lauantai 30. maaliskuuta 2019

Tremola Gotthardin solan serpentiinitie

Olimme viettäneet Rosan kanssa upean päivänä Luzernissa, joka oli meidän tyttöjen RoadTripin ensimmäinen kohde. Ajomatka Luzerniin kesti reilu kaksi tuntia ja vihdoin pääsin näkemään tuon ihanan vanhan puusillan, jonka kuva oli kummitellut pitkään mielessäni. Saimme turisti-infosta kivoja vinkkejä muutaman tunnin kaupunki vierailulle, oheisessa postauksessa muutamia suosikkejani Luzernin nähtävyyksistä. Postauksesta voi lukea minkälaisia tarinoita nähtävyyksiin liittyy, näiden vinkkien lisäksi Luzernissa on paljon mielenkiintoista nähtävää, mutta palataan näihin juttuihin myöhemmin oman postauksen merkeissä.  
Meidän oli aika sanoa hyvästit Luzernille ja jatkaa matkaa kohti Luganoa, missä meillä oli tarkoitus yöpyä. Lugano sijaitsee Alppien toisella puolella ja sinne pääsee Gotthardin solan kautta, joko tunnelia pitkin tai kiemuraista serpentiinitietä. Minä halusin ehdottomasti mennä tuota serpentiinitietä, sillä tästäkin olin aikanaan nähnyt upean kuvan. Useaan otteeseen olimme ajelleet erilaisia serpentiiniteitä, mutta mikään niistä ei ole vastannut tuota kuvaa joka on otettu Tremolasta, Gotthardin solasta.

Kun näin ensi kerran kuvan Tremolan serpentiinitiestä halusin ehdottomasti päästä käymään siellä…


Tämä kuva Tremolasta jäi mieleen houkuttelemaan

Lähdimme mutkittelemaan kapeaa serpentiinitietä ylöspäin ja myönnän että alkuun ajaminen hieman jännitti. Tie oli kapea ja kuoppainen, sen varrella oli monin paikoin tietyökalustoa. Ajaessa tietä piti katsoa tarkkaan, eikä siinä päässyt maisemia ihailemaan, ennen kuin tottui noihin kiemuroihin. Maisemat olivat upeita alas Luzernen suuntaan ja ylöspäin mentäessä ympärillä oli aika karun näköistä kiveä ja jyrkkää kalliota, ei juurikaan kasvillisuutta.  

Matkan varrella ilma viileni huomattavasti ja ympärillä näytti hyvin karulta. Pysähdyimme pikkuruisen Alppijärven luokse kuvaamaan maisemia ja syömään eväitä ennen kuin tuo uskomaton vuoristorata alas alkoi…


Pysähdyimme muutaman kerran näköalapaikoille ihailemaan maisemia ja kun pääsimme ylös, siellä oli järviä ja kalliota. Jätimme Fiuden tienreunaan ja lähdimme hieman kävelemään, tarkoituksena oli syödä eväitä ja ottaa vähän kuvia. Astuimme autosta ulos, kylmä ilma iski kasvoihin ja yllätti meidät täysin, sillä alhaalla oli kuitenkin ollut ihan hellettä. eväs- ja kuvaustaukomme lyheni huomattavasti, ihastelimme ja hämmästelimme karuja maisemia, luulempa että nyt tiedän minkälaista on kuussa.
Lähdimme ajelemaan alaspäin ja täytyy sanoa että oli ihan hillitöntä seurata tuota kiemurtelevaa serpentiinitietä. Alkoi jo hieman hämärtää, mutta onneksi näkyvyys oli kuitenkin hyvä. Pidimme muutaman kuvaustauon ja täytyy sanoa että nyt löytyi se ”The serpentiinitie”.
Tremolasta oli vielä noin 100 km Luganoon eli reilu tunnin verran. Löysimme hotellin helposti, kirjauduimme sisään ja lähdimme kävelemään keskustaan etsimään ruokapaikkaa. Keskusta löytyi helposti ja se näytti suloiselta kuin karkki, ihan kun olisimme tulleet toiseen maahan! Odotin innolla seuraavaa päivää…


Gotthardin sola
Gotthardin sola, Tremola WIKI

Gotthardin solan kautta menee vanha kulkureitti Alppien yli, kapea serpentiinitie on mukava ajoreitti Alppien toiselle puolelle. Reitin varrella maisemat ovat huikeita, karut Alppimaisemat tuovat mieleen kuun, niitä kannattaa ehdottomasti pysähtyä ihailemaan. Ylhäältä on upeat näkymät ja kiemurtelevaa maisematietä on hauska lasketella.


Tremola


WIKI

Reitti lähtee pohjoisesta Urin kantonista Andermattista ja etelässä se päätyy Airoloon Ticinon kantoniin. Tremola on rakennettu vuosina 1828-1832 ja se on listattu Sveitsin vanhimpien teiden listaan. Tremola sijaitsee Ticinon kantonissa, se on pituudeltaan 16 km, sen varrella on 24 mutkaa ja jokainen niistä on nimetty. Tremola on yksi Euroopan korkeimpia päällystettyjä teitä, sen korkein kohta on 2106 mpy ja matalin kohta on 1174 mpy.

