tiistai 18. lokakuuta 2016

Sunnuntaiajelulla: Romainmôtieriin lehmänkellomarkkinoille
Muutamien sadepäivän jäkeen aurinko näyttäytyi ja oli ihan pakko päästä ulos, sen verran on satanut että metsäreitit ovat märkiä eli sinne ei kannattanut lähteä liukastelemaan, joten päätimme pakata itsemme Fiudeen ja lähteä sunnuntaiajelulle. Bongasin kaverin FB-päivityksestä että Jura-vuoren juurella pienessä Romainmôtierin kylässä on syysmarkkinat ja perinteisen sadonkorjuun lisäksi markkinat ovat tunnetut lehmänkelloista, kellovalmistajat ja kauppiaat myyvät uusia ja käytettyjä lehmänkelloja. 


Tiellä on ruuhkaa...


Lähdimme Papin kanssa ajelemaan kohti Romainmôtieria ja tuo pikkuruinen kylä oli suljettu liikenteeltä ja autot piti jättää kauaksi, parkkipaikoilta oli onneksi ilmainen kuljetus kylään, sillä matka oli yhtä ylä-ja alamäkeä. Hämmästelin että noille markkinoille oli 5 chf sisäänpääsy, menköön se sitten linjurin piikkiin, toki tapahtuma kesti kolme päivää ja samalla lipulla pääsi alueelle jokaisena päivänä. Foire d’Automne & Bourse Sauisse aux Cloches et Sonnailles eli Syysmarkkinat ja Sveitsin kellomarkkinat järjestettiin jo 19. kerran Romainmôtierissa, markkinolla on noin 100 myyntikojua ja tarjolla oli lehmän kellojen lisäksi lähialueen tuottajien elintarvikkeita vihanneksia, hedelmiä, juustoja, leipää, Côte d’Orben alueen viinejä, käsitöitä, kirjoja, ruokakojuja ja erilaista ohjelmaa sekä paljon muuta.


Suolaisia herkkuja


Melkein lähti mukaa, mutta jäi vielä odottamaan seuraavaa kertaa...

Kellonsoittokulkue ja vähän isompia kelloja...

Lehmänkellomarkkinat

Kiertelimme markkinoita ja seurasimme esityksiä, kirjamyyntipöydän luona hämmästyin suuresti kun silmiini osui kirja Mannerheimista! Kirja oli kirjoitettu ranskan kielellä, selailin kirjaa ja siellä oli muutamia kuvia ja tarinaa ainakin Talvisodasta. En tiennyt että Mannerheim on ollut niin suosittu henkilö täällä Sveitsissä, tutustuin kyllä aiheeseen kun kirjoitin kesäkuussa blogipostauksen ”Marsalkka Mannerheim Sveitsissä”. Kirjoittaessa tuota postausta löysin artikkelin jossa kerrottiin Mannerheimin hautajaissaattueesta, miten suuri määrä ihmisiä oli teiden varrella osoittamassa kunniaa hänen viimeiselle matkalle Lausannesta Geneven lentokentälle. 


Mannerheim Sveitsissä!!!

Lehmänkellot on NIIN sveitsiläistä NIIN sveitsiläistä ja ajattelin että jospa mekin löytäisimme jonkun kivan lehmänkellon muistoksi, joka toimisi samalla sisustuselementtinä. Yritin kovasti etsiä kelloa missä olisi minun syntymävuosi, mutta se taitaa olla niin hyvä kellovuosi, kun niitä ei ollut saatavilla, vaikka kaikkia muita vuosimalleja löytyi. Melkein jokaisella lehmällä täällä Sveitsissä on kello kaulassa ja ne kantavat kelloa ympäri vuoden. Juhliin sekä keväällä että talvella järjestettäviin paraateihin, kelloihin laitetaan koristeelliset kaulanauhat. Kun lehmänkellot jäävät pois käytöstä ne ns. ”jäädytetään” ja laitetaan navettaan roikkumaan, samaan tapaan kuin jääkiekossa huippupelaajien paidat nostetaan jäähallin kattoon. 


Uuden vuoden kello

Valtava valikoima erilaisia ja -hintaisia kelloja

Kelloja vauvasta vaariin...


