torstai 5. kesäkuuta 2014

Ensimmäinen visiitti pääkaupunkiin

 

 Bern karhujen kaupunkiLähdimme tutustumaan uuteen pääkaupunkiimme Berniin, joka sijaitsee meiltä noin puolentoista tunnin ajomatkan päässä. Ajomatka sujui reippaasti ihaillen ympärillä olevia kauniita maisemia. Ohitimme juuri ennen kaupunkiin tuloa ison Westsiden ostoskeskuksen, jossa meidän oli tarkoitus pistätyä shoppailemassa, emme kuitenkaan kääntyneet takaisin vaan päätimme palata ostoskeskukseen takastulomatkalla. Laitoimme auton parkkiin lähelle rautatieasemaa ja siitä olikin lyhyt matka vanhaan kaupunkiin. 

Nappasin turisti-infosta kaupungin kartan ja kyselin samalla hieman nähtävyyksistä mitä kannattaa katsoa sekä tietenkin shoppauskadut. Pysähdyimme parlamenttitalon vieressä sijaitsevalle Bärenplazille ottamaan huikopalaa ja valitsimme yhden pizzerian lukuisista ravintoloista. Ilma suosi meitä ja jäimme ulos terassille istumaan ja siitä oli mukava seurata vilkasta aukiota. Jahas, täällä puhutaankin Saksaa… Onneksi tarjoilijalta sujui myös Englanti hyvin ja saimme nautittua herkulliset pizzat. Palvelu oli todella ystävällistä ja keskustelimme välillä Italiaksi, Saksaksi ja Englaniksi, tuntui kuin olisi ulkomailla.


 Lähdimme tallustelemaan kohti kuuluisaa karhupuistoa ja matkasmme sinne Marktgasse-katua pitkin. Pysähdyimme ihmettelemään vanhan kaupungin Käfigturm kellotornia joka tunnetaan myös vankitornina. Jatkoimme matkaa ja tuon tuosta pysähtelimme viehättävän katoksen alla sijaitsevissa kaupoissa. Tänään taisi olla perheen miesten ostospäivä sillä yllättäen heillä oli monta kassia käsissään.

Saavuimme Marktgassen päähän ja ihastelimme Bernin maamerkkiä kellotorni  Zytgloggea. Vielä oli puolisen tuntia aikaa siihen kun kello soisi tasatunnin merkiksi, joten päätimme jatkaa matkaa alas karhupuistolle. Tässä kohtaa kadun nimi vaihtui Marktgassesta, Kramgasseen. Matkan varrella ohitimme lukuisia upeita suihkulähteitä sekä Albert Einsteinin kotimuseon. Tien nimi vaihtui vielä Grechtigkeitsgasseksi ennen Nydeggbrücken siltaa. Kävimme useissa kaupoissa ja jaloissa alkoi jo hieman kävely tuntua. 

Saavuimme Nydeggbrücken sillalle ja sieltä oli aivan uskomattomat näkymät kaupunkiin, Aare-joelle sekä Ruusutahan suuntaan. Todella kaunista! Sillalta näkyi myös heti nuo Bernin karhut ja niitä oli mukava seurailla sillalta ja vähän lähempääkin. Ihastelimme karhuja ja vaikuttavaa maisemaa sekä vanhaa kaupunkia ja lähdimme takaisin kohti vanhaa kaupunkia, sillä olihan meillä shoppauskadun toinen puoli vielä käymättä. 
 

Palasimme takaisin Bärenplazin aukiolle lepuuttamaan jalkoja ja samalla haukkaamaan evästä ennen kotiinlähtöä. Olimme viettäneet kaupungissa reilu kuusi tuntia ja ehdimme kävellä vain yhden kadun päästä päähän. No eihän tää stadi nyt niin kaukana ole etteikö tänne voisi tulla useamminkin. Pysähdyimme vielä kotimatkalla Ruusutarhalla ja puisto oli todella kaunis sekä sieltä oli upeat näkymät kaupungin keskustaan. Kotona sain ruksattua taas yhden UNESCO-kohteen nähdyksi perintökohdekirjastani.


