että ilmoittavat jos löytyy jotain meille sopivaa. Puhelimessa oli harvoin henkilö joka osasi Englantia, sähköposteihin vastattiin pitkällä viiveellä, mikäli vastattiin ollenkaan, kun kävin liikkeessä, niin siellä oli harvoin Englantia puhuvia henkilöitä paikalla ja yksi ainoa välittäjä lähetti viestiä, jos heille tuli uusia kohteita. Päivät vietin koneen äärellä ja yritin löytää meille sopivia asuntoja ja yritin sopia niihin näyttöä. Täällä samoja asuntoja vuokraa useampi yritys, joten välittäjillä ei ole usein avaimia ja he joutuvat sopimaan näytöstä erikseen asunnon omistajan kanssa saadakseen avaimen tai että omistaja tulee näyttämään asuntoa. 

 
Unelma-asunto

Hintahaarukkamme oli liian alhainen ja kävin katsomassa lukuisia vanhoja ja huonokuntoisia asuntoja ja epätoivo alkoi iskeä. Halusimme uudemman asunnon, sillä meillä oli vielä elävästi muistissa, kun Espanjassa asuessamme jouduimme muuttamaan pian pois. Ensimmäinen asuntomme oli vanhempi ja siellä alkoi tulla ongelmia homeen, sähköjen ja muiden asioiden kanssa. Lapset ja Papi alkoivat hieman väsähtää asunnon etsintään sillä he olisivat valinneet jo muutaman vanhemmista asunnoista, mistä minä en ihan pitänyt. Tuolloin kävi usein mielessä, että olenko liian kranttu asunnon suhteen, mutta halusin että asunto tuntuu kodilta ja siinä on niin paljon niitä elementtejä mitä me kaikki kodilta toivomme. Pelkäsin, että jos nyt otamme jonkun pahimpaan hätään, niin muutaman kuukauden päästä emme ole siihen tyytyväisiä. Sitten löysin ihanan asunnon Founex´ta ja siinä oli kaikki kohdallaan, pidimme kaikki siitä ja aloimme neuvottelut. Mielessäni jo sisustin asuntoa ja suunnittelin muuttoa, mutta yhtäkkiä välittäjästä ei kuulunut mitään. Vihdoin hän otti yhteyttä ja kysyi mitä koulua lapsemme käy? Vastasimme ja parin päivän päästä tuli tieto, että asunto on vuokrattu jollekin toiselle! Pettymysten pettymys! 


Siinä se on, uusi koti!Tästä oli vaikea nousta ja jatkaa asuntojen etsintää, sillä tämä oli ainoa helmi niiden 20 muun asunnon joukossa. Sitten tuli Alejandro, ystävällinen, komea nuori mies Madridista ja hän esitteli muutamia asuntoja ja yksi oli varteenotettava. Pitkään pohdittuamme hylkäsimme kuitenkin tuon asunnon Miehessä, sillä lasten huoneet olivat liian pienet ja vuokra liian korkea. Onneksi Alejandro oli sinnikäs ja pyysi muutamaa viikkoa myöhemmin meitä katsomaan asuntoa uudelleen, mittailemaan huoneita ja hän antoi ymmärtää että vuokraa voisi hieman neuvotella. Kävimme asunnolla uudelleen ja totesimme että lukuun ottamatta asunnon muutamia huonoja puolia, tämä on paras mitä tällä hetkellä voimme saada, asunnon kunnon, sijainnin sekä vuokran suhteen, vaikka tuo vuokra kirpaisee! Teimme siis päätöksen ja vuokrasimme asunnon Mies´tä. Asunto oli tyhjillään, joten saimme asunnon nimiimme jo lokakuun puolesta välin. 

Jälkeenpäin voin todeta että olen todella tyytyväinen tähän ratkaisuun, sillä koulun sekä juna-aseman läheinen sijainti on ollut todella kullanarvoinen. Mies on pieni kylä noin 20 min ajomatkan päässä Genevestä. Asuntomme puutteet ovat lähes unohtuneet ja olemme saaneet kodistamme viihtyisän. 


