tiistai 11. helmikuuta 2014

11.2 yleinen hätänumeropäivä







Tänään 11.2 vietetään yleistä hätäpäivää eli yks yks kaks- päivää. Yleistä hätäpäivää vietetään kaikissa EU- maissa ja Suomessa päivää on vietetty jo vuodesta 1997 alkaen. Ympäri Suomea järjestetään erilaisia 112- tapahtumia ja yleisen hätäpäivän tarkoituksena on jakaa tietoa turvallisuudesta sekä miten vahinkoja ja onnettomuuksia voidaan ennaltaehkäistä. Suomessa ja muissa EU:maissa 112 numero on yleinen hätänumero ja siihen soittaminen on ilmaista lankapuhelimesta sekä matkapuhelimesta. Täällä Sveitsissä ei ole käytössä yleinen hätänumero 112, vaan poliisille, palolaitokselle ja kiireellisille hätätapauksille on omat numeronsa.






11.2 juhlitaan myös Arjen sankareita ja kampanjassa etsitään tavallisia ihmisiä jotka ovat aina valmiina auttamaan muita apua tarvitsevia. 112- päivän verkkosivuilla on voinut ilmiantaa Arjen sankareita ja tänä vuonna Arjen sankareiksi, on valittu Suomen Pelastuskoiraliitto. Pelastuskoiratoiminnassa on mukana lukuisia vapaaehtoisia ja he kouluttavat koiria pelastustyöhön ja ovat viranomaisten apuna kadonneita etsimässä. Koirien koulutus kestää useita vuosia ja vaatii jatkuvaa koulutusta sekä he ovat hälytysvalmiudessa joka päivä ympäri vuorokauden. Onnea Arjen sankareille!






Tänään ajattelinkin 112-päivän hengessä hankkia kotiin toimivat palohälyttimet, päivittää kaikki hätänumerot ja selvittää asuinpaikkani lähimmän poliisin, sairaalan ja ensiavun yhteystiedot. Nämä tiedothan jokaisen tulisi ensi tilassa selvittää ja päivittää aina muuton jälkeen. Jostain syystä tämä on päässyt unohtumaan...






Viime vuonna 112- päivänä sain vihdoin tallennettua ICE-numerot omaan puhelimeeni. Kauaa tuohon itse numeroiden tallentamiseen ei mennyt, mutta muutama vuosi siinä meni, ennen kuin sain aikaiseksi tallentaa numero. ICE eli In Case of Emergency numero on lähiomaisen puhelinnumero, joka auttaa ja nopeuttaa toimimista hätätilanteessa. Lähiomaisen numero tallennetaan puhelimeen lyhenteellä ICE (Esim. ICE 1 Papi, ICE 2 Faija...) ja numeron eteen lisätään maakoodi esim. Suomi +358 ja jätetään suuntanumerosta ensimmäinen 0. Kun ICE- numerot on tallennettu puhelimeen, on onnettomuuden sattuessa auttajien helppo löytää omaisten yhteystiedot ja saada tarvittaessa lisätietoa. ICE-numeron yhteystiedoksi kannattaa valita henkilö, joka tietää mahdollisimman paljon sinusta mahdollisista sairauksista ja lääkityksistä. Usein kumppanin numero laitetaan ensimmäiseksi mutta kannattaa myös laittaa toinenkin numero, sillä usein kumppanin kanssa ollaan samaan aikaan liikenteessä. Täytyy myös muistaa kertoa niille henkilöille, joiden numerot ovat tallennettu ICE-koodilla, ettei se tule heille yllätyksenä ja he osaavat tilanteen sattuessa.

Tänään kannattaakin testata palovaroittimet ja katsoa että ulosmenotiet ovat esteettömät sekä miettiä milloin viimeksi kävi nuohooja.  Älä käytä vioittuneita laitteita tai sähköjohtoja, vaan vie ne ammattilaiselle korjattavaksi tai hanki uusi. Milloin viimeksi imuroit jääkaapin- ja pakkasen takaosan? Onko kotonasi tarvittavat alkusammutusvälineet?

Hätäpäivän kunniaksi aion myös keskittyä tällä hetkellä suurimpaan hätääni eli kulmien ja ripsien värittömyyteen, joten ei kun kosmetologille =) 

Mukavaa hätäpäivää kaikille!




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mahtavaa että löysit sivuilleni!
Jätäthän kommentin käynnistäsi, luen niitä mielelläni.