Tykkäsin!BernKaunis Sveitsin pääkaupunki Bern on pieni kaupunki ja parhaiten siihen tutustuu kävelemällä. Yksi pääkaupungin erikoisuuksista on kaupungin keskustassa asustelevat karhut. Karhu on Bernin symboli ja se näkyy usein katukuvassa, patsaissa, lipuissa ja erilaisissa tuotteissa sekä tosiaan, niitä voi käydä ihailemassa kaupungin keskustassa joen vieressä olevassa karhupuistossa.  

Bernin vanhakaupunki on rakennettu kauniisen Aare-joen laaksoon kohtaan, jossa joki tekee jyrkän mutkan ja ympäröi kaupunkia. Bern on kaunis keskiaikainen kaupunki ja se on listattu UNESCON- maailmanperintölistalle vuonna 1983. Kaupungissa on useita keskiaikaisia rakennuksia, upeita ja koristeellisia suihkulähteitä, kapeita kujia ja pitkät katetut jalkakäytävät jotka kätkevät sisälleen lukuisia kauppoja. Kaupunki on kaunis katsella myös yläilmoista esim. Berner Münster katedraalin kirkkotornista tai keskustan ulkopuolelta löytyy useita näköalapaikkoja eri suunista.  

Bernin tultua pääkaupungiksi vuonna 1848, rakennettiin kaupunkiin useita museoita ja julkisia rakennuksia kuten mm. Bundeshaus, Museum of Fine Arts, Historical Museum, University, Municipal Theatre. Näiden lisäksi kaupungissa on mm. Alber Einsteinin kotimuseo, Alppimuseo ja useita museoita taiteen ystäville.
  

Bern sijaitsee Kaakkois-Sveitsissä, Mittellandin tasankoalueella, Aare-joen niemimaalla, Sveitsin saksankielisellä alueella. Bern sijaitsee Alppien läheisyydessä ja on Sveitsin kahden suurimman kaupungin Geneven ja Zürichin välimaastossa. Bernin lähellä on kaksi matalaa vuorta Wabernissä kaupungin eteläpuolella sijaitseva Gurten (858 m) ja Bolligenissä kaupungin koillispuolella sijaitseva Bantiger (947 m). Bern on Sveitsin viidenneksi suurin kaupunki (noin 130 000 asukasta) ja on myös samannimisen kantonin pääkaupunki. Bernissä on Sveitsin parlamenttitalo jossa maan hallitus (Sveitsin liittoneuvosto) kokoontuu joka keskiviikko. Bernissä matkailu ja palveluntuottajat ovat suurin talouden lähde.  Bern on Sveitsin muiden kaupunkien ohella turvallinen kaupunki matkustaa. 


Bernin historia 


 Bernin kaupunki on perustettu vuonna 1191, jolloin aatelismies Cuno von Bubenberg oli herttuan toimesta, lähetetty rakentamaan kaupunkia tammimetsän ympäröimään niemilaaksoon. Von Bubenberg kaatoi metsää ja rankensi puista taloja sekä kaupungin portille puisen kellotornin (Zytglogge). Sanotaan että kaupunki sai nimensä herttuan ensimmäisen metsäsaaliin, karhun mukaan. Karhu esiintyi kaupungin vaakunassa ensimmäistä kertaa vuonna 1224. Kaupunki laajeni länteen 1300-luvulla ja Prison Tower muodosti uuden pääportin 1400-luvulla. Bernistä tuli Sveitsin liittovaltion kahdeksas jäsen vuonna 1353 ja kaupunkia pidettiin keskiajalla Alppien suurimpana ja mahtavimpana kaupunkivaltiona Alppien pohjoispuolella. Vuonna 1405 Bernissä oli tuhoisa tulipalo ja suurin osa kaupungista paloin maan tasalle. Jälleenrakennus alkoi heti ja vanhat puutalot korvattiin kivitaloilla ja tämän vuoksi vanhat keskiaikaiset rakennukset ja kaupunki on säilynyt ennallaan nykypäivään asti. Bernistä tuli yliopistokaupunki vuonna 1834 ja vuonna 1848 kaupunkista tuli Sveitsin liittovaltion pääkaupunki ja maan hallinnollinen keskus. Bernin vanha kaupunki listattiin UNESCON- maailmanperintölistalle vuonna 1983.


