perjantai 14. lokakuuta 2016

Työpäivä viinitilalla


Taas on se aika vuodesta! Tällä hetkellä viinitiloilla eletään vuoden kiireisimpiä aikoja ja sadonkorjuu on juuri alkamassa. Tänä vuonna sadonkorjuu on hieman myöhemmin, nyt on jo siis lokakuu ja kelit ovat alkaneet viilentyä, aamuisin on ollut noin 10 astetta ja päivisin mittari kipuaa kymmenen asteen paremmalle puolelle, mutta tuulisella säällä noista lämpöasteista ei ole hyötyä.Tämän päivän työnantaja


Menimme viikolla ParentTime-ryhmän kanssa poimimaan rypäleitä Daleyn kylään Alainin viinitilalle, joka sijaitsee Lavauxin viinialueella Lausannen ja Montreuxin välissä. Muutamana vuonna olemme käyneet Alainin luona viininmatajaisissa, mutta viime vuonna olimme ensimmäistä kertaa viinitilalla töissä poimimassa rypäleitä ja päivä oli tuolloin todella onnistunut, tuosta päivästä voit lukea lisää aikaisemmasta postauksestani ”Sadonkorjuuta Lavauxin upeissa maisemissa”. Sana on ilmeisesti kiirinyt, sillä tänä vuonna kun lähetin yömyöhällä tapahtumasta vanhemmille infoa, niin kaikki paikat olivat varattu jo aamulla 8:15 ja saman verran jäi nimiä jonotuslistalle. Yritin kovasti saada meille uutta sadonkorjuupäivää, mutta valitettavasti Alainilla ei ollut niitä enää tarjota.


Maisemat Lausannen suuntaan


Maisemat Veveyn suuntaan


Näkymät Alpeille


Saavuimme aamulla Alainin luokse ja kun jälleen kerran näin nuo maisemat niin onnen tunne valahti joka jäseniin. Tuo paikka on vaan niin kaunis, vaikka oli sumuinen sää eikä Alpit näkynyt niin nuo viiniviljelmät ja Geneve-järvi ei petä koskaan. Ensimmäiseksi hörppäsimme kahvit ja nautimme croisantit aamupalaksi, sen jälkeen siirryimme työmaalle ja saimme Alainilta opastuksen rypäleiden leikkaamiseen. Meidän tehtävänä oli kerätä Pinot Noir-rypäleitä joista tehdään punaviiniä, meidät ohjattiin talon yläpuolella sijaitseville viljelmille ja siitä lähdimme keräämään rypäleitä Veveyn suuntaan. Yhden rivin kimpussa oli aina kaksi henkilöä molemmin puolin ja siinä työn lomassa oli mukava rupatella, vaihtaa kuulumisia ja tutustua uusiin vanhmpiin. Poimimme rypäleitä köynnöksien alaosista ja keltaiset laatikot täyttyivät haipakkaa vauhtia, välillä täytyi pitää pientä taukoa ja venytellä selkää. Nuo Pinot Noir-rypäleiden tertut olivat paljon pienempiä kuin valkoisen Chasselas-lajikkeen rypäleet mitä keräsimme viime vuonna, tertuissa oli paljon kuivia rypäleitä ja niitä sai puhdistaa paljon enemmän.


Uusien työntekijöiden perehdytys


Tälläinen ulkoilmaoffice 


Homma etenee
Työskentelimme yhteensä noin kolme tuntia ja saimme poimittua monta riviä tyhjäksi, ihan Veveyhin asti emme sentään ehtineet ennen kuin tuli lounasaika. Olimme olleet todella reippaita ja Alain kertoi että olimme poimineet noin 2500 pullollista rypäleitä. Tänä vuonna meidän ryhmästä jopa kolme oli onnistunut leikkaamaan sormensa, vaikka siitä alussa varoiteltiin, mutta onneksi kenellekään ei käynyt pahemmin! Tulimme työmaalta ja pesimme kädet sekä työvälineet ja laitoimme ne takaisin saksipuuhun.


