maanantai 10. maaliskuuta 2014

Pihakausi avattu

Kelien suhteen aivan mahtava viikonloppu takana ja tuli syötyä ensimmäistä kertaa aamiaista ulkona sekä otettua päikkärit. Mielenkiinnolla seuraan miten täällä kevät etenee ja en voi kun hämmästellä tuota lintujen laulua, villinä kasvavia esikoita sekä ihmetellä mitä maasta nousee. Täällä kun kasvaa muratteja valloillaan tekisi kovasti mieli käydä niitä poimimassa pistokkaiksi yön pimeinä tunteina. Kevät on ihanaa aikaa ja minulle herää tarve uudistaa, laittaa paikkoja kuntoon sekä tehdä kunnon suursiivous. Rakastan kevätkierroksia puutarhakaupoissa ja minun on vaikea pitää näppini erossa ns. heräteostoksilta!


Upeat kevätkelit saavat aina sormeni syyhyämään ja tulee tarve tehdä pihahommia. Haravoimme viikonloppuna nurmikkoa ja kauhukseni huomasin että suurin osa nurmikosta on sammaleen peitossa. Omalla pihallani Suomessa oli myös jonkin verran sammalta ja taistelin sen kanssa, mutta suurempi ongelma siellä oli voikukat. Ilokseni huomasin että nykyisellä pihallani ei ole voikukkia, mutta tuo sammaleen määrä on jotain todella uskomatonta. Aikaisempien vuosien voikukkasodan sijaan julista sammalsodan alkaneeksi!


Vihdoin sain hankittua oikeanlaisia verhotangon rissoja ja saimme laitettua viikonloppuna ompelemani verhot paikalle. Olen oikein tyytyväinen lopputulokseen ja todella ylpeä siitä, että suoriuduin tuosta verhojen ompelusta. Olohuone ja ruokailutila saivat ihan uuden ilmeen ja sisälläkin on mukavampi olla kun ei ole ihan tarjottimella. Ompelukammo on osittain voitettu ja jatkossa varmasti helpompi tarttua ompelukoneeseen. Uskokaa tai älkää, mutta olen jopa miettinyt sisustustyynynpäällisten tekoa...


Uusi pihani on minulle vielä vieras ja muuton jäljiltä piha on vielä keskeneräinen. Pihakalusteiden sijoittelu on tekemättä, tavarat ovat hukassa ja niiden paikat hakusessa. Täytyy siis pistää uusi projekti pystyyn Pihaprojekti! (ikävä myöntää, mutta edellinen projektini on hieman vaiheessa... Valokuvaprojekti on tyssähtänyt kuvien järjestelyyn :/ Onneksi joulukuuhun on vielä monta kuukautta.)Tälläinen sekamelska odottaa järjestelyä ja järkeistystä

Pitkän aikaa on mielessäni pyörinyt keittiöpuutarhan perustaminen ja raahasin muuttokuorman mukana, jopa vanhan puisen laatikon sitä varten. Nyt ainoa ongelma vaan on sen sijoittaminen! Suomessa pihallani oli paljon istutuksia, joten keittiöpuutarhan sijainnille ei ollut paljoa vaihtoehtoja. Rakensin keittiöpuutarhani terassin uusimisen jälkeen vanhoista muurinkivistä. Olin innoissani, kun sain heti ensimmäisenä kesänä satoa, kun taas aikaisemmat yritykseni ruukkupuutarhasta eivät olleet kovin onnistuneita. Tähän se keittiöpuutarha vielä tulee!


Haluaisin että uusi keittiöpuutarha olisi suht lähellä keittiötä, jotta sieltä olisi helppo napsia yrttejä kokkailun lomassa. Keittiömme ikkuna on sisäänkäynnin puolella, joten ulko-ovi olisi lähellä, mutta minusta tuntuu ajatuksena hassulta, että keittiöpuutarha olisi sisääntulon läheisyydessä. Toinen ulko-ovi sijaitsee ruokailutilassa, joka mielestäni sopisi paremminkin kotimme sisäänkäynniksi, sillä se on vastapäätä pihamme sisääntuloa. Tämä ovi sijaitsee siis kapeammalla käytävällä, minkä kautta kuljetaan ulko-ovelle eli tämäkään ei ole mielestäni hyvä paikka keittiöpuutarhalle. Jäljelle jää meidän piha, mutta mihin? 


Sisäänkäynti ja keittiön ikkuna


Pihan puoli, nurmikko täynnä sammalta :/

Keittiöpuutarhaa varten täytyy ostoslistalle laittaa juurikangas, soraa ja multaa. Sitten voin alkaa suunnitella keittiöpuutarhan istutuksia, perus yrttien siemenet minulta jo löytyy, mutta laventeli ja rosmariini voisivat olla kivat tuoksua tuomaan sekä kaipailen omaa raparperiani. Ajattelin kylvää yrtit tänäkin vuonna neliön muotoon, sillä neliöt olivat mielestäni näppärämpiä ja näyttävämpiä kuin rivikylvö. Täytyykin tarkastella tänä vuonna ennen kylvöä vähän tarkemmin yrttien kasvukorkeuksia ja satoaikaa, ja tämän perusteella valita paikat yrteille.  


Piha kuntoon projekti!