Vuosimallia 1919

Kellojen käyttö lehmillä on vanha traditio ja niiden avulla paimenet löytävät laumasta eksyneet, toisin kun minä olen aina kuvitellut, että kellojen tarkoitus on pelottaa petoeläimet pois. Lehmänkellot ovat isoja ja niistä lähtee kova ääni, noin viisikiloisen kellon ääni saattaa nousta yli sadan desibeliin, tutkimuksissa on todettu, että monet lehmät menettävät kuulonsa lehmänkellojen takia. Monissa kylissä lehmiä on asuinalueella ja nuo kellot piinaavat kesäöisin kylien asukkaita, naapurit valittavat herkästi mikäli iltaisin kuuluu meteliä, mutta lehmänkellot onkin ihan toinen asia...  Pientä matkaevästä


Romainmôtierin kylä alhaalla laaksossa

Romainmôtierin keskiaikainen luostari

Ei löytynyt kelloa ei, mutta sentään käteen jäi herkullisia suolaisia leivonnaisia. Romaninmôtieristä olen aikaisemmin kirjoittanut postauksen ja tuosta upeasta pikkuruisesta kylästä ja sen vanhasta luostarista voit lukea täältä. Tällä kertaa emme jääneet Romainmôtieriin vaan halusin käydä lähellä sijaitsevassa keskiaikaisessa Orben kaupungissa, josta olen lukenut jonkin verran ja nähnyt upeita kuvia. Viime kesänä ohiulkumatkalla kävimme katsomassa Orben ulkopuolella sijaitsevia Rooman Ajan mosaiikkeja, mutta tuolloin emme ehtineet tutustua itse kaupunkiin, tuosta ihanasta Orbesta kerron myöhemmin. 


Romainmôtier sijainti kartalla

8 kommenttia:

 1. Ihan hulvatonta:) Onhan sitä tullut käytyä jos jonkinlaisissa tapahtumissa ympäri maailmaa kuten Suomessa Laitilan munamarkkinoilla sekä Kanadassa kurpitsankasvatustapahtumassa. Tällaiset lehmänkellomarkkinat asettuvat tukevasti näiden tapahtumien kanssa samalle levelille. Loistavaa sunnuntaiajelumatskua:D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuo kellomarkkinat ovat todella suosittuja! Yritin itse etsiä muistoksi kelloa, jossa olisi ollut syntymävuoteni, mutta ei ikävä kyllä löytynyt. Kellontekijät ovat todella arvostettuja ja heistä saisi hyvän teeman Juhlamokka mainokseen :)

   Poista
 2. Nää on ihan parhaita juttuja ulkomailla, törmätä tuollaisille paikallisille markkinoille. Ja tutustua paikalliseen perinteeseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Erilaiset kulttuurit ja perinteet ovat mielenkiintoisia ja minä osallistun tälläisiin tapahtumiin aina vaan kuin on mahdollista.

   Poista
 3. Paikalliset markkinat on ihan parhaita. Mahtavaa jos sellaisille sattuu osumaan. Mulle ei ole sellaisia varsinaisesti osunut kohdalle, mutta kirppiksillä on tullut pyörittyä, kun ollaan sattumalta törmätty katukirppiksiin muun muassa Nizzassa. Varmasti on ollut yllättävää nähdä Mannerheimin kirja siellä muiden joukossa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ulkomaillakin on ihana käydä ja pyöriä kirppareilla, sillä siellä pääsee hyvin kosketuksiin paikallisten kanssa. Ikävä kyllä harvoin sieltä pystyy ostamaan mitään, kun ei meinaa laukkuun mahtua.

   Poista
 4. Sveitsi on minulla vieläkin käymättä mutta joskus kyllä haluan päästä sinnekin. Auto on kyllä kätevä kun voi mennä oman mielen mukaan ja juuri käydä tuollaisissa pienemmissäkin kylissä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen Sveitsiä lämmöllä! Pieni maa mutta paljon nähtävää ja autolla todella liikkuu näppärästi paikasta toiseen :)

   Poista

Mahtavaa että löysit sivuilleni!
Jätäthän kommentin käynnistäsi, luen niitä mielelläni.