sunnuntai 8. kesäkuuta 2014

Jos, ei helluntaina heilaa, niin ei koko kesänä!


Tänään Suomessa vietetään helluntaita ja vanhan uskomuksen mukaan jos helluntaihin mennessä ei ollut heilaa löytynyt, niin ei sitä löydy koko kesänä. 


Helluntai ja se on alun perin ollut juutalaisten elonkorjuujuhla, mutta nykyään helluntai on kirkollinen juhlapyhä, joka päättää pääsiäisen ajan. Helluntai on pyhän hengen juhla ja sen päivämäärä vaihtelee vuosittain pääsiäisen ajankohdasta riippuen. Helluntaita vietetään 50 päivää pääsiäisen jälkeen ja Suomessa sitä vietetään sunnuntaisin 10 päivää helatorstaista. Useissa maissa Helluntaita vietetään maanantaisin ja se on vapaapäivä, Suomessakin helluntaita vietettiin maanantaisin vuoteen 1972 asti. Monissa kielissä juhla on  nimeltään pentekoste, nimitys pohjautuu kreikan kielen sanasta  viideskymmenes. Suomenkielinen sana helluntai tulee ruotsin kielen sanoista helig dag eli pyhäpäivä. Helluntai on myös kirkon syntymäpäivä, sillä ensimmäinen helluntai oli kristillisen kirkon perustamispäivä.

Helluntaina vietetään Helkajuhlia, joka on  Suomen kansanperinteen vanhin juhla. Sanotaan että Helkajuhlia on vietetty jo 1100-1200 luvulla ennen kristinuskon tuloa Suomeen. Helkajuhlissa kylän naimattomat naiset vaelsivat ristinmuotoista reittiä ja lauloivat helkavirsiä, joiden uskottiin siunaavan peltoja ja takaavan toimeentulon kaikille. Valkeakoskella Sääksmäen, Ritvalan kylässä on Helkajuhlat herätettiin uudestaan henkiin vuonna 1904 ja siitä lähtien niitä on vietetty vuosittain. Tänä vuonna juhlia on vietetty 110 vuotta ja juhlissa on ollut perinteisesti neitojen laulujen lisäksi myös muuta paikallista ohjelmaa, puhujia ja esiintyjiä. 

Helluntaihin liittyviä sanontoja:
Jos, ei heilaa helluntaina, niin ei koko kesänä

Kun on helle helluntaina, niin pakkanen Paavalina, Helluntain sade, juhannuksen pouta on kultaista miekkaa perempi


Sveitsissä helluntaita vietetään maanantaisin ja se on vapaapäivä kaikissa muissa kantoneissa paitsi Valaisin kantonissa. Sveitsissä helluntaita kutsutaan ranskankielisellä alueella Lundi de Pentecôte, italiankielisellä alueella Lunedi di Pentecoste, saksankielisellä alueella Pfingsmontag ja retomaanien alueella Glindesdi da Tschuncaisma. 

Helluntaina Pyhä Henki laskeutui Apostolien ylle ja antoi heille kielillä puhumisen lahjan, Pyhää Henkeä symbolisoi valkea kyyhkynen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mahtavaa että löysit sivuilleni!
Jätäthän kommentin käynnistäsi, luen niitä mielelläni.