Mies uusi kotikaupunkiMuutto Suomesta


Muuttomme Suomesta on sitten ihan oma lukunsa. Päätimme taas kerran säästää ja valitsimme Niemen muuttoliikkeen sijaan pienemmän perheyrityksen. Tässä kohtaa ei todellakaan olisi kannattanut säästää. Kun uusi osoitteemme oli selvinnyt, niin otin yhteyttä muuttoliikkeeseen, jonka kanssa olimme alustavasti jo sopineet muutosta. Olin luottavainen vaikkakin epäileväinen, kun vertasin heidän tarjousta Niemeen, mutta ajattelin, että hehän ovat ammattilaisia ja tietävät asiat minua paremmin. Sovimme muuton ajankohdan ja odottelin vahvistuksia muuttoliikkeeltä, jotta voisin tilailla lentolippuja Suomeen minulle ja lapsille, mutta vahvistusta ei alkanut kuulua. Olin yhteydessä heihin muutamia kertoja ennen kuin he vahvistivat muuton. 

Lensimme lasten kanssa Suomeen ja kuinka ihanalta tuntui nähdä omat tavarat, olin pakahtua. En muistanut miten ihania asioita minulla on. Tapasimme ystäviä ja sukulaisia, fiilis oli korkealla. Maanantaina tuli muuttoliike ja heillä oli kaksi päivää aikaa pakata tavarat, sillä lautta lähtisi keskiviikkona ja tavarat olisivat hyvällä tuurilla jo perjantaina Sveitsissä tai sitten viimeistään maanantaina. Ihmettelin hieman kun ovesta tuli vain kaksi muuttomiestä ja asuntomme on kuitenkin noin 125 neliötä ja kaikki piti ottaa mukaan. Yritin välillä kysellä että miten menee ja kun katselin sitä pakkaamistouhua, niin tuli todellakin ikävä Niemen muuttajia. Niemi hoiti edellisen muuttomme joka oli todella organisoitua ja selkeää puuhaa sekä heitä pyöri 4-5 miestä meidän asunnossa. Iltapäivällä yhtäkkiä pälähti joku rouva meille sisälle ilman esittelyitä ja myöhemmin selvisi, että hän oli muuttoliikkeen henkilökuntaa, omistajatar. Iltapäivään mennessä kauheasti ei ollut vielä tapahtunut ja kyselin varovaisesti, että olisiko mitenkään mahdollista että tavarat ehtisivät Sveitsiin, perjantaina ennen tullin kiinni menoa klo. 18.00? Omistajatar alkoi nauraa ja huutamaan että sula mahdottomuus! Siinä minä seisoin suurena kysymysmerkkinä, miten niin? Rouva vastasi, no kun lauttahan vasta lähtee lauantaina! WHAAAAAT!!!! Tästä se sitten lähti...


 
Kirjoituksia oli muovisissa ja pahvisissa säilytyslaatikoissa


Tässä vaiheessa minulle selvisi, että muuttoliikkeen isompi auto ei ollutkaan vielä Suomessa vaan omistajalla ajossa, jossain päin Eurooppaa. Auto olisi Suomessa perjantaina ja muuttokuorma ei siis missään nimessä tulisi lähtemään keskiviikkona niin kuin oli sovittu. Asuntomme Suomessa on myynnissä ja olin tilannut itseäni helpottamaan loppusiivouksen. Lentolippumme takaisin Sveitisiin oli torstaiksi, eli asunnon piti olla tyhjä keskiviikko iltapäivänä, kuten oli sovittu. 

Tässä välissä haluan kertoa että, olimme sopineet muuttoliikkeen kanssa täyden palvelun muutosta joka piti sisällään:

- huonekalujen ja irtaimiston pakkaaminen
- pakkausmateriaalit
- muuttoon liittyvien paperi asioiden hoitaminen, tullaus- ja rajamuodollisuudet
- muuttovakuutus irtaimistolle
- muuttokuorman tuominen Suomesta Sveitsiin
- kantopalvelun Sveitsissä
- huonekalujen kokoamisen

Tässä vaiheessa minun olisi pitänyt viheltää peli poikki ja jatkaa jonkin toisen muuttoliikkeen kanssa. Olin kuitenkin toivoton, stressaantunut sekä väsynyt ja muutamien kiukkuisten puhelinsoittojen jälkeen Sveitsiin, päätimme kuitenkin Papin kanssa että näillä mennään. 
 