Tie on suljettu huonolla säällä sekä talvella, eli se on suljettuna suurimman osan vuodesta. Alppien läpi pääsee myös junalla Gotthardin rautatietunnelia pitkin ja nykyään myös autolla Gotthardin maatunnelia pitkin. Gotthardin rautatietunneli kulkee Alppien läpi, se on pituudeltaan noin 15 km. Tunneli on otettu käyttöön vuonna 1882 ja se sijaitsee noin 1000 metrin korkeudessa. Vuonna 2016 valmistui Gotthardin maantietunneli, joka on tärkeä ajoreitti Italian, Sveitsin ja Saksan välillä. Tunneli on pituudeltaan 16,9 kilometriä, tällä hetkellä se on kaksikaistainen, mutta pian alkaa tunnelin rakentaminen 4-kaistaiseksi.


Tervetuloa blogiini
www.martanmatkassa.fi

Tuoreimmat kuulumiset löydät Martan Matkassa 


12 kommenttia:

 1. Wau! Mieheni ei ole tähän mennessä serpentiinimutkia kaihtanut ja muutama tie on Alppien yli kuljettukin, esim Grossglockner, Stelvio, Timmelsjoch, Wurzenpass, mutta ei tätä. Hänenkin silmänsä levisivät äsken, kun kuviasi näytin. Olipa huikea matka!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista ja kiva kuulla että tämä serpentiinitie teki vaikutuksen myös teihin. Tämä Tremolan vanha kulkureitti Alppien yli on kieltämättä yksi mieleenpainuvimmista ajoreiteistä!

   Poista
 2. No nyt on kyllä mutkia ja huikeat maisemat! Valitsisin ilman muuta tuollaisen serpentiinitien tunnelien asemesta, pitkät tunnelit ahdistavat, joten olen valmis ajamaan paljonkin lisämatkaa, ettei niihin tarvi mennä. Road tripillähän on tarkoituskin nähdä maisemia, eikä päästä nopeasti seuraavaan paikkaan, eikö?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri näin lomalla on kiva ihailla maisemia! Tunneli helpottaa paikallisia varmasti huomattavasti ja säästää aikaa, mutta minäkään en tykkää noista pitkistä tunneleista, sillä ne todella ahdistavat.

   Poista
 3. Huh, en voisi itse koskaan kuvitellekaan ajavani tuollaisia teitä. Jo pelkästään pelkääjän paikalla istuminen jännittää. Toivoisinpa omistavani edes palan tuollaista huimapäisyyttä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Veikkaan että itse ajaminen on helpompaa kuin kyydissä oleminen, tuppaan painamaan liian usein jarrua pelkääjän penkillä kun isäntä ajaa... Mutta ajaessa nenä pitää olla tiessä kiinni ja se hieman häiritsee maisemien ihailua...

   Poista
 4. Serpenttiinejä on kiva ajella. Tuo on tullut ajeltua aikanaan myös läpi. Korkein huiputettu mulla on Furka Pass 2436, joka sekin Sveitsissä.

  Tuolla kulkee muuten Gotthard Panorama Express, johon katselimme lippuja joskus. Oli aika kallis ... Ajeltiin sitten reittiä autolla ja ihmeteltiin kun joka puskassa oli radan varressa valokuvaajia. Sitten tajuttiin, että liikkeellä oli myös joku ikivanha museojuna. Mentiin asemalle katsomaan kun se tuli ja lähti. Oli kyllä kytinää, kolinaa ja paljon mustaa savua : )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anna kommentista, Blonayssa Montreuxin suunnalla ainakin tiedän olevan jonkun museojunan, mutta en ole nähnyt, voin uskoa että nuo junat ei taida ihan tämän hetken ympäristönormeja täyttää. Junaliput panoramajuniin ovat suosittuja ja hintavia ainakin sesonkiaikaan, mutta SBB:llä on mielestäni myös hieman edukkaampia matkakortteja, useammaksi päiväksi, mikäli liikkuu junalla enemmän. Nuo Panorama Express junat kulkevat kyllä hieman erilaisissa maisemissa kuin esim. Helsinki-Turku, joten niistä ehkä maksaakin muutaman frangin enemmän :D

   Poista
 5. Oi! Meillä on ensi kuussa luvassa Sveitsin matka ja mietitään just näitä solia ja muita, mitkä mahtavat olla edes auki vieä! Kovat oli ajatukset ajaa Furka Pass, mutta tietojeni mukaan se olisi vielä toukokuun alkupuolella kiinni, nouh...!

  VastaaPoista
 6. Muistaakseni Furka Pass aukeaa autoille touko-kesäkuussa keleistä riippuen, mikäli olen ymmärtänyt niin tänä vuonna ollaan vähän myöhässä kevään kanssa. Toivottavasti tuo reitti ehtii aueta ennen teidän reissua, ettei tarvitse hypätä junaan... Ketjut varmuudeksi mukaan!

  VastaaPoista
 7. Upeita maisemia, varmasti mahtava ajella autolla omaan tahtiin pysähdellen välillä ihailemaan ja kuvaamaan. :) Olisipa mahtava vaikka joku vaellusloma noissa maisemissa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Virpi kommmentista! Sanoppa muuta, tuollapäin on useita upeita patikointireittejä! Niin tahtoisin...

   Poista

Mahtavaa että löysit sivuilleni!
Jätäthän kommentin käynnistäsi, luen niitä mielelläni.