Taas on se aika vuodesta! Tällä hetkellä viinitiloilla
eletään vuoden kiireisimpiä aikoja ja sadonkorjuu on juuri alkamassa. Tänä
vuonna sadonkorjuu on hieman myöhemmin, nyt on jo siis lokakuu ja kelit ovat
alkaneet viilentyä, aamuisin on ollut noin 10 astetta ja päivisin mittari
kipuaa kymmenen asteen paremmalle puolelle, mutta tuulisella säällä noista lämpöasteista
ei ole hyötyä.
Tämän päivän työnantaja |
Menimme viikolla ParentTime-ryhmän kanssa poimimaan rypäleitä Daleyn kylään Alainin viinitilalle, joka sijaitsee Lavauxin viinialueella Lausannen ja Montreuxin välissä. Muutamana vuonna olemme käyneet Alainin luona viininmatajaisissa, mutta viime vuonna olimme ensimmäistä kertaa viinitilalla töissä poimimassa rypäleitä ja päivä oli tuolloin todella onnistunut, tuosta päivästä voit lukea lisää aikaisemmasta postauksestani ”Sadonkorjuuta Lavauxin upeissa maisemissa”. Sana on ilmeisesti kiirinyt, sillä tänä vuonna kun lähetin yömyöhällä tapahtumasta vanhemmille infoa, niin kaikki paikat olivat varattu jo aamulla 8:15 ja saman verran jäi nimiä jonotuslistalle. Yritin kovasti saada meille uutta sadonkorjuupäivää, mutta valitettavasti Alainilla ei ollut niitä enää tarjota.
Saavuimme aamulla Alainin luokse ja kun jälleen kerran näin
nuo maisemat niin onnen tunne valahti joka jäseniin. Tuo paikka on vaan niin
kaunis, vaikka oli sumuinen sää eikä Alpit näkynyt niin nuo viiniviljelmät ja
Geneve-järvi ei petä koskaan. Ensimmäiseksi hörppäsimme kahvit ja nautimme
croisantit aamupalaksi, sen jälkeen siirryimme työmaalle ja saimme Alainilta
opastuksen rypäleiden leikkaamiseen. Meidän tehtävänä oli kerätä Pinot
Noir-rypäleitä joista tehdään punaviiniä, meidät ohjattiin talon yläpuolella
sijaitseville viljelmille ja siitä lähdimme keräämään rypäleitä Veveyn
suuntaan. Yhden rivin kimpussa oli aina kaksi henkilöä molemmin puolin ja siinä
työn lomassa oli mukava rupatella, vaihtaa kuulumisia ja tutustua uusiin
vanhmpiin. Poimimme rypäleitä köynnöksien alaosista ja keltaiset laatikot
täyttyivät haipakkaa vauhtia, välillä täytyi pitää pientä taukoa ja venytellä
selkää. Nuo Pinot Noir-rypäleiden tertut olivat paljon pienempiä kuin valkoisen
Chasselas-lajikkeen rypäleet mitä keräsimme viime vuonna, tertuissa oli paljon
kuivia rypäleitä ja niitä sai puhdistaa paljon enemmän.
Työskentelimme yhteensä noin kolme tuntia ja saimme
poimittua monta riviä tyhjäksi, ihan Veveyhin asti emme sentään ehtineet ennen
kuin tuli lounasaika. Olimme olleet todella reippaita ja Alain kertoi että
olimme poimineet noin 2500 pullollista rypäleitä. Tänä vuonna meidän ryhmästä
jopa kolme oli onnistunut leikkaamaan sormensa, vaikka siitä alussa
varoiteltiin, mutta onneksi kenellekään ei käynyt pahemmin! Tulimme työmaalta
ja pesimme kädet sekä työvälineet ja laitoimme ne takaisin saksipuuhun.
Keräännyimme alas patiolle Aperolle ja maistelimme viime
vuoden Chasselas-viiniä, tiedä vaikka olisi ollut juuri minun keräämiä
rypäleitä. Työskennellessä keli oli ollut hyvä, sumuinen mutta ei sadetta,
nauttiessamme Aperoa tuuli yltyä ja taisi tulla muutama pisarakin. Aperon
jälkeen meille oli tarjolla lounas ja sehän maistui sillä olimme kaikki
nälissämme, raskaan typäivän jälkeen. Ruoan jälkeen hyvästelimme Alainin ja
saimme palkaksi pullollisen viimevuotista Chasselas-viiniä ja se maistuu ihan
parhaalle, olen varma että se on tehty omin kätösin poimituista rypäleistä.
Näissä maisemissa kelpaa Kuva: C.Bertell |
Lounashetki |
Jälkikirjoitus:
Postauksesta unohtui kokonaan mainita, kuinka mieltäni lämmitti kovasti, kun eräs juuri muuttanut rouva Etelä-Afrikasta sanoi minulle, että tämä on ollut hänen paras päivä täällä Sveitsissä. Ymmärsin todella mitä hän tarkoitti, sillä muistan että oma alkuni ei ollut mikään helppo ja kun ensimmäistä kertaa vierailin Alainin viinitilalla ja näin nuo maisemat sekä tutustuin moniin uusiin vanhempiin, niin ajattelin ihan samoin, tuo päivä oli silloin paras päiväni Sveitsissä. Onneksi niitä on tullut kolmen vuoden aikana monta lisää!
Lavaux
Lavaux on tunnettu upeista maisemista sekä
terassimaisista viinitarhoista, jotka alkavat Lausennen jälkeen Lutryn kaupungista
ja jatkuvat aina Chilloinin linnallle, Montreuxiin asti. Lavaux käsittää noin
800 hetaarin kokoisen viininviljelyalueen joka kulkee noin 40 km Geneve-järven
rantaa pitkin ja pitää sisällään 14 kylää ja pientä kaupunkia. Lavauxin
osuus Vaudin kantonin viiniviljelmistä on noin 20%. Lavauxin alueen
viinitarhat ovat kuuluneet UNESCO:n suojelukohteisiin vuodesta 2007 lähtien,
alueella on useita patikointireittejä, jotka kulkevat viinitarhojen läpi. Monet
viininviljelijät toivottavat vierailijat tervetulleeksi ja esim. Alainin tilalla
voi pitää pienen tauon, talon läheltä viiniköynöksien luona sijaitsee pieni
jääkaappi, mistä voi ostaa pienen pullollisen viiniä ja nauttia sitä
viiniviljelmien keskellä sijaitsevassa mökissä.
Le Daley, Alain Chollet |
Pieni jälkikirjoitus tekstiin, joka unohtui kirjoittaa kokkailun lomassa...
VastaaPoistaPostauksesta unohtui kokonaan mainita, kuinka mieltäni lämmitti kovasti, kun eräs juuri muuttanut rouva Etelä-Afrikasta sanoi minulle, että tämä on ollut hänen paras päivä täällä Sveitsissä. Ymmärsin todella mitä hän tarkoitti, sillä muistan että oma alkuni ei ollut mikään helppo ja kun ensimmäistä kertaa vierailin Alainin viinitilalla ja näin nuo maisemat sekä tutustuin moniin uusiin vanhempiin, niin ajattelin ihan samoin, tuo päivä oli silloin paras päiväni Sveitsissä. Onneksi niitä on tullut kolmen vuoden aikana monta lisää!