Saksipuu
Kuva: J.HeckKeräännyimme alas patiolle Aperolle ja maistelimme viime vuoden Chasselas-viiniä, tiedä vaikka olisi ollut juuri minun keräämiä rypäleitä. Työskennellessä keli oli ollut hyvä, sumuinen mutta ei sadetta, nauttiessamme Aperoa tuuli yltyä ja taisi tulla muutama pisarakin. Aperon jälkeen meille oli tarjolla lounas ja sehän maistui sillä olimme kaikki nälissämme, raskaan typäivän jälkeen. Ruoan jälkeen hyvästelimme Alainin ja saimme palkaksi pullollisen viimevuotista Chasselas-viiniä ja se maistuu ihan parhaalle, olen varma että se on  tehty omin kätösin poimituista rypäleistä.


Apero or AfterWork?
Kuva: J.HeckNäissä maisemissa kelpaa
Kuva: C.Bertell


Lounashetki 


Jälkikirjoitus:

Postauksesta unohtui kokonaan mainita, kuinka mieltäni lämmitti kovasti, kun eräs juuri muuttanut rouva Etelä-Afrikasta sanoi minulle, että tämä on ollut hänen paras päivä täällä Sveitsissä. Ymmärsin todella mitä hän tarkoitti, sillä muistan että oma alkuni ei ollut mikään helppo ja kun ensimmäistä kertaa vierailin Alainin viinitilalla ja näin nuo maisemat sekä tutustuin moniin uusiin vanhempiin, niin ajattelin ihan samoin, tuo päivä oli silloin paras päiväni Sveitsissä. Onneksi niitä on tullut kolmen vuoden aikana monta lisää!Lavaux
Lavaux on tunnettu upeista maisemista sekä terassimaisista viinitarhoista, jotka alkavat Lausennen jälkeen Lutryn kaupungista ja jatkuvat aina Chilloinin linnallle, Montreuxiin asti. Lavaux käsittää noin 800 hetaarin kokoisen viininviljelyalueen joka kulkee noin 40 km Geneve-järven rantaa pitkin ja pitää sisällään 14 kylää ja pientä kaupunkia.  Lavauxin osuus Vaudin kantonin viiniviljelmistä on noin 20%. Lavauxin alueen viinitarhat ovat kuuluneet UNESCO:n suojelukohteisiin vuodesta 2007 lähtien, alueella on useita patikointireittejä, jotka kulkevat viinitarhojen läpi. Monet viininviljelijät toivottavat vierailijat tervetulleeksi ja esim. Alainin tilalla voi pitää pienen tauon, talon läheltä viiniköynöksien luona sijaitsee pieni jääkaappi, mistä voi ostaa pienen pullollisen viiniä ja nauttia sitä viiniviljelmien keskellä sijaitsevassa mökissä.


Le Daley, Alain Chollet 1 kommentti:

  1. Pieni jälkikirjoitus tekstiin, joka unohtui kirjoittaa kokkailun lomassa...

    Postauksesta unohtui kokonaan mainita, kuinka mieltäni lämmitti kovasti, kun eräs juuri muuttanut rouva Etelä-Afrikasta sanoi minulle, että tämä on ollut hänen paras päivä täällä Sveitsissä. Ymmärsin todella mitä hän tarkoitti, sillä muistan että oma alkuni ei ollut mikään helppo ja kun ensimmäistä kertaa vierailin Alainin viinitilalla ja näin nuo maisemat sekä tutustuin moniin uusiin vanhempiin, niin ajattelin ihan samoin, tuo päivä oli silloin paras päiväni Sveitsissä. Onneksi niitä on tullut kolmen vuoden aikana monta lisää!

    VastaaPoista

Mahtavaa että löysit sivuilleni!
Jätäthän kommentin käynnistäsi, luen niitä mielelläni.