Teimme muuttoliikkeelle selväksi, että asunto pitää olla tyhjä keskiviikko iltapäivänä ja heidän täytyy keksiä asioille ratkaisu. Tämä johti tietenkin siihen että heidän kynnelle kykenevät työntekijät tekivät pitkää päivää. Minun oli useasti pakko puuttua heidän toimintaan, sillä välillä tuntui siltä, että ovatko he koskaan tehneet irtaimiston pakkaamista vai vaan siirtäneet tavaroita paikasta toiseen. 


Häälahjamme

 
Olen astiafriikki ja minulla on paljon astioita sekä olin vielä ostanut mukaan uusia astioita, sillä tiedän että Sveitsistä en niitä välttämättä saa. Olin myös hankkinut suomalaisia elintarvikkeita muuttokuormaan ja näistä olin ilmoittanutkin muuttoarvion tekemisen yhteydessä. Rouva pakkasi keittiötäni ja jouduin useaan otteeseen huomauttamaan että pakkausmateriaalia pitäisi olla enemmän. Ilmeisesti heidän pakkausmateriaalinsa loppui kesken sillä, he kaivoivat sanomalehtiä meidän talonyhtiön paperinkeräyslaatikosta. Olin tilannut muutamia henkarilaatikoita, niitä ei koskaan tullut vaan juhlavaatteemme, jakut ja puvut pakattiin jätesäkkeihin. Muuttoliike käytti lukuisia minun Ikean sisustuslaatikoita pakkaamiseen ja olin varoitellut, että niiden päälle ei voi kasata muita laatikoita, eikä ne kestä painoa ilman ettei niiden pohjia vahvisteta. Kuinka ollakaan niitä ei vahvistettu sekä he kirjoittivat ja teippasivat niitä yhteen pakkausteipillä. No arvata saattaa miten käy kun teipin repii irti? He kirjoittivat tusseilla muovilaatikoihin ja jopa muutamiin huonekalujen osiin. He käyttivät sisustustekstiilejäni pölyisten elektroniikkalaitteiden suojaamiseen sekä valkoisia sohvatyynyjämme laitettiin huonekalujen väliin pehmikkeeksi. Tavaroita oli pakattu sikin sokin ämpäreihin, koreihin, lukuisiin Ikean kasseihin sekä huonekalujen ruuvit sekä elektroniikkalaitteiden johdot saattoi olla missä tahansa eikä ainakaan yhdessä niitten laitteiden tai huonekalujen kanssa. Esimerkki muuttovaurioista

Rouvan pakatessa keittiötä hän teki pitkää päivää ja varmasti oli jo todella väsynyt kun hän mm. pakkasi rasvakeittimen rasvoineen, sitä sitten etsittiin seuraavana päivänä ja ilmeisesti joutuivat myöhemmin purkamaan laatikoita. Rouva teki keittiön laatikoista älyttömän painavia sekä hän ei millään muotoon sulkenut avonaisia purkkeja tai paketteja, joten arvata saattaa mikä näky on laatikoiden purkamisvaiheessa. Eniten pelkäsin astioitteni puolesta sillä laatikot eivät olleet tasaisia vaan suurin osa pakattu yli. 

Muuttoliikkeelle koitui ylimäärästä työtä kun he pakkasivat tavaroita kahteen pakettiautoon sekä peräkärryyn ja joutuvat sitten siirtämään tavarat uudelleen. (tosin näin ei koskaan käynyt) Asia olisi ollut sovittavissa, mikäli he olisivat edes vaivautuneet ilmoittamaan meille, että heillä ei ole tarvittavaa kalustoa saatavilla. Olisimme hyvin voineet neuvotella uudesta muuttoajankohdasta, ja olisimme toki olleet joustavia, sillä pääasiahan on että tavarat tulevat turvallisesti perille. Perheessä oli tuolloin myös ikävä tapahtuma ja heillä oli läheisen hautajaiset samaan aikaan lauantaina, kun alun perin tuolloin heidän olisi pitänyt olla jo Sveitsissä. Missään vaiheessa meihin ei otettu yhteyttä vaan pidettiin alkuperäisestä suunnitelmasta kiinni, joka tosin ei pitänyt kutinsa sitten ollenkaan.

