perjantai 6. maaliskuuta 2015

Baselin karnevaalit ovat karnevaalit isolla K:lla




Talvilomamme osui sopivasti karnevaaliaikaan ja meillä oli mahdollisuus lähteä katsomaan Baseliin Sveitsin suosituimpia karnevaaleja. Basel sijaitsee Pohjois-Sveitsissä aivan Ranskan ja Saksan rajalla ja meiltä sinne on noin kolmen tunnin ajomatka. Kaupunki on Sveitsin kolmanneksi suurin ja se levittäytyy Rein joen molemmin puolin. 

Lähdimme tiistaina ajelemaan Baseliin, matka sujui mukavasti ja löysimme keskustan parkkihallista autolle paikan suht jouheasti, vaikka olin lukenut että auto kannattaa jättää pidemmälle. Parkkihalli oli ihan täynnä ja joka puolella kulki karnevaaliasuihin pukeutuneita lapsia ja aikuisia. Lähdimme seuraamaan yhtä pariskuntaa ja hississä saimme heiltä kuulla, että tänään on ns. vapaamuotoinen karnevaalipäivä eli kuka vaan voi osallistua karnevaaleihin. Tiistaisin monet ryhmät, etenkin lapset perheineen osallistuvat kulkueeseen. Pariskunta opasti meidät karnevaalipaikalle ja toivotimme heille mukavaa karnevaalia. 


Basel, Mittlere Brüken-silta 


Keskustan kadut olivat suljettu autoilta ja paikalle tuli koko ajan enemmän ja enemmän porukkaa karnevaaliasuissa sekä ilman. Saavuimme Mittlere Brüken sillalle joka oli keskeinen paikka ja sieltä lähti katuja joka suuntaan.  Karnevaali starttasi pikkuhiljaa ja joka puolella kuului rumpujen ja huilujen soittoa sekä näkyi erilaisia koristeltuja vaunuja ja rakennnelmia. 


Basel Fasnacht karnevaali 2015


Johan on karnevaalit! Emme voineet muuta kuin ihmetellä ja ihastella, sillä joka puolelta tuli upeita kulkueita, hienoissa asuissa, musiikin tahdittamana. En ole koskaan nähnyt mitään vastaavaa ja me ihastuimme näihin karnevaaleihin, ihmiset olivat hyväntuulisia ja vaikka väkeä oli tungokseen asti, niin kukaan ei siitä häiriintynyt. 

Jäin miettimään mikä merkitys puukengillä on näiden karnevaalien yhteydessä? Karnevaaliasusteisiin kuului puukengät joita pidettiin jalassa koko karnevaalien ajan ja useilla oli huivi kaulassa, jonka pidikkeenä oli puukenkä. Asia ei minulle ei selvinnyt vaikka yritin kuinka etsiä, jotain viittausta siihen…


Konfettejä ja enemmän konfettejä 


Katseltavaa riitti joka puolella, vaunut olivat täynnä karkkeja ja konfetteja, sillä kulkueessa lapset heittävät nameja yleisölle ja tämän jälkeen karkin saaja joutuu konfettisateen kohteeksi, etenkin ”pinssitön” katsoja, joistain vaunuista heitettiin hedelmiä. Kadut täyttyivätkin konfetista ja parhaimmillaan sitä oli noin 5 cm kerros ja omat vaatteet ja laukut olivat täynnä konfettia, niitä varmaan löytyy vielä juhannuksenakin. Fasnacht-komitea on määrännyt että kaikki konfetit mitä karnevaalien aikana heitetään täytyy olla yksivärisiä ja valmistajat eivät saa myydä sekoituksia, sillä moni on kerännyt konfetteja kadulta ja sitä pidetään epähygienisenä sen vuoksi kerääjät saavat osakseen syyttäviä katseita. Kiertelimme kaupungilla hämmästellen ja saavuimme Münster kirkon aukiolle, jossa oli ”lyhtynäyttely” eli karnevaaliryhmien tekemiä valaistuja kylttjeä, joissa oli eri teemoja aina piirretyistä politiikkaan.  



Basel Markplaz, kaupungintalo

Kaupungintalon edustalla oleva Marktplaz täyttyi karnevaalikansasta ja illan tullessa sinne ilmestyi erilaisia ruokakojuja, joissa myytiin ruokaa ja juomaa. Ympäri kaupunkia oli erilaisia ruokakojuja ja mieleeni jäi kun kadulla kävellessä yhtäkkiä, ylhäältä tupsahti ruokakori eteeni, talon asukkaat olivat kekseliäästi laittaneet pystyyn  kotiravintolan ja ylhäältä lähetettiin narun varassa olevassa korissa ruokaa alas kadulle.

Meilläkin alkoi vatsaa kurnia ja yritimme löytää ruokapaikkaa keskustan lukuisista ravintoloista, mutta kaikki olivat täynnä, varattuja yksityistilaisuuksia varten tai pitkä jonotusaika. Katugrillit jäi ainoaksi vaihtoehdoksi.


Basel Fasnacht karnevaali 2015 © Martan Matkassa 


Basel on karnevaalien aikaan mukava paikka, mutta monet paikalliset asukkaat pakenevat yötäpäivää kuuluvaa rumpujen ja huilujen soittoa sekä katujen tungosta. Meille kerrottiin että karnevaaliaikana keskellä viikkoa ei ole yleisiä vapaapäiviä vaan ne ovat ihan normaaleja työpäiviä. 

Olin ajatellut karnevaalien aikana tutustua Baselin kaupunkiin, mutta se oli lähes mahdotonta, sillä karnevaaliväkeä oli niin paljon liikenteessä, että hyvä kun pääsi eteenpäin. Kävelimme kuitenkin ympäri keskustaa ja se näytti oikein mukavalta keskiaikaiselta kaupungilta, joka on kyllä tutustumisen arvoinen.


Fasnacht-karnevaali



Basel Fasnacht karnevaali 2015


Karnevaalit kestävät kolme päivää ja ne alkavat maanantai aamuna kello 4.00 ja päättyvät torstaiaamuna kello 4.00. Karnevaalien ajankohta riippuu pääsiäisen ajankohdasta ja ne alkavat aina tuhkakeskiviikosta seuraavana maanantaina. Fasnacht-karnevaali on suuri perhetapahtuma Baselin alueella ja sitä tullaan seuraamaan pidemmäkin matkan päästä. 

Fasnacht karnevaalia on juhlittu noin 700 vuotta ja sen alkuperästä ei ole tarkkaa tietoa, sillä Basel kärsi suuria tuhoja vuoden 1356 suuressa maanjäristyksessä joka tuhosi kaupungin virallisia arkistoja. Ensimmäiset viralliset tiedot viittaavat vuoteen 1376 tuhkakeskiviikkoon, jolloin Münsterplazilla järjestettiin turnajaiset, jotka kärjistyivät kaupunkilaisten ja ritarien väliseen verilöylyyn. Kansalaiset ajoivat aatelisia pois ja tämän seurauksena neljä heistä kuoli. Keisari Charles IV määräsi teloitettavaksi 12 kansalaista ja ilmoitti että kaupunki ei ollut enää Pyhän Roomalaisen keisarikunnan suojeluksessa. Tuosta lähtien päivää on kutsuttu nimellä Böse Fasnacht eli pahan karnevaaleiksi ja aikojen saatossa karnevaali on muokkaantunut nykyiseen muotoonsa. 


Basel Fasnacht karnevaali 2015 

Karnevaaleja seuraa vuosittain kymmeniä tuhansia ihmisiä ja ne kestävät yhteensä 72 tuntia. Karnevaalit alkavat maanatai-aamuna kello 4.00 Morgenstreich eli aamuparaatilla, jossa kannetaan valaistuja kylttejä, jotka ovat koristeltu ja maalattu, jonkin tietyn pilkan kohteen mukaan. Kaupungin valot pistetään pois päältä ja valaistut kyltit valaisevat kaupunkia. Valaistut kyltit kuljetetaan Münterplazin aukiolle, kathedraalin edustalle, jossa ne ovat aina keskiviikko aamuun asti. 

Karnevaali on suuri juhla kadut täyttyvät värikkäistä kulkueista, joita säestävät rummut ja huilut. Pääkulkueissa on mukana noin 10 000 osallistujaa karnevaaliasuissa ja kulkueeseen kuuluu erilaisia koristeltuja vaunuja. Kulkueet etenevät jalan ympäri kaupunkia, soittaen huiluja ja rumpuja sekä heittäen konfetteja sekä hedelmiä. 




Karnevaaleja varten on perustettu toimikunta, joka organisoi niiden järjestämisen ja he ovat suunnitelleet karnevaalien pääkulkueet, jotka lähtevät maanantaina ja keskiviikkona kello 13.30. Nämä pääkulkueet järjestetään joka vuosi eri teemalla ja niihin osallistuvat vain tietyt ryhmät. Karnevaalia rahoitetaan osittain karnevaalipinssin myynnillä, joita aletaan myymään jo hyvissä ajoin. Karnevaalien aikana kaikilla on pinssit näkyvillä ja mikäli sinulla ei ole pinssiä, niin olet varmasti konfettisateen kohteena.

Perinteinen Gugge-musiikki kuuluu karnevaaliin ja useat Gugge-ryhmät läheltä ja kauempaa soittavat ja esiintyvät tiistai-iltaisin ympäri kaupunkia Marktplatz-, Barfüsserplatz- ja Claraplatz-aukioilla.



Tiistaisin lasten ja perheiden karnevaalipäviä ja kaupunki täyttyy tuhansista lapsista. Tiistain karnevaali on vapaamuotoisempi, eikä karnevaaliasusteiden tarvitse liittyä karnevaalien teemaan, vaan osallistujat saavat itse suunnitella omat karnevaaliasunsa.


Basel, Barfüsserplaz 


2 kommenttia:

  1. https://fr.wikipedia.org/wiki/Waggis selittää, miksi pukuun kuuluu puukengät.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Katriina vinkistä! Mielenkiintoinen teksti, ikävä kyllä Ihan kaikkea en ymmärtänyt... ;)

      Poista

Mahtavaa että löysit sivuilleni!
Jätäthän kommentin käynnistäsi, luen niitä mielelläni.