sunnuntai 30. heinäkuuta 2017

Juravuoret mikä ihana ”runsaudensarvi” Ranskan ja Sveitsin rajalla


Juravuoret on matkakohteena kuin runsaudensarvi, sieltä vaan kumpuaa jatkuvasti uutta mielenkiintoista nähtävää. Juuri kun luulit nähneesi kaiken, niin eteesi putkahtelee uusia ihania kohteita. Ensin hahmotat nuo upeat vuoret ja keskityt ihailemaan huikeita maisemia, sitten huomaat että rajan molemmin puolin on paljon upeita nähtävyyksiä ja hetken päästä huomaat löytäväsi useita yksittäisä helmiä, joita yhdistelemällä syntyy valtava pitkä helminauha ja niiden läpikäymiseen ei meinaa aika riittää. Minulle kävi juuri näin Juravuorten kanssa! Alueen ehdoton myyntivaltti on luonto, mutta vuoristossa sijaitsee useita mielenkiintoisia kaupunkeja ja paljon historiaa.Myyntivalttina luonto


Juravuoret tarjoavat upeita maisemia ja luontonähtävyyksiä vuoria, kallioita, luolia, kanjoneita, vesiputouksia- ja lähteitä sekä viihtyisiä kyliä ja kaupunkeja, joissa on paljon mielenkiintoista nähtävää. Juravuorilla on monipuoliset ulkoilumahdollisuudet kesällä ja talvella, lukuisia kävely-, pyörä-, lumikenkä- ja hiihtoreittejä, laskettelurinteitä sekä hyvät maastot ratsastajille. Ei ihme että alue houkuttelee aktiivisia matkailijoita.

JuravuoretHaut Jura, näkymät Salins des Bainsin kaupunkiin


Juravuoret sijaitsevat Alppien pohjoispuolella Ranskan ja Sveitsin rajalla, vuoristossa maiden välillä on yhteistä rajaviivaa noin 250 km. Ranskan puolella Juravuoret sijoittuvat suurimmaksi osaksi Franche Comten ja Rhône Alpesin alueelle, Sveitsin puolella Jura-vuoristo sijaitsee usean kantonin alueella ja se on yksi Sveitsin kolmesta maantieteelliestä alueesta Mittellandin ja Alppien lisäksi. Ranskan puolella sijaitsee Juran korkein huippu on Crêt de la Neige (1720m) ja Sveitsin puolella korkein huippu on Mont Tendre (1679m). Rajan molemmin puolin sijaitsee luonnonpuisto, Ranskan puolella puisto on nimeltään Haut-Jura ja Sveitsin puolella Parc Jura VaudoisParc Jura Vaudois La Dole (1677m)


Parc Jura Vaudois, La Dole (1677m)


Haut Jura, Le Turet (1355m)


Haut Jura

Juravuorten mukaan on nimetty Jurakausi, joka oli historiallinen ajanjakso 200-145 miljoonaa vuotta sitten sekä Ranskan puolella on vuoriston mukaan nimetty departementti eli aluehallinto Juraksi ja Sveitsissä on kantoni nimeltä Jura.  


Vuoria, tasankoja ja metsää


La Roche Blanche näköalapaikka, näkymät Sainte Clauden kaupunkiin


Juravuoret ovat matalampia kuin Alpit, niiden huiput ovat pyöreämpiä ja rinteet loivempia. Vuoristossa on paljon metsää noin 65 % on sen peitossa, Jura tarkoittaakin Kelttien kielellä metsää. Vuoristossa on paljon pieniä järviä, suo- ja turvealuetta, syviä rotkoja, tasankoalueet sopivat laidunmaaksi ja laaksoissa sijaitsevat suurimmat kaupungit.

Luonto ja eläimet


Vuoristossa on lukuisa määrä erilaisia kasveja ja eläimiä, luonnonpuistossa voi tavata 400 lajia, jotka ovat suojeltuja. Juran metsissä liikkuu peuroja, villisikoja sekä monia metsän eläimiä ja useita eri lintulajeja. Juran eläimistä voit lukea lisää aikaisemmasta postauksestani ”LaGarenne: Minkälaisia eläimiä liikkuu Juran metsissä?”. Keväisin niityt ja laitumet täyttyvät narsisseista sekä orkideoista ja kesällä laiduntavat lehmät ovat tuttu näky.Juravuorilta on peräisin myös hevosrotu Franches Montagnes eli Feiberginhevonen, joka on syntynyt 1700-luvullla ja alun perin se jalostettiin työhevoseksi Jura vuorille, hevonen on luonteeltaan sitkeä ja säyseä, se on ketterä ja varmajalkainen. Aikaisemmasta postauksestani "Pumpulivuosi Fux-ponon kanssa" voit lukea lisää tuosta hevosrodusta ja katsella kuvista Juran upeita ratsastusmaisemia Sveitsin puolelta.Mistä Juravuoret tunnetaan?