Keskviviikko iltapäivällä tuli tuttavani siivousfirma ja asunto ei ollut vielä tyhjä mutta he saivat kuitenkin hoidettua työnsä ja tekivätkin sen hienosti, iso kivi vierähti sydämeltäni. Tuolloin oli vielä pakkaamatta ulkovarastot, henkilökunta tosin oli hävinnyt ja kaikki pyörät olivat lukitsemattomina pihalla. Lähdimme lasten kanssa ystävällemme yökylään ja kävimme vielä illalla tarkistamassa tilanteen. Pihalta oli tavarat viety, mutta asunnossa oli vielä tavaroita ja tein heille listan niistä tavaroista, mitkä pitää tulla mukaan kuormaan mm. pari lamppua, joita he eivät osanneet irrottaa vaan kuulemma tarvitsisivat sähkömiehen??? (puhutaan normaaleista sokeripala lampuista) En olisi selvinnyt tästä painajaisesta ilman ihanien ystävieni ja sukulaisteni tukea. Aloin olla jo todella väsynyt tähän koko muuttohommaan että halusin vaan unohtaa, kunnes rouva ottaa minuun yhteyttä ja pyytää minua allekirjoittamaan tavaralistan, siinä pitäisi olla mieheni nimi voisitko väärentää sen? WHAAAT? En väärentänyt!


Mies tavaroiden purkua


Torstaina hyvästelimme jälleen kerran rakkaat ja lensimme lasten kanssa Sveitsiin, minä hieman pelonsekaisin tuntein sillä olin juuri jättänyt koko omaisuuteni toisten haltuun. Muuttokuorman piti siis lähteä lauantaina ja sunnuntaiaamuna sanoin miehelleni että, voisiko hän soittaa muuttoliikkeen omistajalle tulevista aikatauluista eli ovatko he maanantaina Sveitsissä ja mihin aikaan meidän pitäisi olla talolla. Puhelu sai ikävän käänteen sillä, he eivät olleetkaan lautassa vaan vielä Suomessa. Kuorma ei ollut kuulemma mennyt tullista läpi, kun emäntä eli minä oli pakottanut ottamaan homeisia lautoja mukaan. Haloo homeisia kukkalautoja! Ei, en edes tiennyt että joku lauta olisi homeessa, ei kannata ainakaan missään nimessä heittää niitä homeisia lautoja pois, että kuorma pääsee lähtemään saati, sitten soittaa ja ilmoittaa asiasta. Ainoat asiat mitä vaadin että he ottavat mukaan oli Vespa, jota olimme jo sopineet sekä keittiön ja olohuoneen lamput, muita tavaroita en ole milloinkaan pakottanut ottamaan mukaan. Puhelu oli kiivas ja omistaja uhkaili jättävänsä meidän tavarat meidän kotimme pihalle! Onneksi Papi oli puhelimessa ja sai tilanteen jotenkin rauhoitettua ja matka jatkuu taas. Seuraava ajankohta keskiviikko milloin ovat Sveitsissä. 

Keskiviikkona illalla yhdeksän aikaan tulee puhelu, että heiltä puuttuu paperit ja niitä pitää lähteä viemään Baseliin. Mitä? Heillähän piti olla kaikki paperit kunnossa. No Papi lähtee ajamaan yötä myöten Baseliin ja yöpyy autossa. Seuraavana aamuna hän käy tullimiesten kanssa läpi tarvittavia papereita ja toimittaa ne muuttoliikkeelle. Papi on puolessa matkassa tulossa kotiin, niin tulee uusi puhelu, he eivät saa kaikkia tavaroita tuotua, vaan joutuvat jättämään osan tulliin ja ajamaan uudemman kerran. He ovat siis liikkeellä kahdella pakulla ja perävaunulla jonka paino on liikaa, ei siis ollutkaan sitä isoa autoa. Papi kysyy: Monelta muuttomiehet tulee? Me ollaan rouvan kanssa ja minulla on sellainen kone apuna. EEEEEEIIIIIIIII!!!!!!!! Siis mehän olemme Papi, minä ja lapset ne Sveitsiläiset yhteistyökumppanit!!! Yritin hädissäni saada Sveitsiläisten Facebook-ryhmien avulla muuttoliikkeiden nimiä, mutta aikaa ei ollut kuin muutamia tunteja niin en onnistunut löytämään. Tuttavani yritti hälyttää Cernin palomiehiä apuun ja saimmekin muutamaksi tunnin yhden ihanan reippaan palomiehen. 

