sunnuntai 2. maaliskuuta 2014

Laskiainen eli laskeutuminen paastoonKuva: Wikipedia


Laskiaista vietetään seitsemän viikkoa ennen pääsiäistä ja laskiaisen ajankohta riippuu pääsiäisen ajankohdasta. Laskiainen on valmistautumista paastoon, joka loppuu pääsiäisenä. Paaston aika kestää 40 arkipäivää ja tuolloin puhdistetaan elimistöä, liha ja rasvainen ruoka jätetään pois ruokavaliosta. Paastonaika alkaa laskiaistiistain jälkeisenä keskiviikkona, jota kutsutaan tuhkakeskiviikoksi. Paastonaika juontaa juurensa Raamatun kertomuksesta Jeesuksen paastosta. Ennen paastoa voi vielä herkutella laskiaissunnuntaina, ruusumaanantaina sekä laskiaistiistaina on ollut tapana syödä tuhteja liharuokia ja rasvaisia ruokia. 

Suomessa laskiainen on ollut myös vanha työnjuhla, ja tuolloin naiset ovat lopettaneet pellavan, hampun ja villan muokkaamisen langoiksi. Suomalaisiin laskiaisen perinteisiin kuuluvat pulkkamäki, hevosajelut, laskiaispullat  ja tietenkin hernekeitto. Laskiaisena Suomessa hyvästellään myös talvi vuoden pimein aika ja alkaa keväänodotus. Suomessa laskiaisena syödään hernekeittoa, sillä paastonaikana ei saanut syödä lihaa ja herkutellaan laskiaispullilla, jotka sisältävät hilloa ja kermavaahtoa. Suomessa laskiaista eli alkavaa paastonaikaa juhlitaan hillitymmin kuin muualla maailmassa. 


Muualla paastoon valmistaudutaan riehakkailla karnevaaleilla ja kulkueilla, "jäähyväiset lihalle" (Carni vale). Katolisissa maissa karnevaaleja on vietetty jo keskiajalta asti ja tunnettuja karnevaaleja ovat Rio ja Teneriffalla Las Palmasissa. Karnevaalit ovat katolisissa maissa tärkeä juhla, juhlapukuja ja kulkueita valmistellaan ja suunnitellaan pitkään. Espanjassa asuessamme oli ilo päästä seuraamaan Madridin karnevaalia.  Kulkue oli todella näkemisen arvoinen, upeat puvut ja vaunut sekä paljon iloisia ihmisiä kulkueessa tanssimassa sekä katsomassa. 


Meillä tänään laskiaissunnuntaina lapset laskeutuivat kotiin Suomesta, hiihtoloman vietosta ja toivat tullessaan suomalaisia herkkuja. Laskiaisteeman mukaisesti tänään on syöty rasvaisesti, meinaan lihapiirakoita! Muutama viikko sitten aloin nähdä silmissäni jatkuvasti rasvaisia lihapiirakoita ja siitä lähtien minun on tehnyt niitä mieli ihan hirveesti. Etsiskelin ja googlailin jopa niiden reseptejä, mutta sen verran työläältä vaikutti, että vielä jäi tekemättä ja pyysin lapsia tuomaan piirakoita Suomesta.  Kylläpä maistui hyvälle piiitkästä aikaa. Hernekeitto ja laskiaispullien teko jätetään laskiaistiistaille. Jäin tuossa miettimään, että onnistuisikohan minun olla ilman lihaa 40 päivää??? Epäilen, sillä rakastan lihaa ja rasvaista ruokaa... 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mahtavaa että löysit sivuilleni!
Jätäthän kommentin käynnistäsi, luen niitä mielelläni.