Juhannus tulla tupstahti ihan huomaamatta, Sveitsissä ei juhlita Juhannusta vaan tämä päivä on ihan normaali työpäivä. Lapset hikoilevat tällä hetkellä vielä viimeisten loppukokeiden parissa ja koulu loppuu ensi viikolla. Suomalaiset järjestävät Geneven puistossa vapaamuotoiset juhannusjuhlat piknik-hengessä ja pohjoismaalaiset kokoontuvat Geneven rannalle grillailemaan. Meillä ei sen kummemmin Juhannusta vietetä, vaan valmistaudumme tulevaan New Yorkin lomamatkaan. Mielestäni Juhannukseen kuuluu oleellisesti mökkisauna, yhdessäoloa, hyvää ruokaa, juhannuskokko, hyttyset sekä hyttyskarkotteen tuoksu. Jos, näitä ei onnistu saamaan niin toiseksi paras vaihtoehto on viettää mukava ilta rakkaiden kanssa nauttien hyvästä ruoasta.
Juhannusta on keskikesän juhla ja sitä on juhlittu pitkään, aluksi Ukon juhlana, jota vietettiin vuoden pisimpänä päivänä. Ukkoa pidettiin sään, sadon ja ukkosen jumalana. Keskiajalla kirkon toimesta Juhannusta alettiin viettämään 24.6, Johannes Kastajan syntymäpäivänä ja juhlan nimeksi vakiintui Juhannus. Vuodesta 1955 Juhannusta on vietetty kesäpäiväntasauksen aikaan, Juhannusaattoa 19-25.6 välisenä perjantaina ja Juhannuspäivää 20.6- 26.6 välisenä lauantaina. Juhannuspäivä on pyhäpäivä ja Juhannusaatto on vapaapäivä monissa yrityksissä. Suomessa Juhannus on virallinen liputuspäivä ja vuodesta 1934 on samalla vietetty myös Suomen lipun juhlaa. Juhannusta vietetään myös muissa pohjoismaissa sekä Baltian-maissa, ruotsin kielen sanasta midsommar eli keskikesä kääntyy Suomessa minttumaariksi. Monissa muissa Pohjois-Euroopan maissa Juhannusta vietetään edelleen 24.6.
Juhannuksen perinteisiin on pitkään kuulunut taikojen tekeminen, taikojen avulla haluttiin varmistaa tuleva sato ja naimaonni sekä nähdä tulevaisuuteen. Lemmentaioista suurin osa tehtiin alasti ja Juhannuspäivänä katsottiin karjaonnea ja tulevaa satovuotta. Juhannuksena tehtiin suursiivous ja laitettiin koivut ulko-oven eteen sekä koti koristeltiin juhannusruusuilla ja muilla kukkasilla.
Juhannuksen perinteisiin on pitkään kuulunut taikojen tekeminen, taikojen avulla haluttiin varmistaa tuleva sato ja naimaonni sekä nähdä tulevaisuuteen. Lemmentaioista suurin osa tehtiin alasti ja Juhannuspäivänä katsottiin karjaonnea ja tulevaa satovuotta. Juhannuksena tehtiin suursiivous ja laitettiin koivut ulko-oven eteen sekä koti koristeltiin juhannusruusuilla ja muilla kukkasilla.
Juhannustanssit ovat vieläkin suosittuja juhannustapahtumia ja Ahvenanmaalla sekä ruotsinkielisellä alueella on pystytetty juhannussalkoja, jotka on koristeltu kukkasilla ja lehdillä. Juhannussalkojen ympärille kokoonnutaan tanssimaan ja laulamaan, suomenkielisellä alueella kokoonnutaan kokon ympärille. Kokkoa on poltettu muissa Euroopan maissa aikaisemmin keväällä karkottamaan pahoja henkiä sekä tuomaan menestystä tulevaan satoon ja karjaonneen. Suomessa kokkoa poltetaan Juhannuksena ja monille paikkakunnille on rakennettu valtavia juhannuskokkoja, joiden ympärillä tutut ja tuntemattomat juhlijat kokoontuvat viettämään Juhannusta.
Juhannus on suomalaisten kansanjuhla ja kaupunkilaiset lähtevät maalle viettämään Juhannusta. Kaupunki hiljenee ja lukuisat festarit keräävät nuorisoa juhlimaan sekä tanssilavat täyttyvät juhlijoista sekä yksi suosituin tapa on viettää Juhannusta kesämökeillä. Kaupungissa voi viettää rauhallista juhannusta ja yksi suosituimmista juhannustapahtumista järjestetään vuosittain Helsingin Seurasaaressa. Juhannuksena tiet ja lautat ruuhkaantuvat juhlijoista ja valitettavasti joka vuosi Juhannuksen juhlintaa varjostavat liiallinen alkoholinkäyttö sekä sen seurauksena väkivaltaisuudet ja surulliset hukkumistapaukset. Juhannuksen aikaan kauppojen hyllyt tyhjenevät alkukesän herkuista ja Juhannuksena grillimakkaran lisäksi nautitaan grilliruokaa.
Hauskaa Juhannusta kaikille!
Minä lähden läheiseen rantaravintolaan
kilistämään ystävien kanssa Juhannukselle!
Tervetuloa blogiini
www.martanmatkassa.fi
Tuoreimmat kuulumiset löydät Martan Matkassa
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Mahtavaa että löysit sivuilleni!
Jätäthän kommentin käynnistäsi, luen niitä mielelläni.