Mitä vielä???? No rengas puhkesi matkalla, voisko tää olla jo tässä? Kaksi päivää kannoimme tavaroitamme sisään ja lapset tulivat koulusta väsyneinä auttamaan ja voin sanoa että kerrankin Martta oli hiljaa, ei vaan voinut avata suuta, ties mitä sieltä olisi tullut. Kun perjantaina suurin osa tavaroista oli vihdoin sisällä, omistaja sanoi että hänellä on vähän aikaa ja voisi autella. Ei kun ulos ja äkkiä! Sitten alkoi laatikoiden purkaus urakka ja vaurioiden selvittely, kuvasin muutamia törkeitä stipluja ja Papi hoiti jälkipuinnin muuttoliikkeen kanssa, en edes halua tietää miten se ihan lopulta meni, kaipa siitä rahalla selvittiin. Tästä oppineena ensi kertaa varten, muuttoliikkeen kulut on väärä kohta yrittää saada säästöä aikaan!!!Mies huonekalujen kasaamista

Tämänkin farssi on jo tällä hetkellä melkein unohtunut ja nyt kun se on tähän oksennettu, niin eipä tarvitse sitä enää käsitellä!Elämää Sveitsissä


Uuden asunnon myötä, elämä on lähtenyt täällä pyörimään oikein kivasti ja alan jo tottua noiden kauppojen rajallisiin aukioloihin, sekä ravintoloiden aukioloaikoihin. Olen löytänyt korvaavia tuotteita suomalaisille elintarvikkeille sekä pikkuhiljaa tietää mistä kaupasta tai paikasta lähtee jotakin etsimään. Lapset ovat päässeet mukavasti kouluun kiinni ja sen kautta saaneet muutamia ystäviä. Se mikä täällä poikkeaa Suomesta, on että viikolla lapset eivät käy ulkona kavereiden kanssa, vaan enempi viikonloppuisin, kun taas Suomessa, lapset ovat heti koulun jälkeen kadonneet kavereidensa kanssa. Koulu tarjoaa kivasti harrastusmahdollisuuksia ja vihdoin viimein alkaa tyttären jalkapallo harrastus aktiivisemmin. Pojan puolesta olen hieman surullinen, sillä häneltä puuttuu selkeästi sielunkumppani eikä harrastaminen kiinnosta. Olen aloittanut ranskan kielen opinnot ja näin kuukauden jälkeen tuntuu että tie tulee olemaan todella pitkä. Se mikä on kiva huomata niin alkuun kaikki tekstit ja puheet radiossa kuulosti ihan heprealta, mutta nyt tuntuu että ymmärtää päivä päivältä enemmän ja enemmän. Olemme kierrelleet täällä jonkin verran ja käyneet monissa kiinnostavissa paikoissa ja lukuisia mielenkiintoisia kohteita on vaikka kuinka paljon. Minulla on ollut Ilo tutustua moneen eri museoon ja nähtävyyteen sekä koulun vanhempainyhdistyksen järjestämille mukaville retkille, joissa on tutustunut uusiin ihmisiin. 


Retki Lavaux´n viinitarhalle


Sveitsissä on paljon suomalaisia ja täällä Geneven seudulla asuu myös paljon enemmän suomalaisia kuin Madridissa. Jo muutaman ensimmäisen kuukauden aikana tutustuin moniin suomalaisiin ja sain hyviä kontakteja ja ystäviä. Suomalaisuus korostuu aina ulkomailla asuttaessa ja olenkin tyytyväinen kun olen löytänyt suomalaisia ystäviä, sillä on paljon asioita mitä vaan suomalaiset voivat ymmärtää... Suomalaisten ystävieni myötä olen mm. löytänyt itselleni ratsastuspaikan, kosmetologin, hierojan, Macholle hoitopaikan sekä itselleni Ranskan kielikurssin. Harmillisesti paikalliset Suomi-koulut ovat lasten kouluaikaan, sillä heillekin olisi hyvä löytää myös suomalaisia nuoria. Tosin en usko että heillä aikaa riittäisi tuon Suomi-koulun käymiseen, mutta olisi kiva jos noille murkuille löytyisi myös joku tapahtuma, joka toisi yhteen kaikki alueen suomalaiset murkut. Täällä kuitenkin on paljon, näitä murkkuikäisiä suomalaisia vaikka kuvittelin että suurin osa on pienempiä lapsia. Hmm. tuossahan olisi idea kehiteltäväksi, joku nuorten tapahtuma...