Juravuorilla on ollut kautta aikojen erilaista tehdastoimitaa, korkeuserot ja ilmasto ovat tuoneet omat haasteensa, mutta asukkaat ovat osanneet hyödyntää luontoa, voimakkaita vesivirtoja, puuta, kiveä sekä maata on riittänyt viljan ja viinin viljelemiseen, karjan kasvattamiseen sekä elintarvikkeiden valmistamiseen. Alueelta tulee tunnetut juustomerkit Le Bleu de Gex homejuusto, Comté sekä Mont d’Or valkohomejuusto.Pitkien talvien vuoksi maanviljelijöillä oli enemmän vapaa-aikaa ja he alkovat tehdä erilaisia käsitöitä, ansaitakseen elantonsa hiljaisina talvikuukausina. Tämän vuoksi Juralla on paljon erilaisia kädentaitajia, jotka valmistavat kelloja, puutöitä, Soittorasioita sekä paperitaidetta.


Haut Jura luonnonpuisto Ranskan puolella


Haut Jura on luonnonpuisto Juravuoristossa 800-1600 metrin korkeudessa, se sijaitsee Ranskan puolella, lähellä Geneveä. Suuri luonnnopuistoalue (1780 km2) sijoittuu kolmen departementin Ain, Jura ja Doubs alueelle, Haut Jura ulottuu aivan Sveitsin rajan tuntumaan ja yhdistyy Sveitsin puolella sijaitsevaan Parc Vaudois luonnonpuistoon. Jura Vaudois luonnonpuisto Sveitsin puolella


Juravuoristossa Sveitsin puolella, aivan Ranskan rajan tuntumassa sijaitsee Jura Vaudois luonnonpuisto, joka kuuluu Vaudin kantoniin. Luonnonpuisto on kooltaan 530 km2, se alkaa aivan Ranskan rajan tuntumasta La Dôlen (1677m) huipulta ja päättyy keskiaikaiseen luostarikaupunki Romainmôtieriin. Luonnonpuiston pohjoispuolella 1000 metrin korkeudessa on kelloteollisuudesta tunnettu Vallée de Joux-laakso sekä Juravuoriston suurin järvi Lac de Joux. Vallee de Joux, Le Pont kaupunki järvenpäässäJuravuorilla kiinnostavia nähtävyyksiä ja käyntikohteita


Juravuorilla on useita käyntikohteita, joissa kannattaa ehdottomasti vierailla. Monet luontokohteet sijaitsevat Haut-Juran ja Parc Vaudoisen luonnonpuistojen alueella, mutta näiden lisäksi vuoristossa on monia viehättäviä kaupunkeja sekä historiallisia nähtävyyksiä. Ohessa muutamia vinkkejä Geneven lähistölle:


RanskaKaupunkeja: DoleSaint ClaudePontalier

UNESCO-kohteita: Salins les Bains (Suolatehdas), Arc et Senans (Saline Royale), Besancon (Vaubanin linnoitus)

Luontokohteita: Les Cascades du Herisson


Arc et Salins, Saline Royale UNESCO-kohde 


Pontalier, vanha keskiaikainen kaupunki


Château de Joux
SveitsiKaupunkeja: Romainmôtier, Sainte Croix, St Cergue 


UNESCO-Kohteita: La Chaux de Fonds ja Le Locle (kaupunkisuunnittelu)
Luontokohteita: Vallorben luolastol’Orben lähteet, Creux de Van Pikkuruinen kylä ja vanha luostarikaupunki, useita patikointireittejä 


Korkealla vuoristossa sijaitseva pieni kaupunki on tunnettu soittorasioista
sekä helmikuun karnevaaleista. 


Grotte de Vallobe, Vallorben maanalainenluolasto

Jura Vaudois, Creux du Van kallio Jura Vaudois 
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mahtavaa että löysit sivuilleni!
Jätäthän kommentin käynnistäsi, luen niitä mielelläni.