keskiviikko 25. maaliskuuta 2015

Ringstrasse Wienin ”pikku Boulevardi”



Ringstrasse, Schottenringiltä Raatihuoneen suuntaan 

Ringstrasse eli Ringstraße on vähän isompi boulevardi kuin Helsingin Boulevardi ja eikä niin vähääkään… Valtavan kokoinen Ringstrasse saa Helsingin Boulevardin näyttämään pieneltä kujalta. Wienissä ei voi välttyä liikkumasta Ringstrassea pitkin johonkin suuntaan, sillä sen varrella on suurin osa keskustan nähtävyyksistä, sekä useat metro-, bussi- ja ratikkapysäkit. 
Boulevardi on uskomattoman kokoinen ja sen ylittämiseenkin menee aikaa tovi, lyhyiden valojen vuoksi. Ringstrasse viettää tänä vuonna 150-vuotisjuhlaa, ohessa tietoa boulevardin historiasta ja sen varrella sijaitsevista nähtävyyksistä. 



Ringstraße -Wienin kehätie


Ringstraße on suuri kehtätie, joka ympäröi Wienin vanhaa keskustaa eli Innere Stadia. Ringstrasse on noin 5,3 km pitkä ja se on rakennettu kaupungin vanhan muurin tilalle, ympyrän muotoon. Boulevardin varrella on useita nähtävyyksiä, museoita, historiallisia rakennuksia, viihtyisiä aukioita ja lukuisia patsaita sekä puistoja. 

Ringstraße muodostuu 9 eri Ring-kadusta pohjoisesta lähtien, Schottenring, Dr. Karl Lueger-Ring, Dr. Karl Renner-Ring, Burgring, Opernring, Kärtner Ring, Schubert-Ring, Parkring, Stubenring sekä Tonavan rannalla sijaitsevasta kadusta Franz Joseph Kai.

Keisari Franz Joseph määräsi joulukuussa 1857 kaupungin vanhan muurin purettavaksi ja halusi rakentaa sen tilalle boulevardin, joka yhdistää lähiön Keisarilliseen keskustaan. Hän halusi että boulevardin varrelle rakennetaan kaupungin asukkaille tarkoitettuja rakennuksia, kuten yliopisto, kirjasto, ooppera, taide- ja historianmuseo sekä valtion hallinnollisia tiloja. Suurin osa rakennuksista on valmistunut ennen vuotta 1870 ja tuohon aikaan juutalaiset saivat oikeuden omistaa maata ja he rakennuttivat suuria palatseja Ringstrasselle (Palais Ephrussi ja Palais Epstein). 

Moni Ringstrassen rakennuksista tuhoutui pahoin II maailmansodan pommituksissa vuonna 1945, suuria tuhoja kärsivät mm. Parlamenttitalo, Burgtheater paloi sekä kuuluisa Hotel Metropole tuhoutui täysin ja sen tilalle rakennettiin muistomerkki Natsismin uhreille. Yliopiston lähellä sijaitsevalla Mölkerbastei-kadulla on jäljellä vielä osa vanhaa muuria. 




Keisari Franz Joseph vihki Ringstrassen käyttöön 1.5.1865 ja tänä vuonna (2015) siitä tulee kuluneeksi 150-vuotta ja juhlavuoden aikana siellä järjestetään useita tapahtumia ja näyttelyitä. Ringstrassea kutsutaan myös nimellä Wienin Sormus ja matkamuistoksi voi hakkia Ringstrassen muotoon tehdyn sormuksen. 


Nähtävyyksiä Ringstrassella:


Börse eli pörssitalo, Schottentorin aukiolla sijaitseva Votivkirche, Yliopiston päärakennus, Burgtheater, Rathaus eli kaupungintalo, Itävallan parlamenttitalo, Volksgarten-puisto ja oikeustalo. Burgring kadulla on Heldenplazin aukio, jossa sijaitsee Burgtor-portti ja sen läheisyydessä ovat luonnontieteellinen ja taidehistorian museot joiden välissä on Maria Teresian aukio, jonka takana on museokortteli. Aukiot sijaitsevat lähellä Hofburgia eli Keisarin talvipalatsia. 

Wienin oopperatalo sijaitsee Opernringillä ja Parkringillä on upea Stadspark-puisto, Ringstrasse päättyy Tonavan rantaan ja siellä on Urania observatorio. 

Ringstraseen voi tutustua raitiovaunulla, joko Ringtram turistiratikalla, joka kiertää koko boulevardin tai sitten julkisilla ratikoilla 1 ja 2, jotka kulkevat kehätietä osittain molempiin suuntiin. Ratikkaan voi hypätä Schwedenplazalta, joka sijaitsee Tonavan rannalla, Franz Joseph Kai-kadulla.




Votivkirche
Uus-goottilainen Votivkirche rakennettiin Keisari Franz Josephin toimesta kun hän selvisi vuonna 1853 kohdistuneesta murhayrityksestä.

Rathaus ja luistelurata 

Rathaus eli Wienin raatihuone

Sijaitsee Ringstrassen varrella vastapäätä Burgteatteria, tuo uusgoottilainen rakennus on valmistunut vuonna 1883 ja siellä työskentelee tänä päivänä kaupunginhallinnon virkamiehiä sekä pormestari. Rakennuksen suunnitteli Friedrich von Schimidt, joka on suunnitellut monia kirkkoja, liekö tässä syy miksi rakennus muistuttaa erehdyttävästi kirkkoa. 

Raatihuoneen erottaa jo kaukaa, sillä sen keskitorni on on 98 metriä ja Rathausman patsaan kanssa sen korkeus on 104 metriä. Raatihuoneessa on 1575 huonetta ja sen sisätiloissa järjestetään usein tapahtumia. 

Raatihuoneen sisäpiha on avoin kaikille ja sisätiloihin pääsee tutustumaan ilmaisella opastetulla kierroksella, ma, ke ja pe klo. 13.00. Kesäisin Raatihuoneen aukio on juhlaviikkojen keskipiste ja iltaisin noin klo 21.00, siellä voi katsoa ooppera tai konserttitallennuksia ilmaiseksi, aivan kuin olisi ulkoilmateatterissa. Heinä-syyskuussa aukiolla vietetään Filmifestivaaleja ja suurelta valkokankaalta voi seurata elokuvia. 

Rathauspark
Raatihuoneen viereisessä puistossa järjestetään kesäisin useita tapahtumia ja musiikkiesityksiä, talvisin siellä on luistelurata. Luistelurata on massiivinen noin 7000 neliön kokoinen ja se kiertää ympäri raatihuoneen edustaa. Toukokuussa puiston valtaa Euroviisuhuuma!



Parlamenttitalo

Sijaitsee Ringstrassen varrella Raatihuoneen vieressä. Rakennus on valmistunut vuosina 1874-1884 Itävalta-Unkarin kaksoismonarkian aikana. Koristeellisen rakennuksen suunnitteli tanskalainen arkkitehti uusklassiseen tyyliin ja sen katolla on 78 marmoripatsasta, jotka esittävät Antiikin ajan ajattelijoita ja näiden lisäksi siellä on 8 voitonvaunua, seinissä satoja kohokuvia ja niistä 50 kuvaa Itävalta-Unkarin kaupunkeja ja jokia. 

Rakennuksen ajoluiskalla on useita antiikin ajan historoitsijoiden patsaita sekä Parlamentin edessä on upea suihkulähde, jonka keskellä on viisauden jumalattaren Pallas Athenen patsas. Parlamenttitalossa kokoontuvat Itävallan liittoneuvosto ja kansallisneuvosto, näiden istuntopäivinä ei järjestetä opastettuja kierroksia, mutta istuntoja pääsee seuraamaan ilmaiseksi. 

Parlamettitalossa järjestetään päivittäin opastettuja tunnin mittaisia kierroksia, jotka kertovat arkkitehtuurista tai poliitikkojen työpäivästä, kierrokset ovat maksullisia. Parlamentin vierailukeskukseen pääsee ilmaiseksi ja sieltä saa tietoa Itävallan parlamentin jäsenistä ja se on samalla opastettujen kierroksien kokoontumispaikka. Parlamenttitalossa on matkamuistomyymälä sekä kahvila. 

Sijainti: Dr Karl Renner Ring 3
Avoinna: ma-pe 8.30-18.30 / la 9.30-16.30
Lisätietoja: www.parlament.gv.at



Volksgarten puisto

Kaunis puisto sijaitsee kaupungin keskustassa Heldenplatz ja Hofburgin palatsialueen vieressä, vastapäätä parlamenttitaloa. Entinen yksityispuisto on ollut yleisessä käytössä vuodesta 1835 ja siellä on useita suihkulähteitä sekä upea ruusutarha, jossa on tuhansia ruusuja. Keskellä puistoa on Theseuksen temppeli (1820), joka on jäljennös Kreikkalaisesta Theseionin temppelistä. 

Puisto on suosittu hääkuvien ottopaikka ja etenkin Theseus-temppeli on suosittu kuvauskohde. Puistossa on muutamia muistomerkkejä mm. Keisarinna Elisabethin, jonka Keisari Franz Joseph rakennutti Sisin kuoleman jälkeen. Puistoon on kolme sisäänkäyntiä Heldenplatz, Burgtheater ja Ringstrasse vastapäätä parlamenttitaloa. Puistossa sijaitsee Cafè Meierei, joka on auki huhti-lokakuussa.

Sijainti: metropysäkki Herrengasse
Avoinna: huhti-lokakuussa 6.00-22.00 / marras-maaliskuussa 6.30-19.00


 Hofburgin palatsialue, Kaiserapparments eli keisarilliset asuintilat 

Hofburg

Suuri Habsburg-hallitsijoiden palatsialue, joka käsittää useita rakennuksia ja se sijaitsee Ringstrassen varrella aivan Wienin keskustassa. Palatsialueen ensimmäinen osa on valmistunut 1200- luvulla ja palatsi toimi Keisarien virka-asuntona aina vuoteen 1918 asti, jolloin Itävallasta tuli tasavalta. 

Tänä päivänä monet rakennukset ovat edelleen hallinnollisessa käytössä ja siellä sijaitsee Itävallan presidentin virka-asunto. Palatsialueen muita rakennuksia ovat mm. Kaiserappartements eli Habsburgien upeat asuintilat, Sisi-museo, Hopeakokoelma, Kansalliskirjasto, Schatzkammer eli Aarrekammio, Espanjalainen ratsasatuskoulu, kirkko, Burgkapelle-kappeli, museoita sekä konserttisaleja, jossa Hofburgin oma orkesteri esiintyy. 

Lue lisää Hofburgin palatsialueesta aikaisemmasta postauksestani täältä.


Wienin Espanjalaisen ratsastuskoulun satulahuone 

Espanjalainen ratsastuskoulu / Spanische Hofreitschule

Wienin kuuluisa Espanjalainen ratsastuskoulu ja sen upeat Lipizzan hevoset ovat yksi kaupungin suosituimmista nähtävyyksistä. Korkeatasoinen ratsastuskoulu on ainoa maailmassa, jossa klassisia ratsastustaitoja harjoitetaan niiden alkuperäisessä muodossa. 

Ratsastajat ja hevoset kouluttautuvat vuosia ja he pystyvät tekemään musiikin tahdissa vaativia, pikkutarkkoja liikkeitä. Kaunis barokkityylinen ratsastushalli on valmistunut vuosina 1729-1935 ja se rakennettiin alun perin nuoria aristokraatteja varten, jotta he pystyisivät opettelemaan ratsastusta. 

Tänä vuonna (2015) on kulunut 450 vuotta siitä, kun Espanjalainen ratsastuskoulu on mainittu ensimmäisen kerran Heldenplazin suuressa gaalassa. Juhlavuoden kunniaksi Wienin poikakuoro vierailee muutamissa ratsastusesityksissä.

Lue lisää Espanjalaisesta ratsastuskoulusta aikaisemmasta postauksestani täältä.


 Keisarinna Maria Theresian muistomerkki


Maria Theresia Plaz

Aukioille on käynti suoraan Ringstrasselta ja se sijaitsee Taidehistoriallisen ja Luonnonhistoriallisen museoiden välissä vastapäätä Museumquartieria. Aukion keskellä on suuri Maria Theresian muistomerkki, keisarinnaa esittävä pronssipatsas on noin 6 metriä korkea ja sen ympärillä on 4 hevosmistä, jotka olivat Maria Theresian läheisiä kenraaleita. 

Maria Theresia oli arvostettu hallitsija vuosina 1740-1780, hän uudisti koulujärjestelmän, hoiti valtion asioita sekä hän oli 16 lapsen äiti. Aukiolla on Maria Theresian patsaan lisäksi 4 suihkulähdettä. Joulun aikaan aukiolla myydään käsitöitä ja punssia sekä siellä on erityinen postitoimisto, josta voi lähettää kirjeitä Jeesus-lapselle.

Avoinna: kellon ympäri, ei sulkeutumisaikaa, Joulumarkkinoiden aikaan 11-22.00

Kunsthistorisches Museum, Taidehistoriallinen museo
Museo on rakennettu vuonna 1891, lähelle Keisarin Palatsia ja siellä on laajat kokoelmat Habsburg-keisarisuvun taidetta, aina 1500-luvulta lähtien. Museon kokoelma on yksi maailman laajimmista ja siellä on useita Euroopan taidehistorian tunnettujen taiteilijoiden kuten Velazquez, Rubens, Rembrandt ja Tintoretto merkittävimpiä teoksia. 

Museossa on esillä useita kokoelmia muinaisen Egyptin ja Lähi-Idän, Antiikin Kreikan ja Rooman ajalta sekä näiden lisäksi Ase-, Kolikko- ja historiallinen Musiikki-instrumenttien kokoelma. Museon pysyvien näyttelyiden lisäksi siellä järjestetään useita vaihtuvai näyttelyitä. Näyttelyiden lisäksi rakennus itsessään on kuin taideteos ja suuri nähtävyys. 

Sijainti: Burning 5


 Albertina-museo Oopperatalon kulmalla

Albertina

Oopperatalon lähistöllä, Habsburgin entisessä vierasmajassa sijaitseva museo, jonka kokoelmissa on yli miljoona graafista työtä. Museo on avttu vuonna 1805 ja töiden keräämisen aloitti Maria Teresian tyttären mies Albertinan herttua 1700-luvulla. 
Museossa on nähtävillä keisarillisia huoneita ja liechtensteinilainen Herbert Batlinerin säätiö lahjoitti museolle merkittävän kokoelman, joka sisältää kuuluisie taiteilijoiden teoksia  mm. Claude Monet, Pierre-Auguste Renoir, Henri Matisse, Pablo Picasso. Museorakennus on remontoitu 2000-luvun alussa ja sen edustlle rakennettiin erikoinen musta 64 metriä pitkä siipi.

Burggarten
Puisto sijaitsee Ringstrassen, Hofburgin ja Albertinan vieressä ja se on valmistunut vuonna 1818 Keisari Franz Josephin yksityispuistoksi. Puistosn kohokohtia on Mozartin marmoripatsas, Keisari Franz Josephin pronssipatsast sekä Palmutalo sekä perhostalo. 

Palmutalon terassilla on suosittu kahvila, joka on avoinna iltamyöhään asti. Puistoon pääsee Ringsrasselta, Hofburgin palatsialueelta sekä oopperan luota. 

Sijainti: metropysäkki Museumquartier
Avoinna: huhti-lokakuussa 6.00-22.00 / marras-maaliskuussa 6.30-19.00

 Wienin valtionooppera

Wienin oopperatalo

Ringstrassen varrella sijaitseva oopperatalo on avattu vuonna 1860 ja se on yksi maailman suurin ja tunnetuin oopperatalo, jossa käy esiintymässä kaikki kansainväliset tähdet. Oopperassa on 1709 istumapaikkaa ja 567 seisomapaikkaa, joista voi seurata balettia, konsertteja, oopperaesityksiä sekä siellä järjestettään upeita tanssiaisia joihin osallistuu noin 5000 kutsuvierasta. 

Esityksissä säestää oopperan oma kuuluisa orkesteri Wienin Filhamonikot,  heidän perinteinen Uuden vuoden konsertti taltioidaan yli 70 maahan. Tuntia ennen esityksen alkua myydään edullisempia seisomapaikkoja. 

Oopperataloon voi käydä tutustumassa tunnin kestävällä opastetulla kierroksella, hinta noin 6,5 €.


 Stars 

Maaliskuun lopusta kesäkuun loppuun ja syyskuussa oopperatalon edustalla Karajan-Plazilla voi nauttia oopperan esityksistä ilmaiseksi, isolta 50 m² LED video screeniltä. Aukiolle laitetaan noin 180 tuolia ja siellä näytetään noin 70 esitystä Puoli tuntia ennen esitystä screenillä näkee tietoja oopperaesityksestä ja näyttelijöistä. 

Sijainti: 1. Operning 2

 Johan Straus-patsas 

Stadtpark

Kaupungin puisto suurin puistoalue keskustassa noin 65.000 m² ja se on avattu vuonna 1862. Puistossa on useita patsaita ja suosituin kuvauskohde on wieniläisen valssin kuninkaan Johan Straussin pronssipatsas. Puistossa on monia kävelyreittejä, penkkejä sekä suihkulähteitä, altaita sekä laajat nurmikentät, jotka ovat suosittuja piknik paikkoja. Puistoa halkoo Wienfluss-joki, joka jakaa puiston kahteen osaan. 
Avoinna: kellon ympäri, ei sulkeutumisaikaa

MAK-Taideteollisuusmuseo
Museossa taide ja jokapäiväinen elämä kohtaa Design huonekalujen, arkkitehtuurin sekä nykytaiteen muodossa. Museo on perustettu vuonna 1863 ja sitä varten Ringille rakennettiin punatiilinen renessanssityylinen rakennus, joka valmistui vuonna 1871. Vapaa pääsy tiistaisin 18.00-22.00

Sijainti: 1. Stuberning 5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mahtavaa että löysit sivuilleni!
Jätäthän kommentin käynnistäsi, luen niitä mielelläni.