sunnuntai 18. tammikuuta 2015

Annecy "Savoien Venetsia"Palais d’Île  


Ei ihme, että Annecyä kutsutaan Savoien Venetsiaksi, sillä tämä keskiaikainen kaupunki on uskomattoman kaunis. Vanhan kaupungin keskustassa on upea kanava-alue, siltoineen ja sen läpi virtaaa Thioujoki, joka alkaa Annecy-järvestä. Kävelykatuja ja kujia reunustavat ihanat vanhat pastellinsväriset talot, joiden puisia ikkunaluukkuja kesäisin koristavat upeat pelargonit ja muut kukkaistutukset.  
Annecy sijaitsee Koillis-Ranskassa, Rhône-Alppien maakunassa, Haute Savoien alueella Grenoblen ja Geneven välissä. Kuvankaunis kaupunki on turkoosinvärisen Annecy järven perällä, vastapäätä Alppeja. Vanha kaupunki on rakennettu 1500-luvulla valmistuneen Châteu d’Annecyn alapuolelle ja tuolloin linna toimi Geneven kreivien hallintokeskuksena ja nykyään siellä on Musée d’Annecy. 

Annecy on kaunis ympärivuoden ja säällä kuin säällä, satoi tai paistoi. Kaupunki on sopiva päiväkohde, se sijaitsee vain 40 minuutin ajomatkan päässä Genevestä ja siellä on mukava viettää vaikka välipäivä laskettelun lomassa. Vanhan kaupungin kiertää ympäri reilussa tunnissa, jonka jälkeen maistuu lounas, jossain kaupungin lukuisista ravintoloista. Vanhassa kaupungissa useita ranskalaistyylisiä kahviloita, pâtisserioita, tavernoja, ravintoloita, terasseja sekä muutamia pikaruokaloita. Annecy vanha kaupunkiHistoria


Annecy-järven rannalla on ollut asutusta jo 3100 vuotta eKr ja alue on luultavammin yksi vanhimmista asutuista alueista Alppien pohjoispuolella. Rannan tuntumaan syntyi Boutaen kylä, jossa asui tuolloin noin 2000 ihmistä. Hyvän sijaintinsa vuoksi kylä alkoi laajentua, sijainti Annecy-järven rannalla ja Thiou-joen suulla takasivat hyvät liikenneyhteydet. Kaupunkia alettiin rakentamaan Thiou-joen molemmille puolille ja syntyi uusi Annecy, joka mainitaan ensimmäisen kerran 1107. Annecystä tulee Geneven maakunnan pääkaupunki 1200-luvulla ja tuolloin aletaan rakentamaan linnaa kaupungin yläpuolella sijaitsevalle kukkulalle. Annecy koki suuret vahingot vuosien 1412 ja 1448 tulipaloissa. Ranskan vallankumouksen aikaan 1700-luvun lopulla Ranska valloitti Savojin alueen (entinen valtio, johon kuului nykyiset Savoie ja Haute-Savoien alueet) ja vuonna 1815 se palautettiin takaisin Sardinian kuningaskuntaan. Savojin alue myytiin takaisin Ranskalle 1860 ja tuolloin Annecystä tuli Haute-Savoien pääkaupunki. 


Näkymä kaupungintalon edustalta 17.1.2015NähtävyydetKävelytie linnalta vanhaan kaupunkiin


Château d’Annecy


Vanhan kaupungin yläpuolella sijaitseva linna, jota rakennettiin neljän vuosisadan ajan (1100-1500 jKr.) Linna on toiminut vuodesta 1953 lähtien museona, ja siellä on esillä keskiaikaisia veistoksia, Savojilaisia huonekaluja, maalauksia Alppimaisemista, nykytaidetta ja esitellään Annecy-järven luonnonhistoriaa. Linnalta lähtee kävelytie alas vanhaan kaupunkiin ja sen varrella on upea näköalapaikka, kattojen yli Annecyn kaupungin.


Näköalapaikka Annecyn linnan alapuolellaPalais d’Île


Vanhan kaupungin sydämessä sijaitsee pieni saari, jossa sijaitsee Annecyn kuvatuin rakennus Palais d’Île, joka tunnetaan myös kaupungin symbolina. Palais d’Île rakennettiin 1100-luvulla ja aluksi se toimi vankilana, myöhemmin rahapajana ja tänä päivänä siellä sijaitsee Musée d´Histoire d’Annecy. Saaren molemmin puolin kulkee kauniit kapeat kadut, joiden varrella on kahviloita ja ravintoloita.


Palais d’Île

Palais d’Île 

Saint Claire portti, Vanhan kaupungin portti Chambéryn suuntaan

Jardins de l’Europe, Annecy-järven rannalla kaupungintalon takana sijaitseva kaunis puistoalue.  

Le Pont des Amours eli rakkauden silta on tehty 1900- luvulla raudasta ja se sijaitsee
Vassé- kanaalin suulla. Silta yhdistää Parc d´Europen ja ja Pâquierin nurmikentät. 

Île des Cygnes on keinotekoinen saari, joka rakennettiin vuonna 1854 lintujen
pesimäalueeksi suojelemaan järven ensimmäisiä joutsenia. 
Lac d’Annecy


Annecy järvi on Ranskan kolmanneksi suurin järvi (lukuunottamatta Ranskan osuutta Geneve-järveen), se on  on muodostunut noin 18 000 vuotta sitten, jolloin suli laajoja osia Alppien jäätiköistä. Annecyn upeita maisemia voi ihailla myös laivaristeilyllä, tarjolla on erilaisia opastettuja 1-2 tunnin risteilyjä tai lounasristeilyjä.

Pinta-ala: 27.59 km²
Pisin kohta: 14,6 km
Levein kohta: 3,2 km
Syvyys: 41 m
Syvin kohta: 82 m
Shopping


Annecyssä on hyvät ostosmahdollisuudet, vanhassa kaupungissa ja sen läheisillä kaduilla on useita pieniä vaate-, kenkä-, laukky ym. kauppoja sekä lähellä sijaitsee ostoskeskus.

Annecyn vanhassa kaupungissa järjestetään viikoittain ruokamarkkinat ti, pe ja su (7.00-13.00), perjantain ja sunnuntain markkinat ovat isommat ja myynnissä on myös vaatteita ja muita tuotteita. Kuukauden viimeisenä lauantaina pidetään suosittu kirpputori ja isommat markkinat (antiikki/taide).

Annecy, markkinat klo 8:00-17:00 (kk viimeinen la)
Antiikkimarkkinat, Vieille ville, 150 myyjää
Koru-, vaate ja huonekalu valmistajat,
Place des Cordeliers
Taidemarkkinat, Vicenza laiturialueella


Tapahtumat:

Venetsialainen karnevaali
Kaksipäiväiset karnevaalit, Annecy tunnetaan myös nimellä Alppien Venetsia. Vanhan kaupungin kaduilla järjestetään paraati jossa on satoja naamioita ja maskeja. Tunnelma on kuin Italiassa! Vuonna 2015 karnevaalit järjestetään 28.2-1.3 klo 10-18.00!

Kansainvälinen animaatio-festivaali
(15-20.6. vuonna 2015)

Annecy Lake festival, elokuu 1. lauantai
järvellä nähdään illalla 70 minuutin pituinen ilotulitus 

Laidunkauden päättyminen, lokakuu 2. lauantai 
Karjakulkueita kadulla, käsityöläisiä, kansanmusiikkia ja tyypillisiä paikallisia tuotteita

Joulumarkkinat
Koko joulukuun kestävät markkinat, konsertteja, luistelurata Annecyn lähialue

Epagny


Epagnyn kylä sijaitsee Annecyn luoteispuolella noin viiden kilometrin päässä keskustasta. Kylässä on suuri ostoskeskittymä (noin 70 hehtaaria) Grand Eppagny, jossa  on Auchan ostoskeskus sekä lukuisia muita vaate, urheilu, sisustus, huonekalu, puutarha, autoliikkeitä sekä ravintoloita. (Kiabi, Célio, La Halle, Inersport, mega Décathlon, Casa, Conforama, Fly sekä paljon muita).  sisustus, on ka on noin 70 hehtaarin kokoinen

Osoite: Route de Bellegarde


Patikointi

Annecyn lähistöllä on useita patikointireittejä, yksi suosittu reitti kulkee kaupungin lähellä sijaitseva Mont Veyrieriin. Reitti kestää noin 4 tuntia 2,5 tuntia ylös ja 1,5 tuntia alas, ja sieltä on upeat panorama-näkymät Annecyn järvelle, kaupunkiin ja lähikyliin. Patikoinnin voi aloitaa joko Sur le Bois tai Veyrin du Lac luota, reitti alkaa noin 900 metrin korkeudesta ja sen korkein kohta on noin 1299 metriä. 

Annecy numeroina:


Asukkaita: 50 662 (2013)
Pinta-ala: 13,75 km²
Matalin kohta: 448 metriä
Korkein kohta: Mont Veyrier 1299 metriä
Hallintoalue: Rhône-Alpes 
Departementi eli aluehallinnon yksikkö: Hautes-Savoie
Arrondissementti eli Departementin osa: Annecy
Kantoni: Annecy
Kunta: Annecy

2 kommenttia:

  1. Kiitos Martta tästä Annecy-jutusta. Olin elokuussa siellä kansantanssiryhmäni kanssa viikon. Paljon kuulimme historiasta, mutta näin luettuna jää paremmin mieleen. Ja kuvissa on monia tuttuja paikkoja. Tykkäsimme kovasti kaupungista. Asuimme Sevrierissä, joka oli Annecystä 5 km päässä. Kävimme myös Fechyn viinitilalla ja Ponts de la Caillella (kanjonin ylittävä silta).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että tykkäsit jutustani, Annecyyn on vaikea olla ihastumatta, se on todella kaunis! <3 ...ja tästä tulikin mieleeni että siellä voisi taas piipahtaa... En tiedä huomasitko, mutta kirjoitin muutama päivä sitten Fechystä jutun, sillä kävin siellä viikonloppuna viinijuhlilla ja se oli todella mukava tapahtuma. Pikkuruinen Fechyn kylä on todella upean näköinen keskellä viiniviljelmiä. Tuo kyseinen Ponts de la Caillen silta on kanssa huikea paikka ja onnistuin kerran saamaan siitä upean kuvan talvella, kun hetken oli lunta maassa... Mukavaa syksyä sinulle, terkuin Martta

      Poista

Mahtavaa että löysit sivuilleni!
Jätäthän kommentin käynnistäsi, luen niitä mielelläni.