Ostoksilla


Bernissä voi shoppailla säällä kuin säällä, sillä kaupungissa on Euroopan pisin katettu ostoskatu, jonka pituus on yhteensä noin 6 kilometriä. Bernistä löytyy lukuisa määrä kauppoja aina hienoista putiikeista edullisiin ketjuliikkeisiin sekä matkamuistoihin. Pääkaupungin ostostarjonta ei poikkea muiden kaupunkien tarjonnasta. Pääostoskatu Marktgasse kulkee aina vanhankaupungin portilta Karhupuistoon asti. Osa liikkeistä ja palveluista sijaitsee hauskasti talojen kellareissa, joihin on pääsy kadulta rappusia pitkin alas.

Hieman kauempana keskustasta sijaitsee Westsiden ostoskeskus, jossa on 55 eri liikettä, ravintoloita, elokuvateattereita sekä vesipuisto. Suurin piiretein samat liikkeet löytyvät myös Bernin vanhan kaupungin keskustasta. Bernissä on markkinat tiistaisin ja lauantaisin sekä Joulutori marraskuusta-joulukuun loppuun asti.
              


Liikkuminen


Bern on pieni kaupunki ja suurin osa nähtävyyksistä on kävelyetäisyydellä. Pysäköinti kaupungin sisällä on kallista kaduilla ja parkkitaloissa sekä vapaita paikkoja on hankala löytää. Vanhan kaupungin kadut ovat suljettu autoilta. Edullisemmat parkkitalot löytyvät keskustan ulkopuolelta ja sieltä pääsee julkisella liikenteellä hyvin keskustaan.  Julkinen liikenne kaupungissa on toimiva ja liikkumaan pääsee busseilla, johdiautoilla sekä lähijunilla. Liput tulee ostaa etukäteen ja kannattaa kysellä edullisempaa päivälippua. Kaupunkipyöriä voi lainata ilmaiseksi panttia vastaan.Ruoka


Bernissä on lukuisa määrä erilaisia ravintoloita aina paikallisista herkuista muiden maiden keittiöihin. Yksi hauska ravintolakeskittymä löytyy Parlamenttitalon edestä Bärenplaz aukiolta. Aukiolla oni useita ravintoloita ja kahviloita vieri vieressä ja niiden terassit levittäytyvät aukiolle. Bernissä voi myös syödä hauskoissa holvikellareissa tai katsellen kaupungin upeita näkymiä. Kaupungissa on erilaisia baareja ja pubeja sekä muutamia yökerhoja ja Casino, mutta yöelämä on aika rauhallista.
 


Nähtävyydet

Parlamenttitalo (Bundeshaus)        

Sveitsin  liittovaltion hallituksen istuntosali sijaitsee vanhassa kaupungissa Bundeplaz aukiolla. Parlamentin edessä on 26 suihkulähdettä, jotka edustavat jokaista Sveitsin kantonia. Parlamenttiin pääsee tutustumaan myös sisälle ja talon takana on yksi upea näköalapaikka Aare-joelle päin. Viikoittain aukiolla järjestetään markkinat.

Käftigturm, VankilatorniTorni sijaitsee keskiaikaisen vanhan kaupungin läntisellä portilla ja nimensä mukaan se on alun perin rakennettu vankilaksi. Torni on rakennettu vuosina 1256-1344 ja on ollut osa kaupungin muuria. Torni on kunnostettu kokonaan sisä- ja ulkopuolelta vuosina 1977-1979 ja tänä päivänä siellä kokoontuu valaliiton poliittinen foorumi sekä siellä järestetään näyttelyitä ja tapahtumia. 