   

Pihakausi alkaa ja piha pitäisi saada viihtyisäksi oleskelupaikaksi missä voi rentoutua ja tehdä ruokaa, ruokailla ja viettää iltaa sekä Machon ulkoilemista varten turvalliseksi. Haaveena keittiöpuutarha!1. Puutarhan työkalut, tarvikkeet ja kukkaruukut ovat ihan levällään ja niille pitäisi keksiä joku kunnollinen säilytyspaikka.

2. Pöytäryhmä sekä lepolasset ovat ahtaasti ja ne pitäisi sijoitella järkevämmin. 

3. Ruoanlaittoa varten pitäisi suunnitella toimiva nurkkaus, joka olisi käytännöllinen ja siistin näköinen. Tällä hetkellä Grilli puuttuu, mutta muurikka on käytettävissä. 

4. Machon ulkoilua ajatellen pensaat ja tuijat jättävät liian paljon koloja mistä pääsee läpi, sekä muut naapuruston kissa tulevat pihalle.  

5. Pihan nurmikko on huonossa kunnossa ja täynnä sammalta

6. Näkösuojaa naapureihin sekä pihan sisääntuloon, sisääntulo on pimeä iltaisin

7. Keittiöpuutarhalle löydettävä sopiva sijainti ja keittiöpuutarhan perustaminen puulaatikkoon  

8. Autokatos pitäisi saada paremmin käyttöön ja pyörille löytää säilytyspaikat.

Kaikki tämähän pitäisi saada mahdollisimman pian tehtyä eli Martan mittapuun mukaan HETI! Nyt ovat hyvät ideat tarpeen!!!
Piha kuntoon projekti hyväksytään ehdottomasti tarpeellisena!


Välineet ovat kaikkein tärkeimmät ja kaikista tärkeimmät ovat ihanat puutarhahansikkaat. Eilen ei ollut hansikkaita haravoidessa, jonka vuoksi tänään  rakkulat käsissä. Puutarhahansikkaat ovat siis ensimmäisenä ostoslistalla.  1. Omia hermoja ajatellen pihan aitaaminen on tärkeysjärjestyksessä ensimmäinen. Machon ulkoilu rajoittuu tällä hetkellä muutaman metrin pituiseen naruun sillä muuten kaveri menisi puskien läpi. Mietinnässä on ollut vihreää rautalanka aitaa pihan ympäri sisäpuolelle. 

2. Työkaluille ja tarvikkeille voisi hankkia kivannäköisen muovisen vajan, jonka voisi sijoittaa naapurin aidan viereen samalla tuomaan hieman näkösuojaa. Autokatoksessa oleva puuvaja pitäisi tyhjentää ja sinne voisi viedä esim. kukkaruukkuja ja muita ei niin arvokkaita tavaroita. Vaja on huonossa kunnossa ja se pitäisi käsitellä maalaten tai petsaten. 

3. Pihakalusteiden sijoittelu Hmm...

4. Grillinurkkaus olisi järkevintä olla suojassa sateelta katoksen alla joten pihaoven puoleinen nurkka voisi olla hyvä sille. Grillinurkkaus tarvitsee laskutilaa, roskiksen, säilytystilaa pannuille ja grillausvälineille. 

5. Sammalsota on julistettu ja täytyy hieman googlata enempi aiheesta. Kuulin jostain aineesta jonka pitäisi poistaa sammalta sekä, että kalkitsemisen pitäisi auttaa. Olen raaputtanut yhdestä kulmasta sammalta pois, joten siihen voisin kokeilla kasvaako nurmikko vielä. 

6. Pihan sisääntulo vaatii näkösuojaa ja yhtenä vaihtoehtona voisi olla muutaman tuijan hankkiminen ja istuttaminen valkoisiin pihalaatikoihin. Pihalaatikoihin täytyisi tehdä uudet pohjat. Tosin tuijat ovat täällä järjettömän kalliita, mitkähän muuta laatikoihin voisi istuttaa, sellaista mikä olisi ympäri vuoden vihreää??? Sisääntulossa on kaksi isoa muoviruukkua, niihin pitäisi keksiä jotain kivaa istutusta. Sisääntulo on huonosti valaistu ja osa aurinkokennovaloista on rikkiSisääntulo talolle oikealla etupiha ja sisäänkäynti,
vasemmalla piha ja edessä ovi ruokailutilaan


7. Keittiöpuutarhan sijainti??? Hmm... Laatikon voi toki jo kunnostaa ja hankkia mullat sekä tehdä istutussuunnitelman

8. Autokatokseen voisi hankkia pyörätelineen ja siirtää vajaa käytännöllisempään paikkaan. 

Ostoslista:

- puutarhahansikkaat 
- vihreätä rautalanka-aitaa 80 cm - 1 m korkeaa n. 40 m + aitatikut
- mahdollinen portti
- kalkki
- nurmikon siemeniä
- pihalaatikoiden pohjaa varten lautaa
- tuijia? istutuksia? 
- juurikangas, soraa, multaa
- pyöräteline 
- ruohonleikkuri

Taitaa isännän pitkät työpäivät jatkua ;) Nyt kun asia on kerran palasteltu niin eikun kaupoille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mahtavaa että löysit sivuilleni!
Jätäthän kommentin käynnistäsi, luen niitä mielelläni.