sunnuntai 17. maaliskuuta 2019

Luzern ja upea puusilta


Eikö olekin huikea tuo puusilta?

Ensimmäisen kerran, kun näin kuvan tuosta sillasta, niin olin heti ihan myyty ja halusin ehdottomasti päästä tepastelemaan tuolle sillalle ja näkemään nuo upeat kukka-asetelmat. Tuosta sillasta tuli minulle ihan pakkomielle, sillä kuukauden verran katselin kuvaa seinäkalenterista ja yritin kuumeisesti selvitellä, missä tuo silta mahtaa sijaita. Kukaan tuttavistani ei ollut tietoinen kyseisestä sillasta, silta jäi pikkuhiljaa unholaan, mutta paria puusiltaa kävin katsomassa, ennen kuin minulle selvisi että tuo kuvan ”The” puusilta sijaitsee Luzernissa.Siitä hetkestä kun näin tämän kuvan halusin päästä kävelemään tuolle sillalle

Luzern kuulosti jotenkin kaukaiselta paikalta Geneven näkövinkkelistä ja tämän vuoksi sinne meneminen jotenkin aina jäi. Toisaalta eihän tuo matka nyt niin kummoinen ole, sillä Genevestä sinne on lyhintä reittiä pitkin matkaa noin 265 km eli melkein sama kuin Helsingistä Jyväskylään ja ajallisesti jopa vielä vähemmän.

Luzernin maamerkki -Kappellbrücke
Luzernin Kappelisilta vangitsee katseet, se on valmistunut 1365 ja se oli osa kaupungin suojalinnoitusta. Kesäisin siltaa koristaa upeat kukka-asetelmat ja se on kaupungin kuvatuin kohde. 

Kävelysilta kulkee Reussjoen yli diagonaalisesti, pituutta sillä on 202 metriä ja se on Euroopan vanhin katettu puusilta. Sillan vieressä on kahdeksankulmainen vesitorni, joka on aikanaan toiminut erilaisissa käyttötarkoituksissa, arkistona, vankilana, kuulustelu ja kidutus paikkana.

Kappellbrücke eli Kappelisilta
Siltaan lisättiin upeat maalatut paneelit vuonna 1646, kuvitukset kertovat Sveitsin historiasta ja paikallisista tapahtumista sekä Luzernin suojelupyhimyksistä. Nuo upeat paneelit on maalannut Luzernilainen Renward Cysat, joka opiskeli vuosia Sveitsin sekä alueen historiaa ja jäljensi tapahtumat kuvitusten muodossa tuleville sukupolville. 

Julkisten varojen huvetessa, kansalaisia pyydettiin sponsoroimaan hanketta. Kuvitukset saatiin valmiiksi ja 158 kuvitettua paneelia laitettiin koristamaan siltaa, myöhemmin sillalle piti hankkia vartija estämään kuviin kohdistunutta ilkivaltaa.
Suuri osa sillasta sekä 78 paneelia tuhoutui tulipalossa elokuussa vuonna 1993. Vesitorni ja osa siltaa pelastui. Sillan molemmissa päissä voit nähdä palaneet mustat maalaukset, niiden väliin on rakennettu uusi silta. Uusi silta rakennettiin nopeasti, tulipalon sanotaan syttyneen tupakantumpista.Wasserturm eli Vesitorni

Kahdeksankulmainen ”vesitorni” on kirjaimellisesti vesitorni, sillä se sijaitsee vedessä. Torni valmistui ennen siltaa vuosina 1290-1300, se on korkeudeltaan 34 metriä ja sen sivut ovat noin 5 metrin pituisia. 

Uskomatonta mutta totta, tuo torni on säilynyt vedessä yli 700 vuotta! Torni kuului osaksi Luzernin linnoitusta, näkötornista on seurattu järvellä liikkuvia veneitä, se on toiminut vankilana 1800-luvulla sekä arkistona useaan otteeseen, arkistot siirrettiin pois vuonna 1919. Tänä päivänä siellä on nähtävillä erilaisia aseita. Vesitorni on harvoin yleisölle avoinna.

Bussipysäkki: Bahnhof


Tervetuloa blogiini
www.martanmatkassa.fi

Tuoreimmat kuulumiset löydät Martan Matkassa 


14 kommenttia:

 1. Upea silta, harvassa tuollaiset puiset satoja vuosia vanhat sillat, ihanaa, että siitä on pidetty huolta. Tuosta vesitornista tulee mieleen hiukan Tallinnan vanhan kaupungin muurin tornit, liekkö siksi, että ovat vielä tuoreessa muistissa kun eilen sieltä palasin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielestäni ihan mahtavaa että noin vanhoja historiallisia rakennelmia vielä löytyy tänä päivänä, ettei kaikkea ole purettu uuden alta! Tallinnan muuri taitaa olla aikalailla samaa aikakautta, joten ei ihme jos yhtäläisyyksiä löytyy.

   Poista
 2. Olipa mahtavaa, että löysit sillan. Upealta näyttää kyllä ja mikä parasta, siellä kävely ei tainnut maksaa erikseen mitään. Sveitsissä on kyllä tosi paljon nähtävää ja siellä oli mukava ajella, joten tiedä vaikka eksyisimme vielä samoille nurkille joku kaunis päivä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sveitsistä löytyy paljon ilmaista huvia, meillä kun lapset ovat jo aikuisia, niin voimme hyvin välttää kaikki maksulliset teemapuistot yms. Mikäli mielii vuorille maisemia ihailemaan niin niistä saa aina maksaa, hissilippujen hinnat. Näillä nurkilla kyllä riittää ihmettelemistä.

   Poista
 3. Onpas hieno puusilta! Ne ovat kyllä harvassa, en muista nähneeni mitään vastaavaa. Onneksi löysit tuon, koska sitä on netistäkin vaikea etsiä jos ei ole muuta johtolankaa kuin kuva.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä sitä sai tehdä oikein salapoliisin työtä muistaakseni löysin sen kaupasta vuosikalenterin, takakannessa oli mainittu kaupunkien nimet!

   Poista
 4. Kuulostaa kovin tutulta, että näkee kuvan ja haluaa ehdottomasti paikkaan, missä kuva on otettu! Minulle yksi näistä on Kappadokkia. Vielä en ole käynyt, mutta takuulla tulen käymään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva huomata että joku muukin eksyy paikkoihin kuvien perusteella. :) Tuo Kappadokka on todella kuvien perusteella upean näköinen paikka ja sitä olen itsekin pitkään ihaillut. Elokuvat ja tv-sarjat saavat minut myös kiinnostumaan erilaisista matkakohteista.

   Poista
 5. Minä kävin nuoruuden inter rail matkalla juuri tuolla sillalla ja se kyllä jäi mieleen, tosin on muutama kuvakin muistia virkistämässä. Myös Pilatus-vuori oli hieno kokemus. Luzerniin menimme parin sveitsiläisen pojan vinkistä, he kielsivät meitä ehdottomasti valitsemasta Zürichiä ja sanoivat tietävänsä paljon paremman paikan. Tuli siellä Zürichissäkin piipahdettua, mutta oikeassa pojat olivat paikkojen suhteen! Jonain päivänä, ehkä, varmaan, toivoakseni, vielä tuolla sillalla kävelen uudestaan. Tai sitten vain muistelen...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voin vannoa että teit oikean ratkaisun! En myöskään innostunut Zürichista. Luzernissa ja sen ympäristössä riittää kyllä tekemistä ja nähtävää, itse haluaisin kivuta tuolle Pilatus-vuorelle. En koskaan päässyt reilaamaan ja se on vähän jäänyt kaivelemaan ja olen jopa ajatellut että nyt olisi ihan mahtavaa toteuttaa se kun olisi ehkä enempi rahaa käyttää asumiseen ja nähtävyyksiin...

   Poista
 6. Tuo on kyllä kauniin näköinen silta. Aika pitkään on vedessä säilynyt tuo silta. Isäni on raudoituspalvelussa töissä ja siltarakennus on hänelle tuttua. Häntä kiinnostaa aina ulkomailla käydä katsomassa siltoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinä olet varmasti nähnyt monta upeaa siltaa! Ihmettelen kanssa että silta on säilynyt noin pitkään kun ottaa huomioon kaikki taistelut ja todella tuon veden...

   Poista
 7. Kiitos näistä kuvista ja yksityiskohtaisista tiedoista koskien esim. koristepaneeleja! Hieno silta - sveitsiläiset ovat puusiltojen mestareita. Nimi tosin on Kapellbrücke, ei Kappelbr...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Silta on kyllä todella upea, kuten on Luzernin kaupunki! Kiva kun ilmoitit kirjoitusvirheestä käyn korjaamassa :) Mukavaa vuotta 2021!

   Poista

Mahtavaa että löysit sivuilleni!
Jätäthän kommentin käynnistäsi, luen niitä mielelläni.