ZytgloggeBernin kuuluisin maamerkki on kellotorni Zytglogge on Sveitsin keskiaikaisen kelloteollisuuden mestariteos. Kellotorni sijaitsee Marketgasse ja Kramgasse katujen välissä. Tähtitieteeellinen kalenterikello joka näyttää ajan lisäksi, päivämäärän, viikonpäivän ja kuukauden. Tasatunnein kello näyttää animaation, jossa kultainen kukko laulaa, mies työntää tiimalasia, ritari takoo aikaa tornin huipulla, karhut pyörivät ja hovinarri lyö kelloja. Kellotorni on rakennettu vuonna 1405 ja on osa alkuperäistä Bernin muuria, nykyinen kellokoneisto on vuodelta 1530. Einstein Haus
(Kramgasse 49), www.einstein-bern.ch
Nobelisti, fyysikko Albert Einstein asui Bernissä vuosina 1902-1909 ja työskenteli tuolloin Bernin patenttivirastossa apulaisena. Työn ohella Einstein jatkoi tutkimuksiaan ja kehitti suhteellisuusterorian vuonna 1905 sekä muita suuria töitä, kuten valosähköinen ilmiö, Brownin liike sekä massan ja energian verrannollisuus. Einsteinen perheen kotitalosta on tehty museo, joka muistuttaa pieniä yksityiskohtia myöten sen ajan perheen asuntoa. Museossa kerrotaan Einsteinin elämästä ja keksinnöistä, museossa pääsee virtuaalimatkalle Einsteinin maailmaan sekä nähtävillä on dokumenttifilmejä ja  audiovisuaalinen opastus.


BärenPark, karhupuisto 

Bernissä karhuja on ollut jo vuodesta 1513 ja ensimmäinen karhukuoppa sijaitsi Bärneplaz aukiolla. Karhukuoppa aiheutti kaupungin liikenteessä ongelmia ja se siirrettiin muutamaan otteeseen, ennen kuin vuonna 1857 karhut saivat oman luolansa Aare-joen toiselta puolelta, Nydeggbrücke sillan luota. Bernin karhuista ja niiden oloista on käyty vilkasta keskustelua ja vuonna 2009 valmistui nykyinen Karhupuisto entisten luolien alueelle ja tällä hetkellä karhuilla on 6000 m2 tilaa ulkoilla, uida ja leikkiä. Karhupuistossa asustaakin varmasti Bernin tunnetuin suomalainen nimittäin uintia rakastava Finn-karhu. Finn-karhu on syntynyt Korkeasaaren eläintarhassa vuonna 2006 ja muutti Bernin Dählhölzlin eläinpuistoon vuonna 2008 jossa ystävystyi heti ruotsalaisen Björkin kanssa. Finn ja Björk karhujen suhde eteni nopeasti ja karhut muuttivat yhteen asumaan Bernin uusittuun karhupuistoon. Joulukuussa 2009 Björk synnytti Finn-karhulle kaksostytöt Ursinan ja Bernan. Ursina on utelias karhu ja haluaa koko ajan tutkia kaikkea, hän tykkää leikkiä isänsä Finn-karhun kanssa, sekä rakastaa kylpemistä ja uimista. Berna-karhulle ja äiti-Björkille tuli useita riitoja ja tämän vuoksi Berna muutti kotoota pois Bulgariaan eläintarhaan, mutta lähettää viestejä säännöllisin väliajoin Bernin eläintarhan välityksellä.

Finn-karhu oli muutamia vuosia sitten esillä lehdissä, hänen asunnollaan sattuneen välikohtauksen vuoksi. Finn oli suuttunut kun mieshenkilö tuli luvatta hänen alueelleen ja hyökkäsi tämän kimppuun. Välikohtausta varten jouduttiin kutsumaan poliisi paikalle ja valitettavasti poliisi joutui käyttämän voimakeinoja. Mies selvisi kuitenkin hengissä seitsemän minuutin kamppailusta. Finn-karhu sen sijaan haavoittui tilanteessa, mutta on jo toipunut hyvin. Yllättävää kyllä, mutta Finn-karhulle lähetettiin hunajaa ja parane-pian kortteja, kun taas miespoloinen sai jopa uhkauksia. www.baerenpark-bern.chBern Show


Karhupuiston läheisyydessä sijaitsevassa matkailuneuvonnassa on mahdollisuus seurata 3D-esitystä Bernin historiasta nykypäivään. Esitys kestää 20 minuuttia ja on maksullinen.

  

Berner Münster, tuomiokirkko


Bernin tuomiokirkko on Sveitsin suurin kirkkorakennus ja kirkon torni on yksi kaupungin suosituimmista näköalapaikoista. Kirkon rakentaminen aloitettiin vuonna 1421 ja se valmistui vasta vuosisatoja myöhemmin vuonna 1893. Tuomiokirkon 100 metriä korkea torni on Sveitsin korkein kirkontorni ja sinne pääsee kapuamalla 344 rappusta. Kellotornista katsottuna kaupunkinäkymät ja Berner Oberlandin lumihuippuiset vuoret ovat huikeat ja suoraan kuin postikortista. Tuomiokirkko on osa Bernin UNESCO-maailmanperintökohdetta.

