lauantai 8. maaliskuuta 2014

8.3 Naisten päivä

 
Muistan hyvin naisten päivän 17 vuotta sitten, tulin silloin esikoiseni kanssa hurjassa vesisateessa, Jorvista kotiin. Pieni nyytti tuli silloin taloon ja elämämme muuttui kertaheitolla. Matkasimme kotiin pikku Peugeotilla ja ihailimme pientä tulokasta. Kotona nyyttiä oli vastassa Ruffe-koira sekä kissat Kurt ja Jedi, jotka haistelivat tulokasta ihmetellen. 

Naisten päivänä juhlitaan naisten saavutuksia ja mielestäni päivä on tärkeä, jo ensinnäkin sen vuoksi, että kaikki naiset voivat sitä juhlistaa ja toiseksi, meillä Suomessa naisten tasa-arvoisuus on suuri saavutus, mikä ei ole itsestäänselvyys monessa muussa maassa. Esimerkiksi täällä Sveitsissä, viimeinen kantoni myönsi naisille äänioikeuden vasta vuonna 1976 ja Sveitsi kuitenkin on eurooppalainen maa. Onneksi täällä asuessa, en ole vielä huomannut naisiin suhtautumisessa eriarvoisuutta, vaikka luin aiheesta paljon ennen muuttoa. 

Suomessa puhutaan paljon siitä, miten työelämässä naisten eteneminen on hankalampaa ja palkat ovat pienempiä kuin miehillä. Varmasti näin on ja tapahtunut usein, mutta toisaalta, kun miettii miten monissa muissa maissa naisten asiat ovat, niin kyllä miellä naisilla on Suomessa asiat ihan loistavasti. Moni asia juontaa juurensa eri maiden kulttuureihin ja sitä ei hetkessä muuteta. Muutama hetki siten tyttäreni kertoi, kuinka olivat koulussa keskustelleet eri ammateista ja tulevaisuuden suunnitelmista ja hänen miespuolinen luokkatoveri oli tokaissut että: "sinulta lienee turha kysyä mitä aiot tehdä tulevaisuudessa, sinusta varmaan tulee siivooja tai kodinhoitaja" Näin asiat kuulemma ovat hänen kotimaassaan, näin varmaan ajateltiin myös Suomessa noin 40 vuotta sitten, mutta onneksi ei enää. Tyttäreni oli hyvin hämmentynyt ja tietenkin oli vastannut jotain nasevaa takaisin, mutta näin tosiaan vielä ajatellaan joissain Euroopan maissa.

Ulkomailla asuessa suuri osa ystävistä ja tuttavista ovat eri maiden kansalaisia ja väistämättä eteen tulee tilanteita, missä huomaa kulttuurien erilaisuuden. Kulttuurien eroavaisuudet ovat opettavaisia ja tämän vuoksi itselleni tulee tarve korostaa omaa kulttuuria ja vaalia perinteitä. Ei ole olemassa yhtä oikeaa kulttuuria ja tämän vuoksi on kiinnostavaa oppia ymmärtämään muita kulttuureita. Naisen asema vaihtelee eri kulttuureissa ja onneksi tämä eurooppalainen kulttuuri on lähellä suomalaista kulttuuria, niin olen säästynyt suuremmilta törmäyksiltä. 

Lasten luokilla kansalaisuuksien määrä on moninkertaisempi, joka varmasti luo omat haasteensä niin oppilaille, kuin opettajille. Koululla on tiukat säännöt ja tämä  varmasti vähentää kulttuurien välisiä konflikteja ja helpottaa monien asioiden käsittelemistä.

Meidän suomalaisten naisten tulisi olla ylpeitä siitä, että meillä on oikeus käydä koulua, saamme osallistua politiikkaan, saamme itse valita puolisomme sekä työpaikkamme emmekä joudu työskentelemään riistettynä.

Ihanaa naistenpäivää kaikille naisille! 


 

Naistenpäivän historia juontaa Yhdysvaltoihin, jossa tekstiilitehtaissa työskennelleet naiset menivät lakkoon pienten palkkojen, pitkien työpäivien sekä epäinhimillisten työolojen vuoksi. Useissa maissa naistenpäivää on juhlittu 1900-luvulta lähtien naisten oikeuksien ja saavutusten kunniaksi. Ensimmäistä YK:n julistamaa kansainvälistä naistenpäivää vietettiin 8.3.1975. YK:n naistenpäivän tavoitteena on edistää naisten ja miesten tasa-arvoa siten, että naisilla ja miehillä olisi samat oikeudet ja velvollisuudet. 

Suomessa naistenpäivää vietettiin ensimmäisen kerran vuonna 1914, mutta vasta 1990-luvulla se tuli kalenteriin ja sitä alettiin viettämään muutenkin kun vasemmiston keskuudessa. Naistenpäivä on Suomessa työpäivä ja työpaikoilla miesten on ollut tapana huomioida naisia ja kotona miehet hemmottelvat kukkaisn tai hyvällä ruoalla. Naistenpäivänä Suomessa muistellaan naisten saavutuksia, nostetaan esille ansioituneita naisia sekä useilla paikkakunnilla järjestetään lukuisia tapahtumia. Helsingin Savoy-teatterissa järjestetään tänään UN Women eli Yhdistyneiden kansakuntien tasa-arvojärjestön, Suomen tukikonsertti ja esiintyjät ovat suomalaisia huippu naisartisteja. Voi kun pääsisin osallistumaan...


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mahtavaa että löysit sivuilleni!
Jätäthän kommentin käynnistäsi, luen niitä mielelläni.