Uuden asunnon kanssa meillä on ollut myös muutamia haasteita, sovittujen remonttien suhteen sekä saimme vain kaksi kotiavainta. Olen juossut monessa eri avainliikkeessä niin Sveitsissä kuin Ranskassa ja anellut Alejandolta useaan kertaan että saisimme turva-avaimen teettämiseen tarvittavat paperit. Milloin tulee kuva avaimen koodista milloin mitäkin selitystä ja kun jätimme yhtenä kuukautena vuokran maksamatta, niin paperit tulivat seuraavana päivänä. Se ei kuitenkaan riittänyt vaan piti myös olla vuokranantajan allekirjoitus ja nyt tänään saattaa olla päivä jolloin saamme avaimet kaikille! Uskoiskohan? Kahden avaimen kanssa on saanut päivystää kuka tulee ja milloin, välillä olemme jättäneet sen ulos piilopaikkaan, mistä en oikein pidä sillä täällä lähialueilla on ollut valitettavasti paljon asuntomurtoja. 

Sanotaan aina että ensimmäinen vuosi ulkomailla asuessa on rankka, ja näinhän se on. Sopeutuminen vie oman aikansa ja virheistä oppii. Kyllä se siitä sitten suttaantuu! Me ollaan nyt selvitty mielestäni hyvin ensimmäisestä puolikkaasta ja toivotaan, että jatkossakin asiat menee yhtä hyvin.

4 kommenttia:

 1. Hei Martta!
  Haluaisin tiedustella, millainen tuo retkesi Lauvauxin viinitilalle oli? Olemme pian suuntaamassa mieheni kanssa lomamatkalle samalle seudulle. Viivymme viimeiset päivät Lausannessa, jossa minun toiveeni olisi päästä tutustumaan paikalliseen viinitarhaan ja maistamaan muutamaa paikallista makua. Olisiko sinulla antaa vinkkejä? Ja ylipäänsä tehdäänkö tällaisia tutustumia turisteille?

  Kiitos suuresti etukäteen!
  t. Henna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Henna,
   Luulin että olen tehnyt postauksen tuosta Lavauxin viiniretkestä, sillä olen käynyt siellä pari kertaa ryhmän kanssa, mutta nyt en kyllä valitettavasti löytänyt sitä, ehkä olenkin vain muissa postauksissa maininnut siitä... Lavauxin viinialue alkaa Lausannen vierestä ja siellä on useita paikkoja, missä voi maistella viinejä. Voitte ottaa vaikka junan muutaman pysäkin päähän Lutryyn tai Pullyyn ja käydä esim. patikoimassa siellä Route Vinoglea eli viinitietä pitkin. Route Vinoglen maisemat on todella upeat ja samalla voitte käydä kysäisemässä suoraan joltain vastaantulevalta viinitilalta. Lavauxin alueella kulkee myös pieni turistijuna, mutta siitä en osaa sanoa sen enempää, sillä en ole kokeillut sitä. Voitte myös käydä kysymässä Lausannen turistitoimistosta, heillä varmaan on tietoa missä viinitiloilla voi vierailla ilman etukäteisvarausta. Viinitila missä itse olen käynyt pari kertaa on Lutryssä sijaitseva Domaine du Daley jonka isäntä on Alain Chollet. Alain on mukava mies ja hän puhuu hyvää Englantia, viinitila on ollut heidän suvussa noin 100 vuotta. Toivottavasti näistä vinkeistä oli hyötyä :) Tervetuloa helteeseen ;)

   Poista
 2. Hello! We moved to Switzerland from Finland only a month ago. I have two small chiuldrens that are missing the nakit and makkara. Did you find any similar product here? I dont find any yet :-( If you could advice me, it will be great. Thanks

  VastaaPoista
 3. Hi Solagne,
  Welcome to Switzerland :) Nakit and Makkara is THE big issue to me!!! I bring HK-blå when ever it´s possible and we use it like when it´s really a big big holy day. The best nakki what I really can recommended is IKEA ;) But my son told that LIDL Nakki "mae Stade" is most similar than Finnish after IKEA, we have also tried Helka´s Knacks which is quite salty and not so similar... Hope you find some what you can use :) Martta

  VastaaPoista

Mahtavaa että löysit sivuilleni!
Jätäthän kommentin käynnistäsi, luen niitä mielelläni.