maanantai 3. helmikuuta 2014

Kauppareissu SveitsissäSveitsissä ruoan hinta on suhteellisen kallista ja tämän vuoksi käymme usein Ranskan puolella kaupassa. Tarkempaa hintavertailua en ole eri kauppojen välillä tehnyt, joten voisinkin ottaa selkoa minkä hintainen on meidän perheen peruskauppakassi eri kaupoissa. Sveitsin korkeat hinnat johtuvat osittain siitä, että täällä halutaan tukea omaa maataloustuotantoa. Sveitsissä on tarkat tullimääräykset, minkä verran mitäkin tuotetta saa tuoda maahan ilman tullimaksuja. Rajalla tehdään silloin tällöin pistotarkastuksia ja usein ajan rajan yli sydän pamppaillen. Mielelläni menen kauppaan koko perheen voimin niin, voimme moninkertaistaa nuo tuontimäärät. 


Tässä muutamia esimerkkejä tuontirajoista mitä saa rajan yli tuoda yhden päivän aikana / henkilö:

Ostokset 300 CHF, joka on noin 256 €

Liha (tuore, käsittelemätön) esim. jauheliha 500g

Liha (valmisruoka, grillattu, marinoitu) 3,5 Kg

Voi ja kermatuotteet 1l / 1 kg

Maito ja muut maitotuotteet 5 l / 5 kg

Peruna ja perunatuotteet (mm. jauhot, sipsit) 2,5 kg

Omenamehu ja muut rypälemehut ja siideri 3 l

Vihanneksia 20 kg

mm. vaatteita, huonekaluja, kirjoja, juustoa, kalaa, riistaa, appelsiinejä, ananasta ja lemmikkieläinten ruokaa saa tuoda rajattomasti, kunhan muistaa tuon ostosten yhteishinnan 300 CHF. Pitää varmaan jatkossa alkaa syöttää Macholle jauhelihaa, omenamehua, voita, perunaa ja siideriä...

Suomessa pitkään vakiokauppamme oli Citymarket ja kävimme siellä usean vuoden. Tein jopa usein kauppalistan siinä järjestyksessä miten eri osastot siellä sijoittuvat.

Täällä Sveitsissä asuessamme käymme usein Ranskan puolella Carrefourissa, sillä osa tuotteista on jo tuttuja Espanjan ajalta. Ulkomailla asustaessa on haasteellista löytää korvaavat tuotteet suomalaisille elintarvikkeille. Maidolle, voille ja kahville on mielestäni vaikein löytää korvaavia tuotteita ja näitä saa ostaa useamman pakkauksen ennen kuin se oikea löytyy. Ihanaa että Lidl on olemassa, kun osa tuotteista on jo tuttuja Suomen Lidlistä. Jotkut tuotteet on myös sijoiteltu kaupassa aivan toisella tapaa, kuin Suomessa ja niitä on aluksi vaikea löytää. Aina jaksan ihmetellä sitä että suodatinpussit löytyvät kahvinkeittimien luota eikä kahvipakettien? Kaupassakäynti kestääkin alkuun puolet kauemmin kuin Suomessa, sillä tuotteiden löytäminen vieraalla kielellä ei ole helppoa.  Onneksi nykyään puhelimiin on mahdollista saada sanakirja, jonka avulla onkin moni tuote löytynyt helpommin. Harmi että Ranskan puolella ei voi käyttää tuota sanakirjaa, kun ei ole Wifiä käytössä. Erityisesti tykkään ostaa tiskiltä, kun pitäisi osata sanoa mitä haluaa tai sitten punnita tuotteita vaa’alla kun ei tiedä niiden nimiä.

Espanjassa asuessamme meillä oli useita kuriireita (Papin työkavereita), joiden kautta saimme aika ajoin Suomi-ruokaa, mutta tällä hetkellä kuriirit puuttuvat, mutta onneksi neuvottelut ovat käynnissä. Tällä hetkellä olisi ihana mennä kauppaan ja ostaa vaikka maksalaatikkoa, ruisleipää, HK:n sinistä puhumattakaan nameista. Täällä asuessa olen Moilasten puutteessa tehnyt itse karjalanpiirakoita ja nyt suunnittelen ruisleivän tekoa, kunhan vain löytäisin hyvän reseptin. Muutama ruisviipale olisi vielä, mistä voisin tehdä taikinajuuren.

Suomessa on totuttu siihen, että kaupat ovat joka päivä auki. Täällä Sveitsissä on ollut totuttelemista kun kaupat menevät arkisin kiinni jo kello 19:00 ja sunnuntaisin kaupat eivät ole auki olenkaan. Kauppakeskuksissa saattaa olla yksi päivä, jolloin kaupat ovat auki klo 21:00 asti. Onneksi sentään Ranskan puolella Carrefourit ovat avoinna arkisin jopa 20–21 asti, sekä sunnuntaisin useat kaupat ovat auki, aamuisin 8.30–12.30. Kuten Suomessa niin myös täkäläisillä kaupoilla on omia bonus ohjelmia. Ollaan hankittu muutama kortti ja vielä pitäisi saada tulkattua, mitä nuo edut oikein ovat. Kassalla tulee aina lukuisa määrä erilaisia kuitteja ja varmaan moni rahanarvoinen etu on jäänyt käyttämättä.

Carrefour on ranskalainen ketju ja on maailman toiseksi suurin vähittäiskauppaketju ja sen tavaratalot vastaavat Suomen Citymarkettia ja Prismaa. Carrefour avasi vuonna 1963 Euroopassa ensimmäisen hypermarketin Pariisin lähelle. Sveitsissä ei ole Carrefouria, mutta lähistöllä Ranskan puolella on muutama. Espanjassa tavaratalot olivat todella isoja verrattuna näihin meidän lähellä oleviin Segnyn ja Divonnen liikkeisiin. Espanjan liikkeissä oli laajat valikoimat vaatteita ja käyttötavaroita kun taas täällä on hyvin suppea valikoima.


Sveitsissä on kaksi suurta kauppaketjua, joita voisi verrata suomalaisiin Keskoon ja S-ryhmään. Ketjujen supermarketit vastaavat Citymarkettia ja Prismaa. Migros on Sveitsin suurin kauppaketju ja se toimii S-ryhmän tapaan osuuskunta periaatteella. Migros kuuluu maailman 40 suurimman kauppaketjun joukkoon ja on Sveitsin suurimpia työantajia. Ketjun muuta toimintaa supermarkettien lisäksi on, lähikaupat, huoltoasemat, urheilu-, elektroniikka-, puutarha-, rauta- ja huonekaluliikkeet, kukkakauppa, ravintola, pankkitoiminta, vakuutustoiminta, kielikoulut ja kurssit, matkamyynti, Globus tavaratalot ja paljon muuta sekä ketju rahoittaa kulttuurihankkeita. Ketjun supermarketeissa ei myydä alkoholia ja tupakkaa vaan niiden myynti on järjestetty muiden liikkeiden toimesta. Migroksen kauppoihin voi törmätä ainakin Ranskassa ja Saksassa.

Coop ketju on Migroksen jälkeen Sveitsin toiseksi suurin kauppaketju. Myös Coop-ketju toimii osuuskuntaperiaatteella monella eri toimialalla. Coop-ketju on tunnettu laajasta luomutuotevalikoimasta ja sen osuus on puolet koko Sveitsin luomutuotteiden myynnistä.


Muita kauppaketjuja ovat halpakauppaketjut Denner, joka on Sveitsiläisomistuksessa sekä Saksalaissomisteiset Aldi ja Lidl. Laadukkaampia tavarataloketjuja ovat Manor ja Migros perheeseen kuuluva Globus ja näitä voisi verrata suomalaisiin Stockmann ja Sokos tavarataloihin. Tavaratalot ovat tyylikkäitä ja myyvät merkkituotteita sekä asiakaspalvelu on laadukasta. 
6 kommenttia:

 1. Tämänhetkisistä ruokaostosten hinnoista olisi kiva lukea, jos sellaisista jaksaisit kirjoitella :)

  VastaaPoista
 2. Hei, itse käyn suurimmaksi osaksi Ranskan puolella ruokakaupoilla ja mielestäni hinnat eivät ole juurikaan muuttuneet, tuosta kun kirjoitin postauksen. Sveitsin puolelta en osaa sanoa, joten voisin hyvin päivittää hintatietoja, sillä saattaa olla että frangin kurssimuutoksella on ollut vaikutusta Sveitsin ruoanhintoihin. Hyvä idea, voisin samalla päivittää noita vuoden alussa muuttuneita elintarvikkeiden tuontirajotteita. :)

  VastaaPoista
 3. Joo niistä olisi kiva lukea! :) Ja yleensäkin siitä, miten paljon ruokaan menee rahaa, vaikka sellainen kauppareissupostaus :) Tämä kiinnostaa eritysiesti, kun meillä on ehkä mahdollisuus muuttaa samalle alueelle ja hintataso kaikinpuolin mietityttää. Siis ruoka ja muu elämisen hintataso.

  VastaaPoista
 4. Kyllä minullakin aluksi tuli ikävä cittarin ja prisman tarskeja :) mielestäni täällä on upeaa, kun hedelmiä ja vihanneksia voi ostaa tuoreena vaivattomasti useilta toreilta tai maatiloilta suoraan, toki hinnat ovat marketeissa ja kaupoissa edulisempia, mutta maussa huomaa eron! Toinen positiivinen asia on, että täältä löytyy paljon korvaavia tuotteita Suomi elintarvikkeille, vaikka mitään Suominkauppaa täällä ei ole, matkalaukutkin Suomesta ovat nykyän kevyempiä!!!

  VastaaPoista
 5. Hei! Miten elintarvikkeiden tuontirajoitukset muuttuivat vuoden alusta? Entä muuttuiko tuo 300 CHF:n kokonaissumman rajoitus? Ymmärsinkö oikein, että jos koko perhe lähtee ostosreissulle, voi esim. nelihenkinen perhe tuoda ostoksia 1200CHF:n edestä? Muutimme juuri Sveitsiin ja halajan yhtä tiettyä mattoa Saksan puolelta, siksi kyselen :) . Onko nämä rajoitukset jossain tietyllä nettisivulla nähtävissä, yritin googlata, mutta oma kielitaito ei vielä riittänyt löytämään sellaista sivua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En valitettavasti muista noita tuontirajoitusten eroja, mutta ohessa on linkki sivuille jossa on tietoa elintarvikkeiden rajoituksista sekä tax-free ostoista. Verovapaasti yksi henkilö voi tuoda ostoksia (ei elintarvikkeita) 300 chf edestä, liikkeet yleensä vaativat noin 170€ kertaostoksen. Itse en ole koskaan ostanut mitään isompaa, joten en tiedä voiko ostosten summaa ns. jakaa perheenjäsenien määrän mukaan. (huom! Tuontirajoituksen piiriin kuuluvien elintarvikkeiden määrään vaikuttaa henkilömäärä)
   Ohessa Linkki Sveitsin tullin ohjeisiin, toivottavasti vastauksesta oli jotain hyötyä....
   http://www.ezv.admin.ch/zollinfo_privat/04342/04343/index.html?lang=en

   Poista

Mahtavaa että löysit sivuilleni!
Jätäthän kommentin käynnistäsi, luen niitä mielelläni.