Helvetiaplaz- aukio


Aukiolla ja sen läheisyydessä sijaitsee useiden museoiden keskittymä. Bernin nykytaidemuseo, Alppimuseo, Bernin Historiallinen museo, Sveitsin kiväärimuseo, Bernin luonnontieteellinen museo, Viestintämuseo sekä Sveitsin kansalliskirjasto. Aukio sijaitsee vanhaan kaupunkiin johtavan  Kirchenfeldbrücken sillan luona.

Kunsthalle Bern, Nykytaidemuseo (Helvetiaplatz 1)

Alppimuseo (Helvetiaplatz 4) www.alpinesmuseum.ch

Swiss Alpine Museum tarjoaa jännittävän matkan Alppien menneisyydestä nykypäivään ja siellä esitellään kaikkea Alppeihin liittyvää kulttuuria, vuorikiipeilyä, hiihto- ja pelastusvälineitä. 

 Bernin Historiallinen Museo


  
Helvetiaplatz 5, www.bhm.ch
Bernin Historiallinen museo on yksi Sveitsin kulttuurihistorian tärkeimmistä museoista. Museon arkeologian, historian ja kansantaiteen kokoelmiin kuuluu yli 500 000 esinettä kivikaudesta tähän päivään asti, esineet edustavat eri kulttuureita ympäri maailman. Museoon on rakennettu myös oma näyttelynsä Albert Einsteinin elämästä ja aikaansaannoksista sekä hänen mullistavia teorioita kuvataan esimerkein sekä animaatioilla. 

Sveitsin kiväärimuseo,  (Bernastrasse 5)

Museo on perustettu vuonna 1885 ja siellä on esillä kivääreitä, palkintoja, pokaaleita, kelloja, kolikko- ja mitalikokoelmia sekä museon tärkeimpänä esineenä pidetään Alankomaiden kuninkaan Kuningas Wilhelm III ja Saksan Keisari Wilhelm II suurta hopeista kulhoa. 

Bernin luonnontietellinen museo (Bernastrasse 15)
Museossa kuvataan eläimiä niiden luonnollisessa ympäristössä, Sveitsissä ja muualla maailmassa. Museossa on suuri kokoelma mineraaleja ja harvinaisia kiviä Alppien yläosista. Museon suosituin näyttely on omistettu Berhandilaiskoira Barylle (Barry der Menschenretter 1800-1814), joka toimi pelastuskoirana vuoristossa. Barry pelasti elämänsä aikana 40 ihmisen hengen ja on yksi kuvatuimmista berhandinkoirista. Barryn nimestä ja tarinasta on tehty lukuisia kirjoituksia sekä Pariisin Cimetière des Chiens hautausmaalle on pystytetty muistomerkki Barrylle.Museum für Kommunikation, Viestintämuseo, (Helvetiastrasse 16)

Aare-joki

  


Bernin halki virtaava Aare-joki on kokonaispituudeltaan 288 kilometriä ja se on suurin ja pisin Reinin sivujoki Sveisissä. Joki täyttää juomaveden standardit ja helteisinä päivinä se houkuttelee ihmiset uimaan turkoosinsiniseen veteen virran vietäväksi.

Joen rannalla sijaitsee Karhupuiston lisäksi Bernin eläintarha Tierpark Dählhölzli (1937), joka on noin 37 hehtaarin kokoinen ja siellä asustaa noin 3000 eläintä sekä Botanische Garten eli Kasvitieteellinen puutarha, jonka kolmessa eri rakennuksessa on suuri valikoima kasveja, jotka on ryhmitelty maantieteellisten alueiden mukaan.Kunstmuseum, Bernin taidemuseo


Hodlerstrasse 8-12, www.kunstmuseumbern.ch 
Bernin taidemuseo (1879) ja sen pysyvä kokoelma on Sveitsin vanhin, teoksia löytyy kahdeksalta eri vuosisadalta. Museon kasvavassa ja vaihtuviin kokoelmiin kuuluu yli 3000 maalausta ja veistosta sekä yli 48 000  piirustusta, graafista työtä, valokuvia, videoita ja elokuvia. Museossa on nähtävillä mm. Monetin, Renoirin, van Goghin, Hodlerin, Picasson ja Dalin töitä.


Stadttheater Bern (Kornhausplatz 20) 
Bernin kaupunginteatteri ja oopperatalo tarjoaa kauden aikana yli 300 esitystä teatteria, oopperaa ja balettia.


Rosengarten, Ruusutarha


Ruusutarha on suuri puisto ylhäällä Aare-joen toisella puolella ja sieltä on upeat näkymät vanhaankaupunkiin. Puistossa on 220 erilaista ruusulajia, 200 erilaista iiristä, upeita alppiruusuja sekä kaunis vesilähde. Puistossa on mukava viettää aikaa ja rentoutua, siellä on lapsille leikkipaikkoja, pelejä ja se on suosittu pik-nik paikka sekä siellä on ravintola. Ruusutarha oli aikanaan toiminut hautausmaana vuosina 1765-1877 ja vuodesta 1913 se on ollut julkinen puisto.


  

  Zentrum Paul Klee


Monument im Fruchtland 3, www.zpk.org
Keskustan ulkopuolella sijaitsee Saksalais-sveitsiläisen taidemaalarin Paul Kleen taideteoksia käsittelevä museo. Paul Klee tunnetaan modernin taiteen merkittävänä kehittäjänä.  Erikoisen kolmiaaltoisen rakennuksen on suunnitellut italialainen Renzo Piano ja keskuksessa on nähtävillä 4000 Paul Kleen taideteosta sekä tietokone-esityksiä.Tapahtumat


Bernissä on useita eri tapahtumia ympäri vuoden ja kaupungin lähistöltä löytyy paljon erilaisia aktiviteettejä. Kesäisin voi kiipeillä, retkeillä, vaeltaa tai pyöräillä. Lähistöllä on 2400 kilometriä merkittyjä vaellusreittejä sekä 750 kilometriä merkittyjä pyöräreittejä. Talvella voi hiihtää, lasketella, kelkkailla tai  lumikenkäillä. Hoidettuja maastohiihtolatuja upeissa Alppimaisemissa on noin 47 kilometriä, läheisellä Gurten vuorella on 1200 metriä pitkä kelkkarata ja lähistöllä on 12 monipuolista laskettelualuetta, jonka huiput voivat nousta jopa 1800 metriin merenpinnan yläpuolelle.

Bernissä voi seurata pääsarjatason jääkiekkoa ja jalkapalloa. Jääkiekkoseura SC Bern www.scb.ch on tuttu suomalaisille sillä sen riveissä on nähty suomalaisia valmentajia ja pelaajia, tällä hetkellä joukkueessa ei ole yhtään suomalaista. BSC Young Boys www.bscyb.ch on Berniläinen jalkapallojoukkue joka pelaa Sveitsin pääsarjassa, joukkueessa on aikaisemmin pelannut myös muutama suomalainen.  


Bern kansainvälinen Jazz Festivaali

Kymmenen viikon ajan maaliskuusta toukokuuhun voi kuunnella maailmanluokan tähtien esittämää Jazzia. Festivaaleja on pidetty vuodesta 1979 lähtien ja kuuluisimpia esiintyjiä ovat olleet mm. BB King ja Ella Fitzgerald.

Museums night

Myös Bernissä järjestetään vuosittain maaliskuussa Museoiden yö, jolloin museot ovat auki aamuun asti.

Bern Grand Prix, ” maailman kauneimmat kymmenen mailia”
Sveitsin suurin juoksutapahtuma järjestetään joka vuosi  toukokuussa. Matkan pituus on 16 093 km ja juoksuun osallistuu joka vuosi noin  25 000 juoksijaa. 

Bern Dance Festival

Kesäkuussa järjestettävässä tapahtumassa on erilaisia tanssille omistettuja työpajoja, näytöksiä, esityksiä ja keskusteluja.

Gurten festivaali

Vuosittain heinäkuussa Bernin lähivuorella Gurtenissa järjestettävä neljän päivän rock- ja popmusiikkifestivaali. Tapahtumaa on järjestetty vuodesta 1977 lähtien ja arviolta päivittäin tapahtumaan osallistuu noin 20 000 kävijää.  

Buskers Street Music Festival

Elokuussa järjestettävä katufestivaali, jossa monenlaista musiikkia ja esityksiä. Bernin lisäksi muusikoita ja esiintyjiä tulee eripuolelta Sveitsiä ja Eurooppaa. Ohjelmaa on laidasta laitaan musiikkia, tanssia, teatteria, nukketeatteria, akrobatiaa ja komediaa. Esiintyjille ei makseta palkkaa vaan yleisö voi halutessaan palkita esiintyjiä nakkaamalla kolikoita hattuun. 


Sipulimakkinat (Zibelemärit)


 


 


Bernissä järjestään vuosittain marraskuun neljäntenä maanantaina perinteinen kansanjuhla  Zibelemärit eli sipulimarkkinat. Nämä Bernin suurimmat markkinat aukeavat jo klo 3.00-4.00 aikaan aamuyöllä, jolloin lähialueen maanviljelijät tuovat pääkaupunkiin yli 50 tonnia sipulia. Myyntikojut täyttyvät palmikoiksi punotuista sipuleista, kransseista sekä mitä mielikuvituksellisimmista sipulitaideteoksista. Myynnissä on myös käsintehtyjä tekstiileitä, koruja, keramiikkaa ja leikkikaluja. Kulinaarisina herkkuina tarjoillaan muun muassa sipuli- ja juustokakkuja sekä sipulikeittoa.

Legendan mukaan sipulimarkkinat järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1405, kun tuli tuhosi suurimman osan kaupunkia, ja berniläiset antoivat viljelijöille Murtenin alueelta luvan myydä sipuleitaan omilla markkinoillaan.

Sipulimarkkinoille saapuu vierailijoita joka puolelta Sveitsiä ja kaduilla riittää tungosta koko päivän ajan. Runsaalle ihmisjoukolle ovat berniläiset keksineet jopa oman sanan: ”Gschtungg”. Sipulimarkkinoiden virallisena päätöksenä neljän maissa iltapäivällä pidetään lasten ja nuorten heittelemää paperisilppua. Myyntikojuilla ja ravintoloissa voi kuitenkin nauttia iltamyöhään asti glögiä, perinteisiä sveitsiläisiä juustoherkkuja, bratwurstia, Magenbrot-makeisia ja paahdettuja manteleita.


Aito Berniläinen

Berninpaimenkoira on lähtöisin Bernin kantonista ja se on yleisin sveitsinpaimenkoiraroduista. Alun perin koiria käytettiin maatiloilla vetokoirina tavarankuljetuksessa, karjanpaimennuksessa sekä pihalla vahtikoirana. Koirien käyttö maatilalla hiipui ja rotu meinasi kuolla sukupuuttoon. Vuonna 1892 eräs kauppias pelasti rodun ostamalla kaikki rodulle tyypilliset koirat ja jalosti niistä oman rodun joka rekisteröitiin Sveitsissä vuonna 1904. Nykyinen Berninpaimenkoira on perhe- ja seurakoira sekä sopii hyvin harrastamiseen, Suomeen ensimmäiset Berninpaimenkoirat tulivat 1950-luvulla. 
Bernin lähiseutuGurten-vuori


Bernin lähin vuori 858 metriä korkea  ja se sijaitsee kaupungista etelään, vuorelta on upeat näkymät Alpeille. Virkistysalueella on näköalatorni, ravintola, lasten leikkipaikka, miniatyyri rautatie, grillauspaikka ja  monenlaista muuta toimintaa, sekä sieltä lähtee useita patikointireittejä. Alueella järjestetään vuosittain Gurten musiikkifestivaali. Vuori on autoton ja sinne pääsee  patikoiden tai Wabernista Furnikulaarilla, Waberniin pääsee keskustasta junalla tai bussilla. EmmentalBernin itäpuolella sijaitseva Emme-joen laakson alue, josta reikäinen Emmental-juusto on syntynyt. Kauniin luonnon lisäksi alueella voi tutustua juuston valmistukseen, kellojen valmistukseen sekä kuuluisan Berniläisen leivän valmistukseen.  


 

1 kommentti:

  1. Nähdä Bern ja yllättyä erittäin positiivisesti!

    VastaaPoista

Mahtavaa että löysit sivuilleni!
Jätäthän kommentin käynnistäsi, luen niitä mielelläni.