tiistai 30. tammikuuta 2018

Via Jakobi: 1 Lausanne-St Sulpice


Tasan kaksi vuotta sitten kirjoitin ensimmäisen postaukseni Via Jakobista ”Pyhiinvalellusreitti Via Jakobi”, olin juuri löytänyt kotikylästäni pyhiinvaellusreitin opasteita ja kiinnostuin aiheesta. Joku lukija saattaa muistaa, että tuolloin päätin aloittaa Via Jakobin patikoimisen ja otin tavoitteeksi kulkea reittiä Lausanneen ja Ranskan rajalle. Aloitin patikoimaan Via Jakobia ensin kotoota Ranskan rajalle ja sitten jatkoin Lausannen suuntaan, aikani patikoitua minua jäi hamittamaan, sillä tavallaan kuljin Via Jakobia Espanjasta poispäin eli olin ns. paluumatkalla. Päätin aloittaa koko urakan uudelleen ja aloittaa patikoimisen Lausannesta ja jatkaa sieltä Ranskan rajalle asti, josta reitti jatkuu Espanjan Santiago de Compostelaan.


Kuva: Wikipedia


Sveitsin Via Jakobi suom. Jaakobitie pyhiinvaellusreitti kulkee Sveitsin läpi Ranskan rajalle (Camino Francés) ja jatkuu sieltä aina Espanjaan Santiago de Compostelaan asti Pyhän Jaakobin haudalle. Via Jakobi on noin 450 km pitkä, reitin voi aloittaa Itävallan tai Saksan rajan tuntumasta. Saksasta alkava Via Jakobi kulkee Konstanz järven kautta ja toinen reitti lähtee Rorschachista Itävallan rajalta. Reitit yhtyvät Bernissä ja jatkuvat sieltä Lausanneen, ne kulkevat Genevejärven rantaa pitkin, Geneven kautta aina Ranskan rajalle asti. Pyhiinvaellusreitti on jaettu 33 eri etappiin ja se kulkee vaihtelevassa maastossa, matkan varrella on lukuisia keskiaikaisia kyliä ja kiinnostavia kaupunkeja, upeita nähtävyyksiä, vanhoja rakennuksia ja luostareita sekä maisemat ovat häkellyttävän kauniita.Kuva: Wikipedia, Via Jakobi SveitsissäOlin enemmän kuin tyytyväinen kun aloitin patikoinnin uudelleen Lausannesta, jotenkin kulku tuntui paljon luontevammalta kotiinpäin. Lausannesta Via Jakobia pitkin Ranskan rajalle on noin 66 km, minulla ei ollut missäään vaiheessa tarkoitus rykäistä reittiä yhteen syssyyn, vaan kävellä sitä silloin tällöin pienissä pätkissä ja samalla tutustua reitin varrella sijaitseviin pikkuruisiin kyliin ja kaupunkeihin.

Aluksi kuljin pieniä noin 3-4 km pätkiä ja kävelin samaa reittiä takaisin autolle, mutta myöhemmin hoksasin hyödyntää julkista liikennettä. Aloin kävellä pidempiä etappeja ja otin junan joko takaisin autolle tai edellisen etapin päätepisteeseen, josta jatkoin patikointia. Viime keväänä kiittelin itseäni tuosta päätöksestä, aloittaa patikointi uudelleen, sillä minulla oli mahdollisuus nähdä nuo upeat kylät vielä kerran ennen paluumuuttoani Suomeen.

Lausannen keskustan sijaan aloitin patikoinnin Genevejärven rannalta, Vidyn kaupunginosasta, johon roomalaiset aikanaan perustivat Lousannen  kaupungin ja sen rauniot on nähtävissä vielä tänä päivänä. Lue raunioista lisää täältä. Vidystä Saint Sulpiceen on matkaa noin nelisen kilometriä ja normaalisti matkan taittaa noin tunnissa, mutta Martan matkassa se saattaa kestää hieman kauemmin, sillä välillä on pakko jäädä kuvailemaan.


Vidy, Lausanne
Vidy sijaitsee Lausannen länsipuolella Genevejärven rannalla, lähellä moottoritietä ja se toimii Lausannen sisäänkäyntinä Geneven suunnalta. Alueella on yliopisto ja kansallinen teknologiakeskus, campuksella asuu noin 25 000  opiskelijaa. Vidy on Lausannen sporttikeskus, siellä on useita urheilukenttiä, uima-allas, hyvät  ulkoilumahdollisuudet ja mahdollisuus harrastaa vesiurheilua sekä leirintäalue. Rannan tuntumassa kulkee kaunis kävelytie, jonka varrella on pieniä rantoja, jonne opiskelijat ja alueen asukkaat kokoontuvat picnicille viettämään vapaa-aikaa. Puistoalueen päässä sijaitsee luonnonpuisto ja lintujensuojelualue Parc Louis-Bourget.
Vidyn alueella on ollut asutusta jo kelttien aikaan ja kun roomalaiset tulivat, he rakensivat sinne sotilastukikohdan ja nimesivät sen Lousanneksi. He tekivät leirinsä rannan tuntumaan, joka oli sopiva pysähdyspaikka heidän matkatessa Italiasta Galliaan. Vuosisatoja myöhemmin noin 400 jKr asukkaat pakenivat sisämaahan Alemannien hyökkäyksiä ja perustivat korkeille kukkuloille Lausannen vanhan kaupungin. Näistä ajoista on vielä jälkiä jäljellä rannan tuntumassa.

Kiinnostavia nähtävyyksiä Vidyssä:
Kansallisen Olympiakomitean KOK:n toimitilat ja Olympia-aiheiset teemapolut, Rooman Ajan rauniot, Rooman Ajan museo sekä EXPO 64 aukio.

Maaliskuusta marraskuuhun Vidyn rannassa kulkee miniatyyrijuna, se on ollut käytössä vuodesta 1964 lähtien, jolloin Lausannessa järjestettiin Sveitsin kansalliset EXPO64 messut.
 

Via Jakobi 1. Etappi


Lausanne, Vidy – Saint Sulpice 3,9 km


Se oli huhtikuun alkua kun aloitin patikoimaan Lausannesta kohti Ranskan rajaa, ensiksi pysähdyin ihmettelemään Vidyssä Rooman ajan raunioita ja edelleen hämmästelen kuinka nuo rauniot ovat avoinna kaikille ja vielä ympärivuorokauden! Rauniot sijaitsevat aivan moottoritien vieressä ja siellä todella voi hengailla, aika huikeaa sillä rakennukset ovat peräisin noin 400 jaa. Raunioilta lähdin kävelemään rannalle ja seurasin sieltä Via Jakobin opasteita Saint Sulpicen kylää kohti.

Huhtikuun alussa ilma oli suht viileää, mutta silti monet olivat kerääntyneet rannalle picnicille tai puistoon viettämään iltaa ystävien ja perheen kanssa. Reitti kulki rantaviivaa pitkin ja hiekkatiellä oli mukava kävellä, ohitin yliopistoalueen ja eteeni tuli hauska mökkikylä,  jonka jälkeen lähestyin Saint Sulpicen kylää. Rannan tuntumassa oli upeita vanhoja kivitaloja, joiden pihoissa kukki upeita magnoliapuita! Minulla meni tuokio niitä ihaillessa ja haikein mielin jatkoin matkaa  Saint Sulpicen kylään. Kevät on niin ihanaa aikaa Genevejärven rannalla, kun luonto herää niin siitä saa todella nauttia!
Saint Sulpicen ranta oli todella viihtyisä ja hyvinhoidettu, kylän laiturilla pysähtyy risteilyalus, joka kulkee Genevejärvellä ja laituria vastapäätä komeilee upea 1100-luvulla rakennettu kirkko. Minun kuvaustuokiota häiritsi joku sheikki morsmaikkunsa kanssa, heillä oli mukana suuri kuvausryhmä sekä hurja määrä avustajia. Saint Sulpicen rannassa oli pikkuruinen hotelli, jossa oli ravintola, päätin istahtaa toviksi ja ottaa pientä huikopalaa, ennen paluumatkaa.Seuraava Via Jakobi etappi alkaa Saint Sulpicesta ja päättyy upeaan  Morgesin kukkakaupunkiin!


10 kommenttia:

 1. Kiva kun aloitit tämän Jakobin tien oikein kuvien ja karttojen kanssa. Tuo järven ranta on aina vaan niin nättiä seutua.
  Kohta se kevätkin puskee läpi vaikka väkisin. Välillä viileämpää säätä ja sateita, mutta kohta kevät voittaa - ihanaa ...
  fani

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä postaukset ovat vähän niin kuin jääneet... kuvia katsellessa tuli ihan hirviä kaipuu sinne, kun tietää että kevät alkaa todella nopeasti tulla sinne! Nautihan kevään ihmeistä! Täällä lunta puskee, onneksi on huoltoyhtiö :D Hämmästelen että en ole vielä ostanut esikkoja vaikka on jo helmikuu!

   Poista
 2. Minä olen pohtinut tuota Santiago de Compostelaa. Siihen olisi kiva ottaa joku helppo järjestetty retki, missä tavarat tulisivat auton kyydillä perässä majatalosta majataloon :D Ei tarvitsisi säätää eikä kantaa kaikkea itse ja voisi vain nauttia matkasta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samainen reissu on ollut jo vuosia mielessä, mutta en ole vielä onnistunut totetuttamaan sitä! Samaa mieltä, olisi ihana vaan päästä nauttimaan patikoimisesta, kylistä sekä maisemista, ilman mitään ylimääräisiä kantamuksia ja sitten nyssykät olisivat perillä majatalossa :D

   Poista
 3. Todella hyvä idea lähteä kulkemaan tätä reittiä maltillisempina pätkinä, näissä maisemissa kilometritkin menee varmasti melkein kuin huomaamatta.

  Sveitsi on maa, johon haluaisin lähteä kiertelemään ajan kanssa, mitkä ovat mielestäsi ne must see -alueet Sveitsissä? Tähän mennessä meille on vasta eteläinen Sveitsi tullut tutuksi, josta olemme tykänneet. Entä minkälainen sää on syksyllä, esim. lokakuussa ja milloin on paras ruska-aika?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vastaukseni taitaa olla vähän puolueellinen, sillä mikä vaan paikka Genevejärven seudulla on upea paikka <3 Vielä en ole törmännyt tylsiin paikkoihin, maa on sinänsä hauska sillä kun kielialueet vaihtuu niin aina tuntuu että olisi ulkomailla! Toki riippuu mitä haluat tehdä? Kevät on ihanaa aikaa sillä yleensä lämpöä riittää jo alkukeväästä ja tuolloin upea luonto puhkeaa kukkaan. Kesällä on lämmin, tuolloin vuoristossa on muakavan viileetä, Alpit ja monet laskettelukeskukset houkuttelevat patikoijia. Lämmintä on pitkälle syksyyn, lokakuussakin kelit ovat usein kuin Suomessa kesällä, toki vuorilla on viileämpää kuin alhaalla, ruska-aika on lokakuussa, riippuen myös kuinka korkealla ollaan ;) .

   Poista
 4. Yhdistelmä kaunista luontoa ja vähän kaupunkejakin olisi se meidän juttu, mieluiten lämpimämpään vuodenaikaan, kun talvilajit ei oikein kolahda. :) Kiitos vinkeistä, tällä tietoa on hyvä kypsytellä ajatusta pidemmästä Sveitsin turneesta, johon Genevenjärven maisemat takuulla kuuluu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilmottele kun reissu tulee ajankohtaiseksi niin voin kertoa paremmin vinkkejä ;)

   Poista
 5. Hauska projekti :) Kiva kun kerroit taustoja, en oikein ollut tajunnut että Santiago de Compostelaan lähtee pyhiinvaellusreitit noinkin kaukaa.
  Kevät on kaunista aikaa ja innostaa lähtemään ulkoilemaan ja tutkimusretkille! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kaisa kommentista! Hämmästelin myös matkamessuilla kun kuulin että Suomessakin on muutamia vastaavia reittejä, palan halusta päästä tutustumaan myös niihin!

   Poista

Mahtavaa että löysit sivuilleni!
Jätäthän kommentin käynnistäsi, luen niitä mielelläni.