tiistai 17. maaliskuuta 2015

Mukava patikonti Geneven keskustasta Rhône ja Arve-jokien risteyskohtaanKuva: Vasemmalla Rhône ja oikealla l'Arve Pont de la Jonction, lokakuu 2014


Kävelylenkkejä Geneven keskustasta


Geneven keskustasta lähtee kiva noin 6 km pitkä kävelyreitti, joka kulkee Rhône-joen molemmin puolin aivan jokirannan tuntumassa. Reitti kulkee reilu kahden kilometrin päässä sijaitsevalle upealle Jonction risteykseen eli kohtaan missä kaksi jokea, Rhône ja Arve risteytyvät. Paikka on uskomattoman kaunis ja samalla hämmästyttävä, sillä siellä huomaa hyvin jokien välisen värieron tummansininen Rhône ja turkoosinvärinen l'Arve. Risteyskohtaa vastapäätä on korkea silta Pont de la Jonction ja kiipeäminen sillalle kannattaa, sillä ylhäältä katsottuna jokien risteyskohta näyttää todella upealta. Sillalta on myös upeat maisemat kaupungin suuntaan. 
Kävelyn voi aloittaa keskustasta kummalta puolelta tahansa Rhône-jokea, me aloitimme kävelyn joen Mont Blanc-parkkihallin puolelta. Kävelimme Rhône-joen reunaa pitkin ja saavuimme Pont de la Coulouvrenièren sillalle, jonka edessä on BFM (Bâtiment des Forces Motrices)  eli vanha vesivoimala, joka on rakennettu vuonna 1886. 


Kuva: BFM Geneven vanha vesilaitos
Vanha vesivoimala sijaitsee kesellä Rhône-jokea ja se tuotti Geneven kotitalouksille sähköä ja toimitti juomaveden aina vuoteen 1980 asti, jolloin se suljettiin. 90-luvun puolessa välissä vesivoimala restauroitiin Place Neuvella sijaitsevan Geneven Grand Théâtren käyttöön ja tänä päivänä vanhassa vesivoimalassa on noin 1000 istumapaikkaa ja siellä järjestetään erilaisia tapahtumia, teatteri- sekä oopperaesityksiä. 


Kuva: Rhône helmikuu 2015


Alitimme Ponte de Sous-Terren sillan ja emme voineet muuta kuin hämmästellä kirkasta turkoosinväristä Rhône-jokea. Vasemmalla puolella oli upea taidenäyttely, joka koostui monista upeasti tehdyistä graffiteista. Hetken päästä vasemmalla puolella oli Geneven linja-autovarikko ja mietin että noin kauniilla paikalla pitäisi olla ravintoloita, kahviloita tai jäätelöbaareja eikä mikään ruma linja-auto varikko. Kuva: katutaidetta Ponte de Sous-Terren sillan lähellä 

Kuva: katutaidetta Ponte de Sous-Terren sillan lähellä Saavuimme jokien risteyskohtaan ja edessämme aukesi upeat näkymät Pont de la Jonctionin sillalle ja sen takana virtaavalle Rhône-joelle. Jokien risteyskohta on todella hämmästyttävä. 


Kuva: lokakuussa 2014 Pont de la Jonction 


Jatkoimme matkaa risteyskohdalta ylitimme l’Arve-joen ja kiipesimme kävelytietä ylös Bois de la Bâtien suuntaan. Puistoalueella sijaitsee mm. pieneläintarha. Rankan kiipeämisen jälkeen pysähdyimme viihtyisään Café de la Tourin kahvilaan ja nautimme kylmät Panachét. Panaché on ranskalainen nimi Shandylle, Claralle, Cerveza con limonille, rakkaalla lapsella on monta nimeä, mutta suomeksi siis oluen ja limonadin sekoitus.


Kuva:Café de la Tour 


Kahvila oli hauskasti sisustettu ja sen ulkopuolella on terassi, joka on kesäisin viihtyisä paikka. Kahvilassa oli omat vahdit, portaiden alla päivysti unelias erikoisen valkean värinen boxeri ja hieman tuhdimpi pikkukoira (luulisin että rotu on Mopsi) vaelteli ympäri kahvilan pöytiä. Vieläkään en ole tottunut tähän ranskalaisten ja sveitsiläisten tapaan että koirat saavat tulla mukaan mihin tahasa. Kahvilaan tuli vanhempi pariskunta mukanaan pari koiraa ja toinen koira oli iso valkoinen ja tuntui että koirat täyttivät koko kahvilan.


Kuva:Café de la Tour 


Pienen breikin jälkeen jatkoimme matkaa ja saavuimme korkealle Pont de la Jonctionin sillalle, joka kulkee yli Rhône-joen. Silta on todella kapea ja vieressä kulkee junarata, sieltä on mahtavat näkymät jokien risteykseen sekä Geneven keskustaan. 


Kuva:Pont de la Jonction 

Kuva:Pont de la Jonction helmikuu 2015 


Sillan jälkeen käännyimme oikealle, Graffitien täyttämän rakennuksen suuntaan, josta kulki rappuset alas Rhône-joen rantaan. Joen rannassa kulkee kiva hiekkatie, jota pitkin on mukava kävellä.


Kuva:Pont de la Jonction helmikuu 2015 

Kuva:Rhône-joen toinen puoli kävelypolku, lokakuu 2014 

Kuva:Rhône-joen toinen puoli kävelypolku, lokakuu 2014 

Kuva:Rhône-joen toinen puoli kävelypolku, lokakuu 2014 

Alitimme uudelleen Ponte de Sous-Terren sillan ja tällä kertaa joen toiselta puolelta Quai du Seujetin puolelta. Lähestyimme vanhaa veislaitosta ja kävelimme joen vierustaa pitkin kohti kaupunkia. Ylitimme Rhône-joen Pont de Berguesin sillan kautta ja saavuimme takaisin Mont Blankin parkkihallille. 


Kuva:Quai Turrettini helmikuu 2015 

Kuva:Île Rousseau, helmikuu 2015

Kävelyreittimme kesti noin pari tuntia kahvilapysähdyksen kanssa ja se oli mukavaa vaihtelua omiin lähimaastoihin. Kiva kun, noin lähelle keskustaa on tehty mukava kävelyreitti, jossa pääsee lähelle luontoa. Reitti on varmaan parhaimmillaan huhti-lokakuussa, jolloin ympäristö vihreimillään tai syksyn väreissä, mutta aurinkoisena päivänä myös muina vuodenaikoina se on näkemisen arvoinen.

Huomasimme että linja-autovarikon lähellä l’Arve joen toisella puolella olisi ollut hyvä parkkipaikka autolle, sillä kävelyreitti kiertää ympyrän. Täytyy viedä auto sinne ensi kerralla, sillä ymmärsin että Pont de la Junction sillan kohdalta lähtee toinen pidempi kävelyreitti, joka vie aina kauniille Lignonin sillalle asti.   


Tervetuloa blogiini
www.martanmatkassa.fi

Tuoreimmat kuulumiset löydät Martan Matkassa 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mahtavaa että löysit sivuilleni!
Jätäthän kommentin käynnistäsi, luen niitä mielelläni.