torstai 15. tammikuuta 2015

Les Grottesin erikoinen kortteli GenevessäRue Louis Favre 


Les Grottes kortteli sijaitsee Geneven lounaisosassa aivan rautatieaema Cornavanin yläpuolella. Alue on pieni ja siihen tutustuu parhaiten kävellen, se on vain muutaman kilometrin päässä on Nationsin kaupunginosa. Alue on tunnettu erikoisista ”Schtroumpfs” eli Smurffi-taloista. Osa alueen taloista on huonokuntoisia ja Les Crottes on ollut purku-uhan alla useaan otteeseen ja keskeiselle alueelle on haluttu rakentaa uusia asuntoja ja toimistorakennuksia. Asukkaat ovat perustaneet aktiivisen yhdistyksen ja ovat onnistuneet vastustamaan talojen purkamista. Alueen vuokrat ovat edullisia ja tämän vuoksi siellä on paljon pieniä yrittäjiä, pyörähuolto, second-hand kauppoja, käsityöläisten liikkeitä sekä taiteilijoiden gallerioita. 


Rue de Grottes


Naapusruston nimi Les Grottes eli ”luolat” juontaa juurensa, alueella aikaisemmin sijainneesta pienestä joesta, joka tulviessaan ja toi mukanaan mutaa ja jätteitä. 1850-luvulla Rue de i’Industrielle rakennettiin kaksi pientä tehdasta ja niiden ympärille rakennettiin työläisille taloja. Alueella oli huono maine 1900-luvun alussa, siellä asui paljon ulkomaalaisia, joiden joukossa poliittisia pakolaisia, mm. Leninin sanotaan asuneen täällä. 


Rue de i’Industrie Aluetta alettiin kunnostamaan 1980-luvulla ja Rue de Grottesin varrella olevia taloja maalattiin pastillinväreillä. Tuolloin alettiin rakentamaan Smurffi-taloja Rue Louis Favrelle, jotka ovat suuniteltu Gaudin innoittamana. Erikoiset rakennukset ovat värikkäisiä ja sokkeloisia, joissa suorien kulmien sijaan on pyöreitä muotoja. Näkemisen arvoisia ovat talot nro 23 ja 29.


Rue Louis Favre 


Rue Louis Favre 23-29 


Les Crottesein aluetta reunustaa asukkaiden suosima Parc des Cropettes, josta on lyhyt kävelymatka Nationsin kaupunginosaan. Les Grottes on alueen pääkatu, joka lähtee suoraan Cornavin rautatieaseman takaa, sen oikealla puolella sijaitsevat Rue de Faucille, Rue Sibérie sekä Parc des Cropettes ja vasemmalla puolella Rue de i’Industrie sekä Rue Louis Favre.


Rue de Faucille © Martan Matkassa 2 kommenttia:

  1. Yksi lempipaikoistamme Genevessä on Carougen "pikku-Italia", jossa talot ovat matalia ja kivijalkakaupat ja ravintolat houkuttelevia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Carouge on myös minun suosikkini, ihanan kaunis ja idyllinen kaupunginosa! Useaan otteeseen olen kirjottanut siitä postausta, mutta jostain syystä se on jäänyt aina kesken... Jospa saisin sen vihdoin valmiiksi Carougen joulumarkkinoiden aikaan...

      Poista

Mahtavaa että löysit sivuilleni!
Jätäthän kommentin käynnistäsi, luen niitä mielelläni.