torstai 22. tammikuuta 2015

Sveitsin frangi on yhtä suuri kuin euro
Viime viikolla Sveitsin keskuspankki ilmoitti luopuvansa euron ja frangin minimivaihtosuhteesta, jonka myötä frangi jää vapasti kellumaan. Minimivahtosuhde asetettiin vuonna 2011, jolloin Euroopassa oli velkakriisi kuumimmillaan. Tuolloin Sveitsin keskuspankki päätti, että yhden euron arvo tulee olla vähintään 1,20 frangia. Euroopan kärsiessä velkakriisistä Sveitsin frangia pidettiin turvallisena sijoituskohteena. Viime torstain Sveitsin keskuspankin ilmoituksen jälkeen, aluksi eurolla sai noi 0,85 frangia ja myöhemmin kurssi palautui ja tällä hetkellä euro on noin 0,99 frangia.  

Nämä valuuttakiemurat menee meikäläiseltä vähän yli hilseen mutta, Martan matematiikallahan tämä tarkoittaa sitä, että rahat pankista ulos euroina, sitten Ranskaan shoppailemaan ja  tehdyistä "tax free" ostoksista haetaan tietenkin vielä verot takaisin. Siis rikastunko mä nyt ostamalla?

Nyt kun kerran tuo frangi vastaa euroa, niin, kuka sitä enää käy paikallisissa kaupoissa ostamassa ruokaa tai tekemässä vaate- ja muita ostoksia, kun naapurimaasta saa samat tuotteet huomattavasti edullisemmin. Viime päivinä Sveitsin puolella ei ole ollut liiemmin ruuhkaa kaupoissa, vaan sen sijaan automaateilla ja rahanvaihtopisteillä on ollut pitkät jonot. Tässä sitä jännitetään, mitä seuraavaksi tapahtuu, tulevatko yrittäjät raja-alueiden tuntumassa hinnoissa vastaan alennuksillla, vai onko tämä kelluva frangi väliaikainen? 
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mahtavaa että löysit sivuilleni!
Jätäthän kommentin käynnistäsi, luen